Romanya Oturma İzni

Romanya Oturma İzni Nasıl Alınır?

Romanya’ya gelen bir yabancının 90 günden fazla Romanya sınırları içinde kalabilmesi için öncelikle bir oturum izni alması şarttır.

Romanya oturma iznine başvurmak için bazı koşulları kesinlikle taşımanız gerekmektedir. Bu oturum iznini önce geçici bir süre Romanya’ya giderek de almanız mümkündür. Bu durumda ilk önce Romanya’ya kısa süreli gitmek için bazı şartları yerine getirmeniz gerektiğini göstermektedir.

Bu yazı Romanya’da ikamet izni almak isteyen bir kişinin bütün aradığı bilgilere ulaşabileceği bir vize rehberi olacaktır. Olumlu sonuçlar alabilmek adına sabırla okumanızı tavsiye ederiz.

Romanya Oturma İznine Kimler İhtiyacı Var?

Eğer Romanya sınırlarında 90 gün ya da daha fazla kalacaksanız kesinlikle bir oturum izni almanız şarttır.

İsviçre, Avrupa Ekonomik bölgesi ve Avrupa Birliği vatandaşlarının tamamının da Romanya’ya da 90 günden fazla kalmak için ikamet iznine ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ülke ve bölgelere mensup kişilerin diğer başvuracak kişilere göre olumlu sonuç alması çok daha yüksek olacaktır.

Romanya Oturma İzni Nasıl Alabilirim?

Romanya’da oturum izni alabilmeniz Romanya’ya geliş amacınıza ve hangi ülkeye mensup olduğunuza bağlıdır.

AB / AEA / İsviçre vatandaşı değilseniz

Bir İsviçre, Avrupa Birliği ya da Avrupa Ekonomik Topluluğu mensubu ülkelerden bir tanesine üye değilseniz Romanya için oturum izni alma olasılığınız Romanya’ya gelme sebebinizle doğru orantılı olmaktadır.

Romanya’ya seyahat etmeden önce şunları yapmayı unutmayın:

  • Gerekli bir iş için yolculuk yapıyorsanız. Patronunuzun Romanya Göçmenlik Ofisinden sizin için bir çalışma izni alması şarttır.
  • Eğer üniversite okumak, eğitim almak amacıyla Romanya’ya gidiyorsanız, Romanya eğitim bakanlığından onaylı belge almalısınız.
  • Eğer bir arkadaş ya da aile üyenizin yanına gidiyorsanız size kefil olacak Romanya’da oturan kişinin sizin için bir Romanya Göçmenlik Ofisi’nden izin alması şarttır.

Romanya Uzun Süreli Vize Başvurusu

Romanya’da bu konuyla ilgilenen kurumlardan onay aldıktan sonra Romanya uzun (D tipi) süreli vizesine başvuru yapmanız mümkündür. Uzun süreli vize Romanya’da oturum izni almanızı gerektirecek kadar uzun bir süre size Romanya’da kalma hakkı vermektedir.

Eğer kısa süreli bir vizeyle Romanya’ya girdiyseniz oturum izni alma ihtimaliniz yoktur.

Romanya Oturma İzni
Romanya Oturma İzni

Romanya İkamet İzni için başvuru

Önce vizenizi alıp daha sonra Romanya seyahatiniz gerçekleştirdikten sonra Yabancılar Göçmen Ofisi’ne giderek bir ikamet izni başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Romanya’da bu işi yapan kurumlar istedikleri belgeleri yüz yüze ya da online olarak sunma konusunda seçimlerini tamamen size bırakmışlardır. Online işlemler beklemeye bağlı sorunları azaltmak içindir. Romanya oturum iznine buradan başvuru yapabilirsiniz.

Romanya oturum izni başvuruları, belgelerin tamamen doğru gönderilmesinin ardından 30 gün içinde işleme alınarak sonuçlandırılmaktadır.

AB / AEA / İsviçre vatandaşıysanız

Eğer başlıkta bulunan bölge ya da ülkelerden birinin vatandaşıysanız Romanya’da ikamet izni almak sizin için çok basit bit işlemdir.

Avrupa Birliği, İsviçre ve Avrupa Ekonomik topluluğu mensubu vatandaşların kendilerinin bir oturum izni alma gereksinimleri bulunmamaktadır. Romanya’da bulunan Göçmenlik Genel Ofisine sadece kayıt yaptırmaları ve kayıt belgesini almaları yeterli gelecektir.

Eğer Romanya’da çalışarak kendinizi geçindirmeyecekseniz. Öğrenci, emekli vs. sebeplerden dolayı kendinize yetecek paranız olduğunu Romanya konsolosluğu görevlilerine ispatlamanız gerekecektir.

Romanya oturma izni için gereklilikler nelerdir?

Romaya oturum izni almanızın şartları sizin Romanya’ya gitme sebebinize göre size sağlanacak koşullara bağlıdır.

Çalışma için Romanya oturma izni için gerekli belgeler

Romanya’da çalışabilmek için bir vize alıp, Romanya’ya gittikten sonra bir oturum izni için şu belgeleri ibraz etmeniz şarttır:

  • Oturum izni başvuru formları.
  • Seyahat belgeleri ve pasaportunuz orijinal olmalıdır. Bunların fotokopileri.
  • Romanya’da yasal kalacağınız yer olduğunun kanıtı.
  • İş verenle imzaladığını bir iş kontratı.
  • Maaşınızın miktarını ve nasıl şekilleneceğini kanıtlayan belgeler.
  • Tıbbi onaylı sertifika. Bulaşıcı bir hastalık veya sağlıklı olduğunuzu belirten bir belge türüdür. Herhangi bir sağlık kurumundan alınabilir. Özel veya devlet hastanesi olabilir. Güncel olması gerekir.
  • İkamet izninin ücretini ödediğinizin kanıtları.

Romanya’da öğrenim görmek için oturma izni için gerekli belgeler

Romanya’da öğrencilik yapabilmek için ikamet iznine başvurmanız halinde toplamanız gereken tüm belgeler aşağıda sıralanmıştır:

  • Oturum izni başvuru formları.
  • Seyahat belgeleri ve pasaportunuz orijinal olmalıdır. Bunların fotokopileri.
  • Bir eğitim kurumunun sizi almayı onayladığına dair belge.
  • Romanya’da öğrenci olmak için alınmış, izin belgesi.
  • En düşük asgari brüt maaşı içinde bulunduran maddi tüm araçların kanıtı.
  • Tıbbi sertifika. Bulaşıcı bir hastalık ya da sağlıklı olduğunuzu belirten bir belge türüdür. Herhangi bir sağlık kurumu verebilir. Özel ya da devlet hastanesi olabilir. Güncel olması yeterlidir.
  • İkamet izninin ücretini ödediğinizin kanıtları.

Aile birleşimi için Romanya oturma izni için gerekli belgeler

Aile birleşimi vizesine başvurup Romanya’ya geldiyseniz ve ikamet iznine başvuracaksanız toplamanız gereken belgeler şunlardır:

  • Romanya’da yaşayan aile üyenizle bağınızı kanıtlayan bütün belgeler. (Doğum belgesi, evlilik cüzdanı. Usulüne göre apostillenmiş, tercüme edilmiş hali ve orijinali olmalıdır.)
  • Size sponsor olan aile üyenizin size sahip çıkacağına dair bir mektup.
  • Eşler için ilişkilerinin çok eşli mi tek eşli mi olduğu belirten bir tane bilgi metni.
  • Destek verecek aile üyelerinin buna maddi olarak güç yettirebileceklerinin tüm kanıtları.
  • Hem sponsor olan aile hem de başvuru yapanların pasaport kopyaları.
  • Romanya’da kalacak yerin olduğunun kanıtları.
  • Sponsor olacak ailedeki herkes için Sosyal sağlık sigortası yapıldığının belgeleri.
  • Bir tane özel ya da devlet hastanesinden alınmış sponsor aile ve başvuran bireyin bulaşıcı hastalık taşımadığına ve sağlıklı bir birey olduklarını kanıtlayan belgeler.
  • Ödenmiş olan oturum izni ücretinin kanıtı. (Dekont)

Romanya oturma iznini uzatabilir misiniz?

Romanya ikamet izninizin uzatılması için başvuruda bulunabilirsiniz. İzniniz bitmeden üç ay öncesinde en erken Göçmen Genel Ofisi’ne giderek işlemleri başlatmanız mümkündür.

Romanya Oturma İzninin Süresi ve Uzatılması

İkamet izinlerinin süreleri türe göre değişmektedir.

Örnek vermek gerekirse, iş için verilen oturum izinleri ekstradan bir üç ay süre daha verilerek verilirler. Bu işlem üç yıldan fazla gerçekleşemez.

Eğitim amaçlı olan oturum izni 1 seneye kadar verilebilir.

Aile birleşimi için verilen oturum izni sponsor olan ailenin oturum izniyle aynı süre içinde verilmektedir.

Romanya Uzun Dönem Oturma İzni

Romanya’da uzun dönemli bir oturum izni alabilmek için en az 5 sene geçici oturum izniyle Romanya’da bulunmuş olmanız gereklidir. Bu 5 yılda en fazla 6 ay ülkenin dışına çıkmış olmalısınız.

Bütün kısa süreli oturum izinleri uzun süreli bir oturum iznine dönüştürülemez. Şu aşağıda sıralanmış vizelerden bir tanesini aldıysanız 5 sene Romanya’da kalsanız bile uzun süreli vize alamazsınız:

  • Au pair ya da mevsimlik çalışan olarak.
  • İnsani gerekçelerle vize aldıysanız.
  • Uluslararası geçeli bir öğrenci olarak vize aldıysanız.

Romanya Uzun dönem oturma izninin süresi

Uzun dönem oturma izinlerinin geçerlilik süreleri normalde 5 yıldır fakat kişi bir Romanya vatandaşının ailesine mensupsa bu izin 10 yıllıkta verilebilmektedir.

Romanya Uzun Dönem Oturma İznine Nasıl Başvurulur

Romanya’dan uzun süreli izin alabilmek için Göçmenlik Genel Ofisine şu belgeleri sunmanız şarttır:

  • Uzun dönem ikamet izni başvuru formu.
  • Pasaportun orijinali ve seyahat belgelerinizin fotokopileri.
  • Romanya’da kalacak yeriniz olduğuna dair kanıt.
  • Kendinizi geçindirebileceğinize dair tüm kanıtlar.
  • Romanya’da geçerli sosyal sağlık sigortanız olduğunun kanıtları.
  • Romanya kurumlarından verilmiş polis izni belgeleri.
  • Medeni halinizi gösteren tüm belgeler.

Burada verilen bilgiler gerekliliklerin listesi değildir. Sadece tavsiye amaçlı bilgiler verilmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi uzmanlardan alabilirsiniz.

Romanya vize başvurusu yapmak ve hızlı bir şekilde randevu almak için >> vizerandevu.com/romanya-vizesi adresini kontrol ediniz ve bize ulaşınız.

Romanya Evlilik ve Oturum

Romanya, ülkesinin vatandaşı ile evlenen yabancı uyruklukların ikamet etmesine olanak tanıyan oturum iznini vermektedir. Romanya vatandaşı ile evlenen kişiler, evlilik belgeleri ile birlikte istenen diğer belgeleri hazırlayarak aile birleşimi vizesine başvurmalıdır. Ülkeye gittikten sonra Göçmenlik Bürosuna müracaat ederek oturum izni alınabilir.

Romanya Vatandaşı İle Evlilik

Romanya vatandaşı ile evlenen kişiler, aile birleşimi vizesine başvuru yapmalı ve vize alarak ülkeye gitmelidir. Daha sonra Göçmenlik Bürosuna giderek oturum izni başvurusunda bulunulmalıdır.

Romanya’da Oturum Nasıl Alınır?

Romanya’da uzun süre kalacak olan kişilerin oturum izni başvurusunda bulunması zorunludur. Oturum izni, eğitim, çalışma, aile birleşimi gibi sebeplerle ülkeye gelen kişilere verilir. Oturum izni, ülkeye gittikten sonra gerekli evraklarla birlikte göçmenlik bürosuna giderek başvuru yapılması gereken bir izindir.

Romanya Aile Birleşimi Vizesi

Romanya vatandaşı ile evlenen veya akrabaları Romanya’da yaşayan kişiler, ülkeye gitmek için aile birleşimi vizesine başvurmalıdır. Aile birleşimi vizesi başvuruları, Romanya konsolosluğuna yapılır.

Romanya Oturum Kartı İle Avrupa Seyahati

Romanya, oturum izni başvurusu onaylanan yabancı uyruklu kişilere oturum kartı verir. AB üyesi ülkesi olmasından dolayı, oturum kartı alan kişiler diğer Avrupa ülkelerine seyahat edebilir.

Eşim Romanya Vatandaşı

Eşi Romanya vatandaşı olanlar, ülkeye gitmek için aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunmalıdır. Bu vize alındıktan sonra ülkeye giden kişi, evlilik belgesi gibi belgelerle birlikte oturum izni başvurusunda bulunabilir.

Romanya’da Ev Alana Oturma İzni

Romanya, ülkesinde yatırım yapan yabancılara oturum izni vermektedir. 50.000 Euro değerinde yatırım yaptıktan sonra oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz.

Romanya Oturum İzni Başvurusu

Romanya’da uzun süre kalacak olan kişiler öncelikle gitme amacına göre vize almalıdır. Ülkeye gittikten sonra oturum izni başvurusu yaparak oturum kartı alabilirsiniz.
ROMANYA VİZE DİLEKÇE VE BAŞVURU FORMLARI
Vize Dilekçe Örnekleri Aşağıdaki Gibidir.
Aşağıda listelenen vize başvuru formlarını indirerek lütfen bizimle +90 (850) 308 22 13 numaradan bağlantı kurunuz.
ROMANYA TİCARİ BELGELER ROMANYA TURİSTİK BELGELER
Romanya Oturma İzni 1 – wordicon Ticari Vize Genel Başvuru Evrakları Romanya Oturma İzni 1 – wordicon Turistik Vize Genel Başvuru Evrakları
Romanya Oturma İzni 1 – wordicon Ticari Vize Başvuru Dilekçesi Romanya Oturma İzni 1 – wordicon Türkçe Dilekçe Listesi
Romanya Oturma İzni 1 – wordicon İngilizce Başvuru Dilekçesi Romanya Oturma İzni 6 – jpg Vize İçin Gerekli Evraklar
Vize için başvuru yapacaksanız Vize Rejim Tablosuna lütfen vize alacağınız ülke için göz atınız.
Önemli! Pasaportunuzda geçerlilik süreniz, seyahat süreniz dışında 6 ay olmalıdır. E-Pasaport sitesinden de bilgi alabilirsiniz.

Romanya oturma izni nasıl alınır?

Romanya oturma izni ülkeye giriş yaptıktan sonra gerekli evraklar ile birlikte göçmenlik bürosuna şahsen başvuru yapılarak alınmaktadır.

Romanya vatandaşı olmak için ne yapmalı?

Romanya vatandaşı olmak için en az 5 yıl ülke sınırları içerisinde yaşamak gerekmektedir, 5 yıl süre içerisinde bize her yıl yenilenmelidir.

Romanya oturum izni kaç günde çıkar

Belgelerin eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanması sonrasında yapılan başvurunun ardından Romanya oturum izni 30 gün içerisinde sonuçlanır.

Romanya Oturma İzni Video;

Romanya Vize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
whatsapp
  • ×