Kanada Geçici İkamet Vizeleri (TRV)
Kanada Geçici İkamet Vize Başvuru
Bir ülkede geçici olarak ikamet edebilmek için gerekli olan vize türü geçici ikamet vizesi olarak tanımlanır. Bu vize grubunun gerekli olan adımları ve hangi şartlarda alınabileceği gibi konular, vize almayı düşünenler için bilinmesi gereken bazı işlemleri kapsar.
Tier 4 Çocuk Öğrenci Vizesinin Ebeveyni
Vize Tablosu
Kanada Geçici İkamet Vizesi
Kanada’da genellikle 6 ay ya da daha kısa süreli olmak kaydı ile oturma izni alabilmek için geçici ikamet vizesine sahip olmak gerekir. İş, aile ve turizm ziyaretleri gibi nedenlerle ülkede bir süre bulunmak zorunda olan kişilerin bu vize ile izin almış olmaları sağlanır.
Kanada Vizeleri açık mı?
Kanada öğrenci vizesi veriyor mu?
Kanada turist vizesi ile kaç gün kalınır?
Geçici ikamet vizelerinden birine sahip olmak, Kanada’da bir süreliğine yaşam sürebilmek için yeterlidir. Geçici ikamet vizesi ile Kanada vatandaşlığı için başvurma, sağlık sigortası gibi hakları talep etme ya da Kanada hükümeti tarafından verilen belgeleri alma gibi bir durum söz konusu olmaz.
Bireyin sadece ikamet amacı ile başvurmuş olduğu Kanada geçici ikamet vizesi, uzun süreli çalışma ya da bir programa kaydolma gibi işlemlerin de önüne geçer. 6 ay ya da daha kısa süren bir çalışma programının bulunması gerekir.
Başvuru esnasında da bu çalışma programının belirtilmesi şarttır. Başvuru esnasında Kanada’da kalınmayacağı ve bireyin kendi ülkesine geri döneceği konusunda teminat verilmesi de istenir.
Kanada Geçici İkamet Vizesi Başvurusu
Geçici Yerleşik Vize (TRV) olarak adlandırılan terim, yolcuların çoğunun alması gereken bir vize şekli olarak karşılarına çıkar. Elektronik Seyahat İzni’ne ihtiyaç duyan ülkelerin vatandaşları yerleşik vizeden muaf tutulabilirler.
Kanada Geçici İkamet Vizesi için Aranan Kriterler
Kanada hükümeti tarafından verilen geçici ikamet vizesine başvurabilmek için bazı kriterleri taşıyor olmak gerekir.
Bunlar;
- Pasaportun içerisinde en az 1 sayfalık boşluk olması
- Başvuru sahibinin 18 yaşından büyük olması
- Temiz bir suç geçmişine sahip olunması
- Fransızca ve İngilizce dışında başka bir daha biliniyor olması ve bunun kanıtlanması
- Vize başvuru ücretinin ve alınması halinde vize ücretinin ödenmeye hazır olunması
- Vize Başvuru Merkezi Onay Formu’nun doldurulması
- Gerektiği takdirde belgelere ıslak imza atılması
- Kanada’daki konaklamanın karşılanması için yeterli miktarda para bulunması
- Başka bir ülkede ya da Kanada’da mevcut olan göçmenlik durumunun kopyalanması
- Biyometrik belgelerin verilmeye hazır olunması
- Kanada’daki konaklama sürecinin geçici olduğuna yetkililerin inandırılması
- Kanada Konsolosluğu’nun istemesi halinde tıbbi muayeneden geçilmesi
- Kanada’da çalışma ya da uzun süreli oturma gibi bir planın olmadığının kanıtlanması şeklindedir. TRV vizesinin gerekli olan ek şartlarının da bazı durumlarda karşılanıyor olması gerekir.
Kanada Geçici İkamet Vizesi Türleri
Ziyaret amacına göre çeşitlendirilmiş bir kaç vize seçeneği mevcuttur.
Bunlar;
- Süper Vize; Kanada vatandaşı olan ya da daimi oturma izni olan kişilerin ebeveynlerini ya da akrabalarını uzun süreden sonra ziyaret edebilmelerine yardımcı olan 2 yıllık vize türüdür.
- Ziyaretçi Vizesi; turizm amacı ile Kanada’ya gidilmesine yardımcı olan vizedir.
- Diplomatik Vize; yabancı ülkelerin diplomatlarının ya da resmi görevlilerinin belirlenmiş görev ve sorumluluklar dahilinde ülkeye giriş yapmalarında yardımcı olan vizedir.
- Kolaylaştırma Vizesi; Çift uyruklu Kanada vatandaşı hakkına sahip olan ancak kendi kontrolü dışında gelişen konular sebebi ile pasaportu olmayan kişilerin kullanabilecekleri vizedir.
- Nezaket Vizesi; diplomat ya da devlet memuru olmayan kişilerin bazı önemli işlemler için kullanabilecekleri özel bir vizedir.
- İş Delegasyonları Vizesi; Kanada’ya iş görüşmeleri için gelen kişilerin ticari fuarlara ya da konferanslara katılabilmek için tercih edebilecekleri vize türüdür.
- Organ Bağışı Vizesi; Kadana vatandaşına ya da daimi oturma iznine sahip olan kişilere organ bağışı yapmak amacı ile ülkeye giriş yapılmasını sağlayan vizedir.
- Doğum Vizesi; Kanada’da doğum yapmak isteyen kadınlara verilen vizedir. Bebek doğduğu andan itibaren Kanada vatandaşı sayılır.
- Çift Amaçlı Vize; Kanada’da geçici bir süreliğine kalmak isteyen, ancak bazı durumlarda kalıcı vize başvurusuna dönen vize türüdür.
Kanada Geçici İkamet Vizesi için Gerekli Olanlar
Tek bir vize türü olmadığından dolayı geçici ikamet vizesine başvuru yapacak olan kişilerin bazı koşulları yerine getirmeleri gerekir.
Bu koşullar;
- Vizeye özgü gereksinimler
- Genel vize gereksinimleri olarak iki başlıkta toplanabilir.
Kanada Geçici İkamet Vizesi için Genel Gereksinimler
Standart olarak verilen Kanada vizesi için bazı formların doldurulması gerekir.
Bu formlar;
- Form IMM 5257, Geçici İkamet Başvurusu.
- Form IMM 5707, Aile Bilgi Formudur.
Bu formların doldurulmasının ardından bireyin kişisel durumuna göre eğer isteniyorsa doldurması gerekebilecek diğer formlar;
- Form IMM 5409, Hukuk Birliği Kanuni Beyannamesi.
- Form IMM 5476, Bir Temsilcinin Kullanımı.
- Form IMM 5475, Otorite kişisel bilgileri şeklindedir.
Kanada Geçici İkamet Vizesine Özgü Gereksinimler
Standart Kanada vizesinin gereksinimleri birey tarafından karşılanıyor ise daha sonrasında ikamet vizesine özel evrakların tamamlanma aşamasına geçilebilir.
Ziyaret amacına bağlı olarak Kanada tarafından belirlenmiş olan bazı ek kriterlerin sağlanıyor olması gerekir.
Bu kriterler;
- Süper vize için; torun veya çocuktan alınan bir davet mektubu
- Ziyaretçi vizesi için; Kanada’da gidilecek olan yerlerin güzergahının çıkarıldığı bir belge
- Ticari vize için; Kanada’da iş yapılan şirket dışında bireyin kendi şirketinde de çalıştığını kanıtlaması
- Diplomatik vize için; bireyin kendi ülkesinde devlet memuru olduğunu ve resmi bir görev için Kanada’ya ziyarete gideceğini anlatan bir belge şeklindedir.
Kanada Geçici İkamet Vize Başvurusunu Yapma
Geçici ikamet vizesine başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin izlemesi gereken bazı alternatifler vardır.
- Başvuru sahibi çevrim içi platform üzerinden ya da şahsi başvuru yaparak ikamet vizesi için görüşmelerini başlatabilir.
Dijital çağın getirilerinden biri olarak vizeler için de başvuru aşamaları online olarak daha fazla gerçekleşmektedir.
Bu nedenle çevrim içi siteden yapılacak olan başvuru sonrasında daha hızlı bir şekilde mülakata çağrılma durumu söz konusu olabilir. Bireyin mülakata çağrılması durumunda şahsen kendisinin gitmesi gerekir. Bütün sürecin tamamlanabilmesi için Kanada konsolosluğunun bir kaç defa ziyaret edilmesi, nihayetinde vizenin alınabilmesi için önemlidir.
Kanada Geçici İkamet Vizesi için Uygunluk
Kanada hükümeti tarafından yayınlanmış olan resmi web sitesindeki bağlantı üzerinden vize almak isteyenler bir ankete yönlendirilir.
Ankette verilen soruların doğru ve eksiksiz olarak cevaplanması gerekir. Anket yanıtları yetkililer tarafından analiz edilerek geçici oturma iznine gerek olup olmadığı konusunda bireye bilgi verilir.
Geçici ikamet vizesi alma hakkı doğuyorsa, yine web sitesi üzerinden nasıl başvuru yapılması gerektiğine dair bilgilerin olduğu bir alana aktarım sağlanır. Bireyin şahsen konsolosluğa giderek ya da bu sayfa üzerinden başvuru yapabilmesi mümkün olur.
Sitede uygunluk belirleme ve çevrim içi başvurma butonu bulunur. Bu buton üzerinden gerekli adımlar sağlanabilir.
Kanada Geçici İkamet Vizesi için Hesap Oluşturma
Kanada geçici ikamet vizesine başvurabilmek için ilk etapta bir hesap oluşturmak gerekir. Kanada Hükümeti web sitesine giriş yapıldıktan sonra referans kodunun kaydedilmesi ile hesap açma işlemine geçilir. Hesap, banka hesap ayrıntıları üzerinden gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra Kanada Hükümeti Giriş Bilgileri de kullanılabilir.
Kanada Geçici İkamet Vizesi için Başvuru Gönderme
Ankete verilen yanıt ve doldurulması gereken form alanına erişmek için referans kodu kullanılmalıdır. Daha sonrasında bu alandan başvuru formu gönderilebilir.
Kanada Geçici İkamet Vizesi Ek Talepleri
Başvuru yapıldıktan sonra, bireyin kendi hesabında başvuru durumunun görünmesi yaklaşık olarak 5 gün sürer. Kanada Konsolosluğu yapılan başvuru işlemini bir kaç gün içerisinde işleme alır.
Yetkililer tarafından gerekli görüldüğü takdirde, bireyden biyometrik bilgilerin alınması için konsolosluğa davet gelir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında mülakata zamanında katılım sağlanmalıdır.
Kanada Geçici İkamet Vizesi Pasaport Damgalama İşlemi
Kanada geçici ikamet vizesi konsolosluk tarafından onaylandıktan sonra, bildirim çevrim içi hesapta görünür.
Büyükelçilik görüşmeyi tamamladıktan sonra ise bireye gerekli geri bildirimleri sağlar. Kişinin bundan sonra yapacağı işlem, pasaportunu damgalatmak için göndermektir. Tüm prosedürler çevrim içi platform üzerinden tamamlanmış ise, büyükelçilik pasaportun nereye gönderileceğine dair bir adres bilgisi paylaşır.
Pasaportu ve yapılacak olan işlemlerin ücretinin postalanması, iade zarfı için de para ödenmesi gerekir.
Elçilikte bireysel olarak başvuru yapılmış ise, ücret oradaki veznelerden herhangi birine ödenebilir. Ücret ödendikten sonra damgalatmak için konsolosluk görevlisine pasaport verilmelidir.
Konsolosluk pasaporta gerekli bilgileri işleyerek, sahibine geri iade eder. Posta yolu ile gönderilmiş olan pasaport yine aynı yöntem ile gönderileceğinden ötürü, bu işlemler bir kaç gün sürebilir.
Bütün işlemler tamamlandıktan sonra Kanada geçici ikamet vizesi işleme konmuş olur. Bireyin ziyareti için gerekli planları yapmasın ardından uçuş işlemi yapılabilir.
Kanada hükümetinden geçici ikamet vizesi alabilmek için bireylerin gerekli tüm adımları doğru bir şekilde izlemeleri önemlidir. Konsolosluk üzerinden ya da çevrim içi web sitesi üzerinden başvuru gönderme işlemi öncesi, gerekli belgelerin ayarlanması önem arz eder.