İngiltere Süresiz İzin
İngiltere Süresiz İzin Başvuru
Süresiz kalma izni (ILR) vize alarak Birleşik Krallık’ta yaşayan ve belirli bir süreyi geçmiş olan kişilere göçmenlik statüsü verilmesidir.
- Bu statü sayesinde kişiler vize olmaksızın ülkede istedikleri süre boyunca yaşama hakkı elde ederler. Ayrıca ülkede eğitim ve çalışma haklarından yararlanabilirler.
- Bu nedenle süresiz kalma izni aynı zamanda yerleşim vizesi olarak da adlandırılır. Daha önce Birleşik Krallık’ta ikamet hakkı elde etmemiş olan kişilere verilir.
Süresiz kalma iznine sahip olan kişiler istedikleri zaman ülkeye giriş çıkış yapabilirler. Ancak uzun süreli olarak ülkeden ayrılmamaları ve ülkede yaşamaya devam etmeleri gerekir.
Bu iznin alınabilmesi içinse kişilerin uygun olan Birleşik Krallık vizesine sahip olmaları ve o vize sayesinde belirlenmiş sürelerde ülkede kaldıklarını kanıtlamış olmaları gerekir.
Vize Tablosu
Kimler Süresiz Kalma İzninden Yararlanabilir?
Birleşik Krallık’ta yerleşim hakkı elde etmek alınan vize türüne ve o vize için belirlenen ülkede kalış süresine bağlıdır. Çünkü ülke tarafından belirli kişilere yerleşim hakkı verilmektedir.
ILR başvurusu hakkı kazanabilecek vize sahipleri ve ülkedeki vizeye bağlı kalış süreleri şunlardır;
- Soy vizesine sahip olanlar ülkede 5 yıl kaldıklarında
- Çalışma vizesi veya iznine sahip olanlar 5 yıl süreyle Birleşik Krallık’ta kaldıklarında
- Evlilik vizesine sahip olanlar 5 yıl ülkede kaldıklarında (2012 Temmuz’dan sonra vizenin verilmiş olması şartıyla)
- Yatırımcılar 5 yıl ülkede kaldıklarında (sürekli)
- Tüm İngiltere vize sahipleri 10 yıl kaldıklarında
- Sanatçılar, yazarlar ve besteciler 5 yıl ülkede kaldıklarında (sürekli)
- Emekli kişiler sürekli olarak 5 yıl ülkede kaldıklarında (bağımsız araca sahip olmaları durumunda)
Bu kişiler dışında insanı koruma kapsamına dahil edilerek ülkeye giriş yapan mültecilerin ve insanların süre şartı olmadan yerleşim izni almaları mümkündür.
Süresiz Kalma İzninden Yararlanmak İçin Gereken Süre?
İngiltere’de süresiz kalma izninin elde edilebilmesi için ülkede bulundukları yıllar içerisinde kesintisiz kalış süresine uymuş olmaları gerekir.
Bu süre vizenin alınmasından ya da kişinin ülkeye giriş yapmasından itibaren geçerli olmaya başlar. Vizeyle Birleşik Krallık’ta kalan kişilerin 1 yıl içinde 180 gün ülkede kalmaları gerekir. Bu süre içinde kendilerine verilen devamsızlık hakkından yararlanabilirler. Ancak devamsızlık durumunu aşmamaları gerekir. Böylelikle belirlenen yıllar boyunca kesintisiz kalış sürelerine uyum sağlayanlar süresiz kalma iznini elde edebilirler.
Devamsızlık Sayılabilecek Ciddi Durumlar Nelerdir?
Süresiz kalma izninin elde edilmesi için belirlenen yeterlilik döneminin tespiti için kişilerin Birleşik Krallık’ta yıl boyunca belirlenen süre boyunca kalmaları gerekir.
Ancak bu süre içerisinde devamsızlık yapılabilmesi mümkündür. Fakat devamsızlığın yapılabilmesi devamsızlık sayılabilecek ciddi durumların yaşanması gerekir.
Ciddi durumlar arasında şunlar vardır;
- Doğal afet
- Yakın akrabanın doğumu
- Fikir ayrılığı
- Yakın akrabanın ölümü
- Ciddi hastalık (yakın aile üyeleri dahil)
Ciddi durumlar değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu ciddi durumların devamsızlık sayılması için ispatlanması gerekir. İspat için doğum belgesi, ölüm belgesi, tıbbi belgeler, doğal afet nedeniyle bilet alınamamasını belirten belgeler kullanılabilir. Böylelikle kişiler devamsızlık hakkını kullanarak ülkeye gelmeyebilirler.
Süresiz Kalma İzni Almaya Kimler Uygun Değildir?
Süresiz kalma izni için gerekli şartları taşıyanların her durumda izin başvurusu yapmaları mümkün değildir. Birtakım sebepler nedeniyle onların başvuru yapmaları engellenmiştir.
ILR başvurusu yapmayı engelleyen durumlar şunlardır;
- Başvuru yapacak kişi Birleşik Krallık dışında 5 yıldan fazla süre geçirmiş olduğunda
- Başvuruda bulunacak kişi ödemesi gereken vergileri ödemediyse (1.seviye genel vize sahiplerinde özellikle)
- Kişinin ILR başvurusu yapabilmesi için gerekli süre tamamlanmadan başvuru yapmasında
- Başvuru yapan kişi kendisinden istenen belgeleri teslim etmediğinde
- Başvuru yapan kişinin yasadışı göç geçmişi bulunduğunda
- Kişinin ceza alması durumunda (iki yıl izin alma gecikmesine neden olur)
Bu özellikleri taşıyan kişiler başvuruda bulunamazlar dolayısıyla da Birleşik Krallık’a yerleşim hakkı elde edemezler. Bu kişilerin vize sayesinde ülkede bulunmaya devam etmeleri mümkündür.
Süresiz Kalma İzni Başvuru Zamanı
Süresiz kalma izninden yararlanmak isteyen kişilerin izni alabilmeleri için başvuruda bulunmaları gerekir. Başvuru bulunma zamanı ise vize veya kalış sürelerinin dolmasından önce olmalıdır.
Süre dolmadan izne başvuran kişiler izni almak için şartları oluşturmuş olduklarında izne sahip olarak Birleşik Krallık’ta yerleşim hakkı elde edebilirler.
Ayrıca başvuru için ücret ödenmesi gerektiğinden erken başvurunun reddedilmesi durumunda ücret iadesi yapılmadığından başvuru ücretinin tekrar yatırılması gerekir.
ILR Başvuru Formu
Süresiz kalma izninden yararlanmak isteyenlerin başvurularının işleme alınabilmesi için ILR başvuru formunu doldurmaları gerekir. ILR için iki farklı başvuru formu vardır. Bunlar SET O ve SET M başvuru formlarıdır.
Bu başvuru formları söz konusu kişinin ülkede kalmasını sağlayan vize türüne göre değişir. Vize türüne göre bu formlardan birisi seçilerek doldurulur. Formun çıktısı alınır ve siyah kalem kullanılarak doldurulur.
Formda istenen kişisel ve temel bilgilerin tamamının büyük harf kullanılarak eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Böylelikle eksiksiz hazırlanan forma başvuru esnasında teslim edilebilir.
Ülkeye Yerleşen Kişinin Ortağı Olarak Yapılabilecek Başvuru
ILR başvurularının çeşitli şekillerde yapılması mümkündür. Eşiniz veya partnerinizi Birleşik Krallık’ta yerleşik olarak bulunuyorsa o kişinin ortağı olarak süresi kalma izni başvurusunda bulunabilirsiniz.
Bu başvuru esnasında çocuklarınız varsa çocuklarınızı da başvurunuza dahil edebilirsiniz. Başvurunuza dahil edebileceğiniz çocukların 18 yaşını geçmemiş olmaları gerekir. Ayrıca eşinizin veya partneriniz yerleşimine bağlı olarak ILR başvuru yapabilmeniz için eş veya partner vizesinden yararlanarak 5 yıldır ülkede bulunuyor olmanız lazımdır.
Bu şartları taşımanız durumunda izin almak için doldurmanız gereken form SET M formudur.
Ortak Olarak Yapılan ILR Başvurularında Gerekli Belgeler
Birleşik Krallık’ta yerleşen eş veya partnerinize ortak olarak ILR başvurusunda bulunacağınız durumlarda sizden ibraz etmeniz gereken belgeleri ibraz etmeniz gerekir.
Ortak olarak yapacağınız başvuru için şu belgeleri ibraz etmelisiniz;
Fotoğraf: Göndereceğiniz fotoğraf adedi 2 olmalıdır. Ayrıca fotoğrafların arkasına tam adınızı yazmalısınız. Bunun dışında fotoğraflarınız pasaportta kullanıma uygun olarak çekilmiş olmalıdır. Ayrıca sizin fotoğrafınızın yanı sıra eşinizin ve bağımlı olan çocuklarınızın fotoğrafları da gereklidir. Eş ve çocuğunuzun fotoğraflarının arkalarında da isimleri yazmalıdır.
Pasaport fotokopileri: Bu fotokopilerde pasaportunuzun ilk sayfası yani bilgilerinizin yer aldığı sayfanın fotokopisi olmalıdır. Ayrıca son sayfa fotokopisi ile damga bulunan sayfaların fotokopileri bulunmalıdır.
Mali gereksinim belgeleri: 18600 Gbp’luk mali gereksinimi karşılayacağınızı ispatlamanız gerekir. Bu geliri ispatlamak için maaş, sponsorun geliri, her iki kişinin emeklilik maaşları ve 16 bin Gbp nakit tasarrufu kullanılır.
- İngiliz dil bilgisi belgeleri
- Birleşik Krallık’ta yaşanıldığını gösteren belge
Bunlar dışında istenen ek belgelerle birlikte tüm belgelerin Galce ya da İngilizce olması gerektiğini unutmamalısınız. Belgeleriniz bu dillerde değilse tercüme edilmiş nüshalarını da eklemelisiniz. Ayrıca başvuru için gerekli olan tüm belgelerinizin orijinal olmasına özen göstermelisiniz.
Göçmen Olarak Yapılabilecek ILR Başvurusu
ILR iznini göçmen kategorilerinden yararlanarak da almak mümkündür. Göçmen olarak yerleşim izni almak isteyenler SET O başvuru formunu doldurmaları gerekir.
Bu formu doldurabilecek ve göçmen olarak yerleşim izni başvurusunda bulunabilecek kişiler arasında şunlar vardır; yüksek vasıflı göçmen, yazar, çalışma iznine sahip kişi, yakını vefat eden ortak, yatırımcı göçmen, girişimci göçmen, besteci, İngiltere soyuna sahip kişi, iş adamı, avukat ve sanatçıdır.
Göçmen Olarak Yapılan ILR Başvurusu Evrakları
ILR başvurusunu göçmenlik statüsünden yararlanarak yapacak olan kişilerin SET O formunu doldurmak dışında başvuru için gerekli olan evrakları sunması gerekir.
Başvuru evrakları şunlardır;
- Fotoğraf (İki adet pasaporta uygun boyutlu fotoğraf gerekir. Ayrıca başvuru sahibinin bağımlı çocuğu varsa ona aitte 2 fotoğrafa ihtiyaç vardır. Fotoğrafların tamamının arkasında tam ad yazmalıdır.)
- Pasaport (Pasaport yerine ulusal kimlik kartının geçerli olduğu durumlar vardır. Ayrıca başvuru sahibinin bakma yükümlülüğü bulunan kişiler varsa onlara ait pasaportlarında verilmesi gerekir.)
- Pasaport fotokopileri (Pasaportların son ve ilk sayfalarının fotokopileri çekilmelidir. Ayrıca vize ve damganın bulunduğu sayfalarında fotokopileri çekilip dosyaya eklenmelidir.)
- İngiltere’de yaşadığının kanıtı
- İngilizce dil bilgisi kanıtı
- Devamsızlık belgesi kanıtları
Bu belgelerin orijinal hallerinin başvuru esnasında teslim edilmesi gerekir. Fotokopilerin kabulü yapılmaz. Bunlar dışında ise belgelerin İngilizce veya Galce olması zorunluluğu vardır.
Mülteci Olarak ILR Başvurusu Yapma
Ortak ve göçmen olarak süresiz kalma izni başvurularının dışında mülteci olarak ILR başvurusu yapma hakkı da vardır. Birleşik Krallık’a mülteci olarak gelen kişiler ILR hakkı elde edebilirler. Mülteci olan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve eşleri de yanlarında bulunuyorsa süresiz kalma iznine dahil edilebilirler.
Mülteci olarak başvuru yapanların dolduracakları başvuru formu SET (koruma yolu) başvuru formudur. Bu formu dolduran ve başvuru yapan kişilerin ücret ödemesine gerek yoktur. Mülteci olarak Birleşik Krallık’a gelmelerinden sonra 5 yıl boyunca ülkede yaşadıklarında ILR hakkını kazanabilirler.
Uzun Süreli Kalış Sonrası ILR Başvuru Hakkı
Birleşik Krallık vizelerinden birisini alarak ülkeye gelenler ve 10 yıl boyunca ülkede kalmaya devam edenler ILR başvuru hakkına sahip olabilirler.
Uzun süreli kalış yapanların vize türü aranmaksızın bu hakkı kazanmaları mümkündür. Ancak ILR’ye başvuru yapabilmeleri için bu kişilerin 10 yıl ülkede kaldıklarını kanıtlamaları gerekir.
Uzun süreli kalış sonrası ILR hakkını kullanacak kişilerin haktan yararlanma durumlarını anlamaları için vize aldıkları gün veya kalma izni aldıkları gün itibariyle sayım yapmaları gerekir. Bu hakkı kazandıklarını tespit eden kişilerin ILR izni alabilmeleri için 2389 Gbp başvuru ücreti ödemeleri gerekir.
İngiltere’den Uzun Süreli Ayrılışta İkamet İznin Yenilenmesi
İngiltere’de süresiz kalma iznine sahip olan kişiler çeşitli nedenlerden dolayı ülkeden uzun süreli ayrılış yaşayabilirler. Bu ayrılık izin belgesinin kaybı veya 2 yıldan fazla ülke dışında kalma şeklinde olabilir.
Bu durumda olan kişiler geri dönen yerleşik vizesine başvurması gerekir. Bu vizeyi alabilmeleri için kanıt sunmaları gerekir.
Sunulabilecek kanıtlar arasında ülkeyle güçlü bağlarının olduğunun, İngiltere’de yaşandığının ve neden ülkeden ayrıldığını belirten kanıtlardır. Geri dönen yerleşik vizesinin alınabilmesi için kanıt sunanların ayrıca 516 Gbp vize ücreti ödemeleri gerekir. Böylelikle ülkede kalıcı olarak yaşamaya devam edebilirler.
Geri dönüş yerleşik vizesine başvuran kişilerin başvuru için kullanacakları belgeler arasında ise şunlar vardır; geçerli pasaport, fotoğraf (2 tane), İngiltere bağ kanıtları, başvuru formu ve biyometrik bilgilerdir. Bunun dışında belgelerin aranılan dilde olmaması durumunda tercüme edilmiş nüshalarının teslim edilmesi gerekir.
Süresiz Kalma İzni Başvurusunda İngiltere’de Yaşam Sınavı
Süresiz kalma izni başvuru hakkı elde eden kişiler belge gereklilikleri yanı sıra İngiltere’de yaşam testi isimli bir sınava girmek zorundadır. Bu sınav sonucunda başvurularının kabul edilip edilmemesi belli olabilir.
Bu test ücretli bir testtir ve ücretin yatırılıp randevu alınması gerekir. Randevu sırasında kişilerin sınava katılacakları sınav merkezini belirlemeleri gerekir. Böylelikle randevu gününde seçtikleri sınav merkezine giderek teste katılabilirler.
Sınav süresi 45 dakikadır ve hazırlanmış olan 24 sorunun bu süre içerisinde çözülmesi gerekir. Sorular ise İngiltere’nin gelenek ve göreneklerine dair sorulardır.
Yaşam testi sınavı başvuru sahipleri için zorunlu bir sınavdır ancak bazı başvuru sahiplerinin bu sınavdan muafiyeti vardır. Bu kişiler 65 yaşından büyükler, 18 yaşından küçükler, daha önce sınava giren ve başarılı olanlar ve sınava girmeleri için engeli (fiziksel veya zihinsel) bulunanlardır.
Süresiz Kalma İzni İçin İngilizce Yeterliliğinin Olması
Süresiz kalma izninin alınabilmesi için başvuru sahiplerinin yaşam testi sınavı dışında İngilizce yeterliliklerini kanıtlama zorunlulukları vardır. İngilizce yeterliliğinin kanıtlanması için başvuru sahiplerinin dil sınavına girmiş olduklarını ve bu sınavdan seviye B1 (CEFR) puan aldıklarını kanıtlamaları gerekir.
Bunun dışında Birleşik Krallık’ta geçerli olan yüksek lisans ve lisans düzeyinde İngilizce bilgilerinin olduğunu belgeyle kanıtlamaları gerekir.
İngilizce dil yeterliliğinin bulunduğunu kanıtlama belirlenmiş ülkelerin vatandaşları için muaf tutulmuştur. Vatandaşları için İngilizce muafiyeti bulunan ülkeler şunlardır; Jamaika, ABD, Guyana, Belize, Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Avustralya, St Vincent ve Grenadinler, Barbados, Kanada, Greana, St. Lucia, Dominika ve Yeni Zelanda gibi ülkelerdir.
Bu ülke vatandaşları dışında yaşlılar (65 yaş üstü), çocuklar (18 yaş altı) ve engeli bulunan kişilerde dil muafiyetine sahiptirler.
ILR Sahiplerine Verilen Haklar
Başvuruları sonucu süresiz kalma izni elde eden kişiler tüm İngiliz vatandaşlarına verilen haklardan yararlanma hakkı elde ederler. ILR izinleri sayesinde ülkedeki eğitimlerden yararlanabilirler. Ülkede istedikleri yerlerde çalışabilirler.
Ayrıca doğum izni, babalık izni, sağlık ve doğum yardımı gibi haklardan İngiliz vatandaşları gibi yararlanabilirler.