Türkiye Çalışma Vizesi
Türkiye Çalışma Vizesi Başvuru
Türkiye çalışma vizesi Türkiye’ye yurt dışından çalışma amacıyla gelen kişilerin ülkede çalışabilmeleri için almaları gereken vizedir.
Bu vize tüm ülke vatandaşları için zorunludur bir tek KKTC vatandaşlarının çalışma vizesi zorunluluğu yoktur. Bu vizeye sahip olmayan kişilerin ülkeye gelseler bile yasal olarak çalışmaları mümkün değildir.
Türkiye'de çalışma izni nasıl alınır?
Türkiye’deki yabancıların çalışma izni alması için en az 6 ay geçerli oturma iznine sahip olması ya da e-devlet üzerinden online başvuru yapması gerekmektedir.
Çalışma izni kaç günde çıkar 2020?
Prosedür ve şartlara uygun olarak yapılan çalışma izni başvuruları en geç 30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
Çalışma vizesi süresi ne kadar?
Çalışma vizesi en fazla 90 gün için verilmektedir, yabancılar giriş yaptıktan 30 gün içerisinde SGK işe giriş bildirgesi yapılmalıdır.
Vize Tablosu
Türkiye Çalışma Vizesi Başvurusu
Türkiye çalışma vizesinin alınabilmesi için öncelikle yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de bulunan işverenlerden iş mektubu veya iş teklifi almış olmaları gerekir. İş teklifi alan yabancı uyruklu kişiler Türk konsoloslukları, Türk büyükelçilikleri ve vize başvuru merkezlerine giderek çalışma vizesi başvurusu yapabilirler.
Vize başvurusu için iş teklifinin alınması zorunlu olduğundan bu teklif alındığı durumda vakit kaybetmeden başvurunun yapılması gerekir. Başvuru aşaması için belge teslimi ve görüşme yapıldıktan sonra işverenin yapması gereken işlemlere sıra gelir.
Yabancılara iş teklifinde bulunan kişi söz konusu kişinin ülkede çalışabilmesi için izin başvurusunda bulunur. Bu başvuru içinde gerekli olan evrakları tamamlaması ve teslim edilmesini sağlaması lazımdır.
Türkiye Çalışma Vizesi İstihdam Türleri Nelerdir?
Çalışma vizesine sahip olmak istiyorsanız yapacağınız ilk işlem vize için hazırlanmış çevrimiçi başvuru formunu doldurmaktır. Bu formu doldurmanızın ardından diğer aşamalara geçebilirsiniz. Form doldururken istihdam türleri arasından size uygun olanı seçerek başvurunuza devam edebilirsiniz.
Vize için belirlenmiş istihdam türleri şunlardır;
- Akademisyenler-öğretim görevlileri
- Atanmış sanatçılar
- Atanmış sporcular
- Atanmış gazeteciler
- Atanmış serbest bölge çalışanları
Bu seçenekler arasından sizin çalışma alanınıza uygun olanı seçebilirsiniz.
Türkiye Çalışma Vizesinin Başvuru Evrakları
Türkiye çalışma vizesine başvuracaksanız Türkiye yetkililerinin vize için başvuru sahiplerinin istediği belgeleri hazırlamanız gerekir.
Hazırlamanız gereken başvuru evrakları;
- Çalışma vizesi başvuru formu (doldurulmuş)
- Pasaport (pasaportun süresi türkiye’ye geliş itibariyle 6 ay daha devam etmeli)
- Polis izin belgesi (soruşturmanızın bulunmadığını veya ceza almadığınızı gösteren belge)
- İki fotoğraf (fotoğrafların 6 ay içerisinde çekilmiş ve biyometrik olmalı)
- Sağlık sigortası (tüm türkiye’de geçerli olmalı)
- İş sözleşmesi veya iş mektubu (iş teklifi, verilecek maaş, sözleşmenin süresi yazmalı)
- Diplomanın yeminli tercümesi (geçici mezuniyet belgesi de olabilir)
- Diploma veya mezuniyet belgesine denk olan belge
- Konaklama bilgisi (türkiye’de kalınacak yer, kira sözleşmesi vs)
- Geçim kanıtı (türkiye’de kalma süresinde günlük 50 euro kanıtı)
- Uçak bileti (türkiye’ye gidiş ve dönüş için alınacak biletlerin rezervasyon bilgileri)
Bu belgeleri size verilen randevu tarihinde görüşmeye giderken yanınızda götürmeniz ve memura teslim etmeniz gerekir. Bu belgelerin yanı sıra sizden istenebilecek belgeleri istenilen özelliklere göre hazırlayarak teslim etmeniz gerekir.
Türkiye Çalışma Vizesi Randevusunun Alınması
Türkiye çalışma vizesi veya Türk iş vizesi almak istiyorsanız belgeleri hazırlamanız dışında vize randevusuna da katılmanız zorunludur. Bu randevu Türkiye büyükelçilikleri, vize başvuru merkezleri ve konsolosluklarda gerçekleşir.
Ancak randevunun gerçekleşebilmesi için randevu almanız ve randevunun gerçekleşeceği tarihte başvuru yaptığınız merkez, büyükelçilik veya konsolosluğa gitmeniz gerekir. Randevu yerine zamanında gitmeniz sorun yaşamadan başvuru işleminizin tamamlanması açısından son derece önemlidir.
Türkiye Çalışma İzni Nedir?
Türkiye çalışma izni yabancıların Türkiye’de çalışmak amacıyla bulunabilmelerini sağlayan bir izindir. Bu iznin yabancı çalıştıracak olan ve Türkiye’de bulunan işveren tarafından çalışacak kişi adına alınması gerekir.
Böylelikle yabancı olan kişi izni sayesinde ülkede çalışma amacıyla bulunabilir. Ancak bu iznin alınabilmesi için ilk olarak çalışma vizesine randevu alınması ve randevuya katılması gerekir.
Türkiye Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye çalışma izni başvurusunun yapılması için öncelikle vize başvurusunun yapılmış olması gerekir. Bu başvurunun yapılış tarihini takip eden 10 gün içinde Türkiye’de bulunan işveren MLSS (Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) adresi üzerinden çalışacak kişi adına izin başvurusunda bulunması gerekir. Başvuru için işverenin ilk olarak çevrimiçi çalışma izni başvuru formunu doldurması gerekir.
Formu doldurduktan sonra işverenin web sitesinde belirtilen çalışma izni başvuru belgelerini hazırlaması ve bu belgeleri postayla veya şahsen teslim etmesi gerekir. Belgelerin teslim edileceği yer ise elçiliktir. Bu işlemin yapılması için başvuru formunun doldurulması itibariyle 6 günlük bir süre vardır. Ancak vize başvurusu üzerinden 10 gün geçmemesi gerekir. Tarih konusunda sorun yaşanmaması için çalışma izni başvurularının vize randevusunun hemen ardından yapılması gerekmektedir.
Türkiye Çalışma İzni Başvuruları İçin Gerekli Görülen Belgeler
Türkiye çalışma vizesinde evrak teslimi yapılması gerektiği gibi çalışma izni başvurularında da gerekli olan evrakların tesliminin yapılması gerekir. Ancak vizeden farklı olarak evrakların teslim edilmesi Türkiye’de bulunan işveren tarafından gerçekleştirilir.
Çalışma izninin alınabilmesi için işveren tarafından eksiksiz teslim edilmesi gereken belgeler şunlardır;
- Çalışma izni için başvuru mektubu
- Şirkete ait Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi (Bu gazetede şirketin sermaye ve ortaklık yapısına dair detaylar yer almalıdır.)
- Yabancı çalışan başvuru formu
- Yeminli mali müşavir ve vergi dairesi tarafından onaylanmış olan kar ve zarar tablosu ile bilanço belgesi (Bu belgeler son 1 yılı kapsayacak şekilde olmalıdır.)
- Başvuru yapacak kişiye ait noter tarafından tasdik alınmış vekaletnamesi
Bu belgelerin tamamının teslim edilmesinin ardından bakanlık tarafından başvurunun işleme alınması ve sonucun açıklanmasının beklenmesi gerekir.
Türkiye Çalışma İzni Başvuru İşlemlerinin Sonuçlanma Süreleri
Türkiye’de bulunan işvereniniz sizin için gerekli belgeleri hazırlayarak çalışma izni başvurusunda bulunduğunda Dışişleri Bakanlığı’nın izin başvurunuza yanıt vermesini beklemeniz gerekir.
Bakanlığın yanıt verme süresi yoğunluğa bağlı olarak 30 güne kadar değişir. İzin başvurusunun olumlu veya olumsuz sonuçları Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olan konsolosluklar aracılığıyla bildirilir. Böylelikle Türkiye’de çalışma iznini alarak yasal bir şekilde çalışmaya başlayabilirsiniz.
Türkiye Çalışma Vizesini Aldıktan Sonra Yapılacaklar
Türkiye çalışma vizesini almak için randevuyu katılıp gerekli olan belgeleri teslim ettiğinizde onay sürecini bekleme aşamasına geçersiniz.
Başvurunuz olumlu şekilde yanıtlandığında ve vizeyi alabildiğinizde size ülkeye giriş için 180 gün verilir. Bu süre içerisinde girişinizi yapmanız lazımdır. Aksi takdirde işlemleri yenilemek zorunda kalabilirsiniz.
Türkiye giriş yaptıktan sonra ise 1 ay içerisinde kayıt yaptırmanız gerekir. Bu kaydı yaşadığınız yere yakın bulunan Adres Kayıt Sistemi merkezine yaptırmanız gerekir. Böylelikle izniniz ve çalışma vizenizle sorun yaşamadan Türkiye’nin çeşitli bölge ve illerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.