Rusya’da Evlenmek
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dilerse bir Türk dilerse de bir Rus ile Rusya içerisinde evlenebilir. Bunun için her bir duruma ayrı şartlar bulunur ve her bir şartın farklı gereklilikleri vardır. Eğer bir Türk vatandaşı bir Rusya vatandaşı ile Rusya’da evlenmek istiyorsa;
- Öncelikle kişinin Rusya için geçerli bir vizeye sahip olması gerekir. Bunun için kişiler Rusya Konsolosluğu’na evlilik vizesi için başvuruda bulunmalı ve geçici oturum izni ile vize almalıdır.
- Vize alma işleminin ardından kişi Rusya’ya yasal bir şekilde giriş yaparak evliliğini tamamlayabilir.
- Evliliğin tamamlanmasının ardından ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Rusya’da aile birleşiminden yararlanarak uzun süreli oturum izni alabilir.
Vize Tablosu
Rusya’da Evlenmek
Rusya’da evlenmek için mutlaka bir vatandaşın Türk, bir vatandaşın Rus olmasına gerek yoktur. İki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da gerekli şartların karşılanması durumunda Rusya’da bulunan Türk Konsolosluğu’nda evliliğini gerçekleştirebilir. Ancak burada vatandaşların uzun süreli oturum iznine sahip olması önemlidir.
Gerekli şartları karşılayan kişiler aşağıdaki evraklar ile konsolosluğa evlilik için başvuruda bulunabilir:
- Çiftin evlenmek istediğini beyan ettiği, konsolosluğa hitaben yazılmış bir evlilik beyannamesi oluşturulmalıdır.
- Kişilerin evlenme ehliyet belgesine sahip olması gerekir. Bu belge için başvurunuzu Türkiye’ye bağlı bulunan nüfus müdürlüklerine yapabilirsiniz. Ancak bu belgenin apostilli olmasına dikkat etmeniz gerekir.
- Kişilerin apostilli olarak uluslararası doğum ve nüfus kayıt örneği alması gerekir. Bu belgeler de nüfus müdürlüğü tarafınca alınabilir.
- Evlenmek isteyen çiftin nüfus cüzdanı ve pasaportlarının hem orijinallerini hem de fotokopilerini teslim etmesi gerekiyor.
- Çiftlerin fotoğraf eklemesi de önemlidir. Bu fotoğrafların 6 aydan eski olmaması gerekir.
- Hastaneden alınmış, kişilerin akli ve fiziki olarak evlenmesine engel olan herhangi bir durumu bulunmadığına dair sağlık raporu alması gerekir.
- Nikah sırasında şahitlik yapacak kişilerin de nüfus cüzdanı eklenmelidir. Konsoloslukta gerçekleşecek nikah için de istenen şahit sayısı 2’dir.
- Eğer kadın evlendikten sonra kendi soyadını da kullanmak isterse bunu bir dilekçe ile iletmelidir.
- Bunun dışında evlenmek isteyen kişilerden birinin ya da ikisinin de eskiden sahip olduğu bir evlilik varsa iddet süresinin kalktığına ve önceki evliliğin iptal olduğuna dair belgeler eklemesi gerekiyor.
Tüm bu evrakları temin ettikten sonra konsolosluğa ya da danışmanlara evraklarınızı teyit ettirmeniz, eksik evrak var ise anında temin etmeniz gerekir. Evraklarınızın tesliminin ardından ise konsolosluk ya da evliliğiniz için uygun görülmüş alanda nikahınızı kıyabilirsiniz.
Rusya Vatandaşı İle Evlenmek
Rusya vatandaşı ile evlenmek isteyen Türkiye vatandaşı evliliğini iki şekilde gerçekleştirebilir; çift dilerse Türkiye dilerse de Rusya’da nikah kıyabilir. Türkiye’de yaşayan Türk ve Rus vatandaşların evlenmesi için başvurması gereken yer eşlerden birinin ikamet ettiği ilçenin belediyesidir. Çiftlerden biri yabancı olan çiftlerin evlilik işlemleri Türkiye Cumhuriyeti Evlendirme Dairesi tarafından gerçekleştirilir. Türkiye’de evlenecek çiftten Rusya vatandaşı olan kişinin sunması gereken belgeler şu şekildedir;
- Kişi Rusya Konsolosluğu’na başvuruda bulunarak nüfus onaylı bir şekilde evli olmadığına ve evlenmek için herhangi bir engel bulunmadığına dair belge almalıdır.
- Rusya vatandaşı olan kişi vizesini ya da oturma iznini ve pasaportunu belgelerin içerisine eklemelidir.
- Kişinin daha önceki evliliği varsa ve bu evlilikten çocukları varsa eski eşinin çocukların yurtdışına çıkmasına izin verdiğine dair belge bulunmalıdır.
Tüm bu belgeler konsolosluğa iletilir ve önce konsolosluktan onay alınır. Ardından alınan rapor Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na gönderilir. Buradan da tasdik alındıktan sonra Evlendirme Dairesi’ne başvuruda bulunulur.
Bu belgelerin dışında normal Türkiye’de evlenmek için gerekli olan belgelerin de bir araya getirilmesi gerekir. Burada Türk vatandaşı da kendi evlilik belgelerini bir araya getirir. İlgili belediyeye yapılan evlenme başvurusunun ardından çift nikah tarihi için randevu alır.
Rusya’lı Biriyle Evlenmek
Rusya’lı biriyle evlenmek isteyen kişiler, Rusya içerisinde de evliliğini gerçekleştirebilir. Bunun için kişilerin öncelikle Rusya aile birleşimi ve evlilik için geçici süreli bir vize alması gerekiyor. Bunun için kişilerin Türkiye’de bulunan Rusya Konsolosluğu’na gerekli evrakları ile başvuruda bulunması gerekiyor. Bunun yanında Rusya’da ikamet eden kişinin de Rusya’da evlenmek için bazı adımları uygulaması beklenecektir.
Rusya vizesi ve geçici oturum izni almak için sunulması gereken belgeler şunlardır;
- Eksiksiz bir şekilde doldurulmuş vize başvuru formu,
- Başvuruyu yapan kişinin geçerli ve 2 adet boş sayfası olan pasaportu,
- 1 adet 35mm x 45mm ebatlarında biyometrik fotoğraf,
- Başvuruyu yapan kişinin Rusya vatandaşı olan eşinin pasaportunun fotokopisi,
- Tam vukuatlı nüfus örneği ve nüfus kimlik fotokopisi
Bu belgeler ile Rusya Federasyonu Göçmenlik Bürosu’na evlilik için başvuruda bulunulur. Eğer büro belgeleri ve evliliği geçerli bulursa kişiye geçici oturum izni verecektir. Bu oturum izni ile kişilerin aile birleşimi ve evlilik vizesine başvuruda bulunarak Rusya’ya olan seyahatini gerçekleştirebilir.
Rusya Vatandaşı İle Evlilik
Rusya vatandaşı ile evlilik için oturum izninin yanında kişilerin evlilik başvurusunda kullanacağı evraklar bulunuyor. Bu evraklar Rusya vatandaşı olan eşin yanında Türkiye vatandaşı olan eşin sunacağı evraklardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan eşin aldığı geçici oturum izni,
- En az 3 yıl daha geçerliliği olan geçerli niteliklerdeki pasaport,
- Türkiye Cumhuriyeti’nden alınmış ve yeminli tercüman ile Rusçaya çevrilmiş sabıka kaydı,
- Rusya’ya gidecek olan vatandaşın ve ailesinin bulaşıcı olan hastalık ve tüberküloz taşımadığını ispat eden Rusya’daki tıp kurumları tarafından onaylı sağlık belgesidir.
Rusya’da evlenmek isteyen Türk vatandaşının tüm belgelerini Rusya’da temin etmesi gerekir. Yalnızca fotoğraf Türkiye’de çekilmiş olabilir. Aksi takdirde belgeler geçerli olarak kabul edilmeyecek ve başvuru işlemleri süreci uzatacaktır.
Turist Vizesi İle Rusya’da Evlilik
Turist vizesi ile Rusya’da evlilik gerçekleştirmek isteyen kişilerin bu isteklerini karşılamaları için öncelikle Türkiye’ye dönmeleri gerekmektedir. Turist vizesinin bitiminin ardından kişi Türkiye’de bulunan Rusya Konsolosluğu’na geçici oturum izni için başvuruda bulunması gerekir. Daha sonra ise aile birleşimi ve evlilik vizesi alınarak kişiler Rusya’ya gitmeli ve evlilik işlemlerini gerçekleştirmedir.
Rusya’da evlilik gerçekleştirmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Türkiye’den ve Rusya’dan geçerli belgeleri almadan evlenmesi mümkün değildir. Bu belgelerin alınması için ise kişinin Türkiye’ye dönmesi ve vizesini aile birleşimi ve evlilik vizesi olarak değiştirmesi gerekir. Yani doğrudan turist vizesi ile evlilik gerçekleştirilemeyecektir.
Rusya Evlilik Vizesi
Rusya evlilik vizesi, Rusya Konsolosluğu’na yapılan başvuruca alınabilir. Bu başvuru işlemi için kişilerin öncelikle gerekli belgeler ile geçici oturum izni alması gerekir. Geçici oturum izninin alınmasının ardından ise konsolosluktan randevu alınarak vize işlemleri başlatılır.
Vize işlemleri sırasında sahip olunan geçici oturum izni, kişilerin evlenme niyetini sergileyen belgeler ve diğer vize belgeleri bir araya getirilir. Konsolosluk yaptığı değerlendirmeler sonucunda kişinin vizeye sahip olmasını sağlayarak evlenme işlemlerini tamamlanmasına ilk adım atılmış olur.
Rusya’da Düğün
Rusya’da düğün yapmak istiyorsanız dilediğiniz düğün törenini eşiniz ile dilediğiniz yerde gerçekleştirebilirsiniz. Ancak düğün töreninize katılacak Türkiye’den gelecek misafirlerinizin vize alması gerekecektir. Eğer katılımcılarınız gri, yeşil ya da siyah pasaporta sahipse yalnızca pasaport ve kimlikleri ile Rusya’daki düğününüze katılabilir. Ancak bordo pasaporta sahip olan misafirlerinizin gerekli evraklar ve düğün davetiyeniz ile turist vizesi alması gerekecektir.