Fransa Çalışma Vizesi
Fransa Çalışma Vizesi Başvuruları
Avrupa Kıtası’nda bulunan Fransa ülkesi, gerek gezmek gerekse de çalışmak için çok uygun görülen bir ülkedir. Tarihi ve sanatsal yapılarıyla oldukça ilgi çeken Fransa’da çalışmak isteyen kişiler, Fransa çalışma vizesine başvurmalıdırlar.
Uzun süreli bir çalışma vizesi almak için belirlenmiş özel kriterler mevcuttur. Siz de Fransa çalışma vizesini elde etmek istiyorsanız, yerine getirmeniz gereken sorumluluklar bulunmaktadır.
Uzun süreli Fransa çalışma vizesi, 90 günden daha uzun bir süre Fransa’da çalışmayı planlayan kişiler içindir. 1 yıla kadar çalışmak isteyen bireyler için ise, DIRRECTE tarafından onaylanmış bir iş sözleşmesi gereklidir.
Usulüne uygun olması çok önemlidir ve unutulmamalıdır. Bu prosedürleri kesinlikle eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir. Aksi takdirde, işleriniz dilediğiniz gibi gitmez ve çalışma vizesini elde edemezsiniz.
Fransa Çalışma Vizesi Türleri
Fransa’da İş Kurmak
Fransa’da kendi adınıza bir işletme açmak istiyorsanız, öncelikle bunun için vize almalısınız. Bu işlem daha uğraştırıcı olabilir. Kendi işletmenizi kuracaksanız, işiniz ile alakalı donanıma sahip olduğunuza dair belgeleri gerekli kurum ya da kuruluşlardan almış olmanız gerekmektedir. Ayrıca, işi kurmak için gerekli finansal araçlara da sahip olmalısınız.
Serbest Çalışanlar Ve Profesyoneller İçin Fransa Çalışma Vizesi
AB’ne üye olmayanlar için, adli idareci, noter, sigorta genel acentesi ve icra memuru olarak yetkilendirilmemiş vaziyette olan meslek türleri mevcuttur. Bunların haricinde ise, öğretmen, mimar, avukat ya da doktor gibi meslek gruplarının da, ilgili meslek kuruluşlarından izin alması gerekmektedir. Bu sebeplerden dolayı, Fransa’da çalışmak istiyorsanız öncelikle meslek grubunuzu dikkate alarak bu vizeye başvurmalısınız.
Fransa Uzun Süreli Spor Vizesi Nasıl Alınır?
Fransa’ya giden ve 1 yıldan uzun bir süre orada kalmayı planlayan sporcular, çeşitli spor faaliyetlerini gerçekleştirmek için bazı kurallara uymalıdır. Bu vizeye başvuran kişi, spor faaliyetleri için belli bir ücret alıyorsa, ”maaşlı işçi” olarak bu vizeye başvurmalıdır. Eğer başvuracak olan kişi ücret almayacaksa ”ziyaretçi” olarak başvurmalıdır. Fakat bu gibi durumlarda, ilgili kurum ya da spor kulübü, vizeye başvuran kişinin konaklama, sigorta gibi ihtiyaçlarına sponsor olmalıdır.
Fransa Gönüllü Çalışanlar İçin Vize
Bu vize, gönüllü çalışmalara katılmak isteyen vatandaşlar için olan vizedir. Bu vizenin süresi 3 aydan 1 seneye kadar olabilir. Bu yüzden, uzun süreli vize olarak geçer. Bu tarz çalışmalar için Fransa’da bulunmayı düşünüyorsanız, Fransız makamlarınca kayıtıl olan ve hayır kurumu olarak bilinen Fransız vakıfları vasıtası ile başvurunuzu başlatmanız gerekir.
Fransa Uluslar Arası Çalışma Vizesi
Fransa’da resmi bir görev yerine getirmesi gereken vatandaşların bu vizeye başvurmaları gerekecektir. Ayrıca bu görev, uluslararası bir kuruluşun istediği görev olmalıdır. Uluslararası para havalesi yapmanız gerekiyorsa, Transferwise oldukça ucuz ve pratik bir seçenektir. Bunun için Transerwiseborderless hesabı açmanız yeterli olacaktır.
Fransa Çalışma Vizesi Nasıl Başvurulur?
Hangi Durumlarda Fransa Çalışma Vizesine Başvurulması Gerekir?
Fransa çalışma vizesi, sizin uyruğunuza ve Fransa’nın hangi bölgesine geleceğinize bağlıdır. Fransa’ya tamamen çalışmak için gelen ve 3 aydan uzun bir süre kalmak isteyen hemen hemen her başvuran, uzun süreli çalışma vizesi almalıdır. Ancak bazı uluslararası kategoriler kapsamında, uzun süreli çalışma vizesine gerek olmayan vatandaşlar da vardır.
Vize Başvurusuna Başlamak İçin
Gerekli Belgeler Nelerdir?
Fransa çalışma vizesine başvurmak için tamamlamanız gereken belgeler arasında şunlar bulunmaktadır;
- Fransa iş vize başvuru formu, bu formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmuş olmanız çok önemlidir.
- 2 adet fotoğraf, yeni çekilmiş 2 adet fotoğrafınız olmalıdır. Elinizde varsa, en eski 3 ay önce çekilmiş olmalıdır.
- Pasaport, pasaportunuzun mutlaka geçerli olması gerekir. Veriliş tarihini kontrol etmelisiniz. En geç son 10 sene içinde verilmiş olmalıdır. Aynı zamanda, Fransa’da kalacağınız sürenin bitişinden sonraki 3 ay da geçerli olmalıdır. Son olarak da, vize etiketinin sabitlenebilmesi için pasaportun iki sayfasının boş olması gerekir.
- Finansal araçların delili, Fransa’da kendinizi nasıl finanse edeceğiniz son derece önemlidir. Bunun için ihtiyacınız olan evraklar ise;
- Son banka ekstreleriniz
- Emeklilik yardım programı
- Maaşlı çalışacaksınız, Fransa iş sözleşmesi
- Bir sponsor varsa, ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğine dair bir beyan mektubu ve parasının olduğuna dair belgeler. Bu belgeler son 3 ayın banka ekstreleri ve diğer evraklardır.
- Kendi yaşamınızı idame ettirebileceğinize dair belgeler
- Sabıka kaydı, herhangi bir suç davasına karışmadığınızı gösteren bir belge
- Vize ücretinin kanıtı, maaşlı çalışma vizesinin ücreti
Maaşlı Çalışma Vizesi İçin Gereken Diğer Belgeler
- Gereken belgelere ek olarak şu belgelere de ihtiyaç vardır;
- OFII formu, bu form 3 aydan uzun bir süre Fransa’da oturma izni başvurusu içindir.
- İş sözleşmesi, orijinal iş sözleşmesi ve bir kopyası verilmelidir. Bu belgeleri DIRRECTE onaylamalıdır. Belgeler onaylanınca OFII işvereni bilgilendirir ve bu onay Fransız konsolosluğuna bildirilir.
- Polis sertifikası, bu belgeyi kendi ülkenizden edinmelisiniz ve 3 aydan eski olmamalıdır.
- Ulusal suç geçmişinin kayıt kontrolü
Fransa İşletme Vizesi Oluşturmak İçin Gerekenler
- Sahip olunan finansal kaynakların kanıtı, en az son 3 aylık olan banka hesap özetleri, detaylı işlem listeleri ve son 3 maaş bordrosu bulunmalıdır. Bu evraklar, başvuranın özgeçmişi ve portföyü gibi diğer evraklar tarafından desteklenmelidir.
- Fransız vergi izni, vizeye başvuran kişi son 10 yıl içerisinde Fransa’da bulunmuşsa, French Inland Revenue tarafından düzenlenir.
- Sahip olduğunuz bir işletmeyi kurmak istiyorsanız, iş planını birkaç sene boyunca, kalıcı olmayan bir bütçe ile gösteren Fransızca dilinde bir portföy olmalıdır.
- Fransa’da kayıtlı ve kurulu olan bir banka tarafından verilen güvence gereklidir. Bu güvence bir sigorta şirketi tarafından da verilebilir. Fransa’da kayıtlı olmalıdır. Kayıtlı bankadan, sizin banka hesabınızın kredi bakiyesi sertifikası
- Kiralanmış iş sözleşmesiyle birlikte, Fransız şirket sicilinden tescil belgesi
Serbest Çalışanlar Ve Profesyoneller Vizesi İçin Gerekli Belgeler
- Finansal durumun ve kaynakların delili, son üç ayın banka hesap özetleri ve detaylı işlemler listesi ve ayrıca, başvuran kişi çalışmaktaysa, son 3 ayın maaş bordrosu
- Sosyo-mesleki durumun destekleyici belgeleri, özgeçmiş, dereceler, iş belgeleri ve portföy
- Yasal beyanname, başvuran kişinin yaşamış olduğu ülkelerde, son 10 yılda iflas etmediğine dair belge. Bu belge sulh yargıcı tarafından onaylanmış olmalıdır. Aynı zamanda, başvuranın yaşadığı ülkelerde mahkum olmadığına dair belge.
- Polis sertifikası, başvuran kişinin kendi ülkesinden edinmesi ve 3 aydan eski olmaması gereken belge
- Ulusal suç geçmişi kayıt kontrolü
Fransa Spor Vizesi İçin Gereksinimler Nelerdir?
- OFII formu, Fransa’da üç aydan uzun bir süre kalacaksanız, oturma izni için doldurulan form
- İş sözleşmesi, orijinal sözleşme ve bir kopyası beraber alınmalıdır. Bu belgeler DIRRECTE tarafından onaylanmalıdır. Daha sonra bu onay Fransız konsolosluğuna bildirilecektir.
- Polis sertifikası, bu vizeye başvuran kişinin kendi ülkesinden alması gereken bir belgedir. Polis sertifikası 3 aydan eski olmamalıdır.
- Ulusal suç geçmişi kayıt kontrolü
- Eğer reşit değilseniz, ebeveyn izni ve ebeveyn pasaportlarının kopyaları
Fransa Gönüllü Çalışanlar Vizesi İçin Gerekenler
- Finansal kaynakların delili, son 3 ayın banka ekstreleri, işlemlerin detaylı bir listesi ve ayrıca kişi maaşlı çalışıyorsa, son üç maaş bordrosu
- Yasal beyanname, vizeye başvuran kişinin yaşadığı tüm ülkelerde, son 10 yılda iflas etmediğine dair bir ifade. Bu belge sulh yargıcı tarafından onaylanmış olmalıdır. Aynı zamanda, vizeye başvuran kişinin yaşadığı bütün ülkelerde mahkum olmadığını kanıtlayan bir beyan
- Gönüllü iş kontratı, bu sözleşmede her iki tarafın ismi ve adresi yazmalıdır. Gerçekleştirilmesi istenen gönüllülük çalışmalarının ayrıntılı bir açıklaması bulunmalıdır. Bunların yanı sıra, başvuranın işe alındığı süre ve Fransız Ulusal Sağlık Sigortası’na kaydının bir onayı da bulunmalıdır. Her şeyin ayrıntılı miktarı, çalışana verilen yardımlar, desteklemeler ve izin günleri
- Polis sertifikası, Fransa gönüllü çalışanlar vizesine başvuran vatandaş, bu belgeyi kendi yaşadığı ülkeden almalıdır ve belge 3 aydan eski olmamalıdır.
- Fransız makamlarına kayıt
- Eğer başvuran kişi reşit değilse, yazılı olan bir ebeveyn izni
Fransa Uluslar Arası Çalışma Vizesi İçin Gereken Evraklar
Verbale önemlidir. Verbale, sadece uluslararası örgüt tarafından sağlanır. Ayrıca bu belge, Fransa Dışişleri Bakanlığı Protokol Ofisi tarafından onaylanan bir üçüncü şahıs mektubudur. Bu belge, resmi bir belgedir.
Vize Başvurusu İçin Randevu Almak
Vizeye başvurmak için öncelikle mutlaka randevu almanız gerekmektedir. Bu tarz randevular kolay ve hızlı bir şekilde çevrimiçi olarak alınabilmektedir. Fakat bazı ülkelerde böyle bir imkan olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda, elçiliğe ya da konsolosluğa bizzat kendiniz gidip randevunuzu oluşturmalısınız.
Vize Ücretini Ödemek
Vize ücretinizi, röportaj gününüzde ödemelisiniz. Vize ücretinizi ödedikten sonra makbuzunu mutlaka saklayın ve kaybetmeyin. Çünkü konsolosluk memuru sizden ücreti ödediğinize dair bir kanıt istediğinde, makbuzu göstermeniz gerekecek. Fransa çalışma vizesinin ücreti 99 EUR olarak belirlenmiştir. Bazı vatandaşlar ise bu ücreti ödemekten muaftır. Bu vatandaşlar şu kategorideki vatandaşlardır;
- Fransız vatandaşı bir ailenin üyesi
- AB / AEA ya da İsviçre vatandaşı bir ailenin üyesi
- Bir Fransız vatandaşı tarafından evlat edinilmiş olan çocuk
Vize Başvurusu İçin Görüşme
Randevu gününüz geldiğinde, elçiliğe mutlaka zamanında gitmeye dikkat edin. Sakin ve rahat olmaya özen gösterin ve aceleci davranmayın. Elçiliğe geleceğinizden dolayı kıyafetlerinize özen göstermelisiniz.
Rahat ama şık bir şeyler giymeye çalışın. Sizden istenen belgeleri ise, istenilen sırada ve eksiksiz bir şekilde önceden kontrol ederek düzenlemelisiniz. Böylece, elçilikte kafanız karışmaz ve boş yere panik yapmazsınız. Belgelerinizi düzgün ve eksiksiz bir şekilde teslim ettikten sonra, vize işlemleriniz sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilecektir.