Kanada Geçici Yabancı İşçi Vizeleri
Kanada Geçici Yabancı İşçi Vize İşlemleri
Dünyada en gelişmiş ülkeler arasında yer alan Kanada, hem iyi bir devlet olarak ülkede yaşayanlara sunduğu sosyal güvenlik hem de ülkede güvenlik sorunlarının yok denecek seviyede olması sebebiyle birçok insanın yaşamak istediği yerlerin başında geliyor. Ülkede iş imkanlarının genişliği yabancı işçiler için ülkeyi bir cazibe merkezi yapıyor. Bu durumu dikkate alan Kanada Hükümeti ülkede çalışmak isteyen yabancı işçilerin ülkeye girişini düzenlemek için özel bir çalışma vizesi tasarladı.
Doğum Yapma Amaçlı Kanada Vizesi
Kanada’da çalışmak isteyenlerin çalışma iznini aldıktan sonra bir işveren bulması veya bir iş sözleşmesi yapmış olması gerekiyor.
Kanadaya çalışma izni nasıl alınır?
Kanada Vizeleri açıldı mı?
Kanada'da oturma ve çalışma izni nasıl alınır?
Kanada’ya çalışma maksadıyla gitmek istendiğinde öncelikle çalışma belgesine sahip olmak gerekiyor. Çalışma izni ve vize başvurusu aynı anda yapılıyor ve konsolosluk, vize başvurusunu çalışma izni başvurusu olarak değerlendiriyor.
Kanada’da çalışmak için iki farklı vize bulunuyor;
- Geçici Çalışma Vizeleri
- Kalıcı veya Göçmen Çalışma Vizeleri.
Vize Tablosu
Kanada Geçici Çalışma Vizesi Nedir?
Geçici Çalışma Vizesi, geçici olarak Kanada’da bulunmanıza izin veren vize ile ve ülkede çalışma iznini bir birleşimidir. Bir Temporary Resident Visa (TRV) yani geçici oturma izni, ülkede en fazla 6 ay kalmanıza yetiyor. Kanada Çalışma İzni ise daha önce bulduğunuz işte çalışmanıza veya bir iş aramanıza da imkân sağlıyor.
Bu çalışma vizesi ile Kanada’da geçici olarak kalışınıza müsaade ediliyor. Sahip olduğunuz vize türüne göre bu süre birkaç aydan birkaç yıla kadar değişiyor. Vizenin süresi dolduğunda ülkenize dönmeniz veya süre dolmadan önce müracaat ederek vize süresini uzatmanız gerekiyor. Çalışılan iş ve ülkeniz açısından tüm şartlar olumlu olsa bile geçici vize ile Kanada’da en fazla kalabileceğiniz süre 4 yıldır. Bu süre ülkenin durumuna göre daha da kısa olabiliyor.
Kanada’da vize süresinin dolmasından sonra kalmanız ve çalışmanız illegaldir. Bu durumda sınır dışı edilme ihtimali bulunuyor. Ülkeden bir kere sınır dışı edilmek bir daha Kanada’ya giremeyeceğiniz anlamına geldiğinden çalışmaya devam etmek isteseniz bile ülkenize dönüp yeniden vize almanız gerekiyor.
Kimlerin Kanada İçin Geçici Çalışma Vizesi Alması Gerekiyor?
Başka bir ülkeden gelerek Kanada’da çalışmak ve bunun karşılığında para kazanmak isteyen herkesin Geçici Çalışma Vizesi veya çalışma izni alması gerekiyor.
Aşağıdaki durumlarda mutlaka çalışma iznine sahip olmanız gerekiyor:
- Bir maaş karşılığı Kanada’da çalışıyorsanız,
- Maaşınız, Kanada’da kayıtlı bir işletme tarafından ödeniyorsa,
- Asli çalışma yeriniz Kanada’daysa.
- Size ödenecek maaş bir Kanada banka hesabına yatırılacaksa.
Kanada dışında bir iş yerinde çalışıyorsanız ve Kanada’da kısa süreliğine çalışmak için bulunuyorsanız çalışma iznine ihtiyaç bulunmuyor.
Kanada’da çalıştığı halde çalışma iznine ihtiyacı olmayanlar şunlardır:
- Konsolosluk, Uluslararası müşterek görevler gibi yerlerde çalışan yabancı devlet personeli.
- Yabancı Hükümet Temsilcileri ve aile üyeleri.
- Askeri personel.
- İş ziyaretçileri.
- Performans sanatçıları.
- Sporcular ve takım üyeleri.
- Hakimler, hakemler veya benzer çalışanlar.
- Medya ekipleri ve haber muhabirleri.
- Konuşmacılar ve kongre organizatörleri.
- Bilirkişi ve incelemeciler.
- Din adamları.
- Sağlık öğrencileri.
- Kampüste çalışan öğrenciler.
- Sivil havacılık müfettişleri.
- Havacılık kazası müfettişleri.
- Acil servis sağlayıcıları.
- Uzman tanıklar ve müfettişler.
- Kanada’da yalnızca 120 gün çalışmak zorunda olan araştırmacılar.
Yukarıda sıralanan gruplardan birisine dahil değilseniz Geçici Çalışma Vizesi ve İzni olmadan Kanada’da çalışmanız yasal kabul edilmiyor.
Kanada Çalışma Vizesi ve İzni için Başvurmaya Uygun muyum?
Kanada’da geçici olarak çalışmak isteyen herhangi bir yabancı ülke vatandaşının kalifiye olması ve Kanada çalışma vizesi için aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekiyor:
- Çalışma izninizin süresi dolduğunda Kanada’dan ayrılacağınızı taahhüt etmeli ve Kanada’dan ayrılıp ülkenize döneceğinizi ispatlayacak belgeler sunabilmelisiniz.
- Size sunulan çalışma izninin gereklerine uygun olarak çalışmalısınız, izinde belirtilen sınırları aşmamalısınız.
- Striptiz hizmetleri, erotik dans, eskort hizmetleri veya erotik masajlar gibi Kanada’da yasaklanmış bir iş kolunda faaliyet gösteren bir işveren için çalışmamalısınız.
- Çalışma izni ve vize için Kanada dışından başvurmanız durumunda, Geçici Vizeden kaynaklanan tüm gereklilikleri yerine getirmelisiniz.
Kanada’da bulunurken aşağıdaki şartlarda Çalışma izni ve vizesi için müracaat edebiliyorsunuz:
- Kanada’da öğrenim izniyle bulunuyor olmak ve yakında süresi dolacak bir çalışma iznine sahip olmak.
- Kanada’daki bir eğitim kurumundan mezun olmuş olmak.
- 6 ay veya daha uzun süre geçerli geçici oturma iznine sahip olmak.
- Kanada’da mülteci statüsü için başvurmuş ve bu başvurunun sonucunu bekliyor olmak.
- Mülteci statüsünde ve koruma kararı bulunmak
- Mülteci statüsü başvurusu reddedildiği halde elde olmayan sebeplerle Kanada’dan ayrılamayacak olmak.
Kanada için Geçici Çalışma Vizesi türleri nelerdir?
Yabancı işçi olarak Kanada’ya geleceklerin muhtemel durumlarını dikkate alan Kanada Hükümeti, başvuru sahibinin durumuna bağlı olarak 4 farklı türde Geçici Çalışma Vizesi veriyor.
Geçici Yabancı İşçi Programı
Geçici İşçi vizesi, standart yabancı İşçiler için kullanılıyor. Bu vize, Kanada Hükümeti’nden bir İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA) almış Kanadalı bir şirketten iş teklifi almış olan işçilere veriliyor.
Açık Çalışma İzni
Yabancı işçilerin farklı işverenlerle çalışmalarına izin veren bir vize çeşididir. Açık çalışma iznine sahip olan yabancı işçiler belirli bir işverene bağlı olarak çalışmak zorunda değildirler. Diğer çalışma izinleri / vizeleri ise Kanada’dayken işveren değiştirmenize izin vermiyor.
Çalışma İzni Vizesi
Tatili boyunca çalışmak isteyen gençlere yönelik bir vizedir. Vize, 30 ülkeden rastgele seçilen gençlere veriliyor. Bu nedenle gençlerin müracaat ederek vize için rastgele yapılacak bu seçimin sonucunu beklemeleri gerekiyor.
Lisansüstü Çalışma İzni
Kanada’da bir eğitim kurumunda lisansüstü eğitimini tamamlayan ve Kanada’da kalmak isteyenlere verilen çalışma iznidir.
Kanada Geçici Çalışma Vizesi İçin Nasıl Başvurulur?
Geçici Çalışma Vizesi için müracaatın temel basamakları aşağıda sıralanmıştır:
Bir Kanada Şirketinden geçici bir iş teklifi alın
Açık Çalışma İzni dışındaki Çalışma vizesi, belirli bir işyerinde çalışmanıza Bağlı olduğundan Kanada’da faaliyet gösteren ve çalışacağınız iş alanına uygun bir işverenden bir iş teklifi bulunması gerekiyor.
- Açık Çalışma İzni alıyorsanız, Kanada’ya girişten sonra işveren değiştirme ve farklı bir iş bulma imkânınız olacaktır. Ancak belirli bir işveren ile çalışmak istiyorsanız izin için başvurmadan önce iş bulmanız gerekiyor.
- Yabancı Geçici İşçi Vizesi almak için ülkenizdeyken Kanada’da bir iş bulmanız gerekiyor.
- Öncelikle Kanada’ya gidip orada iş aramayı planlıyorsanız, Kanada’da iş bulma adımını atlayabilirsiniz.
- Tatil vizesi için başvuruyorsanız ya da çalışacağınız yer zaten belliyse vize alma şansınız daha yüksek olacaktır.
Kanada’da internet vasıtasıyla iş bulmak için birçok işverene çevrimiçi olarak müracaat edilebiliyor. Bu maksatla değişik web sitelerini ziyaret edebilir veya Kanada’daki işçi arama bürolarıyla iletişime geçebilir ve size bir iş bulmaları için bu bürolara ödeme yapabilirsiniz. İşi nasıl bulursanız bulun, iş vizesine başvuru öncesinde işvereninizin size geçici çalışma için bir iş teklifi göndermeyi kabul etmesine gerekiyor.
Çalışacağınız şirketin LMIA’ya sahip olması gerekir
Sizi işe alan şirketin, şirketinde geçici süreyle yabancı işçi çalıştırabilmesi, Kanada Hükümetine bir İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi’ne (LMIA) için başvurmuş olması gerekiyor. Bu değerlendirmenin ardından alınan belgeyle şirket, geçici yabancı işçi çalıştırabiliyor.
Bu değerlendirmenin yapılmasının amacı; Kanada’da değerlendirme yapılan iş kolunda çalışabilecek kalifiye personel bulunmadığını ve yabancı işçiye ihtiyaç olduğunu ortaya çıkarmaktır. Birlikte çalışacağınız işverenin bu belgeyi aldıktan sonra size de bir suretini ulaştırması gerekiyor. Bu belge geldikten sonra Geçici Çalışma İzni ve Vizesi için başvurabilirsiniz.
Kanada Çalışma Vizesi ve İzni başvurusunu gönderin
Sizi işe alan şirket Kanada Hükümetinden LMIA’yı aldıktan sonra, Geçici Çalışma Vizesi için başvuru yapabilirsiniz. Başvuruyu online olarak Kanada Hükümeti web sitesinden yapabileceğiniz gibi Kanada Konsolosluğuna giderek şahsen de müracaat edebiliyorsunuz.
Konsolosluk görevlilerine, başvuru formu ile formdaki bilgileri destekleyici belgeleri teslim ederken, orada bulunan Konsolosluk görevlisi; çalışma için uygunluğunuz, tıbbi muayene ve çalışma izninizin süresi dolduktan sonra Kanada’dan dönüp dönmeyeceğinizi belirlemek için bir görüşme yapmanızı da isteyebilir.
Kanada çalışma vizesine başvurmak için aşağıda sıralanan başvuru formları ve destekleyici belgeleri Konsolosluğa teslim elden etmeniz veya göndermeniz gerekiyor:
Aşağıdaki sıralanan başvuru formları:
- IMM 1295 – Kanada Dışından Yapılan Başvurular için Çalışma İzni Formu.
- Çizelge 1 – Geçici Yerleşik Vize Başvurusu.
- Aile Bilgi Formu IMM 5645.
- Ortak Hukuk Birliği Kanuni Beyannamesi IMM 5409 (varsa).
- IMM 5476 – Temsilci Formunun Kullanımı (varsa).
- IMM 5475 – Kişisel Bilgileri Atanmış Bir Kişiye Verme Yetkisi (varsa).
Kanada’ya planladığınız giriş tarihinizden sonra en az 6 ay geçerli pasaport.
- Pasaportun tüm sayfalarının bir fotokopisi.
- Pasaport fotoğrafı niteliklerine sahip iki adet fotoğraf.
- İkamet ettiğiniz ülke, vatandaşı olduğunuz ülkeden farklıysa göçmenlik durumunun kanıtı.
- Evlilik cüzdanınızın kopyası (varsa).
- Çocukların doğum belgelerinin kopyası (varsa).
- Sabıka kaydı
- Banka hesaplarınızın dökümü (Hesabınızda, Kanada’da kalışınıza ve ardından ülkenize dönmeye yetecek kadar para bulunması gerekiyor)
- Özgeçmişiniz veya CV’niz.
- Diplomalarınız ve sertifikalarınız.
- İşvereninizden geçerli iş teklifi.
- LMIA belgesi.
Quebec’te çalışacaksanız, ayrıca Certificate d’acceptation du Quebec’e (CAQ) ihtiyacınız vardır.
Tıbbi muayene sonuç raporu (Kanada Konsolosluğu yetkilileri, sağlığınızın iyi olduğu görmek ve çalışabileceğinizin ispatı için tıbbi bir muayeneden geçmenizi isteyebilir. Onların yönlendirecekleri bir doktora giderek muayenenizi yaptırmanız gerekiyor)
Kanada Çalışma vizesi görüşmesini tamamlayın.
Konsolosluk yetkilileri, belgelerin doğruluğunu teyit etmek ve dürüstlüğünüzü test etmek için sizinle bir mülakat gerçekleştirebiliyor. Bu mülakat yoluyla çalışma izni sonunda ülkenize dönüp dönmeyeceğinizi belirlemeye çalışıyorlar. Görüşmeniz için planlanan zamanda görüşme yerinde olmanız ve sorulara doğru ve tereddütsüz cevap vermeniz durumunuz vize almaya uygunsa size avantaj sağlayacaktır.
Müracaat Sonucunu Bekleyin
Başvuru için gerekli form ve belgeleri gönderdikten sonra, başvurunuzun işleme alınması ve talebinize olumlu veya olumsuz bir cevap verilmesi müracaatta bulunduğunuz ülkeye ve uyruğunuza bağlı olarak 3 ila 27 hafta sürebiliyor. Süre sonunda verilecek karar tarafınıza bildiriliyor.
Kanada’ya Seyahat
Geçici Çalışma İzni ve Vizesi başvurunuz kabul gördüğünde, seyahat ve Kanada’da konaklama için hazırlıklara başlamanız gerekiyor. Kanada’ya giriş yaparken tüm belgelerinizi ve onaylı çalışma izninizi göstermeniz gerekeceğinden bu belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
Kanada’ya girişte belgelerinizi inceleyen yetkili memurlar, sizi ülkeye kabul etmeme ve ülkede kalış sürenizi değiştirme yetkisine sahiptirler. Giriş noktasındaki bu memurlar Konsolosluk Bürosunun verdiği 6 aylık vizenin süresini 3 aya düşürebiliyor. Bu durumda Kanada’daki çalışma süresi de 3 ay ile sınırlanmış oluyor. Bu durumda ülkeye girişten sonra vize süresini uzatmak için başvurabiliyorsunuz. Vize süresini uzatmak için başvurmadığınız takdirde ülkenize dönmeniz gerekiyor.
Kanada Çalışma Vizesi Ne Kadar Sürelidir?
Geçici Kanada çalışma vizesi azami 6 ay geçerlidir. Süre bitiminde Konsolosluğa uzatma başvurusu yaparak bu süreyi uzatmak mümkün oluyor. Her seferinde yapılacak uzatmanın süresi Kanada Konsolosluğunun yetkisindedir. Ancak bu vizenin süresi, hiçbir olumsuzluk yaşanmasa bile en fazla 4 yıl Kanada’da kalmanıza yetecek kadar uzatılabiliyor.
Kanada Çalışma Vizesi Ücretleri Ne Kadardır?
Çalışma izni ve vize başvuru ücreti, başvuru sırasında ödeniyor. Çalışma izni ücreti 155 Kanada Dolarıdır. Vizeyi uzatmak için yapacağınız her başvuruda Uzatma için aynı ücreti tekrar ödemeniz gerekiyor. Açık Çalışma İzni için başvurusunun ücret ise 100 CAD’dir.
Hangi Yakınlarımı Kanada Çalışma Vizesi ile Yanımda Götürebilirim?
Çalışma izni alınırken, çalışma izni başvurusunda bulunan kişiler, yakın aile fertlerini de belirterek Kanada’ya götürebiliyor. Eş ve reşit olmayan çocuklar yakın aile ferdi olarak kabul ediliyor. Ancak, aile fertlerine ait belgelerin de başvuru evraklarına eklenmesi gerekiyor.
Kanada Çalışma Vizesi ile Daimi İkamet Başvurusu Yapabilir miyim?
Kanada geçici çalışma vizesi daimi kamet için yeterli olmuyor. Ancak Kanada’da bulunduğunuz dönemde aşağıdaki kalıcı vizelerden birisine başvurarak aldığınızda daimi ikamet şansı da elde edebilirsiniz:
- Kanada Deneyim Sınıfı (CEC).
- Eyalet Adayı Programı (PNP).
- Canlı Bakıcı Programı.
Bu vizeleri alabilmek için bazı kriterleri karşılamanız gerekiyor. Bu nedenle müracaatınızın onaylanacağı garanti edilemiyor. Ancak Kanada’da yaşıyor olmak bu vizeleri almanız konusunda size avantaj sağlıyor.
Kanada Çalışma Vizesi Uzatmak İçin Ne Yapmalıyım?
Geçici Çalışma İzni ve Vizesi, azami 6 ay süre için veriliyor. Bu sürenin bitiminden en az 30 gün önce uzatma başvurusunda bulunmanız veya süre sonunda Kanada’yı terk etmeniz gerekiyor.
Ancak, çalışma vizesinin uzatılması yalnızca;
- Yeni bir İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA) alan işvereninizle yeni bir iş sözleşmesi imzalamanız durumunda veya
- İşvereniniz, işveren uyum ücretini ödedikten sonra size yeni bir iş teklifinde bulunduğunda mümkün olabiliyor.
Çalışma izni uzatma başvurusu, belgelerin fiziki olarak el ile doldurularak gönderilmesi veya belgelerin elektronik ortamda doldurulması ve gönderilmesi şeklinde(online) olarak yapılabiliyor.
Başvuru online olarak yapılmak istendiğinde https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship.html adresinde girerek bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Bu sitede, gerekli belgeler ve başvuru hakkındaki tüm bilgileri bulabiliyorsunuz.
Başvuru belgelerin fiziki olarak elle doldurulması durumunda, başvuru için gerekli evrakların bilgisayardan indirilmesi, doldurup imzalandıktan sonra başvuru ücretinin ödenmesi ve başvuru paketi üzerinde belirtilen adrese gönderilmesi gerekiyor.
Çalışma İzni Uzatma İçin Gerekli Belge ve Formlar
Formlar:
- Koşulları Değiştirme, Kalışı Uzatma veya Kanada’da İşçi Olarak Kalma Başvurusu (IMM 5710)
- Temsilci Kullanımı (IMM 5476)
- Kişisel Bilgileri Atanmış Bir Kişiye Verme Yetkisi (IMM 5475)
- Hukuk Birliğinin Yasal Beyannamesi (IMM 5409)(Varsa)
Belgeler:
İlk müracaat sırasında kullandığınız belgelere (Yukarıda sıralanmıştır) ilave olarak aşağıdaki belgelere de ihtiyaç bulunmaktadır:
İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesinin (LMIA)(Varsa) ve olası işvereninizden aldığınız iş teklifi mektubunuzun birer kopyası.
İşvereniniz bir LMIA almadıysa, işvereninizin size verdiği İstihdam Teklifi numarasının bir kopyasını ekleyin.
Yatılı bakıcı için: İmzalanmış iş sözleşmesinin fotokopisi.
Quebec’te çalışıyorsanız: Ministère de l’Immigration, de la Diversité et de l’Inclusion (MIDI) tarafından verilen bir Certificat d’acceptation du Québec (CAQ)
International Experience Canada (IEC) programına katılıyorsanız: Konaklamanız süresince geçerli olacak sağlık sigortasını gösterir belge.
Öğrenciler için: Akademik durum – son iki çalışma döneminize ait transkriptlerin fotokopileri veya kurumsal kayıt memurundan mektup.
Eyalet adayları için:
- Adaylık kanıtı.
- Bulunduğunuz ildeki birinden iş teklifi.
- Bulunduğunuz ilden, işinizin ayrıntılarıyla birlikte işinizi ve işvereninizi tanımlayan açıklama (ödeme, çalışma koşulları, işin niteliği). Açıklama ayrıca işvereninizin size işte ihtiyaç duyduğunu ve iş teklifinin ekonomik faydalar sağlayacağını ortaya koymalıdır.
Partnerler / Resmi Eşler İçin Çalışma İzni Uzatımında Gerekli Belgeler
- Birincil yabancı işçinin mevcut işvereninin istihdamını teyit eden iş sözleşmesi / iş teklifi.
- Asıl yabancı işçinin son üç maaş bordrosunun kopyası
- Asıl yabancı işçinin çalışma izninin kopyası
Tam Zamanlı Öğrencilerin Partneri / Resmi Eşi
- Kanada eğitim kurumu olarak öğrencinin geçerli bir kayıt mektubu.
- Öğrencinin çalışma izninin kopyası.
Mülteci başvuru sahipleri için çalışma izni uzatımı için gerekli belgeler
- Sosyal yardım olmadan kendinizi geçindiremeyeceğinizin kanıtı.
- Mülteci talebinizi Göçmenlik ve Mülteci kuruluna (IRB) ilettiğinizin kanıtı