İtalya Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu
İtalya Vatandaşlık Başvurusu 2021
Çifte vatandaşlık vize harcı ve evrak postalama ücretlerini nakit olarak yapmalısınız. Nakit dışındaki ödemeler kabul edilmemektedir. 1948 den sonra doğanlar için çifte vatandaşlık hakkı bulunmaktadır.
İtalya Vizesi: Randevu ve Başvuru (2021)
- Nüfus Cüzdanının Orijinal’i Ve 2 Fotokopisi.
- İtalya Kimlik Kartının Orijinal’i Ve 2 Fotokopisi.
- İtalya Vatandaşlığına Geçiş Sırasında İsim Değişikliği Yapılmışsa, Değişiklik Yapıldığına Dair Mahkeme Kararının Tercümesi Ve 2 Adet Fotokopisi.
- İtalyan Vatandaşlık Belgesinin Orijinal’i Ve 2 Fotokopisi.
- Pasaport Fotokopisi.
- Oturum İzni Belgesi Fotokopisi.
- Çifte Vatandaşlık Dilekçesi.
- Adres Ve Telefon Numarası Bilgileri.
- Vatandaşlık Harç Bedeli.
- Kimlik Bilgileri İçinde Mutlaka Soyadı Değişiklikleri (kızlık soyadı) Bildirilmelidir.
Italya kaç yılda vatandaşlık veriyor?
İtalya vatandaşlık hakkını elde etmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşların en az 5 yıl kesintisiz ülkede yaşaması gerekmektedir.
Italya'da nasıl oturum alınır?
İtalya oturum izni alabilmek için başvuru sahibinin öncelikle ülkeye neden gittiğini belirlemesi gerekmektedir. 90 günden fazla kalmak isteyenler için oturum vizesi zorunluluğu bulunmaktadır.
Italya oturma izni kaç günde çıkar?
İtalya oturum izni D tipi vizedir normal şartlarda başvuru işleminin ardından 5 gün içerisinde sonuçlanır.
İtalya’da Evlilik Yoluyla Vatandaşlığa Geçmek
İtalya’da İtalyan bir vatandaşla evlilik yaptığınızda 3 yıl yaşadıktan sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.
Evlenme yolu ile veya aile bireyleriniz’den biri İtalyan vatandaşı ise 18 yaşını doldurduktan sonra kamusal alanlardan ve seçme haklarından yararlanırsınız.
- Bir İtalya Vatandaşı İle Evli İseniz Vatandaşlık Şartları;
- Evliliğinizin Devam Ediyor Olması Gerekmektedir.
- Eşinizin Halen İtalya Vatandaşlığının Geçerli Olması Gerekmektedir.
- Dil Bilginizi Yüksek Seviyede Olduğunu İspat Etmeniz Gerekmektedir.
- Sahte Bir Evlilik Yapmadığınızı Kanıtlamanız Gerekmektedir.
- Vatandaşlığına Geçmeden Önce Bir İtalyan İle Başka Ülkede Evlendiyseniz, Evlilik Belgelerinizin İtalya Nüfus Müdürlüğüne Teslim Etmeniz Gerekmektedir.
- Aile Bireylerinden Biri İtalyan İse Bu Süreç Daha Hızlı Sonuçlanabilmektedir.
- Evlilik Dolayı ile Oturum İzni İçin Gerekli Belgeler;
- Uzun Süreli Oturum İzni Vizesi Formu.
- Pasaport.
- 3 Adet Biyometrik Fotoğraf.
- Pasaporttaki İşlenmiş Sayfaların Fotokopileri.
- İtalya Göç Ve Entegrasyon Formunun Üst Tarafını Doldurması Gereklidir.
- Adli Sicil Kaydı.
- Aile Cüzdanı.
- Emniyet Müdürlüğünden Yurt Dışı Giriş – Çıkış Kayıtlarının Don 10 Yıllık Dokümanı.
- Evlilik İtalya’da Yapıldıysa Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Fransızca, İtalyanca Olarak Bildirilmeli.
İtalya’da Vatandaşlık Başvuru Evrakları
- İtalya Vize Başvuru Formu: İtalya vatandaşlık başvuru için İSPANYOLCA, İNGİLİZCE, İTALYANCA olacak şekilde eksiksiz ve hatasız doldurmanız gerekir.
- Formları iki adet halinde hazırlamalısınız.Bu form başvuru sahibi kişi tarafından imzalanmalıdır.
- Pasaport: İtalya’da vatandaşlık başvuru için pasaportunun en az 3 yıl geçerlilik süresi olmalıdır. Eğer pasaportunuz uygun değilse en yakın emniyet müdürlüğünden pasaport çıkartabilirsiniz.
- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf: İtalya vize başvurusunda 2 adet biyometrik fotoğraf bulundurulmalıdır. Fotoğraflar güncel halinizi belli edecek şekilde yüzünü kapatacak aksesuar örtü vs. bulunmadan çekilmiş olmalıdır.
- Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği: İtalya vatandaşlık başvurusunda bulunurken eğer resmi nikahınız Türkiye’de yapılmış evlilik cüzdanını İtalya kabul etmemektedir
- . Evliliğinizi kanıtlamak adına Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B) almak zorundasınız. Nikahınız kıyıldıktan sonra nüfusa kaydetme işlemi yapıldıysa bu belgeyi nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: İtalya başvurusu için kimliğin arka ve ön kısmını okunaklı olacak şekilde fotokopisini temin etmelisiniz.
- İkametgah Belgesi: İtalya vize başvuru sahibi hazırladığı evraklar arasında bağlı bulunduğu bölgeden aldığı ikamet belgesi de eklemelidir. İkametgah belgesini nüfus müdürlüğü ya da bağlı bulunduğu muhtarlıktan alabilirler.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: İtalya vatandaşlık başvurusunda bu belge mutlaka olmalıdır.
- Daha Önce Yapılmış Evlilikler.
- Doğan Çocuklarınıza Ait Kimlik Bilgileri.
- Boşanmalar.
- Anne Ve Baba Hakkındaki Kimlik Bilgileri Ve,
- Sahip Olduğunuz Vatandaşlık Bilgileri (varsa başka ülkelerin vatandaşlığı) gibi bilgiler yer almaktadır.
- Sağlık Sigortası: (Orijinal Belge: 30.000 € teminatlı Uluslararası geçerli olan poliçe İtalya seyahati tarihinden bir gün önce başlayıp, bir gün sonra sona ermelidir. Seyahat Sağlık Sigortası belgenizi acentemizden temin edebilirsiniz.)
- Dilekçe: İtalya Vatandaşlığına geçiş yapmak isteyen kişi, bulunduğu bölgenin Vatandaşlık dairesine başvuru dilekçesi vermek zorundadır.
- Dilekçeyi şahsen doldurmalıdır. 16 yaşını geçmiş her aile bireyi kendi dilekçesini şahsen vermelidir. 16 yaşından küçük ise anne-baba tarafından doldurulmalıdır. Başvuruda bulunan kişi İtalya dil yeterliliğini beyan etmelidir.
- Dilekçeye Ek Belgeler;
- Doğum Belgesi.
- Kazanç Belgeleri: Son 3 aylık maaş bordrosu ve banka hesap özeti.
- Pasaportu İle Birlikte Pasaportta İşlem Yapılan Sayfaların Fotokopisi.
- Uluslararası Evlenme Cüzdanı İle Cüzdan İçinde İşlenmiş Sayfaların Fotokopisi.
- Boşanma Meydana Gelen Durumlarda Kanıtlar Mahkeme Belgesi Ve Fotokopisi.
- Dil Yeterlilik Sertifikası Ve Fotokopisi.
- Çocuklara Ait Öğrenim Diploma Belge Ve Fotokopisi.
İtalya – Oturum
İtalya’da oturum izni alabilmek için, ilk olarak yaşayacağınız yerdeki postaneye başvuru yapmalısınız. Hazırladığınız formla birlikte vize harcını yatırmalısınız.
İkamet edilen bölgedeki Emniyet Müdürlüğün’den postane yetkilisi randevu başvuru belgesini alır ve başvuru sahibine verir. Emniyet Müdürlüğünde yapılan başvuruda parmak izi veri beyanı yapılır.
Buradaki biten işlemlerden sonra oturum izni verilecek güne dair yeni bir randevu günü verilir. Vizenin uzatılması ve yenilenmesi içinde aynı işlemler takip edilmektedir.
İtalya Oturum İzni İçin Gereken Şartlar
İtalya’da oturum izni alabilmek için farklı yollar vardır.
- LAVORO SUBORDİNATO (Çalışma İzni): İtalya’da çalışma izni başvurusunda bulunarak oturum izni alabilirsiniz. İşvereniniz yaşadığınız şehirdeki valiliğe giderek göçmenlik için tek gişe merkezine bulunur. Gerekli evrakları hazırlayarak İtalya İçişleri Bakanlığı resmi sitesinde online başvuru yapabilir.
- İş sözleşmesi de bu ofise verilmelidir. Ofis evrakları inceledikten sonra bir belge düzenler. Bu belge Türkiye’de ki Konsolosluğa gönderilir. Konsolosluğa yapılan başvuru sonrasında çalışma iznini alır. Bu izin belgesiyle 8 gün içinde Emniyet Müdürlüğü’ne oturum izni almak için giderek kit doldurulur ve oturma izni başvurusu yapılır.
- LAVORO AUTONOMO (Kendi İşini Kurmak): Türkiye’de ki Konsolosluğa gidilerek açacağınız şirketin belgeleri ve vize evraklarınız’la başvuruda bulunabilirsiniz. Çalışma iznini alan kişiler 8 gün içinde en yakın Emniyet müdürlüğüne oturma izni başvurusu yapabilirler.
- EĞİTİM AMAÇLI OTURUM İZNİ: Öncelikle Türkiye’de ki konsolosluktan eğitim amaçlı vize alınır. İtalya’ya eğitim için gelen öğrenci 8 gün içinde sportello amico hizmeti veren postane ofisinden oturma izni formu (kit) alır ve postaneye başvurusunu yapar. Başvurudan sonra postane yetkilisi Emniyet Müdürlüğünde randevu tarihi yazan randevu kağıdını başvuru sahibine verir.
- Randevu zamanı emniyet müdürlüğünde parmak izi verilir. Daha sonra oturum izni teslim günü için randevu alınır ve beklenir. Eğitim ve Öğretim amaçlı oturum izni ile çalışma izni almak için Valilikteki Tek Gişe Ofisine gider ve iş sözleşmesini ve diğer evraklarını teslim eder. Bu daire öğrencilikte alınan izinleri oturma-çalışma iznine çevirebilir.
- AİLE BİRLEŞİMİ İLE OTURUM İZNİ: İtalya da oturum ve çalışma izni olan aileler AB ülkeleri dışındaki ülkelerde olan ailelerini yanlarına getirmek için Valiliğin Tek giriş ofisine başvuru yapabilirler.
- Ofis aile birleşim belgesini Türkiye’de ki Konsolosluğa gönderir. Türkiye’de ki aile bireyleri de bulundukları bölgedeki Konsolosluğa başvuruda bulunabilirler. İtalya’ya gelen aileler 8 gün içinde aldıkları vizelerle posta ofisine giderek oturum izni başvurusunu yapabilirler
İtalya – Çalışma
İtalya’da 3 aydan fazla çalışmak istiyorsanız çalışma izni vizesi almanız gerekmektedir. AB üye ülkeleri ya da İsviçre vatandaşı iseniz bu vizeden muafsınız.
Diğer üçüncü ülke vatandaşı iseniz almak zorundasınız. Türkiye’de AB üye ülkesi değildir bu nedenle Türk Vatandaşları çalışma izni başvurusunda bulunmalıdırlar.
İtalya’da oturum izniniz varsa otomatik olarak çalışma izniniz de kabul edilmiş olur. Çalışma izni vizesi uzun süreli bir vize türüdür.
İtalya’da çalışma izni vizenizin kolaylaştıran şey Türkiye’de bir işinizin olmasıdır. Bir işiniz yok ise yüksek öğrenim yapmış olmanızda çalışma izni vizesi almanızı kolaylaştıran bir unsurdur.
İtalya’da Çalışma İzni Nasıl Alınır ?
İtalya’da çalışmanız ülkedeki istihdam yoğunluğuna göre belirlenir. İlk olarak İtalyan makamlarına bu konuyla ilgili başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Öncelikle yaşayacağınız ve çalıştığınız yerdeki valiliğe giderek Tek Gişe Ofisine başvuruda bulunmalısınız. Bu ofis İtalya’daki işçi/çalışan konularıyla ilgili tek birimdir.
İşveren ilk önce iş sözleşmenizle bu ofise başvuruda bulunur. Bu ofis belgeleri inceledikten sonra onay verir ve bir izin belgesi verir.
Bu belgeyle birlikte Türkiye’de ki Konsolosluğa çalışmak isteyen kişi başvuru yapar.İtalya’ya giden kişi bu izni aldıktan sonra 8 gün içinde Emniyet Müdürlüğüne gider ve oturum izni başvurusunda bulunur.
Bu 8 günlük aşılmaması gerekir yoksa bütün işlemler baştan tekrar yapılmak zorundadır. Daha sonra İtalya içişleri Bakanlığına onay bildirimi yapılır.
İtalya’da İşçi Çalıştırılacak Olan Kişilerin Göçmenlik Ofisine Sunması Gereken Belgeler;
- İşçi olacak kişinin bütün bilgileri.
- İşçinin seyahat bilgileri ve pasaportunun fotokopiler
- İş sözleşmesi.
- İşten çıkarılacağı durumunda ülkesine dönmesi için işveren masraflarını karşılayacağını garanti eden belge.
İtalya’da Çalışma İzni İçin Gerekli Olan Belgeler;
- İtalya Vize Başvuru Formu: İtalya Çalışma Vizesi için İngilizce, İtalyanca veya İspanyolca dilinde olacak şekilde eksiksiz ve hatasız doldurmanız gerekir. Formları iki adet halinde hazırlamalısınız. Bu form başvuru sahibi kişi tarafından imzalanmalıdır.
- Pasaport: İtalya’da çalışma başvurusunda bulunan kişinin pasaportunun en az 2 yıl geçerlilik süresi olmalıdır. Eğer pasaportunuz uygun değilse en yakın emniyet müdürlüğünden pasaport çıkartabilirsiniz.
- 2 Adet Vesikalık Fotoğraf: Vize başvurusunda 2 adet biyometrik fotoğraf bulundurulmalıdır. Fotoğraflar son güncel halinizi belli edecek şekilde yüzünü kapatacak aksesuar örtü vs. bulunmadan çekilmiş olmamalıdır.
- Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B): İtalya Çalışma Vize başvurusunda bulunurken eğer resmi nikahınız Türkiye’de yapılmış evlilik cüzdanını İtalya bu cüzdanı kabul etmemektedir.
- Evliliğinizi kanıtlamak için Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B) almak zorundasınız. Nikahınız kıyıldıktan sonra nüfusa kaydetme işlemi gerçekleştiyse bu belgeyi nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: İtalya Çalışma Vize başvurusu için kimliğiniz arka ve ön kısmını okunaklı olacak şekilde fotokopisini temin etmelisiniz.
- İkametgah Belgesi: Başvuru sahibi hazırladığı evraklar arasında bağlı bulunduğu bölgeden aldığı ikamet belgesi de eklemelidir. İkametgah belgesini nüfus müdürlüğü veya bağlı bulunduğu muhtarlıktan alabilirler.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: İtalya Vize başvurusunda bu belge mutlaka olmalıdır.
- Sağlık Sigortası (Orijinal Belge: 30.000 € teminatlı Uluslararası geçerli olan poliçe seyahat tarihinden bir gün önce başlayıp, bir gün sonra sona ermelidir. Seyahat Sağlık Sigortası belgenizi acentemiz den temin edebilirsiniz.)
- Mesleki Gelişimi Açıklayan Özgeçmiş, Karneler, Diplomalar, İş Sözleşmesi vs.
- Çalışma Biçimi: Tam zamanlı veya yarı zamanlı
- Yabancı Yüksek Öğrenim Diploması.
- İtalya’da Alınmış Mesleki Eğitim Belgesi.
- Eğer Meslek İçin Zorunlu İse: Meslek icrası izninin verilmesi veya iznin çıkacağına dair verilen onay yazısı (örnek: Federal Tıp Doktorları Yönetmeliği’nin 10. maddesi uyarınca doktorluk mesleğinin icrası için verilen izin)
İtalya vize başvuru evrakları için İtalya Konsoloslukları, İtalya Schengen vize başvuru evraklarında duruma göre farklı isteklerde bulunabilmektedir.
Vize Randevu ekibimiz İtalya vize başvurularınız için danışmanlık hizmeti sunmakta sizlere kurumsal ve bireysel olarak titiz hizmet vermektedir.
Vize Randevu hizmetlerimizden yararlandığınız durumlarda (telefon, e-posta, mesaj) herhangi bir ücret ödenmemektedir.
İtalya’da Çalışmak İçin Mavi Kart Sahibi Olmak
İtalya’ya gelmek isteyen yüksek meslek grubu üçüncü ülke vatandaşları meslekleriyle alakalı işte çalışmak amacıyla geliyorlarsa ya da yüksek öğretim maksatlı İtalya’da yaşayacaklar ise Mavi Kart başvurusu yapabilirler.
- Avrupa Birliği Üyesi olmayan üçüncü ülke vatandaşı olmanız gerekir.
- Tahsil durumunuzun yüksek yani üniversite mezunu olmanız gerekmektedir.
- Eğer üniversite eğitiminizi İtalya içinde yapmamış iseniz üniversite diplomanızda denklik aranmaktadır.
- İtalya’da bir yıl içerisinde en az 50.000 € maaş kazandığınız bir işte çalışıyor olmalısınız.
- Avrupa Birliği Mavi Kart için dil bilmeniz gerekmez. Mavi kart alım süresi 33 ayı içerir.
- Başvurunuzu Türkiye Cumhuriyetinden yapıyorsanız öncelikle Türkiye’de ki İtalya konsolosluklarına Ulusal Vize Başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
- Farklı bir ikamet izniyle İtalya’da yaşıyorsanız ve olması gereken şartlara uygun olduğunuzu düşünüyorsanız bağlı olduğunuz yabancılar dairesine giderek AB Mavi Kart başvurusu yapabilirsiniz.
- Çalıştığınız iş yerinizde sözleşmeniz 4 yıl yada daha fazla süre için yapılmışsa mavi kart geçerlilik süresi 4 yıl olduğundan daha sonra süreyi uzatmak için başvuruda bulunmanız gerekmektedir
İstanbul İtalya Başkonsolosluğu Görev Bölgeleri
Amasya, Yalova, Ardahan, Yozgat, Zonguldak, Artvin, Trabzon, Bayburt, Tokat, Bartın, Tekirdağ, Bilecik, Sivas, Sinop, Bursa, Samsun, Çanakkale, Sakarya, Çorum, Rize, Düzce, Ordu, Edirne, Kocaeli, Erzurum, Kırklareli, Erzincan, Kastamonu, Giresun, Karabük, Kars, Iğdır, Gümüşhane.
Ankara Konsolosluğu Görev Bölgeleri
Ankara, Kırşehir, Nevşehir, Bolu, Kütahya, Çankırı, Kırıkkale, Eskişehir.
İzmir Konsolosluğu
Adana, Aydın, Adıyaman, Antalya, Afyon, Aksaray, Ağrı, Balıkesir, Burdur, Batman, Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Denizli, Gaziantep, Elazığ, Hatay, Hakkari, Isparta, İçel, Kahramanmaraş, İzmir, Kayseri, Karaman, Konya, Kilis, Manisa, Malatya, Muğla, Mardin, Niğde, Muş, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Uşak Tunceli, Van.
İtalya’da Vatandaşlık Almak
İtalya Evlilik Yoluyla Vatandaşlık
İtalya’da Oturma İzni Nasıl Alınır?
İtalya Vatandaşlık Kaç Para?
İtalya Vatandaşlık Gayrimenkul
İtalya Vatandaşlık Şartları 2020
Evlilik Yoluyla İtalyan Vatandaşlığı
İtalya Vatandaşlık Şartları
İtalya Vatandaşlık Şartları 2021
İtalya Vatandaşlığı Mülk İle
İtalya Vatandaşı Olmak İçin Evlenme
İtalya Vatandaşlık Şartları Akrabalık
İtalya’da Oturma İzni Almak İçin Sebepler
Çalışmak, okumak ya da bunun gibi pek çok sebep daha gerekmektedir.