Norveç Vizesi: Randevu ve Başvuru (2025)
Norveç Vize Başvurusu
Schengen Vizesinde En Önemli Ayrıntı
Norveç kısa süreli vizeleri seyahat süresi 90 günden az seyahatleriniz için alınması gereken (gezmek, tatil, aile ziyareti, fuarlar, 6 aydan az eğitim, ticari görüşme vb.) vizedir.
Nijerya Vizesi: Randevu ve Başvuru (2025)
Norveç vizesi almak istiyorsanız belirlemek gereken şey öncelikle vizenin ne kadar süreli olacağıdır. Norveç vizesi uzun süreli vize ve kısa süreli vize olmak üzere iki türlü olmaktadır.
Norveç uzun süreli vize seyahat süresi 90 günü aşan seyahatleriniz için alınması gereken (uzun süreli tedavi, uzun süreli eğitim, ikamet, Norveç’te çalışmak, evlenmek vb.) vizedir.
Norveç vizesi açık mı?
Norveç ziyareti yapacak olan Türk vatandaşlarından bordo pasaport sahipleri Vize alması gerekirken diğer pasaport sahipleri 90 güne geçmeyen seyahatleri için vizeden muaftır.
Norveç için vize gerekli mi?
Norveç’e seyahat yapmak isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları için vize gerekmektedir.
Norveç vizesi almak zor mu?
Hangi bir seyahat geçmişi olmayan ya da ilk kez yurtdışına seyahat gerçekleştirecek olanların Norveç vizesi alması kolay değildir.
Türkiye Cumhuriyeti ve Norveç arasında vize muafiyeti anlaşmasıyla Yeşil Pasaport (hususi), Gri Pasaport (hizmet), Siyah Pasaport (diplomatik) sahipleri 6 ayı aşmayan süre içerisinde 90 günden az seyahatler için Norveç Vizesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
90 günü geçen nedenlerle Norveç’e seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Norveç Vize başvurularını yapmak zorundadırlar.
Bu başvurular sadece direk olarak Macaristan Başkonsolosluğu veya Norveç Büyükelçiliğine yapılmaktadır.
90 günden küçük seyahatler için başvuru yerleri Norveç konsolosluğunun yetkilendirmiş olduğu kurumlar, turizm/seyahat acenteleri dir.
90 günü geçen seyahatler “aile birleşimi”, ”oturum izni”, ”çalışma izni” gibi diğer nedenlerle Norveç’e seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Uzun Süreli Vize (D’Tipi) başvurularını yapmak zorundadırlar.
Bu başvurular sadece direk olarak Macaristan Başkonsolosluğu ve Norveç Büyükelçiliğine yapılmaktadır.
Norveç Vize Başvurusunda Dilekçe Nasıl Doldurulur ?
Norveç Turistik Schengen Vizesi müracaatında bulunacak şahsın bağlı bulunduğu kurumun veya şirketinin antetli kağıdına işvereni/şirket yetkilisi tarafından bu şirketinin antetli kağıdına Norveç konsolosluğuna/elçiliğine hitaben yazılmış, işveren tarafından veya şirketin imza atma yetkisi bulunan kişi tarafından kaşe ve ıslak imza atılarak hazırlanmış olmalıdır.
Norveç’ ya gerçekleştirecek olduğu seyahatin kesin tarih aralıklarını ve söz konusu seyahatin kim tarafından finanse edileceği bilgileri beyan edilmelidir.
Norveç Vize Başvurusunda Form Nasıl Doldurulur ?
Norveç Schengen vize başvuru sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurulmuş olması gerekmektedir.
Norveç vize başvurusu için ibraz edeceği evraklarda beyan edeceği bilgileri destekleyen Norveç vize başvuru formu ıslak imzalı olmalıdır.
Norveç vize başvuru formunda vereceğiniz bilgilerin sunduğunuz diğer Norveç vize başvuru evraklarıyla tutarlı olması gerekmektedir.
Bu formda yapılan yanlış, hatalı ya da eksik olması Norveç vize talebinin ret ile sonuçlanmasına sebebiyet verebilir.
Schengen başvuru formunda ”Schengen bölümüne seyahat etmeyi planladığınız tarih vizenin başlama tarihi bulunacaktır. Bu sebeple formun bu bölümünü dikkatli bir şekilde doldurunuz.
Gelir Durumu Kanıtlama Hakkında Bilgi
Norveç Schengen vize başvurusunda bulunmak isteyen kişi;
- Norveç Turistik Vize başvuru işlemlerinde bulunacak kişinin son 3 aylık aktif banka hesap özeti. Kişinin şahsi banka hesap özeti son 3 aylık aktif banka hesap hareketlerini içermeli, en az 3000₺ bakiyesi olması sağlanmalı ve banka ıslak imza, kaşe ve banka imza sirküleri ile birlikte hazırlanmış olmalıdır.
- Ayrıca Norveç vize işlemlerinde bulunacak kişi adına varsa tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri ve kredi kartı ekstreleri evraklar arasında bulundurmalıdır.
Norveç Vize Başvurularını Ne Zaman Yapmalıyız ?
Norveç Vizesi başvuru işlemlerinde vize başvurusu için verilmesi gereken belgeler eksiksiz ve doğru hazırlanıp teslim edildiğinde, 20-25 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.
Ancak Norveç Vizesi başvuru işlemlerinin Norveç’de Türkiye Cumhuriyeti resmi tatil günlerine denk gelmesi ya da Norveç Konsolosluğunun işlerinin yoğun olması sebebi ile bu günlere denk gelirse işlemlerin tamamlanması süreci uzaya bilmektedir.
Bu nedenle Norveç Vizesi başvurusunda bulunmak isteyen şahıslar Norveç seyahatine çıkmak istedikleri ve planladıkları zamandan 15-20 gün önceki erken tarihlerde yapmalıdırlar.
Norveç vizesi başvuru işlemlerinde değerlendirme karar verme süresi ortalama 15 iş günü olarak belirtilmek ile beraber vize başvurusunu değerlendirme süresi Macaristan Konsolosluğu ve Norveç Büyükelçiliğinin yetkisi dahilinde olmakta olup bu süreler uzayabilmektedir. Vize süreleriyle ilgili olarak başvuru sahibinin koşullarına göre değişimler olabilmektedir.
Norveç Vizesi Almak İçin Randevu Almanın Önemi
Norveç vize randevularını Norveç Konsolosluğunun belirlemiş olduğu vize acentelerinden alınabilmektedir.
Norveç vize randevusu gerekli evrakları hazırlamak ve parmak izi verme prosedüründen ibaret olup mülakata gerek olmamaktadır.
Ancak Norveç Konsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda kişileri mülakata çağırabilmektedir.
Randevu sadece kişiye özel alınmış olup randevu günü ve saatine sadık kalınmalıdır. Aksi takdirde Norveç vizesi almak isteyen kişiler başka bir tarihte yeniden randevu almak durumunda kalacaklardır.
Norveç vizesi almak için mutlaka randevu alınması gerekir. Çok farklı durumlar dışında Norveç vize başvuru merkezi randevusuz kişileri kabul etmemektedir.
Yapılan başvurular bazı durumlarda değişiklik göstermektedir. Örneğin Norveç yoğun seyahat dönemleri olan yaz tatilleri, bayramlar gibi dönemlerde vize tarihleri daha ileri ki dönemlere verilebildiği için başvuruların daha erken en az 1 ya da 3 ay gibi süreler öncesinden yapılması gerekmektedir.
Norveç Seyahati Vizesi İçin Sağlık Sigortası Mecburi Mi ?
Bütün Schengen vize ülkelerinde yapıldığı gibi Norveç Schengen vizede de sağlık sigortası yaptırmak zorunludur.
Bu sigorta 30.000€ limitle yapılmakta olup seyahat sırasında başınıza gelebilecek her türlü sağlık sorunları için amaç edinilmiştir. Düzenleme seyahat sırasında kalacağınız gün sayısı kadar yapılmaktadır.
Üçüncü Ülke Vatandaşları(yabancı uyruklu) İle İlişkili Önemli Ayrıntılar
Türkiye Cumhuriyetinde geçerli oturum izni bulunan üçüncü ülke vatandaşları Norveç vizesi başvurularını Türkiye’de olan Norveç temsilciliklerinde gerçekleştirilmektedir.
Norveç vize başvuru işlemlerini Türkiye’den yapacak olan üçüncü ülke vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Norveç vize başvurularında gösterdiği evraklara ilaveten Türkiye’de ikamet izinleri (en az 6 ay geçerli) bulunduğuna dair belgelerini (oturum izni-çalışma izni) ibraz etmelidir.
Vize işlemlerinde bulunan kişiler Fince bilmemeleri halinde vize başvuru işlemlerini tercüman dahilinde yapmalıdırlar.
Norveç Vize Konusunda Mutlaka Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Sizden istenmiş olan belgeler Norveç vize başvurusu için gerekli olan genel Norveç vize başvuru evraklarıdır. Konsolosluğun vize işlemleriyle ilgilenen bölümü durumundaki farklılıklara göre sizden ek belgeler isteyebilir.
Norveç vize başvuru evraklarınızın bulunduğunuz tarihe uygun güncel evraklar olduğuna dikkat etmeli, eksiksiz hatasız olmasına özen göstermeniz gerekmektedir.
Norveç vize başvurularında uyum şartlarına uygun bulundurmayan belgeler ile yapılan başvurularınızın kabul edilmeyeceğini ve yeniden hazırlık yapmanız gerektiğini unutmayınız.
Norveç vize başvurularında için evraklarınızı hatasız olması gerektiği gibi eksiksiz hazırlamanız kesinlikle vize başvurunuzun onaylanması gerektiği anlamına gelmemektedir. Bu konu hakkında vizenizin kabul edilip edilemeyeceği karar yetkisinin Norveç Konsolosluğunda olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
Ayrıca size verilmekte olan vize süreleri de Norveç konsolosluğu tarafından karar verilmektedir. Yani size sadece turistik gezi yapmanız için vize verebiliriz. Uzun süreli vize alma talebinizi (Norveç’da yaşamak gibi) onaylamıyoruz.
Norveç vize ücretleri vize ret kararından sonra iade edilmemektedir, vize harç bedelleri ve vize başvuru merkezi hizmet bedelleri her başvuruda yeniden ödenir.
Norveç’e yapılan vize başvurularında sizinle seyahat edecek olan başka aile fertleri varsa diğer aile fertlerinizin de seyahat masraflarını karşılayabileceğini kanıtlamanız gerekmektedir.
Vize Tablosu
Norveç Vize İşlemleri
- Norveç Vize başvuru evraklarında yıllara göre farklılıklar bulunmakta olup ek evrak isteyebilmektedir.
- Konsoloslukların talep ettiği Norveç Vize işlemleri 2020 yılı evrak değişikleri bilgisi için acentemizi arayabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. Acentemize yaptığınız arama sonrasında gerekli belge bilgileri şahsınıza e-posta yoluyla ücretsiz iletilecektir.
- Vize Randevu, Norveç Vize başvurularınız için şahsi ya da kurumsal vize için gerekli olan en doğru hizmeti en hızlı ve güvenilir şekilde size vermektedir.
Biyometrik Fotoğraf Özellikleri
Fotoğraflar istenilen standartlarda olmalı ve daha önce herhangi bir vize başvurusunda kullanılmamalı, son altı ay içinde çekilmiş vize başvuru sahibinin güncel halini belirten fotoğraflar olmalıdır.
35×45 mm boyutlarında olan tüm biyometrik fotoğraflar leke yıpranma olmadan teslim edilmelidir. Fotoğraf çektirilirken yüzü kapatacak eşarp şal gözlük veya aksesuar kullanılmamalıdır.
Norveç Vize İşlemlerinde Reşit Olmayan Çocuklar Hakkında
- Norveç’e yapılan vatandaşlık başvurularında aile fertlerinizin 18 yaş altı yaşam masraflarını karşılayabileceğini kanıtlamaları gerekmektedir. Bunun için kişi başına gerekli olan meblağı karşılayan banka bilgilerini bildirmeliler.
- “Norveç’e seyahat etmek isteyen 18 yaş altındaki kişilerin velisi bulunan kişiden noter onaylı seyahat izin belgesi bulundurmaları zorunludur. Ayrıca boşanmış anne babalarda velinin tek kendisine ait olduğunu kanıtlar velayet belgesini de ibraz etmeleri gerekmektedir.”
- Gelir belgesi beyan edemeyecek kişilerin yurt dışın’da ki yapmak istedikleri seyahatlerinde masraflarını karşılayacak olan kişilere sponsor denmektedir. Schengen ülkeleri de diğer ülkelerde gelir beyan etmeyen kişilerin sponsorlarının bilgilerini talep eder.
- Meslek ya da kazanç gelirlerine göre istenen belgeler değişkenlik gösterir. Öğrenciler için de aynı durum geçerlidir. Yalnız onlar için sponsorluk edecek kişiler anne-baba olmalıdır.
Başvurular Nereye Yapılır ?
- 90 günü geçen seyahatler “aile birleşimi”, ”oturum izni”, ”çalışma izni” gibi diğer sebeplerle Norveç’e seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Uzun Süreli Vize (D’Tipi) başvurularını yapmak zorundadırlar.
- Bu başvurular sadece direk olarak Macaristan konsolosluğu ve Norveç Büyükelçiliğine yapılmaktadır.
- Norveç kısa süreli vize seyahat süresi 90 günden az seyahatleriniz için alınması gereken (gezmek, tatil, aile ziyareti, fuarlar, 6 aydan az eğitim, ticari görüşme vb.) vizedir.
- Norveç vizesi almak istiyorsanız belirlemek gereken şey öncelikle vizenin ne kadar süreli olacağıdır.
- Norveç vizesi uzun süreli vize ve kısa süreli vize olmak üzere iki türlü olmaktadır. Norveç uzun süreli vize seyahat süresi 90 günü aşan seyahatleriniz için alınması gereken (uzun süreli tedavi, uzun süreli eğitim, ikamet, Norveç’te çalışmak, evlenmek vb.) vizedir.
Norveç Turistik Vize
- Norveç Vize başvuru evraklarında zamanla farklılıklar mevcut olup ek evrak istenebilmektedir.
- Konsoloslukların talep ettiği Norveç Vize işlemleri 2020 yılı evrak değişikleri bilgisi için acentemizi arayabilir ve bilgi alabilirsiniz. Acentemize yaptığınız arama sonrasında gerekli evrak bilgileri şahsınıza e-posta yoluyla ücretsiz iletilecektir.
- Vize Randevu, Norveç Vize başvurularınız için kişisel ya da kurumsal vize için gerekli olan en doğru hizmeti en hızlı ve güvenilir şekilde size vermektedir.
- Norveç doğal güzellikleri yanı sıra yaşam olanakları ile yüksek standartlara sahip ülkelerden biridir.
- Dünyada en çok kitap okunan satın alınan ülke Norveç tir. En pahalı şehirlere sahip olan Norveç’in başkenti Oslo dur. Resmi dili Norveçce’dir.
- Para birimi olarak Norveç Kronu kullanılmaktadır. Türkiye’ye saat farkı bir saat geride olan Norveç ülkesine giriş için vize istemektedir.
- En çok Turist çeken şehirleri Bryggen, Trondheim, Bergen, Lavangen, Oslo, Leknes tir. Mevsim okyanus iklimi sürmekte olup ılıman ve nemli bir havaya sahiptir.
- Kışları aralıktan Mart ayına kadar oldukça soğuk geçmektedir. Ülkede sütlü kahverengi peynir oldukça ünlü olup, somon füme’nin vatanı burasıdır. Ayrıca bolca ördek, geyik, ve kuzu tüketilmektedir.
- Norveç’i de diğer ülkelerden ayıran özellikleri bulunmaktadır. Mesela köpekler zorunlu olmadıktan sonra kısırlaştırma yapmak yasaktır. Ünlü İkea markasının ürettiği mobilya isimlerinin tamamı ülkedeki şehirlerin isimlerinden gelmektedir.
- Bilindiği üzere kayak sporunun ana vatanı’da Norveç tir. Ülkede gaz fiyatları oldukça yüksektir. Ülkede cezaevi mahkumları odalarında internet kullanabiliyorlar.
- Ülkede kitaplara olan değer paha biçilemez bir kitap ürettiğinizde önce devlet ülke genelinde dağıtım yapmak için satın alıyor.
- Norveç’te eğitim oldukça önemli hatta üniversiteler yabancılar için bile ücretsiz. Ülke tamamen özgürlüklerle yaşayan bir ülke medeniyette gerçekten bir numaralar.
Norveç Vize Başvurularını Ne Zaman Yapmalıyız?
- Norveç Vizesi başvuru işlemlerinde vize başvurusu için verilmesi gereken evraklar eksiksiz ve doğru hazırlanıp teslim edildiğinde, 20-25 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.
- Ancak Norveç Vizesi başvuru işlemlerinin Norveç da Türkiye Cumhuriyeti resmi tatil günlerine denk gelmesi ya da Norveç Konsolosluğunun işlerinin yoğun olması sebebi ile bu günlere denk gelirse işlemlerin tamamlanması süreci uzaya bilmektedir.
- Bu nedenle Norveç Vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişiler Norveç seyahatine çıkmak istedikleri ve planladıkları zamandan 15-20 gün önceki erken tarihlerde yapmalıdırlar.
- Norveç vizesi başvuru işlemlerinde değerlendirme karar verme süresi ortalama 15 iş günü olarak belirtilmek ile birlikte vize başvurusunu değerlendirme süresi Macaristan Konsolosluğu ve Norveç Büyükelçiliğinin yetkisi dahilinde olmakta olup bu süreler uzaya bilmektedir. Vize süreleriyle ilgili olarak başvuru sahibinin koşullarına göre değişimler olabilir.
- NORVEÇ SCHENGEN VİZESİ (Kısa Süreli Vize) C TİPİ:Norveç Turistik Vize, Norveç Transit Vizesi, Norveç Ticari İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri, Norveç Kısa Süreli Eğitim, Öğretim, Staj Vizeleri, Norveç Aile – Akraba – Arkadaş Ziyaret Vizeleri, Norveç Kültürel – Sportif Faaliyet – Konferans Katılım Vizesi.
- Norveç’e Ticari seyahat yapmak için davetiye ile gidebilirsiniz.
- Norveç daveti gerçekleştiren kişi eğer Norveç’te yaşayan üçüncü ülke vatandaşı ise bulunduğu belediyeden onaylı ikamet/oturum izni ile birlikte davet mektubu, kimlik bilgileri, dilekçe ve pasaport fotokopisini birlikte sunmak zorundadır
- Davetiye Norveç belediyesinden onaylı orijinal belge olmalıdır. Norveç’e davette bulunan kişinin Norveç Vatandaşlığı bulunuyorsa davet mektubu ile birlikte dilekçe ve pasaportunun da fotokopisi bulunmakta olup bu evraklar eşliğinde bu daveti yapması gerekmektedir
- Norveç vize başvurusunda bulunacak kişinin seyahat amacının Norveç ziyareti olması sebebi ile Norveç belediyesi tarafından onaylanmış DAVETİYE BELGESİ bulunması talep edilmektedir.
Norveç Ticari Vize
Norveç’e Ticari maksatlı yapmak istediğiniz seyahatler için vize almanız gerekmektedir. Ticari Vize 3 aydan kısa süreli 90 günü geçmeyen seyahatler için verilen schengen vize türüdür.
Ticari seyahatler için alınan vizelerde işveren, işçi, şirket sahibi, personeller olarak istenen evraklar değişiklik göstermektedir.
Ticari vize aldığınızda tek bir schengen ülke değil de farklı schengen ülkelere de gidecekseniz bunları da bildirmeniz gerekmektedir.
Norveç ile yaptığımız ticari alışverişler; ihraç ettiklerimiz, deniz ulaşım araçları, motorlu araçlarımız, tekstil ürünleri.. İthal ettiklerimiz, petrol gazları, hidrokarbonlar, ferro alyajlar ve balıktır.
Türkiye – Norveç Diplomatik ilişkiler 1926 da kurulmuştur. Siyasi alanda herhangi bir sorunumuz bulunmamaktadır.
1992 de kabul edilen Avrupa-Türkiye Serbest Ticaret Birliği ‘’EFTA’’ Serbest ticaret anlaşması içinde yürütüldüğünü anlaşma ile tadilat edilerek İzlanda’da imzalandı. Norveç’ten ülkemize gelen turistlerin sayısı 400 bin kişiden fazla olduğunu yeniden artışa geçtiği söylenmiştir.
Norveç Vize İşlemlerinde Dilekçe Nasıl Doldurulur ?
Norveç Turistik Schengen Vizesi müracaatında bulunacak kişinin bağlı bulunduğu kurumun veya şirketinin antetli kağıdına işvereni/şirket yetkilisi tarafından bu şirketinin antetli kağıdına Norveç konsolosluğuna/elçiliğine hitaben yazılmış, işveren tarafından veya şirketin imza atma yetkisi bulunan kişi tarafından kaşe ve ıslak imza atılarak hazırlanmış olmalıdır.
Norveç’ya gerçekleştirecek olduğu seyahatin tarih aralıklarını ve söz konusu seyahatin kim tarafından finanse edileceği bilgileri beyan edilmelidir.
Formu Nasıl Doldurmalıyız ?
- Norveç Ticari Schengen vize başvuru sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurulmuş olması gerekmektedir. Norveç vize başvurusu için ibraz edeceği evraklarda beyan edeceği bilgileri destekleyen Norveç vize başvuru formu ıslak imzalı olmalıdır.
- Norveç vize başvuru formunda vereceğiniz bilgilerin sunduğunuz diğer Norveç vize başvuru evrakları ile tutarlı olması gerekmektedir.
- Bu formda yapılan yanlış, hatalı veya eksik olması Norveç vize talebinin ret ile sonuçlanmasına sebebiyet verebilir
- Schengen başvuru formunda Schengen bölümüne seyahat etmeyi planladığınız tarih vizenin başlama tarihi olacaktır. Bu sebeple formun bu bölümünü dikkatli doldurunuz.
Gelir Beyanı Evrak Hazırlıkları
Ek Gelir Belgeleri ve Finansal Durumu Gösterir Belgeler; Norveç Schengen vize başvurusunda bulunmak isteyen kişi;
- Norveç Turistik Vize başvuru işlemlerinde bulunacak kişinin son 3 aylık aktif banka hesap özeti. Kişinin şahsi banka hesap özeti son 3 aylık aktif banka hesap hareketlerini içermeli, en az 3000₺ bakiyesi olması sağlanmalı ve banka ıslak imza, kaşe ve banka imza sirküleri ile birlikte hazırlanmış olmalıdır. Ayrıca Norveç vize işlemlerinde bulunacak kişi adına varsa tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri ve kredi kartı ekstreleri evraklar arasında bulundurmalıdır.
Pasaportlar Hakkında
- Türkiye Cumhuriyeti ve Norveç arasında vize muafiyeti anlaşması ile Yeşil Pasaport (hususi), Gri Pasaport (hizmet), Siyah Pasaport (diplomatik) sahipleri 6 ayı aşmayan süre içerisinde 90 günden az seyahatler için Norveç Vizesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
- 90 günü geçen sebeplerle Norveç seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Norveç Vize başvurularını yapmak zorundadırlar.
- Bu başvurular sadece direk olarak konsolosluğa ve Norveç Büyükelçiliğine yapılmaktadır. 90 günden küçük seyahatler için başvuru yerleri Norveç konsolosluğunun yetkilendirmiş olduğu kurumlar, turizm/seyahat acenteleri dir.
- Norveç çalışma başvurusunda bulunan kişinin pasaportunun en az 2 yıl geçerlilik süresi olmalıdır. Eğer pasaportunuz uygun değilse en yakın emniyet müdürlüğünden pasaport çıkartabilirsiniz.
Norveç Vize Konusunda Mutlaka Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Sizden talep edilen evraklar Norveç vize başvurusu için gerekli olan genel Norveç vize başvuru evraklarıdır. Konsolosluğun vize işlemleriyle ilgilenen vize bölümü durumundaki farklılıklara göre sizden ek evraklar isteyebilir.
- Norveç vize başvuru belgelerinizin bulunduğunuz tarihe uygun güncel evraklar olduğuna dikkat etmeli eksiksiz hatasız olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Norveç vize başvurularında uyum şartlarına uygun bulunmayan evraklar ile yapılan başvurularınızın kabul edilmeyeceğini ve yeniden hazırlık yapmanız gerektiğini unutmayınız.
- Norveç vize başvuruları için evraklarınızı hatasız olması gerektiği gibi eksiksiz hazırlamanız mutlaka vize başvurunuzun onaylanması gerektiği anlamına gelmemektedir. Bu konu hakkında vizenizin kabul edilip edilemeyeceği kararı tamamen Norveç Konsolosluğunda olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
- Ayrıca size verilmek üzere olan vize süreleri de Norveç konsolosluğu tarafından karar verilmektedir. Yani size siz sadece turistik gezi yapmanız için vize verebiliriz uzun süreli vize alma isteğinizi (Norveç’da yaşamak gibi) onaylamıyoruz da diyebileceklerini aklınızda tutmalısınız.
- Norveç Vize başvurularında tarafınıza bildirilmiş olan ret cevaplarından sonra yapmış olduğunuz harç bedelleri ve vize masrafları size geri verilmemektedir.
- Norveç’e yapılan vize başvurularında sizinle seyahat edecek olan başka aile fertleri var ise diğer aile fertlerinizin de seyahat masraflarını karşılayabileceğini kanıtlamanız gerekmektedir.
Norveç Transit Vize
Tek Girişli Ve Çok Girişli Vize Farkı Nedir
Norveç vizesini tek girişli ya da çok girişli olarak alabilme imkanınız bulunmaktadır. Tek girişli Norveç vizesi almak bir sefere mahsus Schengen bölgesine giriş yapmanıza olanak sağlar. Çıkıp tekrar girmek istediğinizde yeniden vize almanız gerekecektir.
Çok girişli Norveç vizesi alırsanız Schengen bölgesinde istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz.
Örneğin 5 ülkeden oluşan bir Avrupa turnesi seyahatinde bir ülkeden çıktığınızda vizeniz artık geçerli olmayacaktır ve diğer Schengen bölgesine girmek için vize işlemleri ile uğraşmak sizi zora sokacaktır. Çok girişli Schengen vizesi size Schengen bölgesinde birçok defa giriş izni tanımaktadır.
Norveç’e giderken geçmeniz gereken schengen ülkeleri için vize almanız gerekmektedir.
İki Aktarma Yapılacak Ülkeler İçin Transit Vize
Eğer gideceğiniz ülkeye iki aktarma yapmak zorundaysanız ve schengen bölgesi içerisinde olacaksanız seyahatiniz Norveç’ten başlıyorsa kesinlikle schengen vizesi almak zorundasınız.
Norveç Transit Vize Evrakları Hakkında
- Sizden istenmiş olan evraklar Norveç vize başvurusu için lazım olan genel Norveç vize başvuru evraklarıdır. Norveç dış temsilciliklerinin vize işlemleriyle ilgilenen bölümü durumundaki farklılıklara göre sizden ek evraklar isteyebilir.
- Norveç vize başvuru evraklarınızın güncel evraklar olduğuna dikkat etmeniz, eksiksiz hatasız olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Norveç vize başvurularında uyum şartlarına uygun bulundurmayan evraklar ile yapılan başvurularınızın kabul edilmeyeceğini ve yeniden hazırlık yapmanız gerektiğini unutmayınız.
- Norveç vize başvurularında için evraklarınızı hatasız olması gerektiği gibi eksiksiz hazırlamanız mutlaka vize başvurunuzun onaylanması gerektiği anlamına gelmemektedir. Bu konu hakkında vizenizin kabul edilip edilemeyeceği kararı tamamen Norveç Konsolosluğunda olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
- Norveç’e yapılan vize başvurularında sizinle seyahat edecek olan başka aile fertleri var ise diğer aile fertlerini zinde seyahat masraflarını karşılayabileceğini kanıtlamanız gerekmektedir.
Vize Ücretleri
Seyahatinizin amacı, süresi, ücretler üzerinde değişiklik göstermektedir. Norveç vize başvurusu yapmadan önce Norveç Konsolosluğu ile iletişim kurup ücretler hakkında bilgi alınması tavsiye edilir. Norveç vize ücreti ve Norveç vize harç bedelleri Norveç Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir.
Norveç vize başvuru evrak hazırlama işlemlerini birebir kendiniz yapmak isterseniz evrak ücretlerini kendiniz ödemeniz gerekmektedir Norveç Konsolosluğu anlaşmalı acentalar ise sizin hazırlık aşamasında olan evraklarınız dan herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Ücretler Hakkında Olumsuz Sonuçlar;
- Ücretler geri iade edilmez.
- Ücreti başkası için kullanamazsınız ve devredemezsiniz
- Ücretleri sadece vize aldığınız ülke için kullanabilirsiniz.
- Ücretler tek seferlik başvuru içindir.
- Ret cevabı aldığınız durumda yeniden başvuruda ücret ödemek zorundasınız.
Norveç Şoför Vizesi
- Norveç Şoför Vizesi, Norveç’e nakliye, yolcu taşıma, mal taşıma amaçlı mesleği şoförlük olan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının aldığı vize türüdür.
- Bu aracı kullanan şoförün, onu Norveç’e gönderen şirketin, yola çıkılan aracın bilgilerini ve evraklarını Macaristan Konsolosluğuna/Norveç Büyükelçiliğine bildirilmesi gerekmektedir. Aracı kullanan kişinin pasaportunun son 10 yıllık olması ve 3 ay geçerliliğinin olması gerekmektedir.
- Vize Randevu Acentesi olarak Norveç Şoför Vizesi için gerekli olan evrakların hazırlanmasında, size bildirilmesi gerekli bilgileri vermekte ve bu süreçte size yardımcı olmaktadır.
- Vize işlemleri 2020 yılı evrak değişikleri bilgisi için acentemizi arayabilir ve bilgi alabilirsiniz. Acentemize yaptığınız arama sonrasında gerekli evrak bilgileri şahsınıza e-posta yoluyla ücretsiz iletilecektir.
- Vize Randevu, Norveç Şoför Vize başvurularınız için kişisel ya da kurumsal Norveç Şoför Vize başvuru evraklarında yıllara göre farklılıklar göstermekte olup ek evrak isteyebilmektedir.
- Konsoloslukların talep ettiği Norveç Şoför vize başvuruları için gerekli olan en doğru hizmeti en hızlı ve güvenilir şekilde size vermektedir.
Norveç Şoför Vizesi İçin Gerekli Olan Belgeler
- Pasaport (10 yılı geçmemiş süreli)
- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf son halinizi gösteren güncel fotoğraf olmalı.
- Şirketin antetli kağıdına Norveç Konsolosluğuna yönelik yazılan vize talep dilekçesi. İngilizce yazılmalı.
- İmza sirküleri
- Kimliğinizin ön ve arka fotokopileri okunaklı ve yıpranmamış olmasına dikkat ediniz.
- Faaliyet belgesi fotokopisi
- SGK işe giriş bildirge belgesi, hizmet dökümü
- Daha önce schengen ülkelerine yapılmış seferlerin imzalı beyannamesi
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Aile bireylerinin tamamının kimlik bilgilerinin ve adres kayıtlarının açıklamalı olarak gösteren resmi kağıt.
- Mesleklere göre sunulması gereken ek belgeler
- Sürücü Belgesi ve Gidilecek Aracın Ruhsat Bilgileri
Norveç Vize Reddi
Norveç Vize başvurularınız da tarafınıza bildirilmiş olan ret cevaplarından sonra yapmış olduğunuz harç bedelleri ve vize masrafları size geri verilmemektedir.
Konsolosluk sadece vize bölümü olarak uçak ve otel Ön Rezervasyonlarını kabul etmektedir. Norveç yapmış olduğunuz vize başvurusuna ret cevabı verdiğinde bu bir daha vize başvurusu yapamayacağınız anlamına gelmemektedir.
Tekrardan vize için gerekli olan evrakları hazırlayıp prosedürlere uygunluk sağlayıp başvuru yapabilirsiniz.
Vize Başvuruları Ne Kadar Sürede Sonuçlanabilir
Norveç vize başvurusu sonuçları başvuru tarihinden itibaren ortalama 20-30 gün (1 ay) içerisinde sonuçlanmaktadır.
Türkiye’de oturum izni bulunan 3. Ülke vatandaşları için bu süre biraz daha uzun olmaktadır. Norveç vize başvurusu yapan kişilerin seyahat tarihinden en az 15 gün önce başvuru yapmaları gerekmektedir.
Norveç – Vatandaşlık
Norveç’te vatandaşlık almak için yabancılar yasasına göre birçok düzenleme bulunmaktadır.
Kişinin oturma izni süresi, oturma izin statüsü, geliş nedeni gibi nedenlerle yasanın hangi kolundan yararlanabilecekleri belirlenir.
Norveç Vatandaşlığına geçmek öncelikle kişinin kendi kararına bağlıdır. Norveç vatandaşlığına geçildiğinde seçme-seçilme hakkı, memur olma hakkı ve Norveç vatandaşları hangi haklardan yararlanıyorsa hepsinden yararlanabilme şansına sahip olurlar.
Norveç’te yaşayan hukuk ve toplumsal kurallara uyum göstermiş, anayasal hakları çiğnememiş ülkeyi benimsemiş, kendine burada bir dünya kurmuş her kişi için Norveç devleti bu kişilerin hakkını yasalarla sabitlemiştir.
- Suç dolayısı ile ceza almamış olmalı sabıkasız olmalısınız.
- Geçimini sosyal yardımlar olmadan kanıtlamanız gerekmektedir.
- Norveç’in hukuksal ve toplumsal kurallarına uyumlu olmanız ve bunu kabul etmeniz gerekiyor.
- Yeterli seviyede dil bilmeniz gerekiyor. Bunun için yazılı ve sözlü olarak sınava tabi tutulacaksınız.
- Anayasaya bağlı olmak ve anayasaya karşı bir davranışta bulunmamanız gerekmektedir.
- Kişi yabancılar yasasına göre sınır dışı edilmemiş olmalıdır.
- Kişi vatandaşlığa geçmeden önce eski vatandaşlığından ayrılması gerekir. Çok elzem durumlarda mevcut vatandaşlıktan çıkması istenmez ve AB vatandaşı iseniz yine çıkmanız gerekmez.
Çocuklar İçin Norveç Vatandaşlığı
- Vize İçin Başvuru Formu
- Pasaport
- Nüfus cüzdanı
- 1 adet fotoğraf
- Norveçli vatandaşın akrabalık kanıt belgesi
- Boşanma – sevgiliden ayrılma- ölüm hakkında yeni beyan
- 14 yaştan sonrası için sabıka kaydı
- A1 seviyesinde dil yeterlilik belgesi
- Entegrasyon uyumu açısından en son karne beyan edilmelidir.
- Yeterli konut sahibi olduğu gösteren belge.
- Sağlık sigortası belgesi
- Başvuru sahibi yada davet edenin gelecek kişinin masraflarını karşılayacağını kanıtlayan belge.
- Davet eden kişinin kimliği ve pasaportu
Norveç vatandaşlığını sadece 1. derece yakınlık(kan bağı) ile alabileceğiniz gibi farklı nedenlerle de alabilme hakkına sahipsiniz. Vatandaşlık için Norveç’te belirli kategoriler bulunmaktadır. Kategorilerden hangisinde uyumunuz bulunmakta ise onunla başvurunuzu yapabilirsiniz.
Norveç Yasal Haklar Yolu İle Vatandaşlık Şartları
- Reşit olmayan yanı 18 yaşını doldurmayan çocuklar anne-baba Vatandaşlığı sayesinde direk Norveç Vatandaşlığına hak kazanırlar.
- Bunun için kimlik kartı ve ikamet izni şartı aranmaktadır. Bunun yanında Norveç da 10 yıldır ikamet ediyorsanız vatandaşlık hakkına sahip olabilirsiniz.
- Kimi durumlarda bu süre 6 yıla kadar inebilmektedir. Eğer Avrupa Vatandaşlığınız varsa bu durumdan yararlanabiliyorsunuz.
- Anne-babanız Norveç vatandaşı değil ise fakat ülkedeki ikamet süreniz 6 yılı tamamlamış ise yine hak kazanabilirsiniz.
- Mesleki başarınız yada ülkedeki kültürel/sportif başarılarınızdan size Norveç Vatandaşlığına geçme hakkı verebilmektedir. Ülkede mesleğinize bağlılığından kaynaklı 15 yıldır ikamet ediyorsanız herhangi bir şart aranmaksızın ülke vatandaşlığına girişiniz kabul edilmektedir.
Nesep Yolu Norveç Vatandaşlık Şartları
Anne yada babanız Norveç Vatandaşı ise herhangi bir bekleyiş prosedüre gerek kalmadan vatandaşlığa hak sahibisiniz.
Başvuru İle Vatandaşlık Hakkı Kazanma Yolu
- Diğer iki şartlardan yararlanamıyorsanız Norveç da başvuru yaparak da Vatandaşlık alma hakkına sahip olabilme hakkı vardır. Tabi bu hakkı alabilmek için belli başlı şartları bulunmaktadır.
- En önemli şartlardan biri ekonomik kaynaklarınızın yüksek olmasıdır. Herhangi bir sosyal hizmet yardımı almadan yaşamanız gerekmektedir.
- Bir önemli şartsa ülkenin sosyal, ekonomik, kültürel yapısına uyum içinde olmanızdır. Bu madde için teste tabi tutulursunuz.
- Mesleğinizin derecesi’de önemli bir nedendir. Norveç Vatandaşlık hakkı kazanmanız için sadece sabıka kaydı yeterli olmayıp herhangi bir idari para cezasının olup olmadığı hatta yüksek miktarda ödemediğiniz bir trafik cezanızın’da bulunmaması gerekmektedir.
- Vatandaşlık için geçerli olan önemli sebeplerden biride dil bilginizdir. Bunun için teste tabi tutulabilir ya da dil yeterliliği sertifikası sizden istenir.
Norveç – Oturum
- Norveç’te herhangi bir sebeple 90 günden fazla konaklamamız gerekiyorsa oturum izni başvurusu yapmamız gerekiyor. Yalnız oturum izni başvurusundan önce ne için oturum izni almanız gerektiğine karar vermeniz ve belirtmeniz gerekir.
- Çalışmak için gitmek isteniyorsa oturum izni gerekmektedir. Öncelikle iş bulmanız gerekir. Çalışacağınız iş ve dil yeterliliği çok önemlidir.
- Norveç’te 3 aydan fazla süren eğitim veya okul eğitimi için ise eğitim iznine başvuru yapılmalı. Eğitim vizesi ile haftada 20 saati geçmeyecek şekilde ve hafta sonları tam saat olmak üzere çalışabilirsiniz.
- Au Pair gibi çalışma yolunu seçerek dil bilginizi geliştirebilirsiniz. Norveç’te çalışmak, eğitim almak gibi konular için oturum iznine başvuru yapabilirsiniz.
- Norveç’te çalışmak isteyen Türk vatandaşları İzmir, Ankara, Antalya’da ki başvuru merkezlerinden başvurularını yapabilirler.
Norveç – Aile Birleşimi
- Aile birleşimi sebebiyle Norveç’te yaşamak için gelmeden önce oturum iznialınması gerekir. İstenen kriterlerden büyük şartları yerine getirenler için istisnalar olabilir.
- Varolan bir vize varsa giriş vizesi başvurusu yapılır. Giriş vizesinin amacı Norveç’e oturum izni alabilmek için polise sunabileceği belge olmasıdır.
- Giriş vizesi oturum izni alana kadar Norveçte konaklamanıza yarar. Aile birleşiminde şartların sağlandığından şüphe duyulmuyor ise D vize de verilmektedir. Kriterler karşılanmadığında başvuru kabul edilmez.
- Aile Birleşimi Vize başvurusu yanlızca Norveç Büyükelçiliğine yapılmaktadır ve Norveç’te ki kişi ile başvuru sahibinin birlikte yaşadıklarını gösteren belgeler beyan etmeliler.
- Oturum izni D olanların eşleri ve çocukları da oturum başvuru yapabilirler ve çalışma iznine de sahip olabilirler.
- Öncelikle alınan oturum izni C vize olup daha sonra D vizeye çevrilir. D vize başvuru sahibine çalışma izni vermez. asıl oturum iznine kadar konaklama imkanı sağlar.
Norveç Aile Birleşimi Vizesi Türkiye Cumhuriyetin’de yaşayan vatandaşların Norveç de yaşamakta olan eşlerinin yada çocuklarının yanlarına yerleşmek veya Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan çocuklarını yanlarına alabilmek için başvuru yapmaları gereken vize türüdür. - Bu tip vizeler D TİPİ VİZE (uzun vize) kategorisinde olduğundan direk Norveç Büyükelçiliğine yapılmaktadır.
- Başvuru için Norveç tarafından istenen evraklar hazırlanmalı ve teslim edilmelidir. Duruma göre evraklarda değişiklik, ek evrak isteme, sürenin uzaması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Gerekli Evraklar
Norveç’de Yaşayan kişilere Ait Evraklar Nelerdir
- Norveç’de Yaşayan Eşin İkametgah Belgesi:
- Norveç’de yaşayan eşin bulunduğu bölgeye ait ikametgah belgesi ibraz edilmelidir.
- Norveç’de yaşayan eş ev sahibi ise tapu fotokopisi değil ise kira kontratı fotokopisi verilmelidir.
- Norveç’de yaşayan kişi aile ile aynı evi paylaşıyor yada biriyle ortak yaşıyorsa bunu kanıtlayacak belge istenmektedir.
- Norveç ‘de ikamet edeceğiniz evin genişliği yetkililer tarafından belirlenen standartlarda olmalıdır.
- Norveç’de yaşayacağınız evde çocuklar yada başkaları’da yaşayacaksa buda dikkate alınmalıdır.
Norveç’te Yaşayanlara Ait Kimlik Bilgileri:
- Kişi Norveç’te doğmuş ise Norveç doğum belgesi,
- Norveç vatandaşı eş ise ait olduğu Norveç Kimliği ve pasaport fotokopisi,
- Türkiye Vatandaşı ise ait olduğu kimlik, pasaport fotokopisi ve ikametini sağlayan oturum kartı fotokopisi,
- Eş yabancı uyruklu ise pasaportun güncel fotokopisi, oturma izni fotokopisi,
- Eş hem Norveç hem Türk Vatandaşı ise Norveç Vatandaşlarına göre uygulanan prosedür uygulanır ayrıca Türk Vatandaşlığı kimlik fotokopisi de istenir.
- Maaş Bordrosu: Norveç’de yaşayan eşin gelir durumunu kanıtlar belge olması için maaş bordrosu göstermeli, ailenin geçimini sağlayacağını kanıtlamalıdır. Devlet tarafından verilen sosyal maddi yardımlar sayılmamaktadır.
- Sağlık Sigortası: Başvuruda bulunurken En az 3 ay geçerli sağlık sigortası belgesini sunmanız gerekmektedir.
- Eşlerin Önceki Evliliklerine Dair Belgeler: Eşler geçmişinde de bir yada birden fazla evlilik yapmış iseler evliliklerinin bittiğine ilişkin boşanma kararı ve Norveç veya Türkiye’den tanıma tenfiz kararı belgesi gösterilmelidir.Ölüm kaynaklı bir durum var ise ölüm kayıt örnekleri de sunulmalıdır. Ve bütün bu belgelerin tercümeleri verilmelidir.
- Eşlerin Çocukları Hakkındaki Belgeler: Norveç’e çocuk yanında götürmek istiyorsa ona ait kimlik bilgisi açıkça gösteren nüfus kayıt örneği ve kimlik ön/arka yüz fotokopisi. Çocuk Norveç Vatandaşı ise Norveç kimlik fotokopisi, pasaport verilmelidir.
- 16 yaşından küçük çocuklar için dil şartı aranmaz fakat 16 yaşından büyük çocuklar için dil yeterlilik sertifikası istenmektedir. Eşin önceki evliliğinden çocukları olup onları götürmek istiyorsa velayet belgesi ile birlikte eski eşinde izni olan belge verilmelidir.
- Dil Bilgisini Kanıtlayan Belge
Norveç Vize Ücretleri Hakkında Bilgi
Norveç vize ücreti ve Norveç vize harç bedelleri Norveç Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Seyahatinizin amacı, süresi, ücretler üzerinde değişiklik göstermektedir.
Norveç vize başvurusu yapmadan önce Norveç Konsolosluğu ile iletişim kurup ücretler hakkında bilgi alınması tavsiye edilir.
Norveç vize başvuru evrak hazırlama işlemlerini birebir kendiniz yapmak isterseniz evrak ücretlerini kendiniz ödemeniz gerekmektedir. Norveç Konsolosluğu anlaşmalı acentalar ise sizin hazırlık aşamasında olan evraklarınız dan herhangi bir ücret talep etmemektedirler.
Norveç – Çalışma
Çalışmak için Norveçe gitmek istiyorsanız oturum izni almanız gerekmektedir. Çalışma izni vizesi için Norveç Başvuru portalı ile başvurunuzu yapmanız gerekir.
Bu portala başvuru yaptıktan sonra ücreti ödeyip hazırlıkları yapmak için Başvuru merkezinden randevu almanız gerekmektedir.
Başvurunuz Göçmenlik Müdürlüğünde 4 haftada incelenir. Başvurunuz hakkında karar verildiğinde ve karar olumlu olduğunda vizeniz pasaporta işlenir. Vize olumsuz olduğunda ret mektubu gönderilir.
Oturum izniniz kabul edildiğinde Norveç polisinden randevu almalısınız. Oturum kartı almadan önce işe başlayamazsınız.
Büyükelçilik tarafından giriş vizesi almanıza pek destek verilmez çünkü giriş vizesi ile çalışmanız mümkün değildir.
Oturma İzni Olmadan Çalışmaya Başlanabilir Mi ?
Normal durumlarda AB /AEA ülke vatandaşı olmayıp yabancı ülkeden gelen vatandaşlara çalışamazlar fakat, işçi vasıflı eleman ise polisten onay alırsa çalışabilir.
İşveren elemanı adına başvuruda bulunabilir ve erken çalışmaya başlaması için onay talep eder ve polis onay verdiği sürece çalışabilir.
Polis onay verirse, büyükelçiliğe bu onayı sunar ve büyükelçilikte giriş vizesi verir. Bunun için randevu almanıza gerek olmaz.
Pasaport ve fotoğraf getirmeniz yeterlidir. Norveçe girdikten 7 gün içinde polise pasaportunuzu beyan etmeniz gerekir. Bu durumda polis tarafından oturum alana kadar çalışma imkanınız olur.
Norveç Çalışma İzni Vizesi Genel Evrakları
Sizden istenmiş olan evraklar Norveç vize başvurusu için gerekli olan genel Norveç vize başvuru evrakları dır. Konsolosluğun vize işlemleriyle ilgilenen bölümü durumundaki farklılıklara göre sizden ek evraklar isteyebilir.
Norveç vize başvuru evraklarınızın bulunduğunuz tarihe uygun güncel evraklar olduğuna dikkat etmeli eksiksiz hatasız olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Norveç vize başvurularınız da uyum şartlarına uygun bulundurmayan evraklar ile yapılan başvurularınızın kabul edilmeyeceğini ve yeniden hazırlık yapmanız gerektiğini unutmayınız.
Norveç’te Çalışmak İçin Mavi Kart Sahibi Olmak
Norveç’e gelmek isteyen yüksek meslek grubu üçüncü ülke vatandaşları meslekleriyle alakalı işte çalışmak amacıyla geliyorlarsa yada yüksek öğretim maksatlı Norveç da yaşayacaklar ise Mavi Kart başvurusu yapabilirler.
Mavi Kart
- Avrupa Birliği Üyesi olmayan üçüncü ülke vatandaşı olmanız gerekir.
- Tahsil durumunuzun yüksek yani üniversite mezunu olmanız gerekmektedir.
- Eğer üniversite eğitiminizi Norveç İçinde yapmamış iseniz üniversite diplomanız da denklik aranmaktadır.
- Norveç’te bir yıl içerisinde en az 50.000€ maaş kazandığınız bir işte çalışıyor olmalısınız.
- Avrupa Birliği Mavi Kart için dil bilmenize gerek yoktur. Mavi kart alım süresi 33 ayı kapsamaktadır
- Başvurunuzu Türkiye Cumhuriyetinden yapıyorsanız öncelikle Türkiye’deki Norveç konsolosluklarına Ulusal Vize Başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
- Farklı bir ikamet izniyle Norveç da yaşıyorsanız ve olması gereken şartlara uygun olduğunuzu düşünüyorsanız bağlı olduğunuz yabancılar dairesine giderek AB Mavi Kart başvurusu yapabilirsiniz.
- Çalıştığınız iş yerinizde sözleşmeniz 4 yıl ya da daha fazla süre için yapılmış ise mavi kart geçerlilik süresi 4 yıl olduğundan daha sonra süreyi uzatmak için başvuruda bulunmanız gerekmektedir
Norveç Vize
Norveç vize işlemlerini kişilerin hem bireysel olarak hem de kurumsal başvuru üzerinden sorunsuz bir biçimde tamamlamasına imkan verilmektedir. Bireysel olarak başvuru takibi yapmak istemeyen kişilerin alanında uzman isimleri barındıran danışmanlık firmalarından yardım alması çok daha doğru olacaktır. Vize harç ücretinin yanı sıra bir de bu danışmanlık firmalarına aracılık ücretini ödemeniz yeterli olacaktır. Hem başvuruların tüm adımları bu yetkililer tarafından tamamlanacaktır hem de sütrece dair tüm aşamalardan haberdar edileceksiniz. Norveç vize işlemlerine dair oldukça hızlı bir biçimde hizmet veren ülkeler arasında yer almaktadır. Vize başvuru adımlarında tüm teferruata hakim olan bu ekipler turist vizesinden başlayarak aile birleşimine kadar tüm başvurularınızın eksiksiz yapılması için tarafınıza bir fırsat sunmaktadır.
Norveç
Kuzey Avrupa’nın en sevilen ülkelerinden biri olan Norveç fiyortları ve diğer tarihi-doğal güzellikleri ile ziyaretçi çekmeye devam ediyor. Kişilerin en kısa süre içerisinde eşsiz bir gezi deneyimi elde etmesi için en doğru adreslerden bir tanesidir.
- Lofoten takımadaları; Lofoten takımadalarını gezmeden dönmemeniz gerekiyor. Eşsiz bir doğal güzellik sizi karşılayacaktır. Bu muhteşem görsellik ile yüzyıllar içerisinde doğal olarak oluşmuş olan bu takımadaların atmosferine kendiniz teslim edeceksiniz.
- Viking Gemi Müzesi; Norveç’in tarihi incelendiği zaman toplumun atalarının Viking soyundan geldikleri görülmektedir. Coğrafyada sıklıkla kazı çalışmaları ve deniz alt incelemeleri gerçekleştirilir. Bu incelemelerden elde edilen gemi kalıntıları da eşsiz bir müzede bir araya getirilmiştir.
- Bryggen; Norveç denildiği zaman akla gelen ilk yapılardan olan eski ahşap renkli evlere bu semtte erişebilirsiniz. Özellikle güzel fotoğraf kareleri yakalamak isteyen kişiler için harika bir adres olacaktır.
Bu muhteşem doğal alanları gezmek ve yeni bir coğrafyayı tanımak için vize talebinde bulunmanız yeterli olacaktır. Norveç vize takip işlemlerinin tamamlanması için bir referans numarası verilecektir. Bu referans numarası üzerinden başvurunun ne durumda olduğu hakkında da bilgi almanıza imkan tanınacaktır. Norveç vize başvuru adımlarında korona virüs sebebi ile bazı aksaklıklar olabilmektedir. Bu nedenle seyahatinizi planlamadan önce hem mevcut kısıtlamaları incelemelisiniz hem de vize başvurusunda gecikme yaşanması ya da ret yanıtı alma gibi bir olasılığın bulunduğu akla getirilmelidir.
Konusunda uzman olan isimlerden yardım alarak başvuru safhasının sizin için çok daha sorunsuz bir biçimde tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Aracı kurum seçim adımını tamamlamadan önce kesinlikle bu firmalar hakkında hangi yorumların yapıldığı ve hangi alanlarda hizmet verdiklerine ilişkin bilgi almalısınız. Norveç vatandaşı olmak için danışmanlık almak özel bir uzmanlık gerektirmektedir. Şuana kadar kaç kişinin firmanın referansı ve başvurularının sonucunda vatandaşlık elde etme hakkını yakaladığının ayrıca bildirilmesi gerekir. Danışmanlık firmalarından bu konuda daha öncesinde yardım alan kişilerin yaptıkları yorumları incelemek verimli olacaktır.
Norveç Vize
Schengen vizesi için hesapta ne kadar para olmalı; 10 bin liralık bir tutarın bulunması yeterli görülmektedir. Norveç Schengen vizesi kapsamında değerlendirilmektedir. Norveç vize başvuru adımlarının sonrasında Schengen talep ettiğinizi belirtirseniz almış olduğunuz bu vize ile Schengen ortak vize programına dahil olan diğer ülkelere de giriş yapabilirsiniz. Schengen vizesi 180 günlük bir zaman diliminde maksimum 90 gün kullanılabilmektedir. Bu vize türü kısa süreli vize olarak da tanımlanmaktadır. Vize başvuru adımlarını ve yenileme faaliyetlerini uzman bir firmanın gözetiminde tamamlamak çok daha mantıklı olacaktır.
Norveç oturma izni Norveç’te 90 günden fazla kalacak olan Türk vatandaşları için zorunlu kılınmıştır. 90 günden az kalacak olan kişilerin ise sadece turist vizesi alması yeterli olacaktır. 90 gün vize süreçlerinde sınır olarak kabul edilmektedir. Bu süreden daha uzun kalmak isteyen ve tatil amaçlayan kişilerin de oturum izni alması talep edilmektedir. Norveç oturum izni konusunda hassas prosedürlere sahiptir. Bu nedenle talep edilen oturum izninin sorunsuz şekilde alınması için başvuru adımlarında talep edilen belgelerin eksiksiz derlenmesi istenmektedir.
Norveç Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Pandemi sebebi ile vize alma adımlarında sorunlar meydana gelmektedir. Normal koşullarda oldukça kısa bir süre içerisinde tamamlanan vize alma adımları pandeminin etkisi ile uzayabilmektedir. Bu tür sorunlar yaşanmaması ve katılmanız gereken net saatli aktivitelerde sorun meydana gelmemesi için kesinlikle bu gecikme aralıklarını da göz önünde bulundurmanız talep edilmektedir. Pandemi sebebi ile getirilen kısıtlamaların hangi sıkılıkta uygulandığını da incelemeniz gerekmektedir.
Seyahat planlamalarınızı buna uygun şekilde gerçekleştirmeniz oldukça verimli olacaktır. Pandemi sebebi ile başvurunun sonrasında vizeye dair tarafınıza bilgi sunulması olumlu ya da olumsuz olmak üzere 4 haftaya kadar sürebilmektedir. 4 haftalık bu süre pandemi öncesi süreçte çok daha hızlı şekilde halledilmekteydi.
Norveç Vizesi Nasıl Alınır?
Noreç vizesi bizzat başvuru adımlarının bireysel olarak tamamlanması ile mümkün kılınır. Norveç vizesinde ilk başvurunuzda ret yanıtı almanız durumunda en azından bir sonraki başvurunuzu, konusunda uzman olan ekipler gözleminde yapmanız sizin için çok daha verimli olacaktır. Bu şekilde yeniden ret yanıtı alma olasılığını ortadan kaldırabilirsiniz. Başvurularda eksik belge olmamasına, başvuru formunun sorunsuz şekilde doldurulmasına ayrıca dikkat etmeniz gerekir.
Norveç Vize Ücreti
Norveç vize başvuru ücreti son yapılan güncellemelerin sonrasında 80 Euro olarak belirlenmiştir. Bu 80 Euro değerinde ödeme adımının tamamlanmasının sonrasında vize başvurunuz da değerlendirmeye alınacaktır. Ödemeler dijital olarak da değerlendirilmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Fakat sizin de ödeme yapma adımınızın sonrasında verilen makbuzu da saklamanız talep edilmektedir. Başvuru aşamasında bu belge zaman zaman talep edilebilmektedir. Norveç’te doktorluk ve mühendislik bilimleri gibi alanlar öncelikli alan olarak tanımlanmaktadır. Bu alanlarda oturum başvurusu yapılması da çok daha sorunsuz şekilde olumlu yanıt alacaktır. Öncelikli alanların yanı sıra Norveç’in katma değerine katkı sağlayacak olan girişimlerde bulunan kişilerin de oturum ve vize taleplerinin kısa sürede olumlu yanıt aldığı görülmektedir. Norveç vize başvuru formu doldurma ve gerekli olan belgelerin iletilmesinin hemen sonrasında ödeme adımınızı tamamlamalısınız.
Norveç E Vize
Norveç vizesi kaç günde çıkar sorusunun yanıtını arayan kişiler e- vize başvurusu yapacak ise bu başvurunun daha kısa sürede onay aldığının ayrıca belirtilmesi gerekir. Norveç tam olarak elektronik vize kullanımına geçmiş olan ülkelerden değildir. Fakat en azından bazı başvuru adımlarının elektronik olarak tamamlanmasına imkan verilmektedir. Örneğin başvuru formunun edinilmesi için illa konsolosluklara gelmenize gerek olmayacaktır. İnternet sitesi üzerinden gerekli formlar ve evraklar başlığı altından dilediğiniz gibi seçim adımlarını tamamlamanıza imkan verilmektedir.
Norveç’e Nasıl Gidilir?
Vize almak isteyen kişilerin pandemi kısıtlamaları ve seyahat için gerekli evraklara dair bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Norveç pandemi nedeni ile kısıtlamalara tabi tutulan ülkeler arasındadır. Norveç vatandaşı olmak için tabi olunacak olan prosedür ise vize almaktan daha farklı ve teferruatlı şekilde kendini göstermektedir. Norveç’te vatandaşlık almak isteyen kişilerin öncelikle kültürel entegrasyon konusunda sorun yaşamayacaklarını kanıtlamaları gerekmektedir. Bunun için hem dili belirli bir seviyede bilmeniz hem de dili öğrenmeye devam edeceğinize dair bilgilendirme yapmanız gerekecektir. Oturum izni alan kişilerin, devletin sunmuş olduğu dil kursu imkanlarından faydalanarak entegrasyona katkı sağlayacağını da belirtmesi istenir.
Norveç Schengen Vizesi
Norveç konsolosluğu İzmir üzerinden Schengen vizesine dair detaylı bir biçimde bilgi almanıza imkan verilmektedir. Norweç 2001 senesinden bu yana Schengen vize programına dahildir. Schengen vize ortak tabanı sayesinde bir Schengen ülkesine giriş yapmanızın sonrasında, diğer ortak vize programına dahil olan ülkelere de ayrıca bir vize başvurusu yapmadan giriş sağlama hakkınız bulunmaktadır. Schengen vizesine dair bilmenizi gereken diğer detaylar;
- Schengen vizesinin geçerliliği maksimum 5 sene olarak belirlenmiştir. 5 seneden uzun geçerliliği olan vize talep etme hakkınız olmayacaktır. Vizenin geçerliliğini kontrol etme sorumluluğu hak sahiplerinindir.
- Schengen vizesi aldıktan sonra birkaç farklı ülkede kalarak gezmeyi planlıyorsanız, en uzun kalacağınız ülkeden Schengen talep etmelisiniz. Örneğin Norveç, Almanya ve Fransa’ya gideceksiniz. Fransa ve Almanya’da 1 hafta, Norveç’te ise 2 hafta kalmayı planlıyorsunuz. Norveç’te daha uzun kalacağınız için, Schengen vize başvurunuzu da bu ülke üzerinden tamamlamanız gerekmektedir.
- Schengen anlaşması 1985 yılından bu yana geçerliliğini sürdürmektedir. Başlangıçta geçerliliğin sadece birkaç ülke ile sınırlı olduğu bu ortak vize programında şuanda birçok Avrupa ülkesi yer almaktadır. Bu şekilde dolaşım serbestliğinin daha sorunsuz şekilde tamamlanması için fırsat verilmektedir. AB üyeliğinin hak edilmesi sonrasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının elde edebilecekleri en büyük fırsatların başında da u dolaşım serbestliği gelmektedir.
Norveç Ankara büyükelçiliği Schengen başvuru formunu doldurmanız için bizzat gelmenizi talep etmiyor. Fakat başvuru formunun ıslak imzalı olmasını talep etmektedir. Başvuru formunda bilgilerin yanlış ya da eksik verilmiş olması durumunda, ret yanıtı alma olasılığınız da oldukça yüksektir.
Norveç Vize İstiyor Mu?
Norveç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talep etmektedir. Vize talep adımlarının başvuru formu ve gerekli olan tüm evrakların derlenmesinin sonrasında yetkililere iletilmesi gerekmektedir. Talebinizin değerlendirilmesinin hemen sonrasında olumlu ya da olumsuz yanıt verilecektir. Norveç vize başvurunuzun ret yanıtı alması durumunda bir sonraki adım olarak konsolosluğun size belirtmiş olduğu gün ve saatte, reddi itiraz başvurularını tamamlamanız gerekmektedir. Reddi itiraz başvurusu ile vizenizin yeniden değerlendirmeye alınmasını mümkün kılacaksınız. Vizesi ret yanıtı alan kişilerin vize için yatırmış oldukları tutarın iadesini talep etmelerine imkan verilmeyecektir. Vize ret yanıtı alırsa, yatırılmış olan bu tutar da yanmış olacaktır. Bu durum sadece Norveç’e özel değildir. Aynı zamanda diğer Avrupa ülkelerinde de vizenin ret yanıtı almasının sonrasında harç tutarının iade edilmesi gibi bir prosedür geçerli değildir.
Norveç İşçi Alımı Norveç Vize
Norveç büyükelçiliği Ankara üzerinden yapılan açıklamaları takip ederek işçi alımına dair detayları ve son prosedür değişikliklerini inceleyebilirsiniz. Bu noktada özellikle vasıfsız işçi alımının zaman zaman yoğunlaştığı görülmektedir. 1980li yıllarda olduğu kadar yoğun bir alım olmasa dahi en alımları takip ederek Norveç’te çalışma fırsatını elde edebilirsiniz. Norveç işçi alımı sırasında kişilerin daha öncesinde bir AB üye ülkesinde çalışma onayı almış olması da genel verimliliği artıran fırsatlar arasında bulunmaktadır. Bir AB ülkesinden onay alınması Norveç’te de onay alınmasını kolaylaştıracak kıstaslardan biri olacaktır.
Ayrıca mesleki yetkinlik ve iş tecrübesine dair de bilgilendirme sunmalısınız. Mesleki yetkinlik ne derece yüksek olursa, elde edilecek olan verimlilik de o kadar üst seviyede olacaktır. Mesleki yeterliliğin yanı sıra dikkate alınması gereken bir diğer avantaj da çalışma davetiyesidir. Norveç’te kurumsal bir firmadan onay almanız durumunda, çalışma vizesi için onay almanız sizin için her zamankinden çok daha kolay bir hal alacaktır. Kurumsal firmanın sizi hangi pozisyonda işe kabul ettiği, ne zaman başlama yapmanız gerektiği gibi hususları da verilen davetiyede bulundurmanız gerekmektedir. Davetiyenin kim için hangi firma tarafından ve hangi tarihte hazırlandığına dair de detayların muhakkak yer bulması gerekmektedir. Bu konuda alanın uzmanı olan firmalardan destek alabilir ve tarafınıza gönderilen davetiyenin konsolosluğun kurallarına uygunluğunu analiz edebilirsiniz.
Norveç Turist Vizesi
Pandemi sebebi ile ülkeye turist olarak girme sürecinde bazı sıkıntılar ile karşılaşılması olasıdır. Bu nedenle seyahat adımlarının belirlemesine geçmeden önce kesinlikle pandemi kısıtlamalarının hangi seviyede olduğuna dair inceleme yapabilirsiniz. Norveç turist vizesi alma sürecinde dikkate almanız gereken hususlar;
- Turist vizesi almak için başvuru formunuzu eksiksiz olarak doldurmalı ve 2 nüsha halinde sunmalısınız. Ayrıca 2 adet de biyometrik fotoğraf sunulması gerekmektedir bu fotoğrafların son 1 yıla ait olması gerekir.
- Kimlik bilgileri, kimlik belgesi sunulmalıdır. Eğitim durumunuzu belgeleyen bir veri de sunulmalıdır. Öğrencilerin vize alma sürecinde çok daha sorunsuz bir biçimde işlem gerçekleştirebileceğinin de ayrıca bildirilmesi gerekir.
- Turist vizesinde kalacağınız otelin rezervasyon bilgilerini sunmanız istenir. Ayrıca uçak gidiş dönüş bilet bilgilerinin de ayrıca iletilmesi istenmektedir. Bu belgeleri güncel şekilde sunmanız lazımdır. Sunulan bilgilerde biri usulsüzlük olduğu tespit edildiği anda sistemin vizenize ret yanıtı verme olasılığı da vardır.
Norveç turist vizesi almak için başvurunuzun tamamlanmasının sonrasında başvuruyu takip etmeniz için size bir referans numarası verilecektir. Bu referans numarası üzerinden başvurunun ne durumda olduğuna ilişkin bilgi almak sizin için çok daha kolay bir hal alacaktır.
Norveç Vize Başvurusu
Norveç vize başvuru adımlarını aile birleşimi üzerinden gerçekleştirmenize de imkan verilmektedir. Bu birleşimden istifade edebilmek için eşinizin Norveç vatandaşı olması gerekmektedir. Taraflardan biri halen evli ise yapılan yeni evlilik kabul edilmeyecektir. 18 yaşından küçük olan kişilerin yapmış oldukları evlilikler kabul edilmeyecektir. Bunun yanı sıra evlilik resmi seremonisinde her iki tarafın da aktif olarak bulunmadığı evlilikler de kabul edilmeyecektir. Aile birleşiminden istifade edebilmek için kişilerin yaptıkları evliliğin geçerlilik kazanması için tüm resmi belgeleri eksiksiz biri biçimde sunması gerekmektedir. Bu bilgilerde ya da belgelerde en ufak bir sorun meydana gelmesi durumunda ret yanıtı alınacaktır. Norveç’in vize ve oturum izni verme konusunda en hassas davrandığı kategorilerin başında gelmektedir.
Aile birleşimi kapsamında sizden tam tekmil nüfus kayıt örneği talep edilecektir. Bu nüfus kayıt örneğinde daha öncesinde evlilik yaptığınız fark edilirse bu evliliğin nihayete erdiğine ilişkin bilgi vermeniz gerekmektedir. Hatta bu evlilikten olan çocukların velayet durumları ile ilişkili de bilgi vermeniz talep edilecektir. Norveç vize talep adımlarına dair dikkatli olmanız gereken hususların başında kesinlikle evliliğin Norveç’te tenfiz edilmesi gelmektedir. Aile birleşim hakkı elde eden kişilerin ikamet adresi olarak göndermiş oldukları adres verileri belirli aralıklar ile resmi birimlerce kontrol edilecektir. Kişilerin ülkeye giriş amacında belirtmiş oldukları gerekçe ile daha sonrasında izin almalarının akabinde benimsemiş oldukları gerekçenin farklı olduğu fark edilirse, oturum izninin iptal edilmesi söz konusu olabilir Ayrıca ilk olarak vermiş olduğunuz ikamet adresinizde bir değişim olduğu tespit edilirse, bu değişimi anında yetkili birimlere bildirmeniz gerekmektedir. Bu durum kişilerin sorumluluğundadır.
Norveç Erasmus
Erasmus kişilerin yüksek öğretimlerinin bir kısmına yurt dışında devam etmelerini sağlayan bir öğrenci değişim programıdır. Bu öğrenci değişim programı üniversiteler arasında yapılan anlaşmaların sonrasında gerçekleştirilmektedir. Diğer kategorilere göre onay almanın en kolay olduğu alternatiflerden biri olduğunun da ayrıca bildirilmesi gerekmektedir. Bu konuda okulların Erasmus ofisleri size gerektiği gibi bilgilendirme yapacaktır. Eğitim bilgilerinin sunulması ve ofislerin yönlendirmelerine uyulması yeterli olacaktır. Bu değişim programı kapsamında öğrencilere belirli bir miktar da hibe verilmektedir. Bu şekilde maddi imkansızlığı olan kişilerin de öğrenci değişim programından istifade etmesi adına bir fırsat verilmektedir.
Norveç vatandaşlığı şartları öğrenci olarak giriş yaptıktan sonra da aynı şekilde geçerliliğini korumaktadır. Özellikle öncelikli alanlarda eğitimini tamamlamış olan kişilerin vatandaşlık hakkını ya da oturum hakkını kazanması daha kolay olacaktır. Bu şekilde ülkeye katkı sağlayacak kişilerin kabul edilmesine imkan tanınmaktadır. Erasmus öğrencisi olarak giriş yaptıktan sonra eğitimlerini tamamlamalarının akabinde ülkede kalmayı talep eden kişilerin sayısı oldukça yüksektir.
Norveç vize talep adımlarında maddi duruma ilişkin bilgilendirme yapılmasını da talep etmektedir. Ülkeye giriş yapılmasının sonrasında kişisel ihtiyaçların nasıl karşılanacağına ilişkin yapılan bir bilgilendirme olarak da değerlendirilebilmektedir. Öğrencilerin bu aşamada burs ve hibe belgelerini sunması yeterli olacaktır. Fakat yetişkinlerin hesap özetlerini sunması talep edilebilmektedir. Norveç nasıl gidilir; Norveç’e gitmek isteyen kişilerin maddi durumlarına ilişkin bilgilendirme sunmalarının yanı sıra seyahat ve sağlık sigortalarının da güncel olarak bulunduğunun ayrıca iletilmesi gerekmektedir. Eğer bir sağlık sorunu yaşlanırsa turistlerin ya da ülkeye giren diğer yabancıların ülkenin sağlık sistemi üzerinden yük oluşturmadan sorunlarının çözülmesi bu sigortalar ile mümkün kılınmaktadır.
Norveç Konsolosluğu
Norveç vatandaşlığı almak isteyen kişilerin ülkeye entegrasyon sağlayacaklarına ilişkin denetimler ve sınavlar da yapılmaktadır. En azından ülkenin temel kültürel ve tarihi değerlerine dair unsurları bilmeniz beklenmektedir. Ülkenin dili ise kesinlikle hakim olunması gereken bilgiler arasında yerini almaktadır. İzmir Norveç konsolosluğu tarafından yapılan duyurulara göre yeterli dil bilgisine sahip olmayan kişilerin süresiz oturum alma şansının oldukça düşük olduğunun da bildirilmesi gerekir. Konsolosluk işlemlerinin büyük bir kısmının randevulu şekilde yapıldığını da unutmamalısınız. Randevu alınmasının talep edilmesinin asıl sebebi, geniş kalabalıkların oluşmasının engellenmesidir. Randevulu işlem akışı sayesinde tüm başvurularınızı sorunsuz şekilde tamamlama hakkını da saklı tutmaktasınız.
Norveç Aile Birleşimi Vizesi Kaç Ayda Çıkar?
Norveç’e nasıl giderim; Norveç’te ikamet etmek isteyen kişilerin en sık başvuru yaptıkları kategorilerin başında aile birleşimi gelmektedir. Aile birleşimi sayesinde eşinizin Norveç vatandaşı olma durumu üzerinden oturum almak sizin için her zamankinden çok daha kolay biri hal alacaktır. Norveç aile birleşimi kapsamında kişilerin 3 aylık bir bekleme sürecine tabi olacağının da ayrıca bildirilmesi gerekmektedir. Bu sürenin pandemi koşulları sebebi ile bir derece daha uzayabileceğinin de ayrıca bildirilmesi gerekmektedir. Norveç aile birleşim adımlarının tamamlanması için sizden istenen tüm bilgilerin verilmesinin yanı sıra Norveç vatandaşı olan eşin ikametgah belgesinin ıslak imzalı şekilde başvuruda sunulması gerekir. Bu belgenin online şekilde doldurulmasına izin verilmemektedir.
Norveç’te çalışmak istiyorum diyen kişilerin özellikle bu alanda uzman olan danışmanlık firmalarından destek alması talep edilmektedir. Danışmanlık firmalarından destek alınması durumunda hem genel Norveç koşullarına ilişkin bilgi almak kolaylaşacaktır hem de işlemlerde prosedür eksikliklerinin ortaya çıkma olasılığında büyük bir düşüş meydana gelecektir. Sadece çalışma koşullarının anlaşılması değil aynı zamanda kültürel durum ya da coğrafi özellikler ile alakalı da bilgilendirileceksiniz. Norveç kaç derece, hangi mevsimler daha sert yaşanıyor, ne zaman seyahat edilmeli gibi soruların yanıtları da tarafınıza iletilecektir.
Vize İçin Hesapta Ne Kadar Para Olmalı?
Vize için hesapta bulunması gereken tutar 10 bin lira değerindedir. Bu tür bir bilgilendirme istenmesinin sebebi ülkeye giriş yapılmasının sonrasında yapılacak olan harcamalar için bir fon sahibi olup olmadığınızın kontrol edilmesidir. Hesap özetinin sunulması sırasında sadece kendi kimlik ve adres bilgileriniz ile açmış olduğunuz banka hesaplarını sunmanız izin verilmektedir. Zaman zaman öğrencilerin de bu tür bir maddi bilgilendirme sunması istenecektir. Öğrencilerin burs aldıkları kurum ya da hibe tutarını iletmesi yeterli olacaktır. Seyahat ve sağlık sigortasının da yaklaşık olarak 30 bin Euro değerinde olması istenmektedir. Ülkeye giriş çıkış tarihlerini de kapsayacak şekilde bu sigortaların geçerli olduğuna ilişkin resmi bilgilendirmenin sunulması gerekir.
Norveç Vizesi İçin Gerekenler
Norveç hangi dil; Norveç’te Norveççe konuşulmaktadır. Ülkeye giriş aşamasında süresiz oturum ya da vatandaşlık almak isteyen kişilerin de bilmesi beklenen dil Norveççedir. Kişilerin başvuru adımlarına dair sorun yaşamamaları ve entegrasyon problemi yaşamayacaklarını vurgulamak için dile hakim olmaları bir zorunluluk olarak görülmektedir. Bu durum özellikle vatandaşlık talep eden kişilerde daha sıkı bir biçimde kontrol edilmektedir.
Norveç’e gitmek istiyorum diyen kişilerin dikkate alması gereken hususlardan bazıları;
- Kişilerin umuma mahsus pasaportu var ise turist olarak ülkeye giriş yapmak isteyen kişilerin Schengen vizesi almış olması gerekmektedir. Schengen vizesi alan kişilerin ortak vize programına dahil olan ülkelere de vizesiz olarak giriş yapmasına imkan verilmektedir. Schengen vizesinin kısa süreli vize kategorisinde bulunduğunun da ayrıca bildirilmesi gerekir.
- Norveç üzerinden farklı ülkelere geçiş yapacak, bir diğer deyiş ile Norveç’ten aktarma yapacak olan kişilerin kesinlikle transit vize alması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları transit vize uygulamasından muaf değildir. Muaf olması için çaba sarf edilmeye devam etmektedir.
- Anayasal monarşi ile yönetilen bu ülkede vize işlemlerinden vatandaşlık talebine kadar her aşamada sicil kaydı da talep edilmektedir. Kişilerin adli sicil kayıtlarında bir vukuat olması durumunda, bu durumun vize ret yanıtı almanıza neden olabileceğini de unutmamalısınız. Yaşanan güvenlik sorunları sebebi ile bu tür denetimlere de hız getirilmiştir. Özellikle vatandaşlık talep eden kişilerin adli sicil kayıtlarına daha çok dikkat edilmektedir. Daha öncesinde bir Avrupa ülkesinden sınır dışı edilen kişilerin de bir daha vize almasında ve Norveç’e giriş yapmasında sorunlar söz konusu olabilir.
Bu hususlar ve başvuru adımlarına dair tüm bilgileri tek başınıza takip etmek istemiyorsanız anında konusunda uzman olan vize danışmanlık firmalarından yardım alabilirsiniz. Vize danışmanlık firmaları tüm sürece dair gerekli olan bilgilendirmeyi size eksiksiz biri biçimde sunacaktır.
Norveç Çalışma Vizesi
Norveç çalışma vizesi konusunda bazı öncelikli gruplar belirlemiştir. Çalışma iznine dair dikkat edilmesi gereken hususlar;
- Çalışma vizesi olmadan bir kurumda ya da kuruluşta legal olarak istihdam edilmeniz mümkün değildir. İstihdam eden kurumun da çalışan kişinin de bu tür bir durumda suçlu olarak belirleneceğinin de ayrıca bildirilmesi gerekmektedir.
- Çalışma vizesi almak isteyen kişilerin daha önceki iş deneyimlerine dair detaylıca bilgi vermesi gerekir. Kurumsal firmalardan referans mektuplarının sertifikaların da iletilmesi gerekmektedir. Özellikle uzmanlık alanlarının diploma ile sabit olduğu kişilerin bu bilgileri teorik ya da pratik alanda kullanma imkanının olması durumunda kişilerin onay alması hız kazanacaktır. Daha öncesinde bir AB üye ülkesinde çalışma izni aldıysanız ve onaylandıysanız Norveç bu durumu önemli bir kıstas olarak ele almaktadır.
- Ülkede özlük haklarınızın korunması için de çalışma izni almanız zorunludur. Çalışma izni almanız durumunda işten atılmanız söz konusu olursa ülkenin size sağlamış olduğu özlük haklarından, işsizlik maaşından istifade etme fırsatınız olacaktır. Aksi takdirde özlük haklarının korunması gibi bir imkan söz konusu olmayacaktır.
- Öğrencilerin kısmi zamanlı staj yapması durumunda da kesinlikle çalışma izni alması gerekmektedir. Hem stajın resmi olarak yapılması hem de kişilerin hak ve sorumluluklarının teyit edilerek korunması için kısmi zamanlı çalışma izni büyük önem arz etmektedir.
Schengen vizesi çalışma izni olarak kullanılmamaktadır. Bu sadece turistik amaçlar ile giriş yapılması durumunda kullanılan bir vize türü olarak belirlenmiştir. Norveç schengen vizesi programına 2001 senesinde dahil olmuştur. Daha öncesinde sadece birkaç ülkeden oluşan bu Schengen ortak vize programı, artık birçok Avrupa ülkesini içinde barındırmaktadır. Ülkeler arası geçiş sağlanırken güvenlik denetimleri de devam edecektir. Bu aşamada inisiyatif ülkelere bağlıdır. Ayrıca bir Schengen ülkesinde sorun yaşatan kişiler hakkında anında diğer Schengen ülkeleri de sorunsuz şekilde bilgilendirilecektir. Norveç’e nasıl gidilir; Schengen vizesi alarak hem Norveç’i hem de Schengen vize programına dahil olan diğer ülkeleri ziyaret etmenize imkan tanınmaktadır. Hangi ülkede daha uzun kalacaksanız ondan Schengen vizesi talep etmeniz daha makul olacaktır. Schengen prosedürleri daha esnek olan ülkeleri değil sizin daha uzun süre kalacağınız ülkeleri tercih etmek akıllıca olacaktır.
Schengen ortak vize programı dahilinde bir ülkeye giriş yapmanızın sonrasında o ülkede usulsüz bir biçimde çalışma hayatına entegre olduğunuz tespit edildiği anda sistemin anında vizenizi iptal edeceğini bilmelisiniz. Ülkeye belirtilen giriş amacı ile kişilerin ülkedeki temel aktivitelerinin uyum içerisinde olması gerekmektedir. Bu konuda uyumsuzluk olması durumunda bir daha yenilenmemek üzere vizenizin iptal edilmesine karar verilecektir. Norveç ve diğer tüm Avrupa ülkeleri çalışma izni başvurusu için Ulusal Vize alınmasını gerekli görmüştür. Ulusal Vize üzerinden hem çalışma izni hem de oturum izni başvurusunda bulunmanıza imkan verilmektedir. Başvuru adımlarınızda sunmuş olduğunuz davet mektupları ile beraber sürecin sizin için kolaylıkla tamamlanmasını sağlayacaksınız. Başvuru adımları davetiye ile adeta bir kefil güvencesinde sunulacaktır. Size herhangi bir şekilde ulaşılmadığı zaman davetiye mektubu sunulan kişiye ulaşım sağlanır.
Norveç Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Norveç’e nasıl giderim sorusunun yanıtını arayan kişilerin öncelikli olarak başvuru adımlarına dair bilgi alması gerekir. Vize talep adımlarında birçok farklı alternatiften faydalanmanıza imkan verilmektedir. Turist vizesi, öğrenci vizesi, girişimci vizesi, aile birleşimi gibi alternatifler mevcuttur. Dilediğiniz gibi bu alternatifler üzerinden tercihinizi tamamlayarak başvuru adımlarına geçebilirsiniz. Vize başvuru adımlarında doldurmanız gereken başvuru formunun eksiksiz olması gerekir. Başvuru yapılacak olan vize türüne göre doldurmanız gereken başvuru formunda da değişim olacaktır. Temel olarak başvuru formunda uyruğunuz kimlik bilgileriniz, adres bilgileriniz talep edilecektir. Bu bilgilerin doğruluğu da ayrıca kontrol edilmektedir. Norveç vize başvurularında sunulan belgelerin doğruluğu konusunda en hassas olan ülkelerdendir. Usulsüzlük yaparak vize aldığı tespit edilen kişilerin sınır dışı edilme hakkı da bulunmaktadır. Bu durum pasaporta ve vizeye işleneceği için daha sonrasında diğer ülkelere giriş yapılması da zorlaşacaktır.
Ülkeye giriş aşamasında pasaportun güncelliği büyük önem arz etmektedir. Sunulan pasaportun hali hazırda en az 1 sene boyunca geçerliliğinin devam eder durumda olması gerekir. Bunun yanı sıra 3 adet de sayfasının boş olması istenmektedir. Vize talep adımlarında sunulan pasaportun güncel olmaması durumunda vize başvurunuz ret yanıtı alacaktır. Pasaport bilgileri incelendiği zaman yeşil pasaporta sahip olan kişilerin ülkelerin büyük bir kısmına ( zaman kısıtlaması olmak kaidesi ile ) vizesiz olarak da giriş yapmasına olanak tanınmaktadır. Yeşil pasaport hususi, Bordo pasaport umumi, Gri pasaport hizmete mahsus ve siyah pasaport da diplomatik olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de pasaport almak için başvurularınızı NVİ üzerinden tamamlayacaksınız. NVİ de artık tüm işlemleri randevulu şekilde halletmektedir. 199 telefon numarası ya da internet sitesi üzerinden NVİ randevunuzu alabilir ve pasaport başvurularınızı iletebilirsiniz. En geç 10 gün içerisinde başvuru sonuçlanacaktır.
Norveç konsolosluğu iş başvurusu sırasında çalışma izni davetiyesinin olması da bu konuda onay almanızı kolaylaştıracak olan fırsatlar arasında yer almaktadır. Davetiye hazırlanma sürecinde tarafınıza gönderilen dokümanın konsolosluğun isteklerine uygun olup olmadığının belirlenmesi için yardım alabilirsiniz. Sadece çalışma izni başvuru adımlarında değil aynı zamanda, turist olarak giriş yapma sürecinde de davetiye sunmanız süreci daha kolay bir hale getirecektir. Norveç’te kurumsal biri firmadan ya da Norveç vatandaşı olan bir yakınınızdan konuya dair davetiye almak bu kişinin ya da kurumun ülkeye giriş aşamasında size kefil olması manasına gelmektedir.
Vize Almak İçin Hesapta Ne Kadar Para Olmalı?
Norveç vatandaşlık şartları arasında kişilerin ev satın alarak ya da girişimcilik faaliyetlerinde bulunarak adım atmaları gibi öneriler de bulunmaktadır. Fakat pandemi sebebi ile kişilerin vize alma adımlarını bu şekilde ev alma ya da yatırım yapma gibi unsurlar üzerinden tamamlamasına izin verilmeyecektir. Kişilerin vatandaşlık için başvurularını 5 sene boyunca ülkede kesintisiz bir biçimde kalmalarının sonrasında, süresiz oturum izni talep etme hakkını değerlendirmeleri gerekmektedir. Bunun akabinde de vatandaşlık için başvuruda bulunma imkanınız olacaktır.
Norveç elçiliği birçok vatandaşlık işleminin online başvuru üzerinden tamamlanmasına imkan vermektedir. Son başvuru adımlarında sadece bizzat gelmenizi isteyecektir. Değişen pandemi koşulları sebebi ile prosedürlerde sıklıkla değişimler söz konusu olmaktadır. Bu nedenle kişilerin değişen pandemi koşulları ve prosedürlerine ilişkin güncel b ilgi alarak başvuru adımını yerine getirmesi talep edilmektedir.