Schengen Vizesi Nedir? Vize Hakkında Bilgiler

Schengen Vize İşlemleri

Vize Tablosu

Schengen Vizesi

Schengen vizesi ile Avrupa ülkelerinde kısa süreli kalış iznine sahip olursunuz. Ancak Schengen vizesi isteyen ülkeleri ziyaret edebilmek için Schengen vizesine ihtiyacınız vardır.

Schengen vizesi, seyahat etmek istediğiniz ülkenin konsolosluğu tarafından verilir. Schengen vizesi, maksimum 6 ay içerisinde 3 aya kadar seyahat etmek istediğiniz ülkeye giriş izni ve belirtilen süre kadar kalmanıza imkân tanır.

Schengen Kapsamında Yer Alan Ülkeler Hangileridir?

Schengen kapsamında yer alan toplamda 26 ülke bulunmaktadır. 26 ülkenin her biri ortak vize politikasını kabul etmiştir. Ancak vize işlemleri için talep edilen belgeler farklılık gösterebilir. Söz konusu farklılıklar ufak detaylar olsa da her ülkenin talep ettiği belgelerin aynı olmadığını söylememiz gerekir.

Schengen kapsamında yer alan bazı ülkeler şöyledir;

  • Ukrayna
  • Belarus
  • Yunanistan
  • İtalya
  • Almanya
  • Avusturya
  • İspanya
  • Fransa
  • Bulgaristan
  • Romanya
  • Malta

Schengen Vize Koşulları Nelerdir?

Schengen ülkesi kapsamında yer almayan herhangi bir ülkenin vatandaşları ve AB ile vize kolaylaştırma antlaşması bulunmayan ülkelerin vatandaşları, Schengen kapsamında yer alan bir ülkeye seyahat etmek istediğinde Schengen vizesine ihtiyaç duyar.

Schengen Vizesi Nedir? Vize Hakkında Bilgiler
Schengen Vizesi Nedir? Vize Hakkında Bilgiler

Schengen Vize Türleri Nelerdir?

Schengen vize türlerinden birisi, Transit vizedir. Transit vize, bir ülkeye seyahat ederken farklı bir ülkede aktarma yapılması gerektiğinde ihtiyaç duyulan vizedir. Transit vize, aktarma yapabilmek ve seyahat ettiğiniz ülkenin sınırından geçebilmek için gerekli olan vize olarak da nitelendirilebilir.

C Tipli Kısa Süreli Vize Türleri

Seyahat sebebinize bağlı olarak nitelendirilen C tipi vizeler aşağıda belirtildiği gibidir;

  • İş Vizesi
  • Turistik Vize
  • Ziyaretçi Vizesi
  • Tıbbi Tedavi Vizesi
  • Kültürel Vize

Schengen Vizesine Nasıl Başvurabilirim?

Schengen vizesini alabilmek için seyahat etmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna başvuruda bulunmalısınız.

Vize başvuru aşamaları aşağıda belirtildiği gibidir;

  • Başvurunuzu hangi konsolosluk veya büyükelçiliğe yapmanız gerektiğini öğrenin.
  • Başvuru işleminizi konsolosluk veya büyükelçiliğin belirlediği tarihlerde yapın.
  • Schengen Vize Başvuru Formunu eksiksiz ve doğru olacak biçimde doldurun.
  • Randevu alın.
  • Sizden talep edilen başvuru evraklarını eksiksiz hazırlayın.
  • Randevu tarihinizi kaçırmayın ve randevuya zamanında gidin.

Belirtilen adımlar izlendiğinde Schengen vize başvurunuzu gerçekleştirmiş olacaksınız.

Schengen Vize Başvurusunu Nereye Yapmalıyım?

Schengen vize başvurusu için seyahat etmek istediğiniz ülkenin konsolosluk veya büyükelçiliğine başvuruda bulunmalısınız.

Seyahat planınız birden fazla Schengen ülkesini kapsıyor ise en çok kalacağınız ülkeden Schengen vizesi almalısınız. Eğer iki ülkede de eşit zaman geçirmeyi düşünüyorsanız ineceğiniz ilk ülkenin konsolosluğuna veya büyükelçiliğine vize başvurusunda bulunmalısınız.

Başvuru Sürecinde Pasaportumu Konsolosluğa Bırakmalı mıyım?

Schengen vizesi için başvurduğunuzda pasaportunuzu ilgili ülkenin konsolosluğuna bırakmalısınız. Pasaportunuzu geri almanız durumunda başvuru işleminiz iptal edilecektir.

Ne Zaman Başvurmalıyım?

Tavsiye edilen başvuru zamanı, seyahat tarihinizden 15 gün öncesidir. Ancak isteyen kişiler maksimum 6 ay önce vize başvurusunu gerçekleştirebilir.

Schengen Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Schengen Vize Başvuru Formunu online olarak doldurabilirsiniz. Başvuru formu doldurulurken istenilen bilgilerin doğru ve eksiksiz olmamasına dikkat etmelisiniz. Eksik veya yanlış bilgi başvurunuzun ret edilmesine sebep olabilir. Başvuru formunu doldurduktan sonra iki adet çıktısını almalı ve formu imzalamalısınız.

Başvuru formunda isim, soy isim, doğum tarihi, pasaport numarası ve doğdunuz ülkenin haricinde seyahat etmek istediğiniz ülkede ne kadar kalmak istediğinizi açıkça belirtmelisiniz.

Nasıl Randevu Alabilirim?

Seyahat etmek istediğiniz ülke için gerekli Schengen vizesine başvurabilmeniz için randevu almanız şarttır. Randevu işlemini ilgili konsolosluğun internet sayfasından gerçekleştirebilirsiniz.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evrakların Hazırlanması

Schengen vizesi için gerekli evrakları eksiksiz olarak toplamalı ve randevu gününde başvuru merkezine teslim etmelisiniz.

Her ihtimale karşı evrakların bir adet çıktısını mutlaka alın. Ayrıca başvuru evraklarını düzenli bir şekilde toplamak, başvuru gününde belgeleri ibraz ederken size büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

Randevu Günü Nelere Dikkat Etmeliyim?

Randevu gününde belirtilen saatte ilgili konsoloslukta olmanız önemlidir. Birkaç dakika geç kalsanız dahi randevunuzun iptal edilme olasılığı her zaman vardır. Bu nedenle belirtilen tarihte ve saatte başvurunuzu gerçekleştireceğiniz kurumda olmalısınız.

Başvuru merkezine gittiğinizde yetkili kişi gerekli evrakları tek tek kontrol edecektir. Kontrolün ardından herhangi bir sorun bulunmadığı takdirde başvurunuz onaylanacaktır. Tüm bu işlemler yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir.

Biyometri Verisi Nedir?

Daha önce herhangi bir Avrupa ülkesine seyahat etmek için vize başvurusu yapmadıysanız parmak iziniz alınacaktır. Parmak izi, konsoloslukta bulunan cihaz ile alınacaktır. Ancak daha önce Avrupa’ya seyahat ettiyseniz parmak iziniz alınmayacaktır.

Başvuru Bilgilerinin Onaylanması

Başvurunuzun onaylanmasının ardından başvuru bilgileriniz ve diğer bilgiler sisteme dahil edilecektir ve size başvurunuzun bir kopyası verilecektir. Yetkili kişi tarafından başvuru bilgileriniz size ibraz edildiğinde başvuru bilgilerinizi kontrol etmeli ve onaylamalısınız. Kontrol aşamasının ardından imza atmalısınız. Tüm bu işlemler yaklaşık 10-15 dakika sürecektir.

18 Yaşından küçük olan bireylere anne-baba veya yasal varisi eşlik etmek zorundadır.

Vize Ücretinin Ödenmesi

Yetişkin bireyler için belirlenen Schengen vize başvuru ücreti 80 Euro’dur. 6 ile 12 yaş arasında bulunan bireyler için ise başvuru ücreti 40 Euro’dur.

Başvuru ücretini ödedikten sonra başvurunuz işleme alınacaktır. Aynı zamanda saklamanız için size başvuru ücretini ödediğinizi gösteren bir dekont verilecektir.

Vize başvurunuz red edildiği takdirde başvuru için ödediğiniz başvuru ücreti tarafınıza iade edilmeyecektir. Bu sebeple başvuru koşullarını karşıladığınıza emin olduktan sonra başvuru gerçekleştirmelisiniz.

Schengen Vizesi ile Avrupa’ya Kaç Kez Seyahat Edebilirim?

Kaç kez seyahat edebileceğiniz konusunda net bilgi alabilmek için konsolosluk ile iletişime geçmelisiniz. Giriş ve seyahat edebileceğiniz ülke sayısına göre tek tip Schengen vizesi alabilir veya Sınırlı Bölge Geçerlilik vizesini tercih edebilirsiniz.

Tek Tip Schengen Vizesi

Tek tip Schengen vizesi, vize sahibinin maksimum 6 ayda 90 günlük süre boyunca seyahat etmesine izin verir.

Tek Girişli Vize

Tek girişli vize adından da anlaşılacağı gibi ülkeye bir kez giriş hakkı tanıyan vizedir. Vize sahibi, vize geçerlilik süresi bitene kadar seyahat ettiği ülkede kalabilir.

Vize sahibi, vize geçerlilik süresinden önce ülkeyi terk ederse, Ülkeye tekrar giriş yapmasına izin verilmez. Vizenin geçerlilik süresi vize sahibi ülkeden ayrıldığı anda bitmektedir.

Çift Girişli Vize

Çift girişli vize ile ülkeye birden fazla kez giriş yapılması mümkündür. Ancak vize sahibi ülkeye 2.kez girdiğinde vizenin geçerlilik süresi bitmeden ülkeden ayrılmamalıdır. Aksi halde yeniden çift girişli vize ile ülkeye giriş sağlamak mümkün olmayacaktır.

Çoklu Giriş Vizesi

Çoklu giriş vizesi ile Schengen kapsamında yer alan ülkelere istediğiniz kadar girip-çıkabilirsiniz. Çoklu giriş vizesinde aranan tek şart, 6 ay içerisinde 90 günden fazla seyahat etmemenizdir.

Sınırlı Bölgesel Geçerlilik Vizesi

Sınırlı bölgesel geçerlilik vizesi, tek tip vizeye alternatif olarak gösterilebilir. Bu vizede sadece vizeyi veren ülkeye seyahat edebilirsiniz. Örneğin, Malta seyahati için vize aldıysanız sadece Malta’ya seyahat edebilir ve Malta’da kalabilirsiniz. Buradan anlaşılacağı gibi sınırlı bölgesel geçerlilik vizesi ile başka bir ülkeye seyahat edemezsiniz.

Sınırlı bölgesel geçerlilik vizesi, tek tip vizeye alternatif gösteriliyor olsada söz konusu vize sadece uluslararası sorumluluğa sahip ve insani sebeplerle vizeye ihtiyaç duyan kişilere verilmektedir.

Hızlandırılmış Schengen Vize Başvurusundan Ücretsiz Nasıl Yararlanırım?

Başvuru sahibinin aşağıda belirtilen kriterleri karşılaması halinde hızlandırılmış vize prosedüründen yararlanması mümkündür.

Hızlandırılmış vize prosedürü için gerekli kriterler şöyledir;

Başvuru sahibi AB veya AEA vatandaşı olan bir ailenin üyesiyse ve farklı Schengen ülkesine seyahat etmek istiyorsa,

Başvuru sahibi AB veya AEA vatandaşına eşlik ediyorsa ve gitmek istediği Schengen ülkesine söz konusu kişi ile seyahat etmek istiyorsa hızlandırılmış vize prosedüründen yararlanabilir.

Schengen Giriş Limanında Hangi Belgeleri İbraz Etmeliyim?

Schengen giriş limanında her şeyden önce üzerinde vize etiketi bulunan pasaportunuzu yetkili kişiye ibraz etmelisiniz.

Bunun dışında ibraz etmeniz gereken gerekli evraklar şöyledir;

  • Seyahat Sağlık Sigortası.
  • Yeterli Maddi İmkana Sahip Olduğunuzu Kanıtlayan Belge veya Belgeler.
  • Avrupa’da Konaklayacağınızı Gösteren Belge veya Belgeler.

Bazı ülkeler yukarıda belirtilen evrakların hepsini talep ederken bazıları birkaçını veya sadece birisini talep edebilir. Bu durum seyahat etmek istediğiniz Schengen ülkesi ile alakalıdır.

Schengen Vizesi ile Avrupa’ya Seyahat Ettiğimde Ne Kadar Kalabilirim?

Schengen vizesine sahip olduğunuzda Avrupa ülkelerinde 6 aylık süre zarfında maksimum 90 gün kalabilirsiniz. Vize başvurusunda bulunduğunuzda kalmak istediğiniz süreyi karşılayan vize de verilmektedir. Fakat bu durum kesin olmamakla beraber daha az süreli bir vizenin verilmesi de mümkündür.

Büyükelçilik Schengen ülkesinde ne kadar kalabileceğinizi belirlediği gibi ülkeye ne zaman giriş yapabileceğinizi ve en erken ne zaman çıkabileceğinizi de belirler.

Avrupa’da Kimler 90 Günden Fazla Kalabilir?

Schengen ülkesine çalışma veya eğitim amacıyla seyahat etmek istediğinizde 90 günden fazla kalmanıza izin veren ulusal vize tipine ihtiyacınız vardır. Ulusal vize tipi yani D vizesi için aşağıda belirtilen kategorilerden herhangi birine ait olmalısınız.

  • Schengen vizesi veren eğitim programına ait uluslararası öğrenci.
  • Avrupa’da eğitim alacak uluslararası öğrenci.
  • Avrupa ülkesinde araştırma merkezinde görevli öğretmen.
  • Uzman alanı doğrultusunda seyahat eden kişiler.
  • Vize geçerlilik süresi bittiğinde vize sahibinin ülkeden çıkmasına engel olan sağlık sorunu varsa ülkede 90 günden fazla kalabilir.

Schengen Vize Süresini Nasıl Uzatabilirim?

Schengen vize süresini uzatabilmeniz için aşağıda belirtilen sebeplerden herhangi birine sahip olmalısınız.

  • İnsani sebepler
  • Ciddi kişisel durum.
  • Ülkede kalmak zorunda bırakan herhangi bir sebep.

Yukarıda belirtilen sebeplere sahip değilseniz 6 ay içinde ülkede 90 günden fazla kalamazsınız. Ayrıca vize süresi bitmeden önce ülkeyi terk etmeyeceğinizi kanıtlamalısınız. Vize süresi bittikten sonra, vize uzatma başvurusunda bulunmanız şarttır.

Avrupa’da Vizenin İzin Verdiği Süreden Fazla Kalırsam Ne Olur?

Vizenizin izin verdiği süreden fazla ülkede kalırsanız yakalandığınız an sınır dışı edilirsiniz ve bir daha Schengen vizesi alamayabilirsiniz. Ayrıca para cezasına çarptırılmanızda mümkündür.

Schengen Çoklu Giriş Vizesi Ulusal Vizeye Dönüştürülebilir mi?

Çoklu giriş vizesi yani C tipli vizenizi ulusal vizeye dönüştürmeniz imkansızdır. Bir başka anlatımla Schengen vizesi ile giriş yaptığınız ülkede oturma iznine başvurmanıza izin verilmez. D vizesi yani ulusal vize alabilmek için ikamet ettiğiniz ülkeden başvuru gerçekleştirmelisiniz.

Schengen Vizesi ile Hangi Ülkeleri Ziyaret Edebilirim?

Schengen vizesi ile seyahat edebileceğiniz ülkelerden bazıları şöyledir;

  • Almanya
  • Hollanda
  • İzlanda
  • Fransa
  • İspanya
  • İtalya
  • Yunanistan

İsviçre

Schengen vizesine sahip olduğunuzda giriş yapabileceğiniz ancak Schengen ülkesi olmayan bazı ülkeler vardır.

Söz konusu ülkeler şöyledir;

  • Hırvatistan
  • Bosna Hersek
  • Arnavutluk
  • Türkiye
  • Belarus
  • Karadağ
  • Sırbistan
  • Kıbrıs
  • Kosova
  • Romanya
  • Bulgaristan

Schengen Vize Başvurusunun Reddedilme Sebepleri Nelerdir?

Schengen vize başvurusunun en yaygın reddedilme sebepleri şöyledir;

  • Belirlenen gerekli belgelerin eksik ibraz edilmesi,
  • Belgenin veya belgelerin konsolosluk tarafından belirlenen kriterleri karşılamaması,
  • Seyahat sigortasının geçersiz olması,
  • Seyahat amacına dair geçerli olmayan veya yetersiz kanıt sunulması,
  • Sabıka kaydının bulunması,
  • Eskimiş gerekli koşulları karşılamayan pasaporta sahip olunması,
  • Belirlenen boş sayfa sayısına sahip olmayan pasaport,
  • Geçersiz pasaport

Schengen Vize Başvurum Reddedildiğinde Ne Yapabilirim?

Başvurunuz red edildiği takdirde itiraz etmeniz her zaman mümkündür. Başvurunuz red edildiği zaman konsolosluk tarafında red edilme nedenlerini içeren bir kâğıt gönderilecektir. Söz konusu kâğıtta nasıl itiraz edebileceğiniz ve itiraz edebileceğiniz son tarih belirtilecektir.

Başvuru talebiniz red edildiğinde her zaman yeniden başvuruda bulunabileceğinizi unutmamalısınız. Başvurunuzun red edilmesine sebep olan nedenleri giderdiğinizde yeniden başvurabilirsiniz. Ancak başvuru için gereken tüm masrafları yeniden karşılamanız gerekecektir.

Ulusal Vize veya Oturma İzni Olanlar AB Ülkelerine Vizesiz Seyahat Edebilir mi?

Oturma izniniz veya ulusal vizeniz varsa AB ülkelerine seyahat edebilirsiniz.

AB-AEA Vatandaşlarının Aile Bireyleri Schengen Vizesinden Muaf mıdır?

AB veya AEA vatandaşlarının aile üyelerinin Schengen vizesinden muaf olduğunu söyleyebiliriz. Ancak vize prosedüründen muaf olmak için aşağıda belirtilen kriterin karşılanması gerekmektedir.

  • AB ülkesi tarafından verilmiş AB aile üye kartına sahipse,
  • Schengen bölgesinde yer alan farklı bir ülkeden alınmış ulusal vize veya oturma izni varsa,
  • Schengen vizesi belirlenen 62 ülkeden herhangi birinden alındıysa.

Schengen Vizesi Ne Zaman Açılacak 2025

Schengen vizesi 26 ülkelik bir kapsamı göstermektedir. 26 üye ülkenin anlaşması ile sağlanan bir vize programıdır. Bu ülkelerden 22 tanesi Avrupa ülkesi olup diğer 4 ‘ü bu grupta yer almamaktadır. Schengen vizesi alarak bu 26 ülkeye ziyaret edebilirsiniz. Schengen vizesi de kendi içinde tiplere ayrılmaktadır. 2025 yılı ile Schengen vizeleri devam etmektedir ve gerekli başvuruları başlatabilirsiniz.

Vize Başvuruları Ne Zaman Açılacak 2025

Vize başvuruları başlamıştır ancak bir dönem Covid-19 pandemi önlemleri nedeni ile pek çok ülke vize başvurularını kapamış idi. Hatta ülkeyi kapatıp bir süre giriş ve çıkışlara izin vermeyen ülkeler veya bölgeler dahi bulunuyordu. Ancak Covid-19 virüslü kişi sayısı azaldı ve bu nedenle pandemi koşulları esnedi. Bu durumda pek çok ülke de kapılarını açmış durumda.

Schengen Vize Başvuruları Ne Zaman Açılacak?

Schengen vize başvuruları açılmıştır ve başvurularınızı evraklarınızı tamamen topladıktan sonra yapabilmeniz mümkündür.

Schengen Vizesi Ne Zaman Açılacak?

Schengen vizesi genel olarak Avrupa ülkelerini kaplar ve bu ülkelerdeki pandemi koşullarının azalması neden ile vize başvuruları başlamıştır ve sizler de başvuruları yapabilirsiniz.

Konsolosluklar Ne Zaman Açılacak 2025

Devlet dairelerindeki pandemi önlemlerinin azalması ve normale dönmesi ile birlikte konsolosluklar da daha uzun süre hizmet verir ve normale döner hale gelmiştir. Bu aşamada pek çok konsolosluk açılmıştır ve faaliyetlerine devam etmektedir.

Vize Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

Vize başvuruları genel olarak çoğu ülke için başlamış olup şu anda da devam etmektedir. Başvuru için ülke araştırması yapabilirsiniz.

Türkiye’de Konsolosluklar Ne Zaman Açılacak 2025

Türkiye’de konsolosluklar açılmıştır ve özellikle bu pek çok ülkenin konsolosluğu için geçerlidir. Bu aşamada gerekli başvuru için gidebilirsiniz.

Schengen Vize Ücreti Ne Kadar?

Schengen bölgesindeki vize ücretlendirmeleri her yıl değişkenlik gözetir.

Vize İşlemlerini Kim Yapar?

Vize işlemlerini konsoloslukta yetkili kişiler yapar.

Euroasia Gvs Nedir?

Euroasia Gvs, vize işlemlerinde uygulanan bir hizmettir.

Schengen Vizesi Nedir? Vize Hakkında Bilgiler Video;

Schengen Vize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp
  • ×