İsveç Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu
İsveç Oturum Vatandaşlık Başvuru İşlemleri
İsveç vize başvuru evrak hazırlama işlemlerini birebir kendiniz yapmak isterseniz evrakları hazırlamalısınız.
Ayrıca yabancı ülke vatandaşlarına dil öğrenmek amacı ile kursa katılması için de oturum
Vize Tablosu
İsveç – Vatandaşlık Vizesi
- İsveç’da vatandaşlık almak için yabancılar yasasına göre birçok düzenleme bulunmaktadır. Kişinin oturma izni süresi, oturma izin statüsü, geliş nedeni gibi nedenlerle yasanın hangi kolundan yararlanabilecekleri belirlenir.
- İsveç Vatandaşlığına geçmek öncelikle kişinin kendi kararına bağlıdır. İsveç vatandaşlığına geçildiğinde seçme-seçilme hakkı, memur olma hakkı ve İsveç vatandaşları hangi haklardan yararlanıyorsa hepsinden yararlanabilme şansına sahip olurlar.
İsveç’te yaşayan hukuk ve toplumsal kurallara uyum göstermiş, anayasal hakları çiğnememiş ülkeyi benimsemiş, kendine burada bir dünya kurmuş her kişi için İsveç devleti bu kişilerin hakkını yasalarla sabitlemiştir. - İsveç Vatandaşı olmak isteyen Türk vatandaşlarının ikamet iznine ve mesleki statüsüne bakılmaktadır.
- Bunun yanında istenilen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. İsveç Vatandaşlığı için bulundukları bölgede ki Sicil Memurluğuna başvuru yapabilirler. Türkiye’den başvuru yapılmak isteniyorsa Türkiye’de bulunan İsveç Konsolosluğuna başvuru yapılmaktadır.
İsveç’te vatandaşlık alabilmeniz için öncelikle kesinti olmadan 5 yıl süre ile ikamet etmiş olmanız gerekmektedir. - Avrupa Birliği ülkelerinden birinden Mavi Kart almışsanız ya da Avrupa Birliği ülkelerinden birinde kalıcı oturum izniniz varsa İsveç’te uzun süreli oturum izni alabilirsiniz.
- Uzun süreli oturum izni aldığınızda İsveç vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olur yaşayabilir ve çalışabilirsiniz.
Eğer İsveç’da oturum yılı süreniz 10 yılı dolduysa İsveç vatandaşlığına geçiş için başvuru yapabilirsiniz. Aynı şekilde evlilik yolu ve İsveç Vatandaşından doğmuş iseniz yine İsveç vatandaşlığı yapmanız mümkün.
Isveçte nasıl oturum alınır?
Isveç vatandaşı olmak için ne gerekli?
Isveç oturma izni ne kadar sürede çıkar?
İsveç Çocuklar İçin Vatandaşlık
İsveç’te yaşayan ailelerin 18 yaş altı çocukların vatandaşlık başvuru formuna eklenmesi gerekir.
Çocuklar için başvuru ücreti alınmamaktadır. Çocuğun velayeti hangi ebeveynde ise ondan velayet kararı istenir.
Doğum Yolu İle Vatandaşlık
- İsveç vatandaşı olan anne-babadan doğanlar İsveç vatandaşı olarak kabul edilirler.Eğer ebeveynlerden bir tanesi İsveç vatandaşı ise ve İsveç’da doğmuş ise yine çocuk İsveç vatandaşı olarak kabul edilir.
- Anne-baba ikisi de İsveç vatandaşı değil ama çocuk İsveç’de doğmuş ise Bağlı bulunulan Nüfus Müdürlüğe Vatandaşlık için başvuruda bulunabilir.
- Anne- babası belli olmayan çocuklar İsveç topraklarında yaşıyor iseler yine İsveç vatandaşı sayılırlar. İsveç vatandaşı tarafından 18 yaşından küçükken evlat edinilmiş çocuklarda İsveç vatandaşı kabul edilirler. Evlat edilen çocuk 18 yaşından büyükse ona 2 yıl içinde vatandaşlık seçme hakkı verilir.
İsveç’te Çocuklar İçin Vatandaşlık
D TİPİ VİZE (uzun vize) izni ile yaşayan kişilerin vatandaşlık başvurularını İsveç Konsolosluklarına ve İsveç Büyükelçiliğine yapılmaktadır. Vatandaşlık ile ilgili prosedürlerle ilgilenen kurum İsveç Konsolosluğudur.
İsveç vatandaşlığı başvurusu yapacak kişinin İsveç Konsolosluğunun kabul ettiği Goethe-Institut ve ÖSD kurslarının sınavlarına girerek alınan A1 seviye dil sertifikası mutlaka alınmalıdır.Başka kurslardan aldığınız sertifikalar konsoloslukça kabul edilmemektedir.
Bu sertifikaların asıllarını getirmeniz gerekmektedir Yeni yapılan düzenleme ile 6 yaşından büyük çocuklarda’da VIS parmak izi uygulaması başlatılmıştır.
- Doğum belgesi.
- Kazanç Belgeleri: Son 3 aylık maaş bordrosu ve banka hesap özeti.
- Almış olduğu sosyal yardımları kanıtlar belge.
- Pasaport ile birlikte pasaportta işlem yapılan sayfaların fotokopisi.
- Ebeveynlerin Uluslararası evlenme cüzdanı ile cüzdan içinde işlenmiş sayfaların fotokopisi.
- Ebeveynlerin Boşanma meydana gelen durumlarda kanıtlar mahkeme belgesi ve fotokopisi.
- İsveç’ce dil yeterlilik sertifikası ve fotokopisi.
- Çocuklara ait öğrenim diploma belge ve fotokopisi
Sizden istenmiş olan evraklar İsveç Vatandaşlık başvurusu için gerekli olan genel başvuru evrakları dır. Konsolosluğun Vatandaşlık işlemleriyle ilgilenen bölümü durumundaki farklılıklara göre sizden ek evraklar isteyebilir.
İsveç’te yapılan vatandaşlık başvurularında aile fertlerinizin 18 yaş altı yaşam masraflarını karşılayabileceğini kanıtlamaları gerekmektedir.
Bunun için kişi başına gerekli olan meblağı karşılayan banka bilgilerini bildirmeliler. İsveç vatandaşlık başvurularında uyum şartlarına uygun bulundurmayan evraklar ile yapılan başvurularınızın kabul edilmeyeceğini ve yeniden hazırlık yapmanız gerektiğini unutmayınız
.İsveç vatandaşlık başvuru evraklarınızın bulunduğunuz tarihe uygun güncel evraklar olduğuna dikkat etmeli eksiksiz hatasız olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
İsveç Vatandaşı İle Evli Olanlar
Evlilik Yolu İle Vatandaşlık Kazanımı
İsveç Aile Birleşimi Vizesi Türkiye Cumhuriyetin’de yaşayan vatandaşların İsveç Cumhuriyetin’de yaşamakta olan eşlerinin yada çocuklarının yanlarına yerleşmek veya Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan çocuklarını yanlarına alabilmek için başvuru yapmaları gereken vize türüdür.
Bu tip vizeler D TİPİ VİZE (uzun süreli vize) kategorisinde olduğundan başvurular direk İsveç Konsolosluklarına ve İsveç Büyükelçiliğine yapılmaktadır.
Başvuru için İsveç Cumhuriyeti tarafından istenen evraklar hazırlanmalı ve teslim edilmelidir. Duruma göre evraklarda değişiklik, ek evrak isteme, sürenin uzaması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
İsveç Vatandaşı İle Evli Olmak
- Sürekli oturum izni almanız size İsveç’da 10 yıl boyunca ikamet etmek imkanı sağlayacaktır. 10 Yılı geçen sürelerde oturum izni başvurunuzu yenilemeniz gerekmektedir.
- İsveç’te yaşadığınız süre 5 yılı tamamladığı takdirde sürekli oturum izni isteyebilir İsveç vatandaşlığına aday olabilirsiniz.
- Bir İsveç vatandaşı ile evli iseniz,Evliliğinizin devam ediyor olması, İsveçce’yi yüksek seviyede bildiğinizi ispat etmeniz,
- Sahte bir evlilik yapmadığınızı kanıtlamanız gerekmektedir.İsveç Vatandaşlığına geçmeden önce bir İsveç vatandaşı ile başka ülkede evlendiyseniz, evlilik belgelerinizin İsveç nüfus müdürlüğüne teslim etmeniz gerekmektedir.
- İsveç için önemli olan konu bilim,kültür,spor,sosyal alanlarda ülkeye katkı sağlayıp sağlamadığınızdır. Bu da” NATURALİZASYON” yöntemi ile bazı kriterler koyarak vatandaşlık için sınırlamalar olduğu anlamına gelmektedir.
Evlilik Dolayı ile Vatandaşlık İçin Gerekli Belgeler;
- Uzun süreli oturum izni vizesi formu.
- Pasaport.
- 3 Adet Biyometrik Fotoğraf.
- Pasaporttaki işlenmiş sayfaların fotokopileri.
- İsveç’te uyum konusunda entegre olduğunuzu kanıtlayan Konsolosluk yetkililerince hazırlanmış rapor.
- Bir ceza ve suça karışmadığını ispatlamak için emniyet müdürlüğünden alınmış adli sicil kaydı.
- Aile Cüzdanı.
- Emniyet müdürlüğünden yurt dışı giriş-çıkış kayıtlarının son 10 yıllık dokümanı.
- Evlilik İsveç’te yapıldıysa tam vukuatlı nüfus kayıt örneği İsveç dili ile bildirilmeli.
Başvuruyu yapan kişiler 17 yaşında evlendiler ise anne Baba muvafakatnameleri İsveççe tercümeleri ile birlikte hazırlanmalıdır.
Başvuruyu yapan kişiler 16 yaşından küçük ise evlenmelerine mani olmadığına karar veren mahkeme kararı da İsveççe tercümesi ile birlikte hazırlanmalıdır.
İsveç’te Eşlerin Yaşam, Medeni Hallerine Göre Vize Şartları
Eşler geçmişinde de bir yada birden fazla evlilik yapmış iseler evliliklerinin bittiğine ilişkin boşanma kararı ve İsveç veya Türkiye’den tanıma tenfiz kararı belgesi gösterilmelidir.
Ölüm kaynaklı bir durum var ise ölüm kayıt örnekleri de sunulmalıdır ve bütün bu belgeler İsveççe tercümeleri verilmelidir.
İsveç Oturum Vizesi
Neden İsveç’te Yaşamalı ?
- Sadece 6 saatlik çalışma süresi bile İsveç’te yaşamak için başlı başına bir sebep. Fikir özgürlüğü, inanılmaz rahat yaşam, insanlar arası sınıf kavramının olmaması, Daha ilkokulda başlayan kadın-erkek kavramı yerine insan olma kavramının öğretilmesi ve dünyada hiçbir yerde bulunmayan işçi hakları bu ülkede yaşamak için yeterli bir sebep.
- Dünyanın hiçbir yerinde olmayan geri dönüşüm faaliyetleri İsveç’te daha evlerden çöp çıkmadan başlıyor.
- Metal ve plastikler ise depozitolu olarak saklanıp nakte çevriliyor. Ülkede anaokulu, kreşler tamamıyla ücretsiz. Okullarda sınıf kavramı yok rahat edebileceğiniz şekilde tasarlanmış bölümler var.
- Yıllık kazancı belirlenen seviyeye çıkardığınızda sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor, rutin kontroller için yetkililer tarafından aranıyor ve çocuklar için ayağınıza kadar doktorlar geliyor.
- Şehirler tamamen doğa ile iç içe. Adaletse tartışmasız o kadar ki Başbakanın oğlu bir hamburger firmasında çalışıyor.
- Yaşları 45 i geçmiş olan yabancılara oturma izni en fazla 3 yıl süreyle verilmektedir ve bu kişiler yeterli geçim gelirine sahip olduklarını kanıtlamak zorundadırlar.
- Ayrıca kendileriyle birlikte yanlarında bulunan aile bireylerinin de geçimini sağlayacaklarını garanti etmeleri gerekmektedir.Yatırım İçin Gidenlerin Oturum İzni Alma Hakkı
- İsveç’e oturum izni verilecek kişi, eğer ekonomiye kayda değer bir fayda sağlayacaksa yada bulunacağı bölgede istihdam ihtiyacını karşılayacak özellikleri varsa oturum izni alabilir.
- İş hayatına sağlayacağı yararlar, girişimcilik özellikleri, yatırım yapmak istiyorsa sermayenin miktarı, teknolojik gelişmelere katkısı göz önünde bulundurulmaktadır.
İsveç Au- Pair Vizesi
İsveç da Au-Pair yoluyla işçi olmak 90 günden daha fazla çalışma izni gerektirir. Bu yüzden bu vize türü uzun süreli D TİPİ vize olarak başvurulmalıdır.
Bu vize başvurusu ile tek yetkili organ İsveç Konsolosluğu ve İsveç Başvuru merkezleridir.
Eğer İsveç Au-Pair iş kolu ile çalışmak istiyorsanız yanında ikamet edeceğiniz ailenin Au-Pair sözleşmesini onaylandığı takdirde vize almaya hak kazanırsınız.
Au-Pair vizesi için dil şartı aranmakta olup gidilecek dil kurslarında (en az 10 haftalık kurslar) kabul onayı belgesi de bildirilmesi gerekmektedir.
- İsveç Vize Başvuru Formu: İsveç Vizesi için İsveççe dilinde olacak şekilde eksiksiz ve hatasız doldurmanız gerekir. Formları iki adet halinde hazırlamalısınız.Bu form başvuru sahibi kişi tarafından imzalanmalıdır.
- Pasaport: Vize başvurusunda bulunan kişinin pasaportunun en az 3 yıl geçerlilik süresi olmalıdır. Eğer pasaportunuz musait değilse en yakın emniyet müdürlüğünden pasaport çıkartabilirsiniz.
- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf: Vize başvurusunda 2 adet biyometrik fotoğraf olmalıdır. Fotoğraflar son güncel halinizi belli edecek şekilde yüzünü kapatacak aksesuar örtü vs. bulunmadan çekilmiş olmalıdır.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: İsveç Vize başvurusu için kimliğin arka ve ön kısmını okunaklı olacak şekilde fotokopisini temin etmelisiniz.
- Barkodlu İkametgah Belgesi
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: İsveç Vize başvurusunda bu belge mutlaka olmalıdır.
- Uçak/Otel Rezervasyonları.
- Vize Ücreti (başvuru ofisinde nakit olarak ödenecektir).
İsveç Aile Birleşimi Vizesi
İsveç Aile Birleşimi Vizesi Türkiye Cumhuriyetin’de yaşayan vatandaşların İsveç da yaşamakta olan eşlerinin yada çocuklarının yanlarına yerleşmek veya Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan çocuklarını yanlarına alabilmek için başvuru yapmaları gereken vize türüdür.
Bu tip vizeler D TİPİ VİZE (uzun vize) kategorisinde olduğundan direk İsveç Konsolosluklarına ve İsveç Büyükelçiliğine yapılmaktadır.
Başvuru için İsveç tarafından istenen evraklar hazırlanmalı ve teslim edilmelidir. Duruma göre evraklarda değişiklik, ek evrak isteme, sürenin uzaması gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir.
İsveç Aile Birleşimi Vizesi Alabilmek İçin Gerekli Prosedürler
İsveç’te oturum ve çalışma izni olan akrabanızın yanına gidebilmek için bazı prosedürler uygulanmaktadır. Bu form İsveçce, doldurulur.
Göçmenlik bürosu sizin konaklama ve gelir düzeyini belirlemek sizi mülakata çağıracaktır.
Bu izin hem oturma hem çalışma izni verir ve izin çıkış süresi 6 ayı bulabilir.
Bu izin çıktıktan sonra 6 ay içinde Türkiye’de Konsolosluğa aile birleşimi için başvuruda bulunabilirsiniz.
Vizeniz onaylandıktan sonra İsveç’e geldiğiniz 8 gün içinde Göçmenlik ofisine aile birleşimi için başvurmanız gerekmektedir.
İsveç Aile Birleşimi Vizesi için Gerekli Belgeler
- Pasaport
- Biyometrik Fotoğraf
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Kişi Yabancı Ülke Vatandaşı İse
- Kimlik ön ve arka yüz fotokopisi
- Güncel Banka Hesap Dökümü
- Seyahat Sağlık Sigortası
- İsveç Vize Başvuru Formu
- İsveç Vize Talebini Beyan Eden Dilekçe
- Seyahat amacını destekleyen bilgi belgeleri
- Kişinin çalıştığını gösterir belgeler
- Eşin kimlik bilgileri: İsveç vatandaşı olduğunu gösteren onaylı resmi kimlik belgesi. Ayrıca vatandaşlık belgesi veya tam nüsha doğum belgesi ibraz edilmelidir.
- Evlenme ehliyeti belgesi.
- İkametgah belgesi
Vize Reddi Konuları
İsveç Schengen vizesi için yapmış olduğunuz başvurunuz kabul edilmemesi halinde size İsveç Konsolosluğu tarafından imzalanan bir “Ret Mektubu” gönderilecektir. Mektubun içeriğinde İsveç Schengen vize başvurunuzun hangi nedenlerle kabul edilmediğini öğreneceksiniz.
İsveç Schengen vize başvurunuzun reddi sonrasında ödemiş olduğunuz ücretler size verilmemektedir.
Bu sebeple İsveç Konsolosluğunun anlaşma yaptığı kurum turizm/seyahat acentelerinden gerekli yardımı alabilir tecrübelerinden yararlanarak en doğru şekilde sorunsuz başvuru yapma hakkına sahip olabilirsiniz.
İsveç Çalışma Vizesi
- Öğrenciler açısından İsviçre iş bulabilme oranı ülkenin küçük olmasına ve nüfusun az olmasına orantılı olarak fazladır. Ülkede okuldan mezun olduktan sonra yetenekli ve üreten öğrenciler için çalışma fırsatı yüksektir.
- İsveç şirketleri öğrencilere mezuniyet sonrası 6 ay çalışma imkanı verir. Ülkedeki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmanız demek zaten ülkenin uyum şartlarına adapte olmuş, dilinizi geliştirmiş, kültürüne yaşam şartlarına alışmış, sosyal yaşama karışmış yaptığınız stajlarla iş hayatına adım atmışsınız demektir.
- Ülkede çok çabuk iş bulmak ve para kazanmak istiyorsanız bilişim, çevre bilimi, mühendislik bölümlerini okumanızı tavsiye ederiz.
- Dünyada da olduğu gibi İsviçre’de de teknolojik gelişmeler hızla artmakta ve yenilenmekte olup bu iş kollarında istihdam sağlanmaktadır.
- Ülkenin bünyesinde yaşayan dünya çapındaki büyük şirketlerden H&M, İKEA gibi markalar istihdamda öncülük etmektedirler.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İsveç’te geçerli olan vatandaşlığınız yok ise çalışma izni alabilmeleri için AVRUPA BİRLİĞİ (European) veya AVRUPA EKONOMİK ALANI (European Economic Area) veya İsveç vizesi almaları gereken çalışma izin vize türüdür.
- Bu vizeye ülkeye giriş yapmadan önce sahip olmanız gerekmektedir. İsveç çalışma vizesi direkt olarak İsveç Konsoloslukları ve İsveç Büyükelçiliği ilgilenir.
- İsveç çalışma izni alabilmek için gerekli ön şart İsveç’teki bir iş yerin’den teklif yada İsveç’teki bir iş yeri ile anlaşma yapmış olmaktır.
- İsveç Cumhuriyeti çalışmak üzere başvuru yapan yabancı ülke (üçüncü ülke vatandaşları) için sınırlamalar koymuştur.
- İsveç vatandaşlığınız yok, Avrupa Birliğine üye olan ülkelerden herhangi birinde vatandaşlığınız bulunmuyor ise üçüncü ülke vatandaşısınız.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup kendi olanaklarınız ile bulduğunuz işin İsveç yetkililerinin belirlemiş olduğu kriterlere uygun olup olmadığından ve oradaki şartların sağlanmış olduğundan emin olmanız gerekmektedir.
- Bulduğunuz iş için o konumda çalışan İsveç vatandaşı yada AVRUPA BİRLİĞİ (European) veya AVRUPA EKONOMİK ALANI (European Economic Area ) veya İsveç vizesi sahibi kimse yoksa orada işe girip çalışabilirsiniz.
- Türkiye’de mezun olduğunuz üniversitenin alanında bir iş bulduysanız mezuniyetinden sonra 18 ay içerisinde vasıflarınıza göre bir iş bulduysanız yine İsveç size çalışma izni verecektir.
- İsveç’da üniversite öğrenimini tamamlayıp Türkiye’ye dönüş yapmış olduğunuzda İsveç’deki iş olanaklarından yararlanmak için 6 ay süreli vize alma hakkına sahip olursunuz.
- İsveç’da vasıflarınıza uygun iş bulur ya da 6 ay süreli geçiminizi sağlayacak paranız varsa İsveç’te çalışmaya bağlı oturum izni olan iznini Göç Ofisin’den başvuruda bulunabilirsiniz.
- Çalışmak istediğiniz iş bölümü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ, MÜHENDİSLİK gibi alanları kapsıyorsa İsveç Cumhuriyeti sizden dil bilme şartı(dil yeterliliği şartı) aranmayacaktır.
- Türkiye’de ki üniversitelerden mezun olup İsveç’te çalışmak istiyorsanız diplomanızın İsveç’deki üniversite diplomalarına denkliğinin bulunması gerekmektedir.
Çalışmak İçin Gerekli Olan Belgeler
- İsveç Vize Başvuru Formu: İsveç Çalışma Vizesi için İsveçce dilinde olacak şekilde eksiksiz ve hatasız doldurmanız gerekir.
- Formları iki adet halinde hazırlamalısınız.Bu form başvuru sahibi kişi tarafından imzalanmalıdır.
- Pasaport: İsveç’te çalışma başvurusunda bulunan kişinin pasaportunun en az 2 yıl geçerlilik süresi olmalıdır. Eğer pasaportunuz uygun değilse en yakın emniyet müdürlüğünden pasaport çıkartabilirsiniz.
- 2 Adet Vesikalık Fotoğraf: Vize başvurusunda 2 adet biyometrik fotoğraf bulundurulmalıdır. Fotoğraflar son güncel halinizi belli edecek şekilde yüzünüzü kapatacak aksesuar örtü vs. bulunmadan çekilmiş olmamalıdır.
- Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B): İsveç Çalışma Vize başvurusunda bulunurken eğer resmi nikahınız Türkiye’de yapılmış evlilik cüzdanını İsveç Cumhuriyeti kabul etmemektedir.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: İsveç Çalışma Vize başvurusu için kimliğin arka ve ön kısmını okunaklı olacak şekilde fotokopisini temin etmelisiniz.
- İkametgah Belgesi: Başvuru sahibi düzenlediği evraklar arasında bağlı bulunduğu bölgeden aldığı ikamet belgesi de eklemelidir. İkametgah belgesini nüfus müdürlüğünden veya bağlı bulunduğu muhtarlıktan alabilirler.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: İsveç Vize başvurusunda bu belge mutlaka olmalıdır.
- Sağlık Sigortası (Orijinal Belge: 30.000 € teminatlı Uluslararası geçerli olan poliçe İsveç seyahat tarihinden bir gün önce başlayıp, bir gün sonra sona ermelidir. İsveç Seyahat Sağlık Sigortası belgenizi acentemizden temin edebilirsiniz.)
- Mesleki gelişimi açıklayan öz geçmiş, karneler, diplomalar, iş sözleşmesi vs.
- Çalışma Biçimi: Tam zamanlı veya yarı zamanlı.
- Yıllık Brüt Maaş.
- Yabancı Yüksek Öğrenim Diploması.
- İsveç’de Alınmış Mesleki Eğitim Belgesi.
- Eğer Meslek İçin Zorunlu İse: Meslek icrası izninin verilmesi veya iznin çıkacağına dair verilen onay yazısı.
- Ticaret sicili kaydı veya İsveç’teki şirket tarafından verilmiş, kıyaslanabilir belge.
Çalışmak İçin Mavi Kart Sahibi Olmak
İsveç’e gitmek isteyen yüksek meslek grubu üçüncü ülke vatandaşları meslekleriyle alakalı işte çalışmak amacıyla geliyorlarsa yada yüksek öğretim maksatlı İsveç’da yaşayacaklar ise Mavi Kart başvurusu yapabilirler.
- Avrupa Birliği Üyesi olmayan üçüncü ülke vatandaşı olmanız gerekir.
- Tahsil durumunuzun yüksek yani üniversite mezunu olmanız gerekmektedir.
- Eğer üniversite eğitiminizi İsveç içinde yapmamış iseniz üniversite diplomanızda denklik aranmaktadır.
- İsveç’da bir yıl içerisinde en az 50.000 € maaş kazandığınız bir işte çalışıyor olmalısınız.
- Avrupa Birliği Mavi Kart için İsveçce bilmenize gerek yoktur.
- Başvurunuzu Türkiye Cumhuriyetinden yapıyorsanız öncelikle Türkiye’deki İsveç konsolosluklarına Ulusal Vize Başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
- Farklı bir ikamet izniyle İsveç’da yaşıyorsanız ve olması gereken şartlara uygun olduğunuzu düşünüyorsanız bağlı olduğunuz yabancılar dairesine giderek AB Mavi Kart başvurusu yapabilirsiniz.
- Çalıştığınız iş yerinizde çalışma sözleşmeniz 4 yıl ya da daha fazla süre için yapılmışsa mavi kart geçerlilik süresi 4 yıl olduğundan daha sonra süreyi uzatmak için başvuruda bulunmanız gerekmektedir
İsveç’te Çalışmak İçin Dil Şartı Var Mıdır?
İsveçce Bilgisini Kanıtlayan Belge İsveç Çalışma İzni başvurusu yapacak kişinin İsveç Konsolosluğunun kabul ettiği A1 seviye dil sertifikası mutlaka alınmalıdır.Başka kurslardan aldığınız sertifikalar konsoloslukça kabul edilmemektedir.
Bu sertifikaların asıllarını getirmeniz gerekmektedir Çalışmak istediğiniz iş bölümü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ, MÜHENDİSLİK gibi alanları kapsıyorsa İsveç sizden dil bilme şartı(dil yeterliliği şartı) aranmayacaktır.
Türkiye’de ki üniversitelerden mezun olup İsveç’te çalışmak istiyorsanız diplomanızın İsveç’te ki üniversite diplomalarına denkliğinin bulunması gerekmektedir.
İsveç Göçmenlik Başvurusu 2020
İsveç’e Gönüllü Gitmek
İsveç Göçmenlik Başvurusu 2020
İsveç Göçmenlik Başvurusu 2021
İsveç Göçmen Bürosu İletişim
İsveç Vatandaşlık Şartları
İsveç Çalışma İzni
İsveç Vatandaşlığı
İsveç Vatandaşlık Şartları 2021
• Sabıka kaydının temiz olması
• İsveç devletine vergi borcunun olmaması
• Ülke konuşulan dile hakim olmak
• Uyumluluk testlerinden yeterli puanı almak
• Düzenli bir gelirin var olması
• Kimlik bilgilerinin doğrulunabilir olması
• 18 yaşını doldurmuş olmak
• 10 yıl boyunca ülkede ikamet etmek
İsveç Çifte Vatandaşlığa İzin Veriyor mu?
İsveç Vatandaşı İle Evlenmek
İsveç Oturma İzni Veriyor mu?
İsveç Turistik Vize Kaç Gün?
İsveç Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
İsveç Vatandaşlık Şartları Madde Madde
• En az 5 yıl ülke sınırları içerisinde ikamet etmiş olmak
• Ülke dilini üst seviye konuşabilmek, yazabilmek
• Adli sicil kaydının temiz olması
• Devlete karşı vegi borcu olmaması
• Toplumsal uyumu 400 saatlik bir eğitim kursu ile kanıtlamış olması
• En az 1,5 yıllık bir süreçte çalışmış olmak
İsveç Oturum İzni Nasıl Alınır?
İsveç’te Çalışma İzni Nasıl Alınır?
İsveç Vatandaşı İle Evlenmenirsem Vatandaş Olur Muyum?
İsveç’te Yaşamak İçin Ne Gerekli?
İsveç Vatandaşıyla Evlilik Yapma
İsveç Aile Birleşimi Bekleme Süresi
İsveç Evlilik Vizesi
İsveç Aile Birleşimi Süresi Ne Kadar?
İsveç’te Yaşamak İçin Gerekenler Madde Madde
• Kimlik bilgilerinizin kanıtlanabilir olması
• Bu ülkede yaşamak adına süresiz ikametgahın olması
• En az 18 yaşında olmak
• Ülke diline yeteri kadar hakim olmak
• Adli sicil kaydının temiz olması
• Düzenli olarak alınan bir gelirin var olması
İsveç Aile Birleşimi Mülakat Soruları
İsveç Aile Birleşimi Vizesi Kolay Çıkar mı?
İsveç'te Vatandaşlık Nasıl Alınır?
İsveç Vatandaşlık İçin Koşullar
İsveç’te Çalışmak İçin İzin
İsveç Ev Tutmak İçin İzni Veriyor mu?
İsveç Vize Başvuruları Nereye Yapılır?
İsveç Vatandaşı Nasıl Olunur?
İsveç Vatandaşlık Şartları 2020
İsveç’te Doğum Yapmak Vatandaşlık
İsveç’te Oturum İzni Aşamaları
İsveç’te Çalışma İzni
İsveç Çifte Vatandaşlık
İsveç’te Oturum İzni Nasıl Alınır?
İsveç Göçmenlik Başvurusu
İsveç, AB vatandaşı olmayan yabancı uyrukların ülkeye gelmesi için vize talep eder. İsveç’te yaşamak için uzun süreli vize türlerinden birinin alınması ve ülkeye gidildikten sonra ikamet izni başvurusu yapılması gerekir. İsveç göçmenlik başvurusu İsveç Göçmenlik Ajansı’na yapılır.
İsveç göçmenlik başvurusu 2020 yılında pandemi sebebi ile kısıtlı bir şekilde yürütülmüştür. 2021 yılında ise vize başvuruları açılmış ve randevu verilmeye başlamıştır. Ülkeye gitmek için uzun süreli vize türlerinden olan çalışma, eğitim, aile birleşimi gibi vize türlerinden birini almanız ardından giriş yapabilir ve oturum izni alabilirsiniz.
İsveç’e göçmenlik başvurusu İsveç konsolosluğundan vize alınması ardından ülkeye gitmeniz ve oturum izni almanızla gerçekleşir. İsveç göçmenlik şartlarını sağlayan kişiler, gerekli belgelerle birlikte Göçme Ajansına müracaat etmelidir.
İsveç göçmenlik başvurusu 2021 yılının şartları doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. İsveç konsolosluğu web adresinde, İsveç’e gitmek için gereken güncel bilgiler yayınlanır. Bu bilgiler doğrultusunda gitme amacınıza göre bir vize almanız gerekir. İsveç’e gitmek için gönüllü projelere katılabilir, eğitim kurumları ile anlaşabilir veya çalışma amaçlı vize türüne başvuru yapabilirsiniz.
İsveç’te iş bulmak ülkeye yerleşmek ve kalıcı oturum izni almak için en kolay yollardan biridir. İsveç’te iş bulan yabancı uyruklu kişiler, işveren tarafından hazırlanan iş davetiyesi ile birlikte çalışma vizesi başvurusunda bulunabilir. Çalışma vizesi almak için gelir belgeleri, mesleki belgeler, pasaport, kimlik fotokopisi, ikametgah adresi gibi tüm belgelerin vize merkezine teslim edilmesi gerekir.
İsveç, ülkesinde yasal olarak 5 yıl ikamet eden yabancıların vatandaşlık başvurusunda bulunmasına izin verir. İsveç vatandaşlık şartları: yasal olarak 5 yıl aralıksız yaşamak, yabancı dil sertifikası, ülkede geçinmek için yeterli maddi gelirin olması, İsveç yasalarına göre yaşamış olmak gibi şartlardır.
İsveç’e yerleşmek için öncelikle uzun süreli bir vize türüne başvuru yapmanız gerekir. Vize başvurusu için pasaport almanız veya geçerliliği dolan pasaportunuzu yenilemeniz gerekir. Vize aldıktan sonra İsveç’e gidebilir ve Göçmen Ajansı’na başvuru yaparak oturum izni alabilirsiniz.
İsveç çalışma izni işveren tarafından hazırlanır. Çalışma izni olan kişiler, İsveç çalışma vizesine başvuru yaparak ülkeye gidebilir.
İsveç Kalıcı Oturum İzni
İsveç, ülkede 90 günden uzun süre konaklayacak olan yabancı uyrukluların oturum izni almasını zorunlu tutmuştur. İsveç’e uzun süreli vize türlerinden birini alarak gitmeniz ardından Göçmen ajansına oturum izni başvurusu yapabilirsiniz. İlk başvuru sonrasında verilen oturum izni geçici sürelidir. Ülkede 5 yıl ard arda ikamet edilmesi ardından İsveç kalıcı oturum izni vermektedir.
İsveç oturma izni ülkede yasal olarak ikamet ettiğinizi gösteren resmi izindir. Oturum izni, ülkeye eğitim, çalışma, aile birleşimi gibi uzun süreli vize türlerinden biri ile gelen kişilere verilir. Oturum izni başvurusu İsveç Göçmen Ajansı’na yapılır.
İsveç oturma izni nasıl alınır: İsveç oturma izni, İsveç sınırları içerisinde başvuru yapılacak yasal ikamet iznidir. Ülkeye gitmek için uzun süreli vize türlerinden birini almanız ardından İsveç’e seyahat edebilirsiniz. Ülkeye gittikten sonra Göçmen Ajansına gerekli belgeleri vermeniz ardından oturum izni başvurusu yapabilirsiniz.
İsveç oturum izin şartları: Ülkede bulunma amacını gösteren vizeye sahip olma, güncel pasaport sahibi olma, yeterli düzeyde yabancı dil bilme, ülkede kalacak ikametgah adresinin gösterilmesi, geçinmek için yeterli düzeyde gelirin olması gibi şartlardır.
İsveç’e yerleşme şartları: İsveç’e yerleşmek için öncelikle ülkeye giriş yapmanızı sağlayacak uzun süreli vize türlerinden birini almalısınız. İsveç’e gittikten sonra 2 ay içerisinde İsveç Göçmen Ajansına müracaat ederek oturum izni alabilirsiniz. Oturum izni, geçici sürelerle verilen bir izin olduğu için ülkede daha uzun süre kalmak isteyenlerin oturum izni uzatma başvurusunu yapması gerekir.
İsveç oturma izni ne kadar sürede çıkar: İsveç oturum izni başvurusu ardından verilecek oturum kartı, 45 gün içerisinde teslim edilir.
İsveç’te vatandaşlık nasıl alınır: İsveç’te vatandaşlık almak için ülkede yasal oturum izniniz olması, 5 yıl aralıksız ikamet etmiş olmanız, geçiminizi sağlayacak maddi gelirinizin olması, iyi düzeyde yabancı dil bilmeniz gerekir. Bu şartları sağlayan yabancı uyruklular, güncel pasaport, nüfus kayıt örneği, kimlik fotokopisi, fotoğraf, oturum izni belgeleri ile İsveç konsolosluğuna müracaat edebilir. İsveç, çifte vatandaşlık vermeyen bir ülke olduğu için vatandaşlıktan çıkma belgesinin de alınması gerekmektedir.
İsveç Vatandaşı Olma Şartları
İsveç vatandaşlığı ülkenin belirlediği şartların sağlanması ile sonradan alınabilir. İsveç, yabancı uyruklu kişilerin ülkesinde belirli sürelerde yaşaması ardından vatandaşlık başvurusu yapmasına imkan tanımıştır. İsveç vatandaşı olma şartları:
- 18 yaş ve üzerinde olma
- İsveç’te yasal olarak 5 yıl aralıksız yaşama
- Ülkenin resmi dillerinden en az birini iyi düzeyde bilme
- 1,5 yıl yasal olarak çalışma
- Ülkenin kültürüne uyum sağlama
İsveç vatandaşı olmak için İsveç vatandaşı ile evlenme, İsveç’te gayrimenkul yatırımı yapma gibi seçenekler de vardır. İsveç vatandaşı ile evlenenler, 1 yıl yasal olarak ikamet etmesi ardından vatandaşlık başvurusunda bulunabilir.
İsveç vatandaşlık başvurusu yapmak için yatırım yapacak kişilerin ülkede en az 300 bin Euro değerinde gayrimenkul alması gerekir. Gayrimenkul yatırımı yapan kişilere 5 yıl süreli oturum izni verilmektedir. Yasal olarak 5 yıl yaşanması, yabancı dil bilgisi gibi şartların sağlanması ardından vatandaşlık başvurusunda bulunmak mümkündür.
İsveç vatandaşlık şartları 2020 yılında açıklanan güncel bilgilerdir. Bu şartları sağlayanların İsveç konsolosluğuna gerekli belgeleri teslim etmesi istenir. İsveç, çifte vatandaşlık veren ülkelerden biri olmadığı için vatandaşlıktan çıkma belgesi de talep edilir.
İsveç’te yaşamak için ne gerekli: İsveç’te yaşamak için uzun süreli İsveç vize türlerinden birini alarak ülkeye gitmeniz ve 60 gün içerisinde oturum izni başvurusunda bulunmanız gerekir.
İsveç vatandaşı ile evlenmek vatandaşlık başvurusu yapmak için daha kısa süre ülkede yaşamanıza olanak tanır. Evlilik amacıyla ülkede bulunan kişiler yasal olarak 1 yıl ikamet etmeleri ardından vatandaşlık başvurusunda bulunabilir.
İsveç’te çalışma izni almak için işveren tarafından imzalı ve kaşeli belge alınması gerekir. Çalışma izni alan kişiler, İsveç çalışma vizesi şartlarına uyum sağlamalı ve gerekli evraklarla birlikte vize başvurusu yapmalıdır. Ülkede 1,5 yıl çalışma, yasal olarak 5 yıl ikamet etme gibi şartlarla vatandaşlık başvurusu da yapılmaktadır.
İsveç’te çalışmak vatandaşlık almak için zorunlu tutulan şartlardan biridir. İsveç vatandaşlığına geçmek isteyen yabancı uyrukluların ülkede en az 1,5 yıl yasal bir şekilde çalışması ve çalışma belgelerini vatandaşlık başvurusunda sunması zorunludur.