İzlanda Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu
İzlanda Oturum ve Vatandaşlık Başvuru Şartları
İzlanda’da vatandaşlık almak için yabancılar yasasına göre birçok düzenleme bulunmaktadır. Kişinin oturma izni süresi, oturma izin statüsü, geliş nedeni gibi nedenlerle yasanın hangi kolundan yararlanabilecekleri belirlenir.
İzlanda Vize Gerekli Evraklar Nelerdir?
İzlanda Vatandaşlığına geçmek öncelikle kişinin kendi kararına bağlıdır. İzlanda vatandaşlığına geçildiğinde seçme-seçilme hakkı, memur olma hakkı ve İzlanda vatandaşları hangi haklardan yararlanıyorsa hepsinden yararlanabilme şansına sahip olurlar.
Izlanda vatandaşı olmak için ne yapmak lazım?
En kolay vatandaşlık hangi ülkeden alınır?
Izlanda çalışma izni nasıl alınır?
- İzlanda’da yaşayan hukuk ve toplumsal kurallara uyum göstermiş, anayasal hakları çiğnememiş ülkeyi benimsemiş, kendine burada bir dünya kurmuş her kişi için İzlanda devleti bu kişilerin hakkını yasalarla sabitlemiştir.
- İzlanda Vatandaşı olmak isteyen Türk vatandaşlarının ikamet iznine ve mesleki statüsüne bakılmaktadır. Bunun yanında istenilen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
- İzlanda Vatandaşlığı için bulundukları bölgede ki Sicil Memurluğuna başvuru yapabilirler. Türkiye’den başvuru yapılmak isteniyorsa Türkiye’de bulunan Danimarka Konsolosluğuna başvuru yapılmaktadır.
- İzlanda’da 8 yıl süre ile ikamet ettiyseniz vatandaşlık için başvuruda bulunabilirsiniz. İzlanda doğduysanız bu süre 5 yılla yeterli görülmektedir.
- İzlanda’lı bir vatandaş ile evliyseniz ya da İzlanda’lı vatandaşın bir Çocuğun ebeveyni iseniz 3 yıllık oturum süresi ile İzlanda Vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz.
- Aile Köklerinin İzlanda Vatandaşı olduğunu kanıtlayabilirseniz Göçmenlik kartı aldıktan sonra İzlanda Vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz.
- İzlanda Başkanı vatandaşlığa ait belgeyi veya ülkeye iade belgesini imzalar, bu şekilde İzlanda Vatandaşlığınız resmen belgelenmiş olur.
- Vatandaşlık yemini edilir ve Artık İzlanda Vatandaşı olursunuz. Formlar mutlaka İngilizce doldurulmalıdır aksi halde başka dilde doldurulan formlar kabul edilmemektedir. Anne Baba İzlanda Vatandaşı ise çocukta Otomatikman İzlanda vatandaşı olmaktadır.
Forma Ek Sunulacak Belgeler;
- Orijinal doğum belgesi, İngilizce dilinde olmalı.
- Varsa eski eşin boşanma kararı, ölüm belgesi, evlilik cüzdanı.
- Evlilik belgesinin tescilli fotokopisi
- Şahsın ebeveynlerine ait doğum belgeleri ve evlilik cüzdanı
- Vize başvuru sahibi ve ebeveynlerinin pasaportları, kimlik kartları ve askerlik durumlarını gösteren onaylı belgeler.
İzlanda Vatandaşlığı – Evlilik ve doğum Evrakları Hakkında
- Başvuru sahibinin anne-babası İzlanda dışında evlilik yapmışlarsa evliliği kanıtlamaları için bir form doldurulur. Formla birlikte ebeveynlerin İzlanda vatandaşı olduklarını kanıtlayan belgelerde eklenmelidir. (İzlanda pasaportu, kimlik kartı, vatandaşlık belgesi) Ebeveynlerde bu belgeler yoksa vatandaşlık için başvuru yapmaları gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin anne-babası çocuk doğduğunda evli değilse Konsolosluktan babalık belgesi formu doldurulması ve imzalanması gerekir. Ebeveynler bu şekilde çocuğun vasisi olduğunu kabul etmiş olurlar. Başvuru sahibi 18 yaşından büyük ise onunda bu formu doldurması gerekmektedir.
- Bu durum çocuk doğmadan önce boşanma ile gerçekleştiyse boşanma kararı bildirilmelidir.(İngilizce) Ebeveynlerde ölüm meydana geldiyse ölüm belgesi bildirilmesi gerekir. İzlanda’dan ayrıldıktan sonra bir evlilik gerçekleşti ve kadının soyadı değişti ise bu evliliğin kaydı ve soyisim değişikliği belgesi beyan edilmelidir.
- Başvuru formları ve gerekli belgeler vize başvuru sahibi tarafından imzalanması gerekmektedir. Kişi başvuruyu bizzat yapamıyor ise Konsolosluğa ait noter imzalı şekilde belgeler teslim edilmelidir.
Vize Tablosu
İzlanda Evlilik Yolu İle Vatandaşlık
İzlanda Aile Birleşimi Vizesi Türkiye Cumhuriyetin’de yaşayan vatandaşların İzlanda Cumhuriyetin’de yaşamakta olan eşlerinin ya da çocuklarının yanlarına yerleşmek veya Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan çocuklarını yanlarına alabilmek için başvuru yapmaları gereken vize türüdür.
İzlanda Vatandaşı İle Evli Olmak
Sürekli oturum izni almanız size İzlanda’da 10 yıl boyunca ikamet etmek imkanı sağlayacaktır. 10 Yılı geçen sürelerde oturum izni başvurunuzu yenilemeniz gerekmektedir.
İzlanda’da yaşadığınız süre 5 yılı tamamladığı takdirde sürekli oturum izni isteyebilir İzlanda vatandaşlığına aday olabilirsiniz.
Bir İzlanda vatandaşı ile evli iseniz, Evliliğinizin devam ediyor olması, Fince, İzlanda’ca, Danca birini yüksek seviyede bildiğinizi ispat etmeniz, Sahte bir evlilik yapmadığınızı kanıtlamanız gerekmektedir.
İzlanda Vatandaşlığına geçmeden önce bir İzlanda vatandaşı ile başka ülkede evlendiyseniz, evlilik belgelerinizin İzlanda nüfus müdürlüğüne teslim etmeniz gerekmektedir.
İzlanda için önemli olan konu bilim, kültür, spor, sosyal alanlarda ülkeye katkı sağlayıp sağlamadığınızdır. Bu da ”NATURALİZASYON” yöntemi ile bazı kriterler koyarak vatandaşlık için sınırlamalar olduğu anlamına gelmektedir.
Evlilik Dolayı ile Vatandaşlık İçin Gerekli Belgeler;
- Uzun süreli oturum izni vizesi formu.
- Pasaport.
- 3 adet biyometrik fotoğraf.
- Pasaporttaki işlenmiş sayfaların fotokopileri.
- İzlanda’da uyum konusunda entegre olduğunuzu kanıtlayan Konsolosluk yetkililerince hazırlanmış rapor.
- Bir ceza ve suça karışmadığını ispatlamak için emniyet müdürlüğünden alınmış adli sicil kaydı.
- Aile cüzdanı.
- Emniyet müdürlüğünden yurt dışı giriş-çıkış kayıtlarının son 10 yıllık dokümanı.
- Evlilik İzlanda’da yapıldıysa tam vukuatlı nüfus kayıt örneği İzlanda dili ile bildirilmeli.
Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B)
İzlanda Aile Birleşimi Vize başvurusunda bulunurken eğer resmi nikahınız Türkiye’de yapılmış ise evlilik cüzdanınızı İzlanda Cumhuriyeti kabul etmemektedir. Evliliğinizi kanıtlamak için Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B) almak zorundasınız. Nikahınız kıyıldıktan sonra nüfusa kaydetme işlemi gerçekleştiyse bu belgeyi nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz.
- Başvuruyu yapan kişiler 17 yaşında evlendiler ise: Anne baba muvafakatnameleri İngilizce tercümeleri ile birlikte hazırlanmalıdır.
- Başvuruyu yapan kişiler 16 yaşından küçük ise: Evlenmelerine mani olmadığına karar veren mahkeme kararı da İngilizce tercümesi ile birlikte hazırlanmalıdır.
İzlanda’da Eşlerin Yaşam, Medeni Hallerine Göre Vize Şartları
Eşler geçmişinde de bir ya da birden fazla evlilik yapmış iseler evliliklerinin bittiğine ilişkin boşanma kararı ve İzlanda veya Türkiye’den tanıma tenfiz kararı belgesi gösterilmelidir. Ölüm kaynaklı bir durum var ise ölüm kayıt örnekleri de sunulmalıdır. Ve bütün bu belgeler İngilizce tercümeleri verilmelidir.
İzlanda Oturum Vizesi
Oturum izni için iki kategori bulunmaktadır. Daimi ikamet izni için bazı şartlar bulunmaktadır. Hazırlanılması gereken evraklar ve yapılması gereken işlemler için Vize Randevu iletişim numaralarından ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
- Kişi Öğrenci İse;
- Öğrenci Belgesi (Güncel tarihli, yeni orijinal belge): Yeni mezun başvuru sahipleri diploma fotokopisi vermelidir.
- Orijinal Muvafakatname Belgesi: 18 yaşından küçük başvuru sahiplerinin vermesi gereken, anne ve baba tarafından imzalanmış noter onaylı orijinal belge.
- Kişi Serbest Meslek Sahibi Veya Bir Şirkete Danışmanlık Hizmeti Veriyorsa: Noter onaylı iş akit sözleşmesi (Orijinal belge verilmelidir.)
- Kişi İşveren İse: Firmanın antetli kağıdına yukarıda belirtilmiş dilekçe içeriklerini göz önünde bulundurarak kendi adına hazırlayabilir.
- Kişi Emekli İse: Yukarıda belirtilmiş vize talep dilekçesi içerik bilgilerini beyan ederek şahsen yazabilecektir.
- Devlet Dairesi Çalışanı İse: Bağlı bulunduğu resmi kurumun antetli kağıdına, ıslak imza ve mühürlü şekilde hazırlanmalıdır.
- Kişi Şirket Sahibi Ya da Şirket Ortağı İse;
- Güncel Tarihli Şirket Evrakları: Şirketin bağlı bulunduğu ticaret odasından alınmış orijinal faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi fotokopisi, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri, SGK / Bağ-Kur 4B detaylı hizmet dökümü (e-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz.)
- Şirkete Ait Banka Hesap Özetleri: Son 3 ayı içermeli, en az 8.000₺ limitli, şirkete ait kaşe, ıslak imza, banka imza sirküleriyle beraber hazırlanmış olmalı.
- Kişi Şirket Çalışanı İse;
- Güncel Tarihli Şirket Evrakları: Orijinal ticari faaliyet belgesi, sicil gazete, imza sirküleri fotokopileri, vergi levhası, SGK 4A detaylı hizmet dökümü SGK işe giriş bildirgesi (e-devletle ulaşabilirsiniz.)
- Maaş Bordroları: Islak imza, kaşeli ve son 3 aya ait olmalı.
- Şirket Yazısı: Orijinal olacak şekilde Şirkete ait yetkili tarafından İzlanda Konsolosluğuna hitaben yazılacak dilekçede çalışan kişinin hangi tarihlerde izinli olduğu, bulunan şirket bünyesinde çalıştığını onaylayan belgeler ile belirtilmelidir. Belge, şirketin antetli kağıdına kaşeli ve ıslak imzalı olarak temin edilmelidir.
- Kişi Devlet Memuru İse;
- Çalışma Belgesi (Orijinal): Çalışmış olduğu kurumdan alınmış mühür ve ıslak imzalı olmalı.
- Görev Kimlik Kartı: Arka ve ön yüz olmak suretiyle fotokopisi.
- Maaş Bordrosu: Maaşınızı almış olduğunuz banka tarafından imzalı, kaşeli, banka imza sirküleri ile son 3 aya ait dökümler.
- Resmi İzin Yazısı (Orijinal): Bulunduğu kurumdan ıslak imza ve mühürlü.
- Kişinin Daha Önce Yapmış Olduğu Schengen Ülkeleri Seyahatlerini Belirten Dilekçe: İzlanda vize başvurusunda bulunacak kişi İzlanda’dan sonra diğer Schengen ülkelerine seyahat gerçekleştirecek ise tarihleri ve saatleri ile bildirmesi gerekmektedir.
- Bağlı Bulunulan Kuruma Ait Belgeler;
- Vergi Levhası: İzlanda vize başvurusunda bulunacak kişi başvuru yılından bir önceki yıla ait vergi kayıtlarını gösteren belge.
- Faaliyet Belgesi: İzlanda vize müracaatında bulunacak kişinin son 3 yıla ait herhangi bir ülkeden alınmış Schengen vizesi yoksa bünyesinde olduğu kurumun faaliyet belgesinin orijinal’ini beyan etmelidir.
- Seyahat Amacını Destekleyen Bilgi Belgeleri: Başvuru yapacak kişinin seyahat ettiği yerde nerelerde konaklayacağını beyan eden(otel rezervasyonları vs.) belgeler. İzlanda vize müracaatında bulunacak kişinin bu ülkede konaklama yapacağı tarihleri içermelidir.
- Kişi Ev Hanımı İse: Banka hesap dökümü (Son 3 aylık hesap hareketliliğini barındıran en az 4.000₺ bakiyesi olan banka tarafından kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile birlikte temin edilmiş.
- Kişinin Çalıştığını Gösterir Belgeler: İzlanda vize başvurusunda bulunan kişinin SGK hizmet dökümü, SGK işe giriş bildirgesi ve çalışmış olduğu kurumdan alınan resmi izin belgesi şirketin antetli kağıdına yazılmış olup ıslak imza ve kaşeli olarak işvereni tarafından düzenlenmelidir.
- Şirket Ticaret Sicil Gazetesi: İzlanda Vize başvuru sırasında bağlı bulunduğu kurumda yapılmış isim değişikleri, unvan değişiklikleri mutlaka bildirilmelidir.
- Şirketin İmza Sirküleri: İzlanda vize işlemlerinde bulunacak kişinin bağlı bulunduğu kurumda imza atma yetkisi olan kişilerin imzalarını gösterir belge.
- Otel Ve Uçak Bileti Ön Rezervasyonları: Satın almış olduğunuz uçak bileti ve otel yeri alım durumunda acentemizin bir yükümlülüğü yoktur. Başvuru yapmadan önce yapmış olduğunuz ön rezervasyon işlemlerinizi acentemize bildirmeniz doğru olacaktır. Bu nedenle vize başvuru işlemlerine başlamadan önce rezervasyonlar için herhangi bir ödeme işleminde bulunmayınız.
İzlanda Çalışma Vizesi
İzlanda vize başvuru evrakları için İzlanda dış temsilcilikleri, İzlanda Schengen vize başvuru evraklarında duruma göre farklı isteklerde bulunabilmektedir.
Vize Randevu ekibimizin danışmanları İzlanda vize başvurularınız için danışmanlık hizmeti sunmakta sizlere kurumsal ve bireysel olarak özenli hizmet vermektedir. Vize Randevu hizmetlerimizden yararlandığınız durumlarda (telefon, e-posta, mesaj) herhangi bir bedel ödenmemektedir.
90 günü geçen seyahatler “aile birleşimi”, ”oturum izni”, ”çalışma izni” gibi diğer sebeplerle İzlanda’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Uzun Süreli Vize (D’Tipi) başvurularını yapmak zorundadırlar. Bu başvurular sadece direk olarak Danimarka Konsolosluğuna yapılmaktadır.
İzlanda Ulusal Vize (Uzun Süreli Vize) D TİPİ: İzlanda’da Evlenme, İzlanda Erasmus Vizesi, İzlanda’da iş Kurma, İzlanda Çalışma Vizesi, İzlanda’da Au Pair, 90 Günden Uzun Dil Öğrenimi, İzlanda Çalışma Vizesi, İzlanda da gönüllü Sosyal Hizmetler, İzlanda’da Staj Yapma Vizesi, İzlanda Burslu/Burssuz Üniversite Öğrenci Vizesi, İzlanda da Uzun Süreli Sözleşmeli İşçi, İzlanda Aile Birleşimi Vizesi.
Çalıştırma izni işverenin işçisine 1 yıl boyunca ülke sınırı içinde çalışma izni verir. Çalıştırma izni işçinin çalışma süresi ve hangi kurumda çalışacağı belirlenen bir izindir.
Çalıştırma izni işverene İzlanda’daki işçi sayısı ve iş piyasasına göre belirlenir çünkü yabancı işçi çalıştırma oranı İzlanda toplam istihdam oranının %8 ini geçmemelidir. Çalışma izniniz olabilmesi için önceden bir iş yeri ile sözleşmenizin bulunması gerekmektedir. Çalışma izni İzlanda’da oturum ve ikamet izniyle de ortak yol alınmaktadır.
Bu izin en fazla iki yıl süreyle verilmektedir. Eğer çalıştığınız süre miktarı 1 yıl 2 ayı tamamladıysa bu haktan eşiniz ve çocuklarınızda yararlanır. Süre bitiminde tekrar başvurarak iki yıl daha uzatma şansınız bulunmaktadır.
İzlanda Çalışma İzni Vizesi
İzlanda’da çalışma izni vizesi oturum izni ile birebir bağlantılı olup, İzlanda’da oturum iznine başvurmadan önce çalışacağınız iş yeri ile sözleşmelerin yapılması gerekmektedir.
İzlanda’da çalışma izniniz olmasını istiyorsanız ilk yapacağınız bir iş sözleşmesi gerçekleştirmektir. Bu konuda yapılacak hazırlıklar tamamen işverenin sorumluluğu altındadır.
Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi yada İsviçre vatandaşı iseniz İzlanda’da çalışma izni vizesi almanıza gerek yoktur. İzlanda Göç ve Entegrasyon Ofisi yapılan sözleşmeyi onaylar sonrasında Türkiye’de başvuru yaptığınız Danimarka Konsolosluğu uzun süreli vize için sizi çağırmaktadır.
- İzlanda Vize Başvuru Formu: İzlanda Çalışma Vizesi için eksiksiz ve hatasız doldurmanız gerekir. Formları iki adet halinde hazırlamalısınız. Bu form başvuru sahibi kişi tarafından imzalanmalıdır.
- Pasaport: İzlanda’da çalışma başvurusunda bulunan kişinin pasaportunun en az 3 yıl geçerlilik süresi olmalıdır. Eğer pasaportunuz uygun değilse en yakın emniyet müdürlüğünden pasaport çıkartabilirsiniz. Başvuruda bulunulan oturum/çalışma izni ne göre gerekli belgeler hazırlanır.
- İzlanda’ya geldikten sonrada Göç Ve Entegrasyon Ofisinde kayıt işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.
Mavi Kart’ın Önemi
Eğer bu şartlara sahip iseniz mavi kart size İzlanda’da 1-3 yıl arası çalışma ve oturum izni imkanı sağlar.
Mavi Kart İçin Gerekli Olan Şartlar;
- Avrupa Birliği Üyesi olmayan üçüncü ülke vatandaşı olmanız gerekir.
- Tahsil durumunuzun yüksek yani üniversite mezunu olmanız gerekmektedir.
- Eğer üniversite eğitiminizi İzlanda içinde yapmamış iseniz üniversite diplomanız’da denklik aranmaktadır.
- İzlanda’da bir yıl içerisinde en az 50.000€ maaş kazandığınız bir işte çalışıyor olmalısınız.
- Avrupa Birliği Mavi Kart için dil bilme şart aranmamaktadır.
- Başvurunuzu Türkiye Cumhuriyetinden yapıyorsanız öncelikle Türkiye’deki İzlanda konsolosluklarına Ulusal Vize Başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
- Farklı bir ikamet izniyle İzlanda’da yaşıyorsanız ve olması gereken şartlara uygun olduğunuzu düşünüyorsanız bağlı olduğunuz yabancılar dairesine giderek AB Mavi Kart başvurusu yapabilirsiniz.
- Çalıştığınız iş yerinizde sözleşmeniz 4 yıl veya daha fazla süre için yapılmışsa mavi kart geçerlilik süresi 4 yıl olduğundan daha sonra süreyi uzatmak için başvuruda bulunmanız gerekmektedir
Yüksek Miktar Yatırım Yapmak İsteyen Yatırımcı Vizesi
İzlanda’da yaptığınız yatırımın dikkat edilen en önemli özellikleri İzlanda’ya hatırı sayılır yeterlilikte gelir getirmesi sermayesini artırması ekonomiye katkı sağlaması en önemli kriterlerdir. Açmış olduğunuz şirket türüne göre yasal prosedürler değişkenlik gösterebilmektedir.
İzlanda Aile Birleşimi Vizesi
Türkiye Cumhuriyetinde İzlanda’ya ait konsolosluk bulunmamaktadır. Bu nedenle İzlanda Konsolosluk işlemlerini Danimarka Konsoloslukları yürütmektedir.
İzlanda vize başvuru evrakları için Danimarka Konsoloslukları, İzlanda Schengen vize başvuru evraklarında duruma göre farklı isteklerde bulunabilmektedir.
Vize Randevu ekibimiz İzlanda vize başvurularınız için danışmanlık hizmeti sunmakta sizlere kurumsal ve bireysel olarak titiz hizmet vermektedir.
Vize Randevu hizmetlerimizden yararlandığınız takdirde (e-posta, telefon, mesaj) bir ücret ödenmemektedir.
İzlanda Aile Birleşimi Vizesi Türkiye Cumhuriyetin’de yaşayan vatandaşların İzlanda da yaşamakta olan eşlerinin yada çocuklarının yanlarına yerleşmek veya Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan çocuklarını yanlarına alabilmek için başvuru yapmaları gereken vize türüdür.
Bu tip vizeler D TİPİ VİZE (uzun vize) kategorisinde olduğundan direk İzlanda Konsolosluklarına ve İzlanda Büyükelçiliğine yapılmaktadır.
Başvuru için İzlanda tarafından istenen evraklar hazırlanmalı ve teslim edilmelidir. Duruma göre evraklarda değişiklik, ek evrak isteme, sürenin uzaması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
İzlanda Aile Birleşimi Vizesi Alabilmek İçin Gerekli Prosedürler
İzlanda’da oturum ve çalışma izni olan akrabanızın yanına gidebilmek için bazı prosedürler uygulanmaktadır.
Bu form yalnızca İngilizce doldurulur. Göçmenlik bürosu sizin konaklama ve gelir düzeyini belirlemek sizi mülakata çağıracaktır.
Bu izin hem oturma hem de çalışma izni verir ve izin çıkış süresi 6 ayı bulabilir. Bu izin çıktıktan sonra 6 ay içinde Türkiye’de Konsolosluğa aile birleşimi vizesi için başvuruda bulunabilirsiniz.
Vizeniz onaylandıktan sonra İzlanda’ya geldiğiniz 8 gün içinde Göçmenlik ofisine aile birleşimi için başvurmanız gerekmektedir.
İzlanda Aile Birleşimi Vizesi için Gerekli Belgeler;
- Pasaport.
- Biyometrik Fotoğraf.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği.
- Kişi Yabancı Ülke Vatandaşı İse.
- Kimlik ön ve arka yüz fotokopisi.
- Güncel Banka Hesap Dökümü.
- Seyahat Sağlık Sigortası.
- İzlanda Vize Başvuru Formu.
- İzlanda Vize Talebini Beyan Eden Dilekçe.
- Seyahat amacını destekleyen bilgi belgeleri.
- Kişinin çalıştığını gösterir belgeler.
- Eşin kimlik bilgileri İzlanda vatandaşı olduğunu gösteren onaylı resmi kimlik belgesi. Ayrıca vatandaşlık belgesi veya tam nüsha doğum belgesi ibraz edilmelidir.
- Evlenme ehliyeti belgesi.
- İkametgah belgesi.
İzlanda Vize Ücretleri Hakkında Bilgi
İzlanda vize ücreti ve İzlanda vize harç bedelleri İzlanda Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Seyahatinizin amacı, süresi, ücretler üzerinde değişiklik göstermektedir.
İzlanda vize başvurusu yapmadan önce İzlanda Konsolosluğu ile iletişim kurup ücretler hakkında bilgi alınması tavsiye edilir.
İzlanda vize başvuru evrak hazırlama işlemlerini birebir kendiniz yapmak isterseniz evrak ücretlerini kendiniz ödemeniz gerekmektedir. İzlanda Konsolosluğu anlaşmalı acentalar ise sizin hazırlık aşamasında olan evraklarınız dan herhangi bir ücret talep etmemektedirler.
İzlanda Vize Konusunda Mutlaka Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Sizden istenmiş olan evraklar İzlanda vize başvurusu için gerekli olan genel İzlanda vize başvuru evrakları’dır. Konsolosluğun vize işlemleriyle ilgilenen bölümü durumundaki farklılıklara göre sizden ek evraklar isteyebilir. Hazırlamış olduğunuz evraklarınızın aslı/orijinal’i sizden istenebilir daha önce beyan ettiğiniz evraklarınızın sizden yeniden beyan etmeniz gerekli görülebilir. Bu gibi sebepler doğduğunda evraklarınız’da istenen değişikliği yapmanız zorunlu kılınmıştır.
- İzlanda vize başvuru evraklarınızın bulunduğunuz tarihe uygun güncel evraklar olduğuna dikkat etmeli eksiksiz hatasız olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. İzlanda vize başvurularında uyum şartlarına uygun bulundurmayan evraklar ile yapılan başvurularınızın kabul edilmeyeceğini ve yeniden hazırlık yapmanız gerektiğini unutmayınız.
- İzlanda turistik vize başvurularında için evraklarınızı hatasız olması gerektiği gibi eksiksiz hazırlamanız mutlaka vize başvurunuzun onaylanması gerektiği anlamına gelmemektedir. Bu konu hakkında vizenizin kabul edilip edilemeyeceği kararı tamamen İzlanda Konsolosluğunda olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Ayrıca size verilmek üzere olan vize süreleri de İzlanda konsolosluğu tarafından karar verilmektedir. Yani size siz sadece turistik gezi yapmanız için vize verebiliriz uzun süreli vize alma isteğinizi (İzlanda’da yaşamak gibi) onaylamıyoruz da diyebileceklerini aklınızda tutmalısınız.
- İzlanda Vize başvurularında tarafınıza bildirilmiş olan ret cevaplarından sonra yapmış olduğunuz harç bedelleri ve vize masrafları size geri verilmemektedir. Bu nedenle daha önceden planladığınız seyahatiniz için lütfen önceden otel ve uçak rezervasyonlarınızı yapmayınız. Buda sizin için maddi bir kayıp olacaktır. Almış olduğunuz otel ve uçak rezervasyonlarının sorumluluğu kurumumuzca alınmamaktadır. Konsolosluk sadece vize bölümü olarak uçak ve otel Ön Rezervasyonlarını kabul etmektedir.
- İzlanda’ya yapılan vize başvurularında sizinle seyahat edecek olan başka aile fertleri var ise diğer aile fertlerinizinde seyahat masraflarını karşılayabileceğini kanıtlamanız gerekmektedir. Bunun için kişi başına gerekli olan meblağı karşılayan banka bilgilerinizi bildirmelisiniz. Size bildirilen banka bakiye limitinin üzerinde olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Vize Reddi Konuları
İzlanda Schengen vizesi için yapmış olduğunuz başvurunuz kabul edilmemesi halinde size İzlanda Konsolosluğu tarafından imzalanan bir “Ret Mektubu” gönderilecektir.
Mektubun içeriğinde İzlanda Schengen vize başvurunuzun hangi nedenlerle kabul edilmediğini öğreneceksiniz. Başvurunuza ret mektubu gelmesi demek bir daha hakkınız olmayacak anlamına gelmemektedir.
Ret mektubunda yazan eksik ve hatalarınızın neler olduğunu görüp yeni bir hazırlık yapabilir ve bununla beraber yeni bir başvuru yapabilirsiniz. İzlanda Schengen vize başvurunuzun reddi sonrasında ödemiş olduğunuz ücretler size verilmemektedir.
Bu nedenle İzlanda Konsolosluğunun anlaşma yaptığı kurum turizm/seyahat acentelerinden gerekli yardımı alabilir tecrübelerinden yararlanarak en doğru şekilde sorunsuz başvuru yapma hakkına sahip olabilirsiniz.
İzlanda Vizesine yapmış olduğunuz başvuru İzlanda Konsolosluğu İzlanda Büyükelçiliği tarafından ret edilebilmektedir. Bunun sebepleri zamanlama hatası, eksik yıpranmış hatalı evrak ya da İzlanda vizesini kötü amaçlı kullanılmış olması, sahte evrak olabilir.
- Seyahat Şartları ve Seyahat Amacından Kaynaklı Vize Reddi: İzlanda seyahati için vize başvuru evraklarına seyahatin amacına ilişkin kanıtlayıcı belgeler sunulmalıdır. Eğer bu belgeler yok ise ve manen’de inandırıcı bulunmamış ise vize reddi meydana gelebilmektedir.
- Schengen Giriş Yasağın’dan Kaynaklı İzlanda Vize Reddi: Schengen üyesi ülkeler arasında Schengen bilgi sistemi (SIS) bulunmaktadır. Schengen üye ülkelerinden birine giriş cezanız var ise sistem üzerinden gözükmekte olup vize başvurunuz kabul edilmemektedir.
- Ekonomik Şartlardan Kaynaklı Vize Reddi: İzlanda vize başvurusunda sizden ülkeye girerken ne kadar gelirinizin olduğunu kanıtlayan belgeler istemektedir. Yeterli düzeyde maddi durumunuz bulunmuyorsa İzlandaya girişiniz kabul edilmemekte vize başvurunuz ret edilmektedir.
- Kamu Güvenliği Nedeniyle İzlanda vizesinin Reddi: İzlanda Vizesinde başvuruda bulunan kimsenin kamu düzenini bozacak güvenliği zafiyete sokacak tutumları var ve bu kayıtlarda varsa vize reddi sonucunu verir.
- Sağlık Sigortası Sebebi ile Vize Reddi: İzlanda ülkesine yapılacak seyahatler için başvuru evrakları arasında belirli standartlara uyum sağlayan sağlık sigortası belgesi istemektedir. Eğer bu belgeyi sağlayamıyorsanız vizeniz reddedilir.
- Kişinin Ülkesine Dönmeme Şüphesinden Kaynaklı Vize Reddi: İzlanda ülkelerine Schengen vizesi ile gelen kişilerin ülkelerine seyahat süresi bittiğinde dönmelerini kanıtlayacak belge sunmalarını istemektedir. Eğer bunu kanıtlayamıyorsanız vizeniz ret olacaktır.
İzlanda Vize Reddine İtiraz
İzlanda vize başvurularının reddi ile karşı karşıya kalan vatandaşlar vize reddine sebep olan sorunlarını çözdükten sonra tekrar vize başvurusu hakları bulunmaktadır.
İzlanda Au-Pair Vizesi
İzlanda da Au Pair yoluyla işçi olmak 90 günden daha fazla çalışma izni gerektirir. Bu yüzden bu vize türü uzun süreli D TİPİ vize olarak başvurulmalıdır. Bu vize başvurusu ile tek yetkili organ Danimarka Konsolosluğu ve İzlanda Başvuru merkezleridir.
Eğer İzlanda Au Pair iş kolu ile çalışmak istiyorsanız yanında ikamet edeceğiniz ailenin Au Pair sözleşmesini onaylandığı takdirde vize almaya hak kazanırsınız. Au Pair vizesi için dil şartı aranmakta olup gidilecek dil kurslarında ( en az 10 haftalık kurslar) kabul onayı belgesi de beyan etmeleri gerekmektedir.
- İzlanda Vize Başvuru Formu: İzlanda Vizesi için İngilizce dilinde olacak şekilde eksiksiz ve hatasız doldurmanız gerekir. Formları iki adet halinde hazırlamalısınız. Bu form başvuru sahibi kişi tarafından imzalanmalıdır.
- Pasaport: Başvuruda bulunan şahsın pasaportunun en az 3 yıl geçerlilik süresi olmalıdır. Eğer pasaportunuz uygun değilse emniyet müdürlüğünden pasaport çıkartabilirsiniz.
- 2 Adet Vesikalık Fotoğraf: Vize başvurusunda 2 adet biyometrik fotoğraf bulundurulmalıdır. Fotoğraflar son güncel halinizi belli edecek şekilde yüzünü kapatacak aksesuar, örtü vs. bulunmadan çekilmiş olmalıdır.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: İzlanda Vize başvurusu için kimliğin arka ve ön kısmını okunaklı olacak şekilde fotokopisini temin etmelisiniz.
- İkametgah Belgesi: Vize başvuru sahibi hazırladığı evraklar arasında yanında yaşayacağı ailenin bölgeden aldığı ikamet belgesi de eklemelidir. İkametgah belgesini nüfus müdürlüğü ya da bağlı bulunduğu muhtarlıktan alabilirler.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: İzlanda Vize başvurusunda bu belge mutlaka olmalıdır.
- Uçak/Otel Rezervasyonları.
- Vize Ücreti. (başvuru ofisinde nakit olarak ödenecektir)
İzlanda vize başvuru evrakları için İzlanda Konsoloslukları, İzlanda Schengen vize başvuru evraklarında duruma göre farklı isteklerde bulunabilmektedir.
Vize Randevu ekibimiz İzlanda vize başvurularınız için danışmanlık hizmeti sunmakta sizlere kurumsal ve bireysel olarak titiz hizmet vermektedir. Vize Randevu hizmetlerimizden yararlandığınız takdirde (telefon, e-posta, mesaj) herhangi bir ücret ödenmemektedir.
İzlanda Vize İşlemleri İçin “Vize Randevu” Size Nasıl Yardımcı Olur?
- Vize Randevu Acentesi olarak bizimle iletişime geçtiğiniz takdirde size en doğru ve kesin bilgileri vermekteyiz
- İzlanda’ya ne tür vizeyle gideceğiniz konusunda sizi doğru şekilde yönlendirmekteyiz.
- Yapmak istediğiniz vize türü belirlenip uygun dilekçeler editörlerimiz tarafından yazılmaktadır.
- Alacağınız vize türüne göre gerekli olan ek evraklar hazırlık dosyasına eklenir.
- Daha önceki başvurularınız referans baz alınarak ne yapmanız gerektiği hakkında yönlendirilirsiniz.
- Gerekli olan fotokopi, bilgisayar çıktısı ücretsiz olarak hizmet verilmektedir.
- Gelir beyan eden evrak, iş yeri kanıt belgeleri, incelenip eksiksiz hatasız dosyanıza eklenir.
- Dilerseniz Seyahat Sağlık Sigortanız tarafımızca hatasız doldurulur.
- Gerekli olan seyahat rezervasyonları isteğinize uygun düzenlenir.
- Başvuruya gelmenize gerek olmayan koşullarda dış operasyon sorumluları sizin adınıza başvuruyu gerçekleştirir.
- Biyometri Veri işlemlerinizde VİS belgeniz eskimiş ya da yok ise sorumlumuz bu süreçte size refakat edecektir.
- Başvuru sonucunuz çıktığında acentemiz tarafından bilgilendirilirsiniz ve vizeli pasaportunuz isteğe göre kargo yoluyla isteğe göre şahsen elden size teslim edilmektedir.