Slovakya Vizesi: Randevu ve Başvuru (2025)
Slovakya Vize Başvurusu
12 yaşından küçük çocuklar için form doldurulması şartı aranmamaktadır. Reşit yaşa gelmemiş
Sırbistan Vizesi: Randevu ve Başvuru (2025)
Vize Tablosu
Slovakya Vizesi Hakkında
Slovakya Vizesi için 10 yıllık tecrübemiz ve uzman kadromuzla vize işlemlerinde size telefon, sms ve e-mail aracılığı ve birebir görüşmelerle hizmet vermekteyiz. Slovakya’ya kısa süreli seyahatleriniz için, vize randevusu, konsolosluk görüşmeleri ve başvurular için Slovakya Konsolosluğunun yetkilendirmiş olduğu kurum turizm/seyahat acentaları hizmet vermektedir. Vize Randevu olarak size en kaliteli hizmeti vermekten gurur duyuyoruz.
Slovakya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Slovakya vizesi 2 hafta içerisinde çıkar.
Slovakya Ya Vize Var Mı?
Slovakya vizesi vardır.
Slovakya Vizesi Nereden Alınır?
Slovakya vizesi, Slovakya Konsolosluğu’ndan alınır.
Türkiye Cumhuriyeti (Bordo) Umuma Mahsus Pasaport Sahipleri Schengen Vizesi Alabilir Mi ?
Slovakya seyahati için Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkeye girişte bulunmaları için Slovakya vize başvurusunda bulunmaları şarttır. Slovakya’ya seyahat yapacak olan kişilerin pasaportlarında bir öncesine ait çok girişli ve geçerli bir Schengen vizesi olması durumunda, Schengen vizesi için müracaatta bulunması zorunlu değildir.
Slovakya Seyahati İçin Kaç Gün Önceden Hazırlıklara Başlamalıyım ?
Slovakya Vize başvuru işlemlerinize Slovakya’ya gerçekleştireceğiniz seyahat tarihinizin 4 hafta öncesinden hazırlıklarına başlamaya dikkat ediniz. Schengen vizeleri için müracaat yapabilme süresi en fazla 90 gün yani 3 aydır. Seyahat tarihine 15 gün kala başvuru yapmak isteyen vatandaşlar seyahat etme sürelerine geç kalabilirler. Slovakya Schengen Vize kısa süreli bir vize kategorisidir. Başvuru yapan kişinin ilk Schengen vize başvuru süresi 90 gün konaklamalı olup farklı elzem durumlar dışında mümkün görünmemektedir.
Schengen vize başvuru yapan kişinin seyahat süreleri içerisinde göstermiş olduğu tutum ve almış olduğu vizeyi doğru kullanım durumuna göre aralıklarla yükselerek verilmeye devam edilecektir. Uzun süreli Slovakya Schengen vizesine sahip olmak isteyen kişiler uzun süre kalma sebeplerini ifade etmek zorundadırlar.
Slovakya Vize İşlemlerinde Parmak izi Vermek Zorunlu Mu ?
Slovakya vizesi başvurularında kimlikte sahteciliği önlemek amacıyla 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren parmak izi ve biyometrik fotoğraf uygulamasına geçiş yapmış bulunmaktadır. Bu nedenle Slovakya vizesi için başvurusu yapan kişiler Biyometri İşlemi yani “parmak izi taraması” yaptırmak zorundadırlar.
Neden Schengen Kısa Süreli Vize Almalıyım ?
Slovakya vize başvuru işlemleri Schengen(kısa süreli) C tipi vize, istisnası olmayan durumlar dışında Slovakya Konsolosluklarında yapılmamaktadır. Slovakya’ya resmi işlemler, turistik geziler, ticari faaliyetler, gelir amaçlı seyahatler, ziyaret maksatlı gidişler, tedavi olmak amacıyla gidilen seyahatler, spor müsabakaları, iş toplantısına katılım durumları, kısa süreli eğitim seyahatleri, araştırma yapma, gönüllü sosyal yardım durumları gibi durumlarda seyahat gerçekleştirmek üzere olan kişilerin tabi olduğu vize Schengen vizesi “C Tipi” vize kategorisine girer.
Bu seyahatlerde bulunmak isteyen kişiler Slovakya Konsolosluğunun izin vererek yetkilendirmiş olduğu kurumlar turizm/seyahat acenteleri ile Schengen Vize başvurularını yapmalıdırlar.
Slovakya Vizesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim ? Eksik, Hata Yaparsam Telafi Şansım Var Mı ?
Sizden istenmiş olan evraklar Slovakya vize başvurusu için gerekli olan genel Slovakya vize başvuru evrakları dır. Konsolosluğun vize işlemleriyle ilgilenen bölümü durumdaki farklılıklara göre sizden ek evraklar isteyebilir. Hazırlamış olduğunuz belgelerinizin aslı/orijinal’i sizden istenebilir daha önce beyan ettiğiniz evraklarınızın sizden yeniden beyan etmeniz gerekli görülebilir. Bu gibi sebepler doğduğunda evraklarınızda istenen değişikliği yapmanız zorunlu kılınmıştır.
Slovakya vize başvuru evraklarınızın bulunduğunuz tarihe uygun güncel evraklar olduğuna dikkat etmeli eksiksiz hatasız olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Slovakya vize başvurularında uyum şartlarına uygun bulundurmayan evraklar ile yapılan başvurularınızın kabul edilmeyeceğini ve yeniden hazırlık yapmanız gerektiğini unutmayınız.
Slovakya turistik vize başvurularında için evraklarınızı hatasız olması gerektiği gibi eksiksiz hazırlamanız mutlaka vize başvurunuzun onaylanması gerektiği anlamına gelmemektedir. Bu konu hakkında vizenizin kabul edilip edilemeyeceği kararı tamamen Slovakya Konsolosluğunda olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
Slovakya Vize başvurularında tarafınıza bildirilmiş olan ret cevaplarından sonra yapmış olduğunuz harç bedelleri ve vize masrafları size geri verilmemektedir. Buda sizin için maddi bir kayıp olacaktır.
Slovakya’ya yapılan vize başvurularında sizinle seyahat edecek olan başka aile fertleri var ise diğer aile fertlerini zinde seyahat masraflarını karşılayabileceğini kanıtlamanız gerekmektedir.
Slovakya Vize İşlemleri
- Slovakya Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Macaristan ve Ukrayna tarafından çevrili Orta Avrupa ülkesidir. Başlarda İslamiyet dinini kabul edip yaşamış Slovaklar 4. yüzyıldan sonra Hristiyanlığa geçmişlerdir.
- Geneli dağlık olan bir bölgedir. Her orta Avrupa ülkesi gibi sert ve yağışlı kışları vardır. Sadece Tuna Nehri kıyıları kışları ılıman geçmektedir.
- Slovakya denizden uzak bir kara parçasıdır, gelişmiş kara ve demir yolları bulunmaktadır. Kış sporları, tarihi şehirleri, dağcılık, kaplıcalarıyla ünlü olan ülke turizm açısından zengin bir bölgedir.
- Sizde bu küçük ülkeye gidip Tuna nehrinin eşsiz güzelliğinin tadını çıkarmak, kar tatili yapmak, tarihi güzelliklerini keşfetmek isterseniz vize almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
- Slovakya Avrupa Birliği Üye Ülkesi ve Schengen üyesidir. Umuma mahsus pasaport (bordo) sahipleri Slovakya Vizesi almak zorundadır.
- Slovakya kısa süreli seyahatler için konsolosluğun yetkilendirdiği kurum turizm – seyahat acentaları görevlendirilmiş olup vize başvurularını buralara yapılması istenmiştir. Slovakya’ya 3 aydan kısa süreli seyahat yapmak isteyen kişiler Slovakya’nın Avrupa Birliği ülkesi olması nedeniyle Schengen Vize başvurusunda bulunabilirler.
- Müracaatlarını en az 15 gün öncesinden gerçekleştirmelidirler.
- Slovakya Vize başvurularında evrak hazırlık süreci çok önemlidir. Hazırlamış olduğunuz evraklarda eksik, hata olduğunda vizeniz reddedilir.
- Ödemiş olduğunuz vize ücreti geri alınmamaktadır. Gerekli evrak bilgisi almak bütün sorularınıza yanıt almak, kafa karıştıran süreyi uzatan hazırlık aşamalarında en kısa sürede size refakat edebilmemiz adına Vize Randevu ofisimizi arayınız.
Hangi Vizeyle Slovakya Seyahatimi Gerçekleştirebilirim ?
- Slovakya vizesi almak istiyorsanız belirlemek gereken şey öncelikle vizenin ne kadar süreli olacağıdır.
- Slovakya vizesi uzun süreli vize ve kısa süreli vize olmak üzere iki türlü olmaktadır.
- Slovakya uzun süreli vize seyahat süresi 90 günü aşan seyahatleriniz için alınması gereken (uzun süreli tedavi, uzun süreli eğitim, ikamet, Slovakya’da çalışmak , evlenmek vb.) vizedir.
- Slovakya kısa süreli vize seyahat süresi 90 günden az seyahatleriniz için alınması gereken (gezmek, tatil, aile ziyareti, fuarlar, 6 aydan az eğitim, ticari görüşme vb.) vizedir.
- Slovakya Vizesi başvuru evraklarını eksiksiz ve doğru şekilde hazırlamanız gerekmektedir.
- Hatalı ya da eksik hazırlanmış başvuru dosyanız size vize başvuru süresince olumsuzluklar yaşatacak başvuru süresini uzatacak vize talebinize ret cevabı almanıza sebep olacaktır. Evrakların tamam olması şarttır ve dilerse konsolosluk sizden ek evrak talep edebilir.
- Slovakya Vizesini kurallarına uygun şekilde kullanmalısınız: Slovakya’dan alınan Schengen vizesi ile Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında seyahat edebilirsiniz. Ancak Slovakya’dan aldığınız vize ile Slovakya başlangıçlı olmak üzerinde daha sonra diğer Schengen ülkelerine gidebilirsiniz. Slovakya’da birkaç gün kalıp başka ülkelere geçiş yapmak sizin vizenizi doğru amaçlarla kullanmadığınız anlamına gelir. Sergilemiş olduğunuz bu tutum daha sonra almak istediğiniz vize başvurularında size ret cevabı olarak dönmesine sebep olabilir.
Slovakya Turistik Vize
- Slovakya Turistik vize schengen vize türü olmakla beraber C TİPİ kategorisindedir.
- Slovakya Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan ve Ukrayna tarafından çevrili Orta Avrupa ülkesidir. Geneli dağlık olan bir bölgedir. Her orta Avrupa ülkesi gibi sert ve yağışlı kışları vardır. Sadece Tuna Nehri kıyıları kışları ılıman geçmektedir.
- Denizden uzak bir kara parçasıdır, gelişmiş kara demir yolları bulunmaktadır. Kış sporları, tarihi şehirleri, dağcılık, kaplıcalarıyla ünlü olan şehir turizm açısından zengin bir bölgedir.
- Sizde bu küçük ülkeye gidip Tuna nehrinin eşsiz güzelliğinin tadını çıkarmak, kar tatili yapmak, tarihi güzelliklerini keşfetmek isterseniz vize almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Slovakya Avrupa Birliği Üye Ülkesi ve Schengen üyesidir. Umuma mahsus pasaport (bordo) sahipleri Slovakya Vizesi almak zorundadır. - Slovakya kısa süreli seyahatler için konsolosluğun yetkilendirdiği kurum turizm – seyahat acentaları görevlendirilmiş olup vize başvurularını buralara yapılması istenmiştir.
- Slovakya’ya 3 aydan kısa süreli seyahat yapmak isteyen kişiler Slovakya’nın Avrupa Birliği ülkesi olması nedeniyle Schengen Vize başvurusunda bulunabilirler. Müracaatlarını en az 15 gün öncesinden gerçekleştirmelidirler.
- Slovakya Vize başvurularında evrak hazırlık süreci çok önemlidir. Hazırlamış olduğunuz evraklarda eksik,hata olduğunda vizeniz reddedilir.
- Vermiş olduğunuz vize ücreti geri alınmamaktadır. Gerekli evrak bilgisi almak bütün sorularınıza yanıt almak, kafa karıştıran süreyi uzatan hazırlık aşamalarında en kısa sürede size refakat edebilmemiz için Vize Randevu ofisimizi arayınız.
Slovakya Seyahatim İçin Gelir Belgelerim’de Hangi Konuları Belirtmeliyim ?
Slovakya ülkesine yapmış olduğunuz seyahatler sırasında sizden konaklama, ulaşım, sağlık konularında geçimini sağlayabileceğinizi kanıtlayacak belgeler istemektedir. Bu belgeler Slovakya’da seyahat esnasında sadece sizin geçiminiz ile ilgili olmayıp ayrıca ülkeye verebileceğiniz beklenmedik bir zarar sonrasında teminat olarak da görülmektedir.
- Slovakya Schengen Vize Başvurusunda Bulunmak İsteyen Kişi:
- Slovakya Turistik Vize başvuru işlemlerinde bulunacak kişinin son 3 aylık aktif banka hesap özeti. Kişinin şahsi banka hesap özeti son 3 aylık aktif banka hesap hareketlerini içermeli, en az 3000₺ bakiyesi olması sağlanmalı ve banka ıslak imza, kaşe ve banka imza sirküleri ile birlikte hazırlanmış olmalıdır. Ayrıca Slovakya vize işlemlerinde bulunacak kişi adına varsa tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri ve kredi kartı ekstreleri evraklar arasında bulundurmalıdır.
Slovakya Vize Randevusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz
- Slovakya vize randevularını Slovakya Konsolosluğunun belirlemiş olduğu vize acentelerinden alınabilmektedir.
- Slovakya vize randevusu gerekli evrakları hazırlamak ve parmak izi verme prosedüründen ibaret olup mülakata gerek olmamaktadır. Ancak Slovakya Konsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda kişileri mülakata çağırabilmektedir.
- Slovakya vizesi almak için mutlaka randevu alınması gerekir. Çok farklı durumlar dışında Slovakya vize başvuru merkezi randevusuz kişileri kabul etmemektedir. Yapılan başvurular bazı durumlarda değişiklik göstermektedir. Başvuruların en erken en az 1 ya da 3 ay gibi süreler öncesinden yapılması gerekmektedir.
- Randevu sadece şahıslara özel alınmış olup randevu günü ve saatine sadık kalınmalıdır. Aksi takdirde Slovakya vizesi almak isteyen şahıslar başka bir tarihte yeniden randevu almak durumunda kalacaklardır.
- Slovakya vize randevusu almak için bulunduğunuz bölgedeki Slovakya vize başvuru merkezine vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir
- Slovakya vize başvurusu merkezini randevu için telefonla aramalarınızda çok ileri bir tarih verilebilir ya da randevu talebiniz Kabul edilmemektedir. Vize Randevu acentemiz size bu konuda en titiz hizmeti vermektedir hemen bizimle iletişime geçiniz.
- Slovakya vize merkezinde randevu kağıdınız ibraz edilmeli, eksik hatalı evrak olmamalı, gün ve saatine dikkat edilmeli, gitmek istediğiniz tarihe göre uygun zamanda başvuru yapılmalı, doğru zamanda randevu alınmalıdır. Aksi takdirde yapılan işlemler size zaman kaybettirir ve vize reddi olarak geri döner.
Slovakya Ticari Vize
Slovakya ile ticari anlamdaki ilişkilerimiz 2000 yılından sonra atağa geçmiştir. Slovakya ile aramızda ticari ilişkilerimizin sağlamlaşması ülkenin 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olması, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkeleri ile Gümrük Birliği anlaşması yapması ile olmuştur.
Slovakya da yatırım yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına makine sektörü, teknoloji alanları, nükleer reaktör, tıbbi malzemeler, elektrikli makineler üretimi gibi alanlarda yatırım fırsatı sunmuştur.
Slovakya’dan demir-çelik ürünler, motorlu taşıt parçaları, plastik ürünler, kağıt karbon, alüminyum ithal ediyor, taze meyve-sebze, tekstil ürünleri, krom, elektronik malzeme, mücevher, altın, otomotiv ihraç etmekteyiz.
Slovak’ya ya Ticari Bir Anlaşma İçin Gitmem Gerekiyor Çalıştığım Şirket Beni Göndermek İstiyor Şirketin Bu konudaki Yapması Gerekenler Neler ?
Slovakya Ticari Schengen Vizesi müracaatında bulunacak kişinin bağlı bulunduğu kurumun veya şirketinin antetli kağıdına işvereni/şirket yetkilisi tarafından bu şirketinin antetli kağıdına Slovakya konsolosluğuna/elçiliğine hitaben yazılmış, işveren tarafından veya şirketin imza atma yetkisi bulunan kişi tarafından kaşe ve ıslak imza atılarak hazırlanmış olmalıdır.
Slovakya’ya gerçekleştirecek olduğu seyahatin tarih aralıklarını ve söz konusu seyahatin kim tarafından finanse edileceği bilgileri beyan edilmelidir.
Üçüncü Ülke Vatandaşları(yabancı uyruklu) İle İlişkili Önemli Ayrıntılar
Türkiye Cumhuriyetinde geçerli oturum izni bulunan üçüncü ülke vatandaşları Slovakya Ticari vizesi başvurularını Türkiye’de olan Slovakya temsilciliklerinde gerçekleştirilmektedir.
Slovakya Ticari vize başvuru işlemlerini Türkiye’den yapacak olan üçüncü ülke vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Slovakya vize başvurularında gösterdiği evraklara ilaveten Türkiye’de ikamet izinleri (en az 6 ay geçerli) bulunduğuna dair belgelerini (oturum izni-çalışma izni) ibraz etmelidir.
Ticari vize işlemlerinde bulunan kişiler Almanca, Slovakça, İngilizce bilmemeleri halinde vize başvuru işlemlerini tercüman dahilinde yapmalıdırlar.
Vize Randevu Acentesinden Hazırlık Aşamaları İçin Telefonla Bilgi Alabilir Miyim ?
Slovakya Ticari vize başvuru evrakları için Slovakya Konsoloslukları, Slovakya Schengen vize başvuru evraklarında duruma göre farklı isteklerde bulunabilmektedir.
Vize Randevu ekibimiz Slovakya vize başvurularınız için danışmanlık hizmeti sunmakta sizlere kurumsal ve bireysel olarak titiz hizmet vermektedir. Vize Randevu hizmetlerimizden yararlandığınız takdirde (telefon, e-posta, mesaj) herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Slovakya Vizem Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır ?
Slovakya vize işlemleriniz hangi tür vize olursa olsun sonuçlanma süreleri değişiklik göstermez. Slovakya vize başvurularınız vize türüne göre vizenin daha kısa veya uzun sürede çıkması kısa süreli vizelerde geçerli değildir. Ortalama 15 iş günü uzunluğunda olan vize çıkış süresi Slovakya Konsolosluklarının yoğunluklarına göre işlem süresine bağlıdır. Slovakya Ticari Vize başvuru sahibi görev bölgesi fark etmeksizin kendisine en yakın olan vize başvuru merkezine gerçekleştirilecektir.
Slovakya Konsoloslukları Ülkemizde Hangi Şehirlerde Bulunmaktadır
- Slovakya Büyükelçiliği/ANKARA
- Slovakya Başkonsolosluğu/İSTANBUL
Slovakya Konsolosluk Resmi Tatil Günleri 2025
- 1 Ocak Çarşamba Slovakya Cumhuriyeti’nin Kuruluş Günü
- 6 Ocak Pazartesi 3 Kral günü
- 10 Nisan Cuma İyi Cuma
- 13 Nisan Pazartesi Paskalya
- 1 Mayıs Cuma İşçi Bayramı
- 8 Mayıs Cuma Faşizme Karşı Zafer Günü
- 1 Eylül Salı Slovakya Anayasa Günü
- 15 Eylül Salı Koruyucu Aziz Günü
- 17 Kasım Salı Demokrasi Günü
- 24 Aralık Perşembe Noel Arefesi
- 25 Aralık Cuma Noel
Slovakya Şoför Vizesi
- Slovakya Şoför Vizesi Özellikleri Slovakya Şoför vizesi başvuru işlemleri Schengen (kısa süreli) C tipi vize, istisnası olmayan durumlar dışında Slovakya Konsolosluklarında yapılmamaktadır.
- Slovakya’ya, resmi işlemler, turistik geziler, ticari faaliyetler, gelir amaçlı seyahatler, ziyaret maksatlı gidişler, tedavi olmak amacıyla gidilen seyahatler, spor müsabakaları, iş toplantısına katılım durumları, kısa süreli eğitim seyahatleri, araştırma yapma, gönüllü sosyal yardım durumları gibi durumlarda seyahat gerçekleştirmek üzere olan kişilerin tabi olduğu vize Schengen vizesi “C Tipi” vize kategorisine girer.
- Bu seyahatlerde bulunmak isteyen kişiler Slovakya Konsolosluğunun izin vererek yetkilendirmiş olduğu kurumlar turizm/seyahat acenteleri ile başvurularını yapabilirler.
Slovakya Şoför Vizesi Almak İçin Pasaport Şartları
- Slovakya Şoför Vizesi, Slovakya’ya nakliye, yolcu taşıma, mal taşıma amaçlı mesleği şoförlük olan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının aldığı vize türüdür.
- Bu aracı kullanan şoförün, onu Slovakya’ya gönderen şirketin, yola çıkılan aracın bilgilerini ve evraklarını Slovakya konsolosluğuna bildirilmesi gerekmektedir. Aracı kullanan kişinin pasaportunun son 10 yıllık olması ve 3 ay geçerliliğinin olması gerekmektedir.
Vize Randevu Acentesi olarak Slovakya Şoför Vizesi için gerekli olan evrakların hazırlanmasında, size bildirilmesi gerekli bilgileri vermekte ve bu süreçte yardımcı olmaktadır. - Vize Randevu, Slovakya Şoför Vize başvurularınız için kişisel ya da kurumsal Slovakya Şoför Vize başvuru evraklarında yıllara göre farklılıklar göstermekte olup ek evrak isteyebilmektedir.
- Konsoloslukların talep ettiği Slovakya Şoför vize başvuruları İçin gerekli olan en doğru hizmeti en hızlı ve güvenilir şekilde size vermektedir.
Slovakya Şoför Vizesi Başvuru Evraklarını Nasıl Hazırlamalıyım ?
- Slovakya ya gerçekleştireceğiniz seyahatiniz için yaptığınız vize başvuru evraklarınızın orijinal eksiksiz ve hatasız olmasına dikkat ediniz.
- Daha önce almış olduğunuz bir vize bulunmuyorsa konsolosluk sizin şahsen gelmenizi isteyebilir.
- Slovakya vize ile daha öncesinde diğer ülkelere yapmış olduğunuz sık seyahatlerin nedenlerini sizden anlatmanızı isteyecektir.
- Seyahatiniz kendi aracınızla gerçekleşecekse sizden aracınıza ait ruhsat ve ehliyetinizi isteyecektir.
- Slovakya Konsolosluğu eğer Slovakya’ya ilk defa gidecekseniz sizden Emniyet Müdürlüğünden alınmış sabıka kaydı isteyecektir.
Slovakya’ya Acil Seyahatler İçin Ne Yapılır ?
Slovakya’ya gerçekleştirmek istediğiniz gezileriniz için Slovakya Ekspres Vize seçeneği vardır. Express vize başvuru süresini kısaltmaya fayda sağlarken vize izni çıkış süresini etkilememektedir.
Slovakya vize başvuru evrakları için Slovakya Konsoloslukları, Slovakya Schengen vize başvuru evraklarında duruma göre farklı isteklerde bulunabilmektedir.
Slovakya Express vize sırasında olan değişiklik şudur ki; Biyometrik veri sırasında vermiş olduğunuz parmak izi Türkiye Cumhuriyeti için kullanılmaktadır. Verilerin Türkiye Cumhuriyeti makamlarınca saklanır.
Schengen veri beyanında biyometrik veri parmak izi işleminden farklıdır. Slovakya Konsolosluğu bu verileri görememektedir. Bu parmak izleri bir diğeri yerine kullanılamazlar.
Slovakya Öğrenci Vizesi
Vize işlemleri 2025 yılı evrak değişikleri bilgisi için acentemizi arayabilir ve bilgi alabilirsiniz.
Vize Randevu, Slovakya Öğrenci Gezi Vizesi başvurularınız için kişisel ya da kurumsal vize Slovakya Vize başvuru evraklarında yıllara göre farklılıklar göstermekte olup ek evrak istenebilmektedir.
Konsoloslukların talep ettiği Slovakya Öğrenci vizesi İçin gerekli olan en doğru hizmeti en hızlı ve güvenilir şekilde size vermektedir.
Slovakya’da Eğitim Alabileceğiniz Okullar
- STU – Slovenská technická univerzita v Bratislave
- UK – Univerzita Komenskeho v Bratislave
- EUBA – Ekonomická univerzita v Bratislave
- VSM – Vysoká škola manažmentu/City University of Seattle
- VSMU – Vysoká škola múzických umení v Bratislave
- UNINOVA – Bratislavská vysoká škola práva
- SZU – Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave
- VSSVALZBETY – Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave
- VSVU – Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave
- PVS – Pan-European University
- VSEMVS – Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave
- BISLA – Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií
- AKADEMIAPZ – Akadémia Policajného zboru v Bratislave
- VSSLADKOVICOVO – Vysoká škola v Sládkovicove [Sládkovicovo]
Slovakya Öğrenci Gezi Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
- Başvuru Formu: Doğru ve hatasız doldurulmuş gerekli belgeleri destekleyen. Başvuru formu sahibi ve velileri tarafından imzalanmış olmalıdır. Boşanma durumu mevcutsa velayet bildirimi yapılmalıdır.
- 18’inden küçük bireyler için her iki veliden de muvafakatname.
- Pasaport: Son 10 yılı geçmemiş tahrip olmamış en az iki sayfası boş olan.
- Fotoğraf: 1 adet son güncel halinizi gösteren eski olmayan. 35×45 mm ebadında.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Aile bireylerinin adres ve kimlik kayıtlarını belirten.
- Kimlik Fotokopisi: Ön ve arka yüzü okunaklı ve yıpranmamış olmalı.
- Mali Durumu Gösteren Belgeler: Gelir durumu bulunmayan öğrencinin en yakın velisinin gelirini gösteren Maaş bordrosu, kira gelirleri vs.
- Slovakya Vize Talebi Belirten Dilekçe.
- Daha Önce Alınmış Vizelerin Ayrıntılarını Gösteren Belge.
- Seyahat Niyetini Açıkça Anlatan Belge.
- Vize Harcı.
Slovakya Öğrenci Vize Başvuru Belgelerini Destekleyici Belgeler;
- Uçuş Rezervasyonu: Gidiş – Dönüşün süresini gösteren belge ve ne tür bir araçla seyahat edileceğini gösteren belge.
- Otel Rezervasyonu: Öğrencinin Slovakya seyahatinde konaklayacağını gösteren otelin biletleri ya da fotokopileri.
- Slovakya da seyahat sürecinde öğrencinin masraflarını karşılayan aile bireylerinin gelir belgeleri. (son 3 aya kadar olan hesap cüzdanı dökümü ve maaş bordrosu.)
Erasmus Nedir Ve Amacı Nedir
Erasmus Avrupa Birliği tarafından ülkeler arasında eğitim, iş alanını kapsayan üniversiteler ve yüksek öğretim kurumları arasında işbirliği yapmak için uygulanan mali destek sağlayan bir programdır. Amacı ortak projeler üretmek, eğitim kalitesini arttırmak, dil öğrenmek değişik ülkelerin bilimsel, kültürel çalışmalarında ortak hareket ederek kaliteyi arttırmaktır.
Slovakya Erasmus Başvurusu Gerekli Olan Nitelikler
Erasmus programına, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programı Merkezinin kriterlerine göre üniversiteler öğrenci belirlemektedir ve bu belirleme şartlarının en başında not ortalaması başı çekmektedir. Erasmus başvurusunu Erasmus kapsamında bulunan yüksek öğretim kurumlarına yapılmaktadır fakat üniversitenin ERASMUS ÜNİVERSİTE BEYANNAMESİ’ ne uygun olması şartı aranmaktadır. Her üniversite başvuru tarihini, sınav tarihini, seçim tarihini kendisi belirler.
Öğrenci Ve 18 Yaş Altı Biyometri Verisi Hakkında
Slovakya vize başvurusu sırasında parmak izi biyometrik fotoğraf gibi verilerin toplandığı Biyometrik İşlem yapılmaktadır. Bu işlem kimlik sahteciliğini önlemek amacıyla yapılmaktadır. Biyometrik işleminin geçerliliği 5 yıl süre iledir.
Bu işlem yapılırken herhangi bir hata aksaklıkla karşılaşmamak için parmaklarda kesik, yara, hasar, kozmetik işlem bulunmamalıdır.
Ayrıca pasaport için verilen parmak izi vize başvurularında kabul edilmemektedir.
Slovakya Öğrenci Vizesi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Slovakya vizesi almak için mutlaka randevu alınması gerekir. Çok farklı durumlar dışında Slovakya vize başvuru merkezi randevusuz kişileri Kabul etmemektedir.
Yapılan başvurular bazı durumlarda değişiklik göstermektedir. Örneğin Slovakya’ya yoğun seyahat dönemleri olan yaz tatilleri, bayramlar gibi dönemlerde vize tarihleri daha ileri ki dönemlere verilebildiği için başvuruların daha erken en az 1 ya da 3 ay gibi süreler öncesinden yapılması gerekmektedir.
Randevu sadece kişiye özel alınmış olup randevu günü ve saatine sadık kalınmalıdır. Aksi takdirde Slovakya vizesi almak isteyen kişiler başka bir tarihte yeniden randevu almak durumunda kalacaklardır.
Slovakya vize randevusu almak için bulunduğunuz bölgedeki Slovakya vize başvuru merkezine vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Slovakya vize başvurusu merkezini randevu için telefonla aramalarınızda çok ileri bir tarih verilebilir ya da randevu talebiniz Kabul edilmemektedir.
Slovakya vize merkezinde randevu kağıdınız ibraz edilmeli eksik hatalı evrak olmamalı gün ve saatine dikkat edilmeli gitmek istediğiniz tarihe göre uygun zamanda başvuru yapılmalı doğru zamanda randevu alınmalıdır. Aksi takdirde yapılan işlemler size zaman kaybı ve vize reddi olarak geri dönmektedir
Slovakya Aile – Arkadaş Ziyareti Vizesi
- Slovakya’ya orada bulunan aile bireyleriniz, eşiniz,arkadaşınız yada akrabalarınızı ziyaret amaçlı gidebilirsiniz. Slovakya aile arkadaş ziyareti vize kısa süreli vize olup C Tipi Vize kategorisine girmektedir.
- Yapmak istediğiniz 90 günü geçmeyen kısa seyahatleriniz için Schengen vize alabilme hakkınız bulunmaktadır. Slovakya Avrupa Birliğine üye ülkeler arasında bulunduğu için Avrupa ülkelerinde serbestçe dolaşım hakkına sahip olursunuz.
- Slovakya’dan başlamak üzere Avrupa ülkelerine tur düzenleyerek birden fazla ülkede gezilere katılabilir sevdiklerinize sürprizler yapabilirsiniz.
- Slovakya Aile ve Arkadaş ziyareti vizesi için Vize Randevu Acentesinden yardım alabilir, telefon, e-mail, sms ile ücretsiz servislerimizden yararlanabilir, hazırlanması gereken evraklarınız için karışık işlemlerle uğraşmadan uzman kadromuzda bulunan yetkililerimize güvenle evrak takiplerini yaptırabilirsiniz.
Slovakya Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi Almak Zor Mu ?
- Slovakya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için kısa süreli ziyaretlere uygun Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi Vermektedir.
- Bu haktan gerekli şartları karşıladığınız takdirde yararlanabilir. Slovakya’da yaşayan akraba, eş dost, tanıdıklarınızı ziyaret etme imkanı bulabilirsiniz. Sizden istenmiş olan evraklar Slovakya vize başvurusu için gerekli olan genel Slovakya vize başvuru evrakları dır.
- Hazırlamış olduğunuz vize belgelerinin aslı/orijinal’i sizden istenebilir daha önce beyan ettiğiniz evraklarınızın sizden yeniden beyan etmeniz gerekli görülebilir.
- Bu gibi sebepler doğduğunda evraklarınız’da istenen değişikliği yapmanız zorunlu kılınmıştır.
- Slovakya vize başvuru evraklarınızın bulunduğunuz tarihe uygun güncel evraklar olduğuna dikkat etmeli eksiksiz hatasız olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Slovakya turistik vize başvurularında için evraklarınızı hatasız olması gerektiği gibi eksiksiz hazırlamanız mutlaka vize başvurunuzun onaylanması gerektiği anlamına gelmemektedir.
- Bu konu hakkında vizenizin kabul edilip edilemeyeceği kararı tamamen Slovakya Konsolosluğunda olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
- Slovakya Vize başvurularınız da tarafınıza bildirilmiş olan ret cevaplarından sonra yapmış olduğunuz harç bedelleri ve vize masrafları size geri verilmemektedir.
Pasaportlar Hakkında
Türkiye Cumhuriyeti ve Slovakya arasında vize muafiyeti anlaşması ile Yeşil Pasaport (hususi), Gri Pasaport (hizmet), Siyah Pasaport (diplomatik) sahipleri 6 ayı aşmayan süre içerisinde 90 günden az seyahatler için Slovakya Vizesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
90 günü geçen sebeplerle Slovakya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Slovakya Vize başvurularını yapmak zorundadırlar.
Bu başvurular sadece direk olarak Slovakya konsolosluğu ve Slovakya Büyükelçiliğine yapılmaktadır.
90 günden küçük seyahatler için başvuru yerleri Slovakya konsolosluğunun yetkilendirmiş olduğu kurumlar, turizm/seyahat acenteleri’dir.
- Pasaport: Slovakya’da çalışma başvurusunda bulunan kişinin pasaportunun en az 3 yıl geçerlilik süresi olmalıdır. Eğer pasaportunuz uygun değilse en yakın emniyet müdürlüğünden pasaport çıkartabilirsiniz.
Slovakya Seyahatine Davetiye İle Nasıl Gidilir ? Şartları Nelerdir ?
- Slovakya vize başvurusunda bulunacak kişinin seyahat amacının Slovakya ziyareti olması sebebi ile Slovakya belediyesi tarafından onaylanmış DAVETİYE BELGESİ bulunması talep edilmektedir.
- Davetiye Slovakya belediyesinden onaylı orijinal belge olmalıdır. Slovakya ya davette bulunan kişinin Slovakya Vatandaşlığı bulunuyorsa davet mektubu ile birlikte dilekçe ve pasaportunun da fotokopisi bulunmakta olup bu evraklar eşliğinde bu daveti yapması gerekmektedir.
- Slovakya daveti gerçekleştiren kişi eğer Slovakya’da yaşayan üçüncü ülke vatandaşı ise bulunduğu belediyeden onaylı ikamet/oturum izni ile birlikte davet mektubu, kimlik bilgileri, dilekçe ve pasaport fotokopisini birlikte sunmak zorundadır
- Seyahat etmek isteyen başvuru sahiplerinin seyahat tarihlerinden bir gün önce başlayıp bir gün sonra biten üç ay geçerliliği olan Seyahat Sağlık Sigortası poliçeleri bulunmaktadır.
Slovakya Express Vize Evrakları
Slovakya Vize Başvurusunda Kişi Şirket Çalışanı İse
- Güncel Tarihli Şirket Evrakları;
- Orijinal faaliyet belgesi,
- Sicil gazete,
- İmza sirküleri fotokopileri,
- Vergi levhası,
- SGK 4A detaylı hizmet dökümü.
- SGK işe giriş bildirgesi .
Slovakya Turistik Vize Başvuru Sahibi Devlet Memuru İse Gerekli Evraklar
- Çalışma belgesi.
- Görev kimlik kartı.
- Maaş bordrosu.
- Resmi izin yazısı.
Slovakya Erasmus Vize İçin Gerekli Olan Evraklar
- Uzun süreli vize talep formu.
- Pasaport.
- 2 Adet biyometrik fotoğraf.
- Diploma (Kişinin mezun olması halinde).
- Öğrenci Belgesi Veya Transkript (Kaşeli, imzalı ve güncel).
- Muvafakatname (18 yaşından küçük olanlar için, ebeveyn imzalı) Noter tasdikli Muvafakatname ve Slovakça, tercümesi, gelir belgelerinin aslı ve 2 fotokopisi.)
- Nüfus Cüzdanı Aslı Ve Fotokopisi.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği.
- Eğitim Programı Sertifikası.
- Eğitim Programının Masraflarının Karşılanabileceğine Dair Teminatlar.
- Konaklama Masrafları Ve Eğitim Bursunu Belgeleyen Teminatlar.
- Seyahat Sağlık Sigortası.
- Otel Ve Uçak Bileti Rezervasyonu.
- İkamet Müsadesi Başvuru Formu: Slovakça olarak doldurulmalı, başvuruda hazırlamış olduğu belgeleri destekleyen başvuruyu yapan kişi tarafından imzalanmış iki adet ikamet müsadesi başvuru formu. Başvuruyu yapan kişi 18 yaşından küçük ise başvuru formunun imza bölümünü iki ebeveynin de imzalaması gerekmektedir.
- Slovakya’da ki Üniversitenin Dilekçe Yazısı Aslı Ve Fotokopisi: Gelen yazı alınacak olan eğitimin süresini ve hangi şehirde bulunduğunu belirtilmesi gerekmektedir.
- Türkiye’de ki Üniversiteden Alınan Yazı: Başvuruyu yapan kişinin Erasmus burslu olarak gidilecek Slovakya Üniversitesinden eğitim alacağına dair belge.
Öğretim Görevlisi Olarak Erasmus Programına Katılmak İsteyen Kişinin Belgeleri Gönderen kurumun antetli kağıdına Slovakça yazılan çalışma belgesi kurum yetkili tarafından kaşeli ve imzalı olacak şekilde hazırlanmalıdır.
- İşveren kurum ve kişilere ait adres ve iletişim numaraları.
- Başvuru sahibinin görev başlama tarihlerini belirten belge.
- Başvuru sahibinin çalıştığı kurumdaki unvan belgesi.
- Başvuru sahibin görevdeyken izinli olduğu günleri belirten belge.
- Başvuru sahibini gönderen kişiye ait kimlik bilgileri ve imzası.
- Başvuru sahibin 3 aylık maaş bordrosu ve fotokopileri.
Transit Vize İçin Gerekli Olan Belgeler
- Pasaport.
- Fotoğraf.
- Vize başvuru formu.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği.
- Kimlik Fotokopisi.
- Gelir Durumunu gösteren belgeler.
- Slovakya vize talebi belirten dilekçe.
- Daha önce alınmış vizelerin ayrıntılarını gösteren belge.
- Çalıştığı iş yerine ait kanıt belgeleri.
- Seyahat niyetini açıkça anlatan belge.
- Vize harcı
Mesleklere Göre Sunulması Gereken Ek Belgeler
- İşçi Ve Memurlar İçin (yaptığınız işi belirten belge, vize için istenen süreye ait izin belgesi, SGK dökümü SGK giriş belgesi ve son maaş bordrosu)
- Şirket Çalışanları Ve Serbest Meslek İçin (6 aydan eski olmayan ticaret ve sicil kayıt sureti, ticaret sicil kayıt fotokopisi, vergi levhası, çalıştığınızı kanıtlar belge maaş bordroları)
- Şirket Sahibi İse (Vize talep dilekçesi, şirketin antetli kağıdına konsolosluğa seyahat tarihlerini amacını ve sponsorunu belirtmeli. Faaliyet belgesi orijinal olmak üzere, sicil gazetesi ve vergi vergi levhası fotokopileri. 4B hizmet dökümü ayrıntılı olarak yada Bağ-Kur ödeme ödeme dökümü, Şirketin banka hesap özeti son 3 aylık olmak üzere en düşük 8000₺ limitli kaşeli ıslak imzalı banka imza sirkülü alınmış olmalıdır.)
- Kişi Emekli İse (Aylık emeklilik maaşını gösteren belge.)
- Çiftçiler İçin (Ziraat odasından alınmış çiftçilik belgesi.)
- Öğrenciler İçin (Öğrenci belgesi.)
Slovakya Vize Reddi Hakkında
Slovakya Schengen vizesi için yapmış olduğunuz başvurunuz kabul edilmemesi halinde size Slovakya Konsolosluğu tarafından imzalanan bir “Ret Mektubu” gönderilecektir.
Mektubun içeriğinde Slovakya Schengen vize başvurunuzun hangi nedenlerle kabul edilmediğini öğreneceksiniz. Başvurunuza ret mektubu gelmesi demek bir daha hakkınız olmayacak anlamına gelmemektedir.
Slovakya Schengen vize başvurunuzun reddi sonrasında ödemiş olduğunuz ücretler size verilmemektedir.
Bu nedenle Slovakya Konsolosluğunun anlaşma yaptığı kurum turizm/seyahat acentelerinden gerekli yardımı alabilir tecrübelerinden yararlanarak en doğru şekilde sorunsuz başvuru yapma hakkına sahip olabilirsiniz.
Hangi Nedenlerden Dolayı Vizem Reddedilir ?
Slovakya Vizesine yapmış olduğunuz başvuru Slovakya Konsolosluğu Slovakya Büyükelçiliği tarafından ret edilebilmektedir. Bunun sebepleri zamanlama hatası, eksik yıpranmış hatalı evrak ya da Slovakya vizesini kötü amaçlı kullanılmış olması, sahte evrak olabilir.
Seyahat Belgelerinden Kaynaklı Vize İptali: Belgelerin orijinal, sahte olmayan, yıpranık, eksik, hatalı konsolosluğa uymayan belgelerden vize reddi sonucu çıkabilir. Bu yüzden evraklarımızın durumunu ve güncel olup olmadıklarını lütfen kontrol ediniz.
Seyahat Şartları Ve Seyahat Amacından Kaynaklı Vize Reddi: Slovakya seyahati için vize başvuru evraklarına seyahatin amacına ilişkin kanıtlayıcı belgeler sunulmalıdır. Eğer bu belgeler yok ise ve manen’de inandırıcı bulunmamış ise vize reddi meydana gelebilmektedir.
Schengen Giriş Yasağından Kaynaklı Slovakya Vize Reddi: Schengen üyesi ülkeler arasında Schengen bilgi sistemi (SIS) bulunmaktadır. Schengen üye ülkelerinden birine giriş cezanız var ise sistem üzerinden gözükmekte olup vize başvurunuz kabul edilmemektedir.
Ekonomik Şartlardan Kaynaklı Vize Reddi: Slovakya vize başvurusunda sizden ülkeye girerken ne kadar gelirinizin olduğunu kanıtlayan belgeler istemektedir. Yeterli düzeyde maddi durumunuz bulunmuyorsa Slovakya’ya girişiniz kabul edilmemekte vize başvurunuz ret edilmektedir.
Kamu Güvenliği Nedeniyle Slovakya Vizesinin Reddi: Slovakya Vizesinde başvuruda bulunan kimsenin kamu düzenini bozacak güvenliği zafiyete sokacak tutumları var ve bu kayıtlarda varsa vize reddi sonucunu verir.
Sağlık Sigortası Sebebi ile Vize Reddi: Slovakya ülkesine yapılacak seyahatler için başvuru evrakları arasında belirli standartlara uyum sağlayan sağlık sigortası belgesi istemektedir. Eğer bu belgeyi sağlayamıyorsanız vizeniz reddedilir.
Kişinin Ülkesine Dönmeme Şüphesinden Kaynaklı Vize Reddi: Slovakya ülkelerine Schengen vizesi ile gelen kişilerin ülkelerine seyahat süresi bittiğinde dönmelerini kanıtlayacak belge sunmalarını istemektedir. Eğer bunu kanıtlayamıyorsanız vizeniz ret olacaktır.
Slovakya Vize Reddine İtiraz
Slovakya vize başvurularının reddi ile karşı karşıya kalan vatandaşlar vize reddine sebep olan sorunlarını çözdükten sonra tekrar vize başvurusu hakları bulunmaktadır.
Slovakya – Vatandaşlık
- Slovakya’da yaşayan üçüncü ülke vatandaşları (yabancı uyruklu) için çeşitli yasalar bulunmaktadır.
- Slovakya’ya ne nedenle geldiği, yaşadığı süre, oturma izni nitelikleri yabancı ülke vatandaşlarının geçiş süreci ve işlemlerinde etkili olmaktadır.
- Yeni doğan çocuk anne babanın birinden Slovakya Vatandaşı olması nedeniyle Vatandaşlık hakkına sahip olmaktadır. Anne – Baba Slovakya Vatandaşı olmayıp çocuk doğduğu sürelerde en az 8 yıldan beri Slovakya’da yasal olarak ikamet ediyorsa çocuk yine Slovakya Vatandaşı olmaktadır.
- Yine anne-baba eğer 3 yıldan beri Slovakya’da süresiz oturma iznine sahipse çocuk Slovakya Vatandaşı olmaktadır.
- Bu belirtilen kararname 1 Ocak 2000 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu Kararname koşullarına göre doğmuş olan çocuk bütün hakları kapsayacak şekilde artık Slovakya Vatandaşıdır.
- Doğum şartları gereğince Slovakya Vatandaşı olarak dünyaya gelmiş olan çocuk 18 yaşından 23 yaşına dek anne-babadan birisi Slovakya Vatandaşı olsa bile Slovakya devleti ilkelerine göre bu vatandaşlıktan birini seçmek zorundadır.
- Diğer ülkede kalmak istediğini bildiren çocuk yada 23 yaşına kadar bildirim yapmayan çocuk direk Slovakya Vatandaşlığından çıkarılmaktadır.
- Slovakya Vatandaşlığını seçiyor ise yabancı ülkeden çıktıklarını belgelemeleri gerekmektedir.
- Slovakya’da ergenlik çağına gelen çocuklara seçim yükümlülüğü hakkında bilgi verir.
- Yabancılar Yasası 1 Ocak 2000 tarihinden sonra Vatandaşlık Reform Yasasını yürürlüğe koyarak şahısların Slovakya Vatandaşı olma hakkını yeniden düzenlemiştir.
- Bu düzenleme ile Vatandaşlık almak isteyen kişi Slovakya’da en az 8 yıl yasal ikamet etmelidir ve “oturum izni”, “yerleşim izni” ne sahip olması gerekmektedir.
- Yabancılar yasasının vatandaşlık hükümlerine göre bu şartları yerine getiren kişiler Vatandaşlık Yasasının 8. maddesine göre Slovakya Vatandaşlığına geçmeye hak kazanırlar.
Slovakya – Oturum
Slovakya’da yaşayan üçüncü ülke vatandaşları (yabancı uyruklu) için çeşitli yasalar bulunmaktadır.
Slovakya ya ne sebeple geldiği, yaşadığı süre, oturma izni nitelikleri yabancı ülke vatandaşlarının geçiş süreci ve işlemlerinde belirleyici olmaktadır.
Yeni doğan çocuk anne babanın birinden Slovakya Vatandaşı olması sebebiyle Vatandaşlık hakkına sahip olmaktadır. Anne – Baba Slovakya Vatandaşı olmayıp çocuk doğduğu sürelerde en az 8 yıldan beri Slovakya’da yasal olarak ikamet ediyor ise çocuk yine Slovakya Vatandaşı olmaktadır.
Yine anne-baba eğer 3 yıldan beri Slovakya’da süresiz oturma iznine sahip ise çocuk Slovakya Vatandaşı olmaktadır.
Bu kararname 1 Ocak 2000 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu Kararname şartlarına göre doğmuş olan çocuk bütün hakları kapsayacak şekilde artık Slovakya Vatandaşıdır.
Doğum şartları gereğince Slovakya Vatandaşı olarak dünyaya gelmiş olan çocuk 18 yaşından 23 yaşına kadar anne-babadan birisi Slovakya Vatandaşı olsa bile Slovakya devleti ilkelerine göre bu vatandaşlıktan birini seçmek zorundadır.
Diğer ülkede kalmak istediğini bildiren çocuk yada 23 yaşına kadar bildirim yapmayan çocuk direk Slovakya Vatandaşlığından çıkarılmaktadır. Slovakya Vatandaşlığını seçiyor ise yabancı ülkeden çıktıklarını belgelemeleri gerekmektedir.
Slovakya’da ergenlik çağına gelen çocuklara seçim yükümlülüğü hakkında bilgi verir.
Yabancılar Yasası 1 Ocak 2000 tarihinden sonra Vatandaşlık Reform Yasasını yürürlüğe koyarak kişinin Slovakya Vatandaşı olma hakkını yeniden düzenlemiştir.
Bu düzenleme ile Vatandaşlık almak isteyen kişi Slovakya’da en az 8 yıl yasal ikamet etmelidir ve “oturum izni”, “yerleşim izni” ne sahip olması gerekmektedir. Yabancılar yasasının vatandaşlık hükümlerine göre bu şartları yerine getiren kişiler Vatandaşlık Yasasının 8. maddesine göre Slovakya Vatandaşlığına geçmeye hak kazanırlar.
Eş Ve Çocuklar İçin Slovakya Vatandaşlığı
16 yaşını doldurmayan çocuklar Slovakya Vatandaşı sayılmaktadır. Vatandaşlık konusunda eş ve çocuklara oturum süreleri düşük belirlenmiştir. Aile eğer Slovakya’da 2 yıldır bulunuyorsa 4 yıllık alınmış oturum izni kabul edilmektedir. Çocuklarda 3 yıl yeterlidir.
Ailede bulunan anne-babadan biri aranan gerekli nitelikli şartları karşılıyorsa eş ve çocuklarda başvuru dilekçesiyle Slovakya vatandaşlığa geçebilirler. Eğer diğer aile bireyleri yeterli derecede Slovak’yaca biliyorsa vatandaşlık almak isteyen diğer eş’de az seviyede dil bilmesi durumu kabul edilmektedir.
16 yaşından küçük çocuklarda Anayasa bağlılık belgesi gerektirmez ve 16 yaşından büyük çocuklar şahsi işleme tabi olup tam ücret ödenmesi gerekir. 23 yaşından küçük bireylerde kendi masraflarını karşılama şartı aranmaz. Yasalar bütün aile bireylerini bir tutmak istediğinden şartları yerine getiren bir anne-baba çocuklarıyla birlikte Slovakya vatandaşlığına geçebilir.
Slovakya Vatandaşlığı Başvuru Belgeleri
- Dilekçe: Slovakya Vatandaşlığına geçiş yapmak isteyen kişi, bulunduğu bölgenin Vatandaşlık dairesine başvuru dilekçesi vermek zorundadır. Dilekçeyi şahsen doldurmalıdır. 16 yaşını geçmiş her aile bireyi kendi dilekçesini şahsen vermelidir. 16 yaşından küçük ise anne-baba tarafından doldurulmalıdır. Başvuruda bulunan kişi Slovak’yaca dil yeterliliğini beyan etmelidir.
- Dilekçeye Ek Belgeler;
- Doğum belgesi,
- Kazanç Belgeleri: Son 3 aylık maaş bordrosu ve banka hesap özeti.
- Almış olduğu sosyal yardımları kanıtlar belge.
- Pasaportu ile birlikte pasaportta işlem yapılan sayfaların fotokopisi.
- Uluslararası evlenme cüzdanı ile cüzdan içinde işlenmiş sayfaların fotokopisi.
- Boşanma meydana gelen durumlarda kanıtlar mahkeme belgesi ve fotokopisi.
- Slovakça dil yeterlilik sertifikası ve fotokopisi.
- çocuklara ait öğrenim diploma belge ve fotokopisi
Dil Yeterliliğini Kanıtlama Sınavı: Vatandaşlık Dairesindeki yetkili memur başvuruda bulunan kişi ile dilekçede bulunan konular ile ilgili söyleşi yapar. Bu sınavın ilk bölümünü kapsamaktadır.İkinci bölümde kişi Slovakya gazete makalelerinden bir bölümünü okur ve anlatır. Bu sınavda dil yeterliliği bulunmadığı anlaşılan kişinin talep dilekçesi geri alınır ve dil yeterlilik kursuna gitmesi gerekir.
Slovakça dili yeterli olduğu kabul edilirse Vatandaşlık dairesi diğer işlemlere geçiş yapar. İşlemler genel olarak 10/15 hafta sürmekte ve kişiye Vatandaşlığa alınacağına dair “Teminat Belgesi” verilir. Belgenin süresi 2 yıldır. Türk vatandaşlığından çıkış mümkün olmadığı, çıkmanın büyük maddi zarar vereceği ya da önemli sağlık sorunları ile Türk vatandaşlığından çıkış takibi yapılamayan durumlarda ispat edilirse istisnai durumlar için kabul gören çifte vatandaşlık verilmesi kabul edilir.
Teminat Belgesi alan Türk Vatandaşı vatandaşlığından çıkış belgesini alabiliyorsa belgeyi Slovakça tercümesi ile birlikte Slovakya Vatandaşlık Dairesine vermesi gerekmektedir. Bu süre zarfında başvuru yapan kişinin 6-8 hafta içinde durumunda bir değişiklik olup olmadığı araştırılır ve süreç tamamlanıp Slovakya Vatandaşlığına geçişi onaylanır.
Slovakya Kimliği Ve Pasaport Çıkarmanız İçin Slovakya Vatandaşlık Belgesi Şarttır.
Doğumdan Çifte Olmak: Doğan çocuğun annesi ve babası farklı ülke vatandaşı iseler çocuk çifte vatandaş olur ve ona vatandaşlık seçimi yapmak istenmez.Mesela Anne Slovak Baba Türk olan çocuk için bu durum geçerlidir. İsteğe bağlı vatandaşlık durumlarında bu hak geçerli değildir. Yalnızca 1 Ocak 2000 tarihi öncesinde isteğe bağlı vatandaşlık almış olanların çifte vatandaşlıkları geçerli olmaktadır.