Danimarka’da Evlenmek
Yurt dışında yaşayan Türklerin yabancılar ile evlenebilmesi bazı şart ve koşullara bağlıdır. Her Avrupa ülkesinde şartlar farklılık gösterir benzer durum Danimarka için de geçerlidir. Danimarka’da evlenmek, istenen belgelerin ve şartların yerine getirilmesi ile Türk vatandaşları için bir haktır.
Ülkenin evlenme ile ilgili şartlarını yerine getiren her Türk vatandaşı Danimarka vatandaşı ile evlenebilir. Türk vatandaşları konsolosluklar üzerinden evlilik işlemlerini tamamlayarak ülkedeki resmi makamlar huzurunda evlenme imkânını elde eder. Konsoloslukta nikah işleminin yapılabilmesi için kadın ve erkeğin her ikisinin de Türk vatandaşı olma şartı bulunmaktadır.
Vize Tablosu
Danimarka’da Evlenmek
Danimarka’da evlenmek için başvuruların ilgili merciler üzerinden gerçekleştirilmesi gerekir. Türkiye’de olduğu gibi istenen evraklar ile birlikte başvuru şahsen ilgili makamlara yapılır. Danimarka’da evlilik gerçekleştirebilmek için oturma izni ve çalışma süresi büyük öneme sahiptir.
Nikah işlemleri için yabancı uyruklu vatandaşın ülkeye kaçak yollar ile giriş yapmaması şartı aranır. Oturma izni ile birlikte belirlenen süre kapsamında ülkede sigortalı olarak çalışmış olması koşulu bulunmaktadır.
Türk vatandaşlarının evlilik yapabilmesi için başvuruda bulunması gereken vize türü Danimarka aile birleşim vizesidir, vize başvurusunda son kararı verecek olan Danimarka makamlarıdır. Aile birleşim vizesi uzun süreli D tipi vize kategorisindedir dolayısıyla yabancı ülke vatandaşlarının başvuru yapabileceği vize çeşididir.
Vize başvurusu evlenmek isteyen çiftler dışında aynı zamanda Danimarka vatandaşı ile ülkesinde evlenmiş ancak Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının eşlerinin ya da çocuklarının yanına yerleşmesi için başvurduğu vize türüdür.
Danimarka Vatandaşı İle Evlenmek
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Danimarka vatandaşı ya da Danimarka’da yaşayan başka bir ülke vatandaşı veya Danimarka’da sürekli oturum izne sahip olan biriyle evlilik yapması mümkündür.
Bunun için ülkede ikamet etmesi gerekmektedir bu açıdan başvurması gereken Danimarka aile birleşimi vizesidir. Evlilik vizesi olarak adlandırılan aile birleşimi vizesi D sınıfı içerisinde yer alır ve süreli oturma izni sağlar.
Konsolosluklar tarafından Danimarka’da evlenmek için aile birleşimi vizesi talebinde bulunan vatandaşlardan istenen ve gerekli olan standart evraklar şunlardır;
- Vize başvuru formu
- 2 tane biyometrik fotoğraf
- Pasaport
- Nüfus kayıt örneği
- Evlilik cüzdanını renkli çekilmiş fotokopisi.
Vize başvuru formu yapılan müracaat da oldukça büyük bir öneme sahiptir. Doldurulan başvuru formunda ülkeye gidiş nedeni ülkede kalınacak süre gibi birçok konu ve doğru şekilde cevaplandırılmalıdır. Eksik ya da hatalı bilgiler ile doldurulan başvuru formu sonuçların uzamasına hatta olumsuz sonuç alınmasına neden olur.
Bir Türk vatandaşı açısından Danimarka vatandaşı ile evlenmek mümkündür bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunur ancak evlilik sonrası yaşanacak olan ülkeye göre çiftlerden birinin vize alması gerekmektedir. Danimarka’da evlenerek oturma izni alınabilir ülke bu konuda oldukça hassastır.
Danimarkalı Biriyle Evlenmek
Danimarka Devleti’nden oturma izni olan ya da çalışan Türk vatandaşları gerekli belgeler ile birlikte evlenme hakkına sahiptir. Bunu gerçekleştirebilmek için bazı konuları yerine getirmesi gerekir.
Danimarkalı biriyle evlenmek için gerekli olan şart ve koşulları yerine getirmek yeterlidir. Aynı zamanda şartlar ile birlikte istenen belgelerin de eksiksiz ve tam olarak hazırlanması nikah işlemleri için önemlidir.
Ülkede evlenmek isteyenler için gerekli olan belgeler;
- Pasaport ya da kimlik kartı
- Evlenme ehliyet belgesi
- Sağlık raporu
- Son 6 ay içinde çekilen fotoğraf
- Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar için Schengen vizesi, oturma izni ya da giriş damgası
- Bürgeramt’tan uzatılmış kayıt sertifikası
- Boşanmışsa boşanma kararnamesidir.
İstenen belgelerin temin edilmesi ile evlenmek için başvuru gerçekleştirir. Şartların yerine getirilmesi ve evrakların eksiksiz olarak hazırlanmasının ardından Danimarka’da yaşayan 2 Türk ya da Danimarkalı olan erkek ya da kadın ile Türk vatandaşı evlenebilir.
Danimarka Vatandaşı İle Evlilik
Danimarka vatandaşı ile evlilik yabancı ülke vatandaşlarına Danimarka vatandaşlık hakkı alınmasını sağlıyor. Bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor çünkü evliliğin gerçekleşmesinin hemen ardından vatandaşlık hakkının tanınması söz konusu değil.
Vatandaşlık hakkını kazanan kişinin ülkenin diline hakim olduğunu ve toplumsal uyumluluğu gerçekleştireceğini kanıtlaması gerekiyor. Danimarka vatandaşı ile evlilik için başvuruda bulunan Türk vatandaşları hem toplumsal uyumluluk seviyesini ölçmek hem de ülkede konuşulan dil seviyesini ölçebilmek için bir sınava tabii tutulmaktadır.
Aile birleşimi vizesi sonrası alınan vatandaşlık hakkı için bu ölçütler önemli kıstastır. Danimarka’da evlenmek isteyen kişiler öncelikle aile birleşimi vizesi müracaatında bulunmalıdır.
Turist Vizesi İle Danimarka’da Evlilik
Avrupa Birliği üye ülkesi ve Schengen bölgesinde yer almasından dolayı Danimarka’ya seyahat etmek isteyenlerin müracaat edebileceği vize türü Schengen vizesidir. Turistik Schengen vizesi almak için konsolosluğa müracaat etmek gerekir, talep edilen belgeler hem Danimarka Konsolosluğu göç bürosu hem de Danimarka polisi tarafından incelenir.
Bu yüzden yapılan başvuruda tüm hususlara dikkat etmek gerekir. Evraklar tam ve eksiksiz olarak ibraz edilmeli, evrak ve başvuru takibi gerçekleştirilmelidir, hayati öneme sahip olan bu iki konunun yerine getirilmemesi durumunda müracaat edilen vize ret ile sonuçlanır.
Danimarka’da evlenmek isteyenler için turist vizesi ile Danimarka’da evlilik yapmak söz konusu değildir. Bunun için uzun süreli D tipi vize kategorisinde yer alan Danimarka aile birleşim vizesine müracaat edilmelidir.
Danimarka aile birleşimi vizesi aynı zamanda evlilik vizesi olarak adlandırılır ve yabancı ülke vatandaşı ile evlilik yapacak olan Türk vatandaşlarının da başvuru yapabileceği bir vize kategorisidir.
Danimarka Evlilik Vizesi
Danimarka evlilik vizesi olarak adlandırılan aile birleşimi vizesi D tipi vize kategorisinde yer almaktadır. Ulusal vize Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Danimarka’da yaşayan Danimarka vatandaşı ile evlenmesi sonucu bir arada yaşayabilmeleri ya da çocuklarının yanına yerleşmesi için yapılan vize türüdür.
Vize başvurusunda bulunmak için gerekli olan evraklar;
- Eksiksiz olarak doldurulan vize başvuru formu
- 35 x 45 mm ölçüsünde son 6 ay içerisinde çektirilmiş iki fotoğraf
- En az iki boş sayfası bulunan geçerli bir pasaport
- Seyahat kimlik belgesi
- Bir ay içerisinde alınan nüfus kayıt örneği aslı
- Evlilik cüzdanı renkli fotokopisidir.
Danimarka evlilik vizesi ile onay işleminin ardından göçmenlik bürosundan oturum kartı başvurusu gerçekleştirilir. Oturum iznini alınmasının ardından sonraki bir yıl içerisinde her iki ülke arasında vize problemi yaşamadan seyahat etme imkanı elde edilir.
Sonraki yıl oturum uzatma işlemleri gerçekleştirilir ve böylelikle diğer Avrupa ülkelerine vize şartı olmadan pasaport ile seyahat hakkı sağlanır. Aile birleşimi vizesi başvurusunda istenen evraklar dışında konsolosluk ek belge talebinde bulunabilir bu durumda istenen ek belgelerin şartlara uygun olarak eksiksiz şekilde ibraz edilmesi gerekir.
Danimarka aile birleşim vizesi başvurusu değerlendirme süreci ortalama 3 ile 6 ay arasında değişmektedir. Vizenin alınması ile ülkede evliliğe bağlı oturum izni sahibi olan Türk vatandaşları oturum izni elde etme imkânına sahiptir.
Danimarka’da Düğün
Danimarka’da gerçekleştirilecek olan düğüne katılmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları öncelikle vize başvurusunda bulunmak zorundadır. Bordo pasaport sahiplerinin turistik Schengen vizesi alması zorunlu iken siyah, yeşil mi gri pasaport sahipleri 90 günü geçmemek şartı ile ülkeye vizesiz giriş yapabilir. Danimarka’da düğün için davetiyenin bulunması da önemlidir.