Hollanda MVV Vizesi
Hollanda MVV Vizesi Başvuru
Hollanda’da 90 günden fazla kalmak isteyen kişiler, Hollanda oturma vizesine başvurmalıdır. Aynı zamanda Hollanda uzun süreli vizesi (MVY) de başvurulması gereklidir.
Vize Tablosu
Hollanda MVV Vizesi Ne Demektir?
MVV, yani uzun süreli Hollanda oturma vizesine geçici oturma izni veya ikamet izni denilmektedir. Hollanda oturma vizesinin başvuru sonucu beklenirken, başvuru sahibinin Hollanda’ya girmesine izin verilmektedir.
Schengen vizesi ile benzerlik gösteren MVV vizesi, sahibinin Hollanda’ya girdikten sonra 90 gün içerisinde başvuruda bulunmasına izin vermektedir. Burada farklılık gösteren nokta Schengen vizesi ile Hollanda oturma iznine başvurulamamasıdır.
MVV Vizesine Hangi Durumlarda Başvurmam Gerekir?
Aşağıda belirtilen durumlar haricinde MVV vizesine başvurmak şarttır:
- AB veya AEA üyesi bir ülkenin vatandaşıysanız, ya da İsviçre’nin vatandaşıysanız MVV vizesine başvurmanıza gerek yoktur.
- Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Kore, Japonya, Monako, Vatikan ve Amerika ülkelerinden herhangi birinin vatandaşıysanız MVV vizesine başvurmanıza gerek yoktur.
- AB, İsviçre veya AEA üyesi bir ülkenin vatandaşı ile birlikte yaşayacaksanız MVV vizesine başvurmanıza gerek yoktur.
- Schengen Bölgesi ülkelerinden herhangi birinde oturma izniniz var ise MVV vizesine başvurmanıza gerek yoktur.
- Son iki yıl içinde Hollanda’da oturma izniniz olmuş ise MVV vizesine başvurmanıza gerek yoktu.
- AB veya AEA ülkelerinde geçerli mavi kartınız var ve mavi kartınız en az 18 aylık ise MVV vizesine başvurmanıza gerek yoktur.
- Hollanda’da doğduysanız ve 12 yaşın altındaysanız MVV vizesine başvurmanıza gerek yoktur.
- Bir Start-up girişimi için başvuruyorsanız MVV vizesine başvurmanıza gerek yoktur.
- AB içi hareketlilik kapsamında bir şirketin Hollanda şubesine geçiş yapıyorsanız MVV vizesine başvurmanıza gerek yoktur.
MVV Vizesine Nasıl Başvurabilirim?
MVV vizesine başvurmadan önce, MVV vizesine başvurmanızın şart olup olmadığını kontrol edin, eğer MVV vizesine başvurmanız şart ise uyum sınavına girmeniz gerekecektir. MVV vizesine başvurmanız şart değil ise ikamet ettiğiniz ülkede veya Hollanda’ya girdikten sonra oturma iznine başvurabilirsiniz.
Vatandaşlık Entegrasyonu Sınavı
Hollanda MVV vizesine başvurulmadan önce 18 ile 65 yaş arasında bulunan kişilerin vatandaşlık entegrasyon sınavına girmesi gereklidir. Söz konusu sınav, Hollandaca dili ve toplumu hakkındaki bilginizi ölçen 3 bölümden oluşur. Sınava başvurduğunuz Hollanda Büyükelçiliğinde yaklaşık 150 € ödedikten sonra girebilirsiniz.
Aşağıda belirtilen şartları taşıyan kişiler uyum sınavından muaftır;
- Türk vatandaşıysanız.
- Evlat edinme, Oturma izni, Ücretli istihdam, eğitim veya Tıbbi tedavi amacı ile Uluslararası bir antlaşmanın kapsamında bulunan kişiler uyum sınavından muaftır.
- Üniversite diploması, vatandaşlık entegrasyon sertifikası veya Hollandaca dili gibi niteliklere sahip olan kişiler uyum sınavından muaftır.
MVV Vizesi Başvuru Yolları
Hollanda’ya girmek için MVV vizesine ihtiyacınız var ise MVV vizesine, Giriş ve İkamet Prosedürü (TEV) aracılığıyla başvurabileceğiniz iki yol mevcuttur.
- Başvurunuzu Kendiniz Gerçekleştirin: Başvuruyu kendisi yapan kişilerin ülkelerinde bulunan Hollanda Büyükelçiliğinde bulunan Giriş ve İkamet Prosedürü aracılığıyla başvurusunu gerçekleştirmesi gerekmektedir.
- Bir Sponsor Aracılığı ile Başvurun: Hollanda’da sponsoru bulunan kişiler gerekli evrakları sponsora göndermelidir, ardından sponsor kişinin yerine Giriş ve İkamet Prosedürü (TEV) aracılığıyla başvuruyu gerçekleştirebilir. Aynı zamanda sponsorun başvuruyu Göçmenlik ve Vatandaşlığa Geçiş İdaresi (IND) ‘ne sunmaları gerekmektedir
MVV Vize Ücreti
Schengen vizesinde olduğu gibi, MVV vize başvurunuzun işleme alınabilmesi için ücret ödemeniz gerekmektedir. Söz konusu ücret seyahat amacına bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Hollanda MVV Vizesi Başvuru Süreci
IND’nin başvurunuzu işleme alması yaklaşık 90 gün sürer. Başvurunuz kabul edilirse, size veya yerinize başvuru gerçekleştiren sponsorunuza haber verilecektir. Ardından 3 ay içerisinde Hollanda Büyükelçiliğinden vizenizi alabilirsiniz. Büyükelçiliğe gittiğinizde vizenize ek olarak pasaportunuzun üzerine bir etiket de verilecektir. Etiketin üzerinde yazan tarihten itibaren Hollanda’ya 3 ay içerisinde gidebilirsiniz.
Başvurunuz reddedilirse, siz veya yerinize başvuru yapan sponsorunuz karara itiraz edebilir. Karara itiraz etmenizde herhangi bir sakınca görülmüyorsa reddedilen başvurunuz ile birlikte sürecin nasıl işleyeceğini belirten bir mektup gönderilecektir.
Sponsor Nedir?
Oturma iznine başvurmak istiyorsanız büyük ihtimalle bir sponsorunuzun olması gerekecektir. Sponsor ise Hollanda’ya gelmek isteyen 3. Ülke vatandaşının Hollanda’ya gelmesine ilgi duyan kişi veya kuruluştur.
Oturma iznine Ailenizle birlikte kalmak için başvuruyorsanız herhangi bir aile üyesi veya eş size sponsor olabilir. Hollanda da çalışmak, araştırmacı olmak veya yüksek vasıflı göçmen olarak yaşamak istiyorsanız işvereniniz sponsor olabilir. Eğitim amacıyla Hollanda’ya gitmek istiyorsanız eğitim göreceğiniz kuruluş size sponsor olabilir.
Yüksek vasıflı göçmen olarak çalışmak istenilen durumlarda sponsorunuz sizin yerinize TEV prosedürü için başvurabilir.
Hollanda Uzun Süreli Vize Türleri Nelerdir?
Seyahat amacınıza göre MVV veya oturma izni başvurusunda bulunduğunda aşağıda belirtilen vize türlerinden birine başvurmanız gereklidir.
Hollanda Aile Vizesi Nedir?
Hollanda’da yaşayan bir aile üyesinin yanında yaşamak için Hollanda oturma vizesi almak isteyen kişilere verilir.
Hollanda Çalışma Vizesi Nedir?
Hollanda’da çalışmak istiyorsanız çalışma vizesine başvurmanız gereklidir. Bunun dışında ek bir Hollanda çalışma vizesine de ihtiyaç duyulabilir.
Hollanda Au Pair Vizesi Nedir?
18 ile 30 yaş arasında bulunan kişiler, Hollanda’da konaklama karşılığında hafif ev işlerini yaparak bir ev sahibi ailenin yanında kalabilir. Ailenin yanında ise en fazla 1 yıl kalabilirsiniz.
Hollanda Tatilde Çalışma Vizesi Nedir?
Hollanda Çalışma Tatil vizesi, (WHP) veya (WHS) kapsamında 18 ile 30 yaş arasında bulunan kişilere verilir. Çalışma Tatil Programı veya Çalışma Tatili programı kapsamında verilen bu vizeler sadece katılımcı ülkelerin vatandaşlarına verilmektedir. Kültürel değişim programı kapsamında söz konusu katılım ülkelerin vatandaşları maksimum 1 yıla kadar Hollanda’da kalabilir.
Hollanda Serbest Meslek ve Başlangıç Vizesi Nedir?
Kendi işinizi kurmak veya Hollanda’da serbest meslek yaparak yaşamak istiyorsanız Hollanda Serbest Meslek ve Başlangıç vizesine başvurmak gereklidir. Her vizede olduğu gibi Serbest Meslek ve Başlangıç vizesinin de farklı şartları, kısıtlamaları, koşulları ve en önemli geçerlilik süresi vardır.