Muvafakatname Nedir ve Nasıl Alınır?
Muvafakatname Örneği
Muvafakatname nedir sorusunun cevabı, 18 yaşından küçük çocuğun yurtdışına çıkışı esnasında istenen, ebeveynlerinin onayı ile noter aracılığı ile düzenlenen bir resmî belgedir olarak cevaplanabilir. Seyahat muvafakatnamesi tek başına yurtdışı seyahati yapacak ya da ebeveynlerinin biri ile yurtdışına çıkacak 18 yaşından küçük çocuklar için mutlaka düzenlenmelidir.
Seyahati tek başına yapacak çocuklar için iki ebeveyn-anne ve baba- tarafından onaylanmalıdır, bu durumda uçuş rezervasyonlarının önceden yapılması gerekir. Noter onaylı seyahat muvafakatname pasaport ile yetkili personele sunulur, personel küçük çocukların uçağa kabulüne dek ona eşlik eder. 18 yaşın altındaki çocuklar bir ebeveynleri ile yolculuk edecekse diğer ebeveyn tarafından noter aracılığı ile onaylanmış Muvafakatname yetkililere sunulmalıdır. Yurtdışı seyahatlerinde istenen muvafakatnamenin son 6 ay içinde alınmış olması gereklidir, küçük çocuklar ebeveynleri izin verdiği takdirde üçüncü bir şahıs ile de yolculuk yapabilir.
Vize Tablosu
Muvafakatname Nedir, Nasıl Alınır? Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Muvafakatname alırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır: Gerekli koşullara uygun düzenlenmeyen Muvafakatname seyahat izin belgesi geçerli sayılmamaktadır. Bu nedenle ebeveynler 18 yaşından küçük çocuklar için düzenlenen muvafakatnamenin düzgün bir şekilde noter onaylı olarak hazırlanmasını sağlamalıdır. Noter tarafından talep edilen muvafakatname için gerekli belgeler eksiksiz olarak onaylı bir şekilde notere sunulmalıdır. Belgelerdeki eksiklik seyahat izin belgesinin verilmemesi ile sonuçlanabilir, bu nedenle tüm sürecin dikkatle tamamlanması gerekmektedir. 18 yaşından küçüklerin yurt dışına çıkış şartları arasında ilk öncelikli olanı Muvafakatname düzenlenmesidir. Küçük çocuklar için ebeveynsiz yurtdışına çıkış mümkündür, bunun için bir seyahat izin belgesi gerekli şartlar tamamlanarak düzenlenmelidir. Ebeveynler muvafakatname için gerekli belgelerle notere başvurmalıdır. Muvafakatname nedir ve nasıl alınır gibi merak edilen konular arasında gerekli belgelerin neler olduğu da bulunmaktadır. Muvafakatname alınması için gerekli belgeler şunlardır: Gerekli belgeler ebeveynler ya da vasiler tarafından sunulduktan sonra Noter onaylı olarak bir Muvafakat Yazısı oluşturulur ve onaylanır. Muvafakatname seyahat izin belgesi yurtdışına gidecek 18 yaşından küçük çocuklar için seyahat süresince düzenlenir. Küçük çocuklar tek başlarına seyahat edeceklerse seyahat rezervasyonlarının önceden yapılması gerekmektedir. Okul gezileri gibi yurtdışı seyahatlerinde okulun yetkili kişisinin ismi muvafakatname belgesinde bulunmalıdır. Bu durumlarda hem anne hem de baba tarafından izin belgesi imzalanmalıdır. Tüm Schengen vize bölgesi ülkeleri için muvafakatname düzenlenmesi gereklidir. İspanya seyahatlerinde muvafakatnamede İspanya ibaresi mutlaka bulunmalıdır, Çekya seyahatlerinde Çekya vize başvuruları için özel muvafakatname düzenlenmelidir. İspanya vize başvuruları için İspanya vizesi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. ABD ve Kanada gibi ülkeler için muvafakatnamenin İngilizce yeminli tercüman tarafından onaylanmış bir tercümesi sunulmalıdır. Seyahat edilen ülke giriş çıkışlarında 18 yaşının altında bulunan küçük çocuk Muvafakatname belgesini yanında bulundurmalıdır. ABD vizesi için gerekli evraklar hakkında bilgi almak için ABD vize evrakları bağlantımızı ziyaret edebilirsiniz.
Muvafakatname Alınması İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Noter Muvafakatname Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Muvafakatname Süresi
Muvafakatname Geçerlilik Süresi
Muvafakatname Nedir?
Muvafakatname Nereden Alınır?
Muvafakatname Örnekleri
Muvafakatname Ücreti Ne Kadar?
Muvafakatname E-Devlet
Erasmus Muvafakatname
Muvafakatname Süresi Ne Kadar?
Muvafakatname Nedir ve Nasıl Alınır Video;
Muvafakatname Nedir
Muvafakatname en yalın ifadesiyle; izin verildiğini gösterir belgedir. Üzerinde bilgiler bulunan ve noter aracılığıyla verilen izin belgeleridir. Muvafakatname, çeşitli durumlarda onayın verilmesi halini resmi olarak sunmaktır. Bir kişinin, bir başkasına veya tüzel kişiliklere, belirli konularda verilen izin olarak tanımlanır.
Kabul veya yetki belgesi olarak adlandırılan muvafakat belgeleri, 18 yaş altındaki bireylerin yalnız başlarına seyahat etmesi için aldıkları izindir. Anne ve babasından noter onayı ile izin alarak, yurtdışı seyahatine gidebilmesini sağlayan yasal belge olarak bilinir. Kişi, annesi veya babası ile seyahat edecek ise seyahate katılmayacak olan ebeveyninden muvafakatname alması gereklidir. Muvafakat nasıl alınır, nereden onaylanır konusunda noterlerden en hızlı temin edilebileceğinden bahsedebiliriz.
Boşanmış ailelerde vekalet kimde ise çocuk o kişiden izin belgesi alarak seyahat edebilir. 18 yaş altındaki kişilerin çalışmaları için yasal olarak muvafakat belgesi gereklidir.
Muvafakatname
Muvafakatname; kişisel hak ve çıkarları kullanabilmek adına bir kişiye verilen ve belirli konularda verilen izin belgeleridir. Emniyet Müdürlükleri veya noterden alınan belgelerdir. Muvafakat belgesi, çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Örneğin evli çiftlerde ev satışı yapılırken, diğer eşten izin alınması yasal bir zorunluluk haline getirilmiştir. Muaffakatname olmayan gayrimenkul devirlerinde, satış geçersiz sayılır.
Muvafakatname kullanılan alanlar şu şekildedir;
- Gayrimenkul satışlarında
- Veraset ve intikal yolu ile araç- menkul devirlerinde, erişkin olmayan bireyler için noter onaylı muvafakat belgesi talep edilir
- Boşanmış ailelerin çocukları pasaport alırken, vize başvurusu yaparken muvafakatname istenir
- Çeşitli kültürel faaliyetlerde kişiyi temsilen, 18 yaşından küçük olanların çeşitli spor dallarına katılabilmesi için talep edilir.
Muvafakatname noterlik makamında, noter muvafakatname memurları tarafından düzenlenir. Muvafakat alacak kişi ve izin verecek kişi/ kişilerin noterde bulunması gereklidir. Bu belgeyi almak için herhangi evraklara ihtiyaç duyulmamakta, kişilerin TC kimlik belgeleri ile başvuruda bulunmaları yeterlidir.
Kişiler arasında noterlik dışında herhangi bir yerde düzenlenmiş muvafakat belgeleri, noter makamlarına tasdik ettirilebilir. Hızlı ve kolay şekilde alınabilen belgelerdir.
Muvafakatname Nedir
Bir kişinin başka bir kişiye yasal olarak izin verdiğini gösteren, üzerinden bilgiler bulunan ve noter onayı ile düzenlenen belgelerdir. Muvafakatname, tek başına seyahat edecek olan 18 yaş altındaki kişiler için verilen aile onayıdır. Erişkin olmayan çocukların muvafakatname ile seyahat etmesi halinde, tüm süreç boyunca yetkililer tarafından gözetimde tutularak işlemler yapılır. Muvafakatname nereden alınır konusunda; Emniyet Müdürlükleri ve noterler ilgili kapsama göre hizmet vermektedir.
Uçuş aşamasından itibaren seyahat süresince, yetkili personeller gözetiminde seyahat tamamlanır. Erişkin olmayan bireyin annesi veya babası ile seyahat etmesi durumunda, diğer eşten muvafakatname alınır. Annesiyle veya babasıyla seyahat etmesinde herhangi bir sakınca bulunmadığına ve bu seyahate izin verildiğine dair yasal bir belgedir.
Tek başına yurtdışına çıkmak için muvafakat belgesi üzerinde mutlaka ‘’tek başına seyahat edebilir’’ ibaresi yer almalıdır. Diğer durumda ‘’Annesiyle seyahat edebilir’’ gibi bilgiler belirtilmelidir. Refakat eden kişi bilgisi, öğrenmen bilgisi, tur veya organizasyon gözetiminde gibi detaylara yer verilmelidir.
Çocuğun Yurtdışına Çıkarılması Muvafakatname
18 yaşını doldurmamış bireylerin hem pasaport alabilmesi hem yurtdışına çıkabilmesi için muvafakatname alması zorunludur. Yasal izin ve onay niteliğinde, çocuğun anne ve babası tarafından verilen noterce onaylanan belgedir. Erişkin olmayan bir çocuğun yurtdışına çıkarılması için;
- Tek başına gidecek ise anne ve babasından
- Annesiyle gidecekse babasından
- Babasıyla gidecek ise annesinden
İzin alınması gereklidir. Ziyaret, tatil, eğitim gibi amaçlarla yurtdışına seyahat edecek reşit olmayan bireyler için noterden muvafakatname alınmalıdır. Pasaport alımları için Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerinden muvafakatname alınabilir. Noterden alınması daha hızlı süreçte tamamlanır. Muvafakatname ücreti 100 ila 200 TL arasında değişmektedir.
Boşanma aşamasında olan kişilerin çocuklarıyla yurtdışına çıkma talepleri, kaçırma ihtimalinin önlenmesi adına muvafakatname gerektirir bir durumdur. Tek başına seyahat edecek çocuklar, bu belge dahilinde yetkili gözetiminde seyahat ederler.
Pasaport muvafakatname örneği ve vize muvafakat örnekli dahilinde, çocuğun seyahat türüne göre ayrıntılar belgede yer almalıdır. Örneğin pasaport alımı, süresini uzatma, vize başvurusu yapma veya pasaport süresini uzatma, seyahat edeceği ülkede istediği gibi tatil yapması, tek başına veya refakat edecek kişiyle seyahatine izin verilmesi gibi detaylar mutlaka yer almalıdır.
Yurt Dışına Çıkış Muvafakatnamesi
Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve Pasaport Kanunu’na göre 18 yaş altındaki çocuklar, muvafakatname ile pasaport alabilirler. KKTC dahil olmak üzere uluslararası seyahatlerin tümünde, muvafakatname zorunludur. Noter makamlarından noter memurları tarafından hazırlanır. Vize işlemlerinde belgenin güncel olarak iletilmesi gereklidir. Yurt dışına çıkış muvafakatname örneği, ülkenin vize politikalarına uygun şekilde hazırlanmalıdır.
Yurtdışına çıkacak olan 18 yaş altındaki çocuklar, eğitim programları dahilinde seyahat edebilirler. Aile/ arkadaş ziyareti kapsamında akraba ziyaretlerine yalnız gidebilirler. Tatil ve seyahat organizasyonlarına yalnız katılabilirler. Uluslararası etkinlikler, organizasyonlar gibi etkinliklerde, aileden onay alınarak seyahat edilebilir. Bu tür durumlarda yetkili personeller gözetiminde seyahat sürdürülür.
Çocuğun uçuşu başladığı andan itibaren yetkililer yardımı ve gözetimiyle sürdürülür. Dil okulu, tatil turları gibi çeşitli etkinliklerde yetkili gözetmenler dahilinde noter onayı verilmektedir. Çocuğun yurtdışına çıkarılması muvafakatname örneği ve çıkış türüne göre vize başvurusu kabul edilir. Konaklama ve uçuş belgelerinin hazır olması, noter tasdiki öncesi önemlidir.
Yurtdışı Muvafakatname
Yurtdışı muvafakatname belgesi, noter makamınca onaylanan ve uluslararası seyahate izin verildiğini gösterir yasal belgedir. Çocuk anne ve babası dışında seyahat edecek ise bu belge zorunludur. Tek başına seyahat edebilir veya bir gözetmen eşliğinde seyahat edecek ise kişi ismine yazılarak izin verilir. Muvafakatname için gerekli belgeler içinde kimlik belgesi yeterlidir. Anne ve babanın, çocuğun veya refakat edecek kişinin kimlik belgesi ve bilgisi ile alınabilir.
Muvafakatname belgesinde 18 yaş altındaki çocuğun kimlik bilgileri, açık adresi beyan edilir. Doğum tarihi ve hangi ülkeye seyahat edeceği, seyahate kiminle gideceği bilgileri ve hangi noterlikten alındığı bilgileri yer alır. Yetkili gözetmenin TC kimlik numarası ve isim soy isim yazılarak, ebeveynlerin izin verdiğine dair onay yer alır. Hem ebeveynler hem öğretmeni/ gözetmeni/ birlikte seyahat edeceği kişinin imzası yer alır.
Çocuk, anne veya babası ile seyahat edecek ise diğer ebeveynden izin alması gerekiyor. Seyahate katılmayacak olan ebeveyn, çocuğun annesiyle/ babasıyla seyahat etmesine izin veriyorum şeklinde belge düzenletebilir.
Çocuğun Yurtdışına Çıkarılması Muvafakatname Örneği
Henüz erişkin olmayan çocukların yurtdışına çıkarılması için muvafakatname örneği, çocuğun kimlik bilgileri ve ailenin kimlik bilgileri ile hazırlanır. Yetkili noter bilgisi, adresi ve noter memurunun bilgileri yer alır. Çocuğun tek başına veya gözetmen ile veya aile bireylerinden biri ile seyahate çıkacağının belirtilmesi gereklidir. Bu seyahate ailenin veya ebeveynlerden birinin yazılı onayı olması gerekiyor. 18 yaşından küçükler için pasaport muvafakatname örneği egm.gov.tr adresinden sunulmaktadır. Belge düzenlemesi için önemli detaylar;
- Pasaport başvurusu için muvafakatname gereklidir
- Annesi veya babasıyla seyahatlerde, diğer ebeveyn muvafakati gerelidir
- Gözetmen veya bir kişi ile gidiyorsa, kişi adına düzenlenen izin belgesi gereklidir
- Tek başına seyahat edecek ise ‘’Tek başına seyahat edebilir’’ muvafakatnamesi gereklidir
Muvafakatname belgesinin sol kısmında, noter bilgisi, adres ve çocuğun bilgileri yer alır. Sağ kısımda ise ilgili makama yazılan bilgi beyan bölümü bulunur. Çocuğun kimlik numarası ad ve soyadı ile başlar. Annesi veya babası tarafından; seyahat etmesine izin veriyorum, … ülkeye gitmesine izin veriyorum, istediği gibi tatil yapabilir, pasaport alabilir, pasaport ve vize alabilir- süresini uzatabilir, seyahatten dönmesine izin veriyorum gibi ibareler yer alır, noter tarafından tasdik edilir.
Çocuğa refakat edecek kişi var ise TC kimlik numarası ve ad- soy ad bilgisiyle yer alması ve … refakati ile seyahat etmesine izin veriyorum şeklinde hazırlanır. Anne ve baba ‘’okudum anladım’’ ibaresini el yazılarıyla yazarak imzalarlar. Noter onayı ve mühürü ile muvafakatname geçerli olur.
Yurt Dışına Çıkış Muvafakatname Örneği
TC pasaportu olan 18 yaş altındaki çocukların, yurtdışına çıkmaları için muvafakatname gereklidir. Şayet aileleri ile birlikte seyahat ediyorlar ise herhangi bir izin belgesine gerek yoktur. Bir ebeveyniyle, yalnız başına veya bir refakatçi, gözetmen ile seyahate çıkacak ise ülke yasalarına göre muvafakatname alması gerekiyor. Yurtdışı muvafakatname geçerlilik süresi, ilgili seyahat süresi boyuncadır. Tek sefer kullanımlar için verilen, seyahatten dönüşe kadar geçerli olan belgelerdir.
Yalnız başına seyahati için anne ve baba tarafından verilen izindir. Belgenin yasal geçerlilikte olması için noter tarafından onaylanması gerekiyor. Muvafakatname tek seferlik olarak verilir. Belgenin geçerliliği, izin alınan seyahat süresince geçerlilik gösterir. Vize başvurusu için de muvafakatname istenmektedir. İngilizce çevirisi ve noter yemini ile vize başvuru belgeleriyle birlikte iletilir.
18 Yaşından Küçük Çocuğun Yurtdışına Çıkışı
Reşit olmayan TC vatandaşlarının yurtdışına çıkabilmeleri için ailelerinden noter onaylı izin almaları gerekiyor. Anne ve babanın noter işlemi esnasında hazırda bulunmaları gerekiyor. Annesiyle seyahat edecek çocuk için babasından muvafakatname istenir. Babasıyla seyahat edecek olan çocuk için annesinin muvafakatnamesi talep edilir.
18 yaşından küçük çocuk refakatçi ile gidiyor ise anne ve babasından onay alınarak, refakatçi adına düzenlenen izin- onay belgesi hazırlanır. Tek başına seyahat edecek olan 18 yaş altındakiler için ebeveynlerden alınan onay ile ‘’tek başına yurtdışı seyahatine gidebilir’’ ibaresiyle noter belgesi hazırlanır. 18 yaş altı yurtdışı çıkış izni çeşitli konsolosluklar tarafından İngilizce çevirisiyle talep edilir. Belgenin aslını ve yeminli tercüman dahilinde çevirisini, başvuru belgeleriyle iletebilirsiniz.
Noter makamında hazırlanmayan belgeler, noterde tasdik edilebilir. Onay veren kişinin noterde olması zorunludur. TC kimlik belgeleri ile notere giderek, 18 yaş altındaki çocukları için muvafakatname alabilirler. Hızlı şekilde verilen muvafakat belgesi, tek sefer kullanılabilir. Yani izin alınan seyahat süresince geçerli belgedir. Çocuk ülkeye geldikten sonra farklı bir ülkeye seyahat edecek ise yeniden muvafakatname alınmalıdır.
18 Yaşından Küçükler İçin Pasaport Muvafakatname Örneği
Emniyet Müdürlüğüne başvuru yapılarak muvafakatname alınabilir. 18 yaş altındaki çocuklar için pasaport başvurusu, anne ve baba onayı ile sağlanır. Pasaport başvuru belgeleri arasında olan muvafakatname, çocuğun pasaport alması için aile tarafından verilen onaydır. Çocuk kaç yaşında olursa olsun, pasaport randevusu esnasında bulunmak zorundadır.
Anne ve/veya babasıyla birlikte İl/ İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapılarak pasaport alınabilir. Pasaport onayı için daha önceden Emniyet Müdürlüklerinden muvafakatname almaları zorunludur. Pasaport muvafakatname nerden alınır, randevu alınmalı mıdır, belge ne kadar sürede geçerlidir gibi konularda, Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Pasaport başvuru formu, muvafakatname örneği için nvi.gov.tr internet adresinden erişim sağlanmaktadır. www.egm.gov.tr resmi internet sitesi üzerinden pasaport işlemleri ve muvafakatname randevusuyla alakalı bilgi alabilir, erişim sağlayabilirsiniz.
Muvafakatname Örneği Pasaport
Muvafakatname belgesi pasaport başvurularında, boşanmış olan eşlerin her ikisinden onay alınır. Evlilikleri devam eden çiftlerin de her ikisinden alınan onay dahilinde pasaport başvurusu yapılabilir. Reşit olmayan çocukların pasaport alabilmesi için Emniyet Müdürlüğü tarafından onaylı belge şartı bulunuyor. 18 yaş altındaki çocukların yurtdışına çıkabilmesi için ebeveynleri bizzat Emniyet Müdürlüklerine giderek, muvafakatname almalıdır.
Muvafakatname işlemi kimlik belgesiyle yapılır. Ebeveyn ve çocuğun halihazırda bulunmaları gerekiyor. Pasaport başvurularında da vekaletin kimde olduğuna bakılmaksızın ve çocuğun yaşı fark etmeksizin, başvuru esnasında olması gerekiyor. Pasaport başvurusu için gerekli belgelerden biri olarak talep edilen muvafakatname, Emniyet Genel Müdürlüğü kapsamında düzenlenen ve amacına uygun sürede kullanılan belgelerdir. Pasaport başvurusunda belgenin güncel olması önem taşır.
Yurtdışı Muvafakatname Örneği
Turistik seyahat, aile ziyareti, dil okulu veya çeşitli organizasyonlar dahilinde yurtdışı seyahatine çıkacak olan çocuklar için muvafakatname zorunludur. Türkiye Cumhuriyeti Pasaport Kanunu kapsamında, erişkin olmayan kişilerin pasaport başvuruları, muvafakatname dahilinde verilir. İngilizce muvafakatname örneği incelenerek, talep edilen konsolosluklara İngilizce çevirisi ile başvuru yapılmalıdır.
Anne ve babanın izin ve onayını gösteren resmi belgelerdir. Pasaport başvurusu için Emniyet Müdürlüğünden, vize başvurusu için noterlerden alınır. Çocuğun yurtdışına çıkabilmesi ve gelmesi, dilediğince seyahat edebilmesi, pasaport alması, yenilemesi, vize alması ve süresini uzatması gibi başvurularında aile tarafından verilen izinleri gösterir.
18 yaşının altında olan çocuklar, refakatçi eşliğinde veya tek başlarına seyahat edebilir ibarelerinin yer aldığı ve noter makamlarınca onaylanan belgedir. Yurtdışı muvafakatname ayrı olan eşlerden de talep edilir. Çocuğun yurtdışına kaçırılmaması için velayet durumuna göre diğer ebeveynden talep edilir.
Evlilikleri devam eden ailelerde muvafakatname örnekleri incelenmeli ve anne veya baba ile seyahat edilmesi durumunda, diğer ebeveynin iznine göre belge alınmalıdır.
Refakatçi ve gözetmen ile tur programlarıyla veya okul ile seyahate gidilen durumlarda, gözetmen/ öğretmen ismi ile muvafakatname hazırlanır. Belirtilen kişi ile belirtilen ülkeye seyahat etmesine izin veriyorum şeklinde net ifadelerle hazırlanır. Ebeveynler okudum anladım yazarak imzalar.
Pasaport İçin Muvafakatname Örneği
Emniyet Müdürlüğü muvafakatname belgelerinde anne ve babadan alınan yasal izinler dahilinde evrak hazırlar. 18 yaş altındaki çocukların pasaport alabilmesi ve yurtdışına çıkabilmeleri için ailenin verdiği izin remi şekilde onaylanır. Vize başvuruları için muvafakatname noterlerden alınır. Ailenin ve çocuğun parmak izi işlemleri pasaport başvuru işlemleri dahilinde yapılır. Biyometrik işlemleri tamamlanır ve pasaport için gerekli belgeler dahilinde başvuru yapılabilir.
Pasaport muvafakatname nerden alınır konusunda tek yetkili Emniyet Genel Müdürlüğüdür. İl ve ilçe müdürlüklerinden başvuru yapılarak muvafakat belgesi alınabilir. Pasaport başvurusu için muvafakatnamede çocuğun isim- soy isim, doğum tarihi ve yeri ile TC kimlik numarası yazılır. Seyahat edeceği ülke, konaklayacağı yer, seyahat tarihleri gibi bilgiler yazar. Detaylı seyahat bilgileri girilerek, pasaport almasına, vize almasına ve seyahat etmesine izin veriyorum şeklinde izin belgesi düzenlenir.
Anne ve babanın verdiği onay dahilinde pasaport başvurusu, pasaport yenileme, pasaport süresi uzatma gibi işlemlere başvuru kabul edilir. Vize işlemleri için de muvafakatname istenir. Alınan belgenin çevirisi veya orijinaliyle yeminli tecüman dahilinde talep edilebilir.
Pasaport Muvafakatname
Türk Pasaport Kanunu yasaları dahilinde 18 yaşından küçükler için pasaport başvurularında, muvafakatname istenir. Anne ve babadan alınan izin belgesi olarak nitelendirilen belgeler, Emniyet Müdürlüğünden alınmaktadır. 2025 pasaport başvuru belgeleri arasında talep edilen muvafakatname, pasaport randevusundan önce alınmalıdır. Tek ebeveynle yurtdışına çıkış, tek başına yurtdışına çıkış gibi opsiyonlar için her iki ebeveynden pasaport için onay alınması gereklidir.
Anne ve babanın izni- onayı alınarak, çocuğun pasaport almasına ve yurtdışına çıkmasında izin verilir. Muvafakatname alınmadan önce uçak biletlerinin alınmış olması, tur programı veya seyahat içeriğinin belirlenmiş olması önemlidir. Çocuğun kimlik bilgileriyle, seyahat içerikleri yazılarak muvafakatname verilir.
Gideceği ülke, kalacağı yerler, refakatçi bilgisi gibi ayrıntılar muvafakatnamede yer alır. Vize başvuruları için noterden alınan belgeler talep edilir. Anne ve babanın dışından çocuğun vekaleti kimde ise yasal vasisinden muvafakatname talep edilir.
Pasaport İçin Muvafakatname Nereden Alınır
Pasaport için muvafakatname Emniyet Müdürlüğünden alınır. 18 yaşını doldurmamış bireylerin pasaport başvurusu için gerekli belgeler arasındadır. Çocuk veya bebek yaşta dahi olsa, pasaport başvurusu yaparken orada bulunması gereklidir. Pasaport başvurusu içinse ebeveynlerin onayı ile hazırlanmış muvafakatname zorunludur.
Pasaport için muvafakatname nasıl alınır konusunda, ebeveynlerin Eminiyet Müdürlüklerine gitmeleri gerektiği bilgisi verilir. Anne veya babanın her ikisinden alınan yasal izin dahilinde, Emniyet Genel Müdürlüğü kapsamında verilen belgedir. Çocuğun anne veya babası tarafından yurtdışına kaçırılmaması nedeniyle, diğer ebeveynden de alınan yasal onayladır. Emniyetten alınan muvafakatname ile Nüfus Müdürlüğüne pasaport başvurusu yapılabilir.
Alınan muvafakatnamede kişi ve ailesinin kimlik bilgileri, ıslak imzaları bulunur. Pasaport almasına, yenilemesine, yurtdışına seyahat etmesine izin veriyorum şeklinde verilen izin belgeleridir.
Muvafakatname Pasaport
Türkiye’de pasaport almak için 18 yaş altındaki bireylerden çeşitli belgeler talep edilir. Yetişkin olmayanlar için ailelerinden alınmış izinler dahilinde yasal izin belgesi hazırlanır. Bu belgenin resmiyet kazanması için Emniyet Müdürlüğü veya noterden alınması gerekiyor.
Pasaport başvurusu için Emniyet Müdürlüklerinden, vize başvurusu için noterlerden edinilebilir. Noter muvafakatname ücreti 2025 yılında 192 TL olarak belirlenmiştir. Noter muhasebe vekalet ücreti olarak (Genel Vekaletname) kapsamında tahsil edilir. Emniyetlerden alınan pasaport için muvafakatname, tüm vatandaşlara ücretsiz olarak verilmektedir.
Anne ve babanın izinleri ile düzenlenen yasal belgelere, muvafakatname denir. Çocuğun yasal vasisi bir başkasında ise kişinin Emniyet Müdürlüğünden muvafakatname alması gereklidir. Boşanmış kişilerin 18 yaş altındaki çocukları için velayetine bakmaksınız her iki ebeveynden talep edilir.
Seyahat Muvafakatnamesi
18 yaş altı yurtdışına çıkış için yasal izin alması gereklidir. Hem pasaport başvurusu hem vize başvurusu için yetkili makamlardan alınan resmi belgeler dahilinde yurtdışına çıkabilir. Uluslararası seyahatlerde 18 yaş altındaki çocukların anne ve babalarından ya da yasal vasislerinden alınan izinlerin, belge haline dönüştürülmesine muvafakatname denir.
Pasaport başvurusu için muvafakatname Emniyet Müdürlüğünden alınır. Erişkin olmayan bireyin başvuru esnasında bulunması, yasal zorunluluktur. Anne ve babadan alınan izinler ile pasaport almasında herhangi bir sakıncanın bulunmadığını gösteren belgedir.
Yurtdışı seyahat muvafakatnamesi vize başvurularında istenilen zorunlu belgelerdir. İlgili makama yazılarak, 18 yaş altındaki çocuğun ülkeye seyahat etmesine, seyahatten dönmesine, vize almasına veya dilediğince tatil yapmasına izin veriyorum şeklinde aileden alınan onaydır.
Pasaport için veya vize için muvafakatname ne demek konusunda bilinmesi gereken, resmi izin olduğudur. Noter memurlarınca düzenlenen ve noter makamınca onaylanarak düzenlenen yasal belge, yurtdışı seyahate sorunsuz şekilde çıkılması için gereklidir. Muvafakatname hazırlanırken;
- Refakatçi ile seyahat izni
- Tek başına seyahat izni
- Annesi ile seyahat izni
- Babası ile seyahat izni
- İlgili organizasyon/ program dahilinde seyahat izni
Şeklinde seyahat kapsamına göre düzenleme yapılır. Çocuk, ebeveynlerinden biri ile seyahate gidecek ise diğer ebeveynden izin belgesi alınır. Ebeveynsiz yurtdışına çıkış için seyahat kapsamının detaylı olarak yazılması gerekiyor. Yalnız çıkacağı seyahatler için ‘’Tek başına seyahat edebilir’’ ibaresi, gözetmen- öğretmen veya refakatçi ile gidecek ise TC kimlik numarasıyla birlikte refakatçi kişinin bilgileri yer alır.
Seyahat muvafakatnamesi almak için ulaşım belgelerinin önceden temin edilmesi, konaklama rezervasyonlarının yapılmış olması gereklidir. Ziyaret amaçlı seyahat ediliyor ise kalacağı yer ve kişi bilgilerinin yazılması gereklidir. Bu bilgiler, yasal belgelerle desteklenmelidir.
Seyahat Muvafakatnamesi Örneği
18 yaşından küçükler yurtdışına çıkabilir mi sorusu için yasal gereklilikler dahilinde, evet çıkabilir diyebiliriz. Muvafakatname yani yasal aile izni alan çocuklar, yurtdışına seyahat edebilirler. Refakatçi dahilinde veya yalnız olarak yurtdışı seyahatine gidebilirler. Seyahat muvafakatnamesi ilgili makama hitaben, noterler tarafından yazılır.
Erişkin olmayan kişinin kimlik bilgileriyle düzenlenir. Anne ve babasının yurtdışı seyahatine gitmesine izin verdiklerini gösteren resmi belgedir. Muvafakatname dahilinde çocuk pasaport alabilir, vize alabilir, seyahate çıkabilir. Seyahatin içeriğine göre ulaşım ve konaklama bilgileri, gideceği ülke ve şehir bilgileri, adres bilgileri yer alır.
Noter makamında hazırlanan izin belgesi, annesiyle veya babasıyla gidebilir şeklinde, diğer ebeveynin onayı ile hazırlanır. Tek başına seyahat izni olan çocuklar, yetkili gözetmenler dahilinde seyahatlerini tamamlarlar. Yurt dışına çıkış muvafakatname örneği kimlik bilgileri, ebeveynlerin ıslak imzası ve noter memurunun mührüyle düzenlenir.
Vize başvurularında noter yeminli İngilizce çevirisi talep edilebilmektedir. Noter belgesinin güncel olması gereklidir. Tek kullanımlık olarak verilen belgelerdir. 18 yaş altındaki bireylerin pasaport, vize alması, seyahat etmesi için ailelerinin verdikleri izinler dahilinde düzenlenir.
Vize İçin Muvafakatname Örneği
18 yaşından küçük çalışan var ise ebeveyninin muvafakatnamesi örneği, bireyin seyahat amacına ilişkin düzenlenir. Eğitim, tatil, organizasyon, ziyaret amaçlı alınan vizelerin yanı sıra çalışma için muvafakatname düzenlenebilir. Erişkin olmayan çocukların çalışmasına izin verir belge için;
- Firma bilgileri
- Şirket unvanı
- Vergi levhası, imza sirküsü
- İşe giriş tarih ve görev bilgileri
Gibi detaylar verilerek, aileden alınan muvafakatname gereklidir. Aile izin belgesi noterlerden alınabilir. Çocuğun TC kimlik numarası, kimlik bilgileri ile firma unvanı geçirilerek, ‘’çalışmasına izin veriyorum’’ şeklinde noter onayı alınmalıdır.
Muvafakatname, 18 yaş altındaki bireyin işe giriş bildirisinden önce alınmalıdır. SGK başlangıcı için de muvafakatname gerekli belgeler arasındadır. Yurtdışı seyahatleri için pasaport ve vize lamasına izin verilen muvafakatname, noter onayı ve tasdiki ile resmi olarak değerlendirilir.
Noter makamında düzenlenen veya başka bir yerde düzenlenerek noterde onaylatılan izin belgeleri, vize başvurusu yapılacak konsolosluğa hitaben yazılır.
Seyahat kapsamına göre gideceği ülke, kalacağı yer ve seyahat tarihleri gibi bilgiler yer alarak hazırlanır. Anne ve baba, vize almasına, tek başına veya refakatçi ile seyahat etmesine izin verdiğine dair noterden belge alır. Orijinal hali ve İngilizce çevirisi ile vize başvurularında kullanabilir.
18 Yaş Altı Muvafakatname Örneği
Ebeveynlerinden biri veya yalnız olarak seyahat edecek, reşit olmayan bireyler için muvafakatname zorunluluğu bulunuyor. 18 yaş altı yurtdışı çıkış izni, noter makamlarından alınmaktadır. Annesi veya babası ile veya bir refakatçi ile seyahat edecek çocuklar, izin belgeleri dahilinde pasaport alabilir ve vize alabilirler.
Uluslararası seyahatler için öncelikle pasaport alınmalıdır. Pasaport muvafakatnamesi Emniyet Müdürlüğü tarafından verilir. Anne ve babadan ya da yasal vasis dahilinde izin ile düzenlenen yasal belgelerdir.
Vize başvurusu, vize süresini uzatma, istediği gibi seyahat edebilmesi için muvafakatname, noter makamlarından alınır. Noter başvurusu yalnızca kimlik belgesi ile yapılabilir. Anne ve babanın her ikisinden alınan izinler dahilinde, noter memuru tarafından düzenlenen resmi belgedir.
Çocuğun annesi ile yurtdışına çıkması ve çocuğu kaçırması gibi durumların önlenmesi adına, babadan muvafakatname istenir. Aynı durumda babasıyla seyahat etmesinde, annesinden izin belgesi talep edilir.
18 yaş altındaki çocuk tek başına veya bir gözetmen eşliğinde yurtdışına çıkacak ise muafakatname anne ve babanın izniyle düzenlenir. Örneklerde yer aldığı gibi Türkiye Cumhuriyeti ibaresi ile yasal belge niteliği taşır. Seyahatin içerik ve türüne göre; belirtilen ülkeye gitmesine, istediği gibi seyahat etmesine, dönmesine, vize ve pasaport almasına, vize ve pasaport süresini uzatmasına izin veriyorum şeklinde yazılmalıdır.
Konaklama ve ulaşım belgeleri olan çocuklar için adres bilgileri net olarak yazılmalıdır. Okul, eğitim, etkinlik gibi nedenlerle yurtdışına seyahat edecek olan çocuklar için, seyahat kapsamına ait detaylar net olarak yazılmalıdır. Refakatçi ile gidilecek ise TC kimlik numarası ve isim yazılarak, belirtilen kişi ile seyahat etmesine izin veriyorum ibaresi yer almalıdır.
Vize Muvafakatname Örneği
Schengen vize, ulusal vize başvuruları gibi tüm yurtdışı seyahatlerde, 18 yaş altındakiler için muvafakatname istenir. Yetişkin olmayan kişilerin vize başvurularında, ailelerinin izin verdiğini gösterir belge, muvafakatnamedir. Bu belgeler, vize başvurusu yapılacak makama, başvuru belgeleri ile birlikte iletilir.
18 yaş altındaki çocuk için pasaport muvafakatname örneği konsoloslukların talepleri doğrultusunda düzenlenmelidir. Noter tasdiki ile kolay şekilde alınabilen belgelerdir. Yurtdışına çıkma nedeni ve seyahat kapsamına ait bilgiler ile belge düzenlenir. Anne ve baba tarafından verilen iznin yasal forma dönüşmesi olarak değerlendirilebilir.
Çocuk tek başına veya bir grup ile seyahat edecek ise refakat eden kişinin bilgileri ve gözetmen dahilinde seyahate izin verildiği yazılır. Boşanmış kişilerin 18 yaş altındaki çocukları için de muvafakatname gereklidir. Boşanma süreçlerinde veya devam eden evliliklerde, ebeveynlerden birinin çocuğu ülke dışına kaçırmaması için diğer ebeveynin izni alınır.
Sonuç olarak tüm durumlarda, 18 yaşını doldurmamış bir Türk vatandaşının yurt dışına çıkabilmesi için muvafakatname alması zorunludur. Muhafakatname tek kullanım şeklinde düzenlenen ve noter tasdiki ile resmi nitelikte olan belgedir. Pasaport veya vize başvurusu yapılacağı zaman, belgenin güncel tarihte olması önem taşır.
Konsolosluk taleplerine göre İngilizce çevirisi istenebilir ve bu durumda aslı ile birlikte iletilmesi gereklidir.
Muvafakatname nasıl alınır?
Muvafakatname almak için başvuruların Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ya da notere yapılması gerekmektedir.
Muvafakatname nedir ne işe yarar?
18 yaşından küçüklerin yurtdışına çıkış yapabilmesi ve vize başvurusunda bulunabilmesi için vasi tarafından noter aracılığı ile verilen izin yazısı muvafakatnamedir.
Muvafakat belgesi nereden alınır?
Muvafakat almak isteyenler bulundukları yerdeki en yakın notere başvuru yapabilir.