Hollanda Oturma İzni
Hollanda Oturma İzni Başvuru
Hollanda oturma izni, Hollanda’da en az üç ay kalmak isteyenler için gereklidir. Bu belge sayesinde Hollanda’da beş yıla kadar kalmak mümkün. Hollanda’da oturmak için izne ihtiyacınız olup olmadığı uyruğunuza ve kalış amacınıza bağlıdır. Çünkü MVV vizesine başvurmanız da gerekli görülebilir.
Vize Tablosu
Hollanda Oturma İznine Başvurması Gerekenler
Eğer Avrupa Birliği (AB) üyesi bir vatandaşın veya Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) bir çalışanın ya da bir İsviçre vatandaşının aile üyesi iseniz oturma izni almanıza gerek yoktur. Fakat Avrupa Birliği Yasasına göre yasal ikamet belgesini doğrulamak için yine de başvuruda bulunmanız gerekecektir.
Bu iki gruptan birine giriyorsanız Hollanda oturma iznine ihtiyacınız yoktur ama uzun süre ülkede kalmayı düşünüyorsanız yerel Durch yetkililerine kaydınızı yaptırmanız gerekecektir.
Ailenizde bir AB veya EEA üyesi bulunmuyorsa ve uzun süre Hollanda’da kalmayı planlıyorsanız, Hollanda oturma izni almanız gerekecektir.
Hollanda Oturma İzni Koşulları
Hollanda oturma izni alabilmeniz için bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor.
Hollanda oturma izni koşulları şu şekildedir;
- Pasaportunuz ve kimlik belgeniz ülkede kalacağınız süre boyunca geçerli olmalıdır.
- Geçiminizi sağlayacak yeterli mali kaynağınız bulunmalıdır. Bu yeterliliği belgelemek için; maaş bordrosunu, maaş beyannamesini, varsa şirketteki hisselerinizi gösteren resmi evrakları kullanabilirsiniz. Ayrıca sosyal yardım kuruluşunun yazacağı mektuplar da referans olarak kabul ediliyor.
- Mutlaka sağlık sigortanız olmalıdır. Bu sigorta, Hollanda’da yaşayacağınız sürenin tamamını kapsamalıdır.
- Kamu düzenini, ulusal barışı veya güvenliği bozacak bir risk oluşturmamalısınız.
- Hollanda’da kalma amacınızı belge ve kanıtlarla göstermelisiniz. Örneğin, iş sözleşmesi, eğitim belgesi, evlilik veya hemcins ile birliktelik belgesi gibi.
- Tüberküloz testi yaptırmanız gerekebilir. Hollanda’da yaşamaya başladığınız ilk aylarda bu test yapılmalıdır. Eğer tüberküloz hastalığınız varsa tedavi olmalısınız. Ülkeye yerleştiğiniz ilk 3 ayda bu testi yapmazsanız oturma izniniz elinizden alınır. AB veya AEA vatandaşları tüberküloz testinden muaf tutulur. Ayrıca İsviçre’den oturma izni olanlar, başka bir AB ülkesinde ikamet edenler, AT oturma izni olan kişiler ve aileleri de yine testten muaftır.
Bütün bunlar sadece genel koşullardır. Kalma amacına göre ek koşullar öne sürülebilir. Mesela öğrenci vizesinin gereklilikleri ile çalışma vizesinin koşulları birbirinden farklılık gösterebilir.
Hollanda Oturma İzni İçin Tavsiyeye İhtiyaç Duyulur Mu?
Hollanda oturma izni için bir sponsora yani tavsiye mektubuna ihtiyacınız olacaktır. Hollanda’ya gitmeniz ile ilgilenen kuruluş veya kişiler sponsorunuz olabilir. Örneğin, Hollanda’da ailenizle beraber kalmak için vize başvurusunda bulunduğunuz zaman, bir aile üyesi size sponsor olabilir.
Benzer şekilde Hollanda’ya okumak için gidecekseniz ve oturma iznine ihtiyacınız varsa eğitim kurumunuz sponsorunuzdur. Eğer çalışmak için gidiyorsanız ve Hollanda oturma izni alacaksanız işvereniniz size sponsor olur. Özetle aile vizesi, eğitim vizesi veya çalışma vizesi için oturma iznine ihtiyacınız varsa mutlaka sponsorunuzun olması gerekiyor.
Hollanda Oturma İznine Başvuru Nasıl Yapılır?
- Öncelikle MVV’ye ihtiyacınız var mı, yok mu onu kontrol edin. Uzun süreli kalış için verilen MVV, bazı oturma izni başvurularında gerekli görülüyor. MVV vizeniz varsa oturma izniniz onaylanana kadar Hollanda’ya girmenize izin verilir.
- Bu bir çeşit geçici ikamet iznidir. Eğer sizden MVV vizesi isteniyorsa başvuruyu bizzat yapabileceğiniz gibi sizin adınıza sponsorunuz da başvuruda bulunabilir.
- Eğer kendiniz başvuracaksanız, ülkenizin Dük konsolosluğundan işlem yapabilirsiniz. Sponsorunuz sizin adınıza başvuruyorsa, Göçmenlik ve Vatandaşlığa Geçiş Dairesine doğrudan başvurabilirler.
- Bir MVV almanız gerekli görülüyorsa, yurttaşlık uyum sınavı yani vatandaşlık entegrasyonu sınavına da girmeniz gerekecektir. Hollandaca dili ve ülke hakkındaki bilginizi bu sınavla test edecekler. 18 ila 65 yaş arası tüm yetişkinlerin bu sınava girmesi gerekir. Sınav, oturma izni için başvurduğunuz Hollanda konsolosluğunda online olarak yapılır.
- MVV’ye ihtiyacınız yoksa, yani MVV vizesi almanız istenmediyse; Hollanda’ya girdikten sonraki 90 gün içinde oturma iznine başvurmanız gerekecektir. Bu süre zarfında Hollanda oturma izni başvurusu yapmadıysanız yasadışı olarak ülkede kalıyorsunuz demektir. İsterseniz kendi ülkenizdeyken de başvuru yapabilirisiniz. Ya da sponsorunuz sizin için IND’ye başvuru yapabilir. Başvuru formuyla beraber konaklama amacınıza uygun gerekli belgeleri siz veya sponsorunuz doldurabilir. Belgeler ve şartlar, başvurduğunuz oturma iznine göre değişiklik gösterir.
- Belgeler Hollandaca, Fransızca, Almanca veya İngilizce ile yazılmış olmalıdır. Eğer farklı bir dil kullanılmışsa, resmi olarak yetkilendirilmiş Hollandalı bir tercüman tarafından çevrilmeli ve orijinal halleriyle birlikte sunulmalıdır. Bu yabancı belgeler, ülkenizde görev yapan hükümet yetkilisi tarafından onaylanıp, yasallaştırılmalıdır.
- Doğum, evlilik belgeleri, iş sözleşmeleri, banka hesap özetleri ve diğer tüm belgeler apostil damga ile tasdik edilmelidir. Belgelerde bulunan tüm imzalar aslını düzenleyen görevli tarafından yenilenmelidir. Önceden düzenlenen tüm evrakların aslına uygun olduğu noter huzurunda onaylatılmalıdır.
- Düzenleyip gönderdiğiniz başvuru için belirlenen ücreti zamanında ödemelisiniz. İşlem ücreti seyahat amacınıza bağlıdır. Eğer ödeme yapmazsanız başvurunuz işleme alınmaz. Fakat belirtmek gerekir ki başvurunuz onaylamazsa bu ücret geri tarafınıza iade edilmez.
- Başvuru işlemlerinizi kurallara uygun olarak yaptıysanız, belgeleri doğru ve tam doldurduysanız talebinizin kabul edilip edilmediğini öğrenmek için beklemeye geçebilirsiniz. Hollanda oturma izni başvurularının işleme alınması 90 günü bulabiliyor. Değerlendirme sonucuna göre oturma izni verilip verilmediği tarafınıza iletiliyor.
- Hollanda oturma izni için yaptığınız başvuru kabul edilirse, belgenizi Hollanda’daki IND ofisinden alabilirsiniz. Verilen izin belgesi, isim soyisim gibi kişisel bilgilerinizi, ülkede kalış amacınızı, iznin geçerliliğini, çalışma durumunuzu ve V numaranızı içerir.
Hollanda Oturma İzni Geçerlilik Süresi
Hollanda oturma izni için tanınan geçerlilik süresi kalış amacınızla yakından alakalıdır. Fakat en fazla 5 yıla kadar geçerliliği vardır. Eğer Hollanda oturma izniniz 5 yılı doldurduysa ve uzatmak istiyorsanız tekrar talepte bulunmanız gerekiyor.
Uzatma başvurusunda bulunabilme hakkı genelde herkese tanınıyor. Fakat au pair, değişim programı veya mevsimlik işçi gibi vasıflarda ülkede oturma izni aldıysanız uzatma başvurusunda bulunamazsınız. Sonuç olarak oturma izninizi uzatma talebine bulunamıyorsanız: yeni bir kalış amacıyla tekrar izin başvurusu yapmanız gerekecektir.
Hollanda Oturma İzni Türleri
Hollanda oturma izni türleri geçerliliğine göre ve amacına göre olmak üzere ikiye ayrılır.
Geçerliliğe göre izin türleri;
- Geçici oturma izni: 5 yıla kadar Hollanda’da kalma hakkı tanır. 5 yıldan sonra dileyenler izinlerini uzatabilirler, fakat bu herkes için geçerli değildir.
- Kalıcı oturma izni: Süresiz olarak Hollanda’da kalmaya izin verir. Fakar arka arkaya 5 yıl ülkede yaşamış olmanız gerekiyor. Kesintisiz 10 yıl Hollanda’da yaşamışsanız, bu izni almaya hak kazanabilirsiniz.
Amaca göre izin türleri;
Genellikle geçici oturma izinlerini kapsar. Amacınıza göre başvuru yapabilir ve sınırlı süreliğine de olsa Hollanda’da oturabilirsiniz.
- Hollanda Çalışma Vizesi
- Hollanda Aile Vizesi
- Hollanda Eğitim Vizesi
- Hollanda Au Pair Vizesi
- Hollanda Tatilde Çalışma Vizesi
Her vizenin koşulları, kısıtlamaları, gereksinimleri ve geçerliliği farklılık gösterir.