Avusturya Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu
Avusturya Vatandaşlık Oturum Başvurusu
Avusturya vatandaşlığını sadece 1. derece yakınlık(kan bağı) ile alabileceğiniz gibi farklı nedenlerle alabilme hakkına sahipsiniz. Vatandaşlık için Avusturya da belirli kategoriler bulunmaktadır. Kategorilerden hangisinde uyumunuz bulunmakta ise onunla başvurunuzu yapabilirsiniz.
Avusturya Yasal Haklar Yolu (Rechtsanspruch) İle Vatandaşlık Şartları
- Reşit olmayan yanı 18 yaşını doldurmayan çocuklar anne-baba Vatandaşlığı sayesinde direk Avusturya Vatandaşlığına hak kazanırlar. Bunun için kimlik kartı ve ikamet izni şartı aranmaktadır.
- Bunun yanında Avusturya da 10 yıldır ikamet ediyorsanız vatandaşlık hakkına sahip olabilirsiniz. Kimi durumlarda bu süre 6 yıla kadar inebilmektedir. Eğer Avrupa Vatandaşlığınız varsa bu durumdan yararlanabiliyorsunuz.
- Anne-babanız Avusturya vatandaşı değil ise fakat ülkedeki ikamet süreniz 6 yılı tamamlamış ise yine hak kazanabilirsiniz.
Nesep Yolu Avusturya (Abstammung) Vatandaşlık Şartları
- Anne yada babanız Avusturya Vatandaşı ise herhangi bir bekleyiş prosedüre gerek kalmadan vatandaşlığa hak sahibisiniz. Yada sadece annenizin Avusturya vatandaşlığı var ise de hakkınız var.
- Fakat aynı şey baba için geçerli değil. Sadece babanız Avusturya vatandaşı ise mahkemeden ebeveyn belgesi almanız gerekmektedir. Eğer çocuk gayri meşru ise sadece anne Avusturya Vatandaşı ise vatandaşlık alabilir ama baba Vatandaş ise ancak anne ve babanın evliliği gerçekleşirse vatandaşlıktan hak kazanabilir.
Başvuru İle Vatandaşlık Hakkı Kazanma Yolu
- Diğer iki şartlardan yararlanamıyorsanız Avusturya da başvuru yaparak’da Vatandaşlık alma hakkına sahip olabilme hakkı vardır. Tabi bu hakkı alabilmek için belli başlı şartları bulunmaktadır.
- En önemli şartlardan biri ekonomik kaynaklarınızın yüksek olmasıdır. Herhangi bir sosyal hizmet yardımı almadan yaşamanız gerekmektedir.Bir önemli şartsa ülkenin sosyal,ekonomik,kültürel yapısına uyum içinde olmanızdır.
- Bu madde için teste tabi tutulursunuz. Mesleğinizin derecesi’de önemli bir nedendir. Avusturya Vatandaşlık hakkı kazanmanız için sadece sabıka kaydı yeterli olmayıp herhangi bir idari para cezasının olup olmadığı hatta yüksek miktarda ödemediğiniz bir trafik cezanızın’da bulunmaması gerekmektedir.
- Vatandaşlık için geçerli olan önemli sebeplerden biride Almanca dil bilginizdir. Bunun için teste tabi tutulabilir yada dil yeterliliği sertifikası sizden istenir.
Avusturya Çocuklar İçin Vatandaşlık
- Anne yada babanız Avusturya Vatandaşı ise herhangi bir bekleyiş prosedüre gerek kalmadan vatandaşlığa hak sahibisiniz. Yada sadece annenizin Avusturya vatandaşlığı var ise de hakkınız var. Fakat aynı şey baba için geçerli değil.
- Sadece babanız Avusturya vatandaşı ise mahkemeden ebeveyn belgesi almanız gerekmektedir. Eğer çocuk gayri meşru ise sadece anne Avusturya Vatandaşı ise vatandaşlık alabilir ama baba Vatandaş ise ancak anne ve babanın evliliği gerçekleşirse vatandaşlıktan hak kazanabilir.
- Vatandaşlık için çocuklar ve eş için oturum süreleri daha az olarak belirlenmektedir. En az eşlerin birlikte Avusturya da yaşam süresi 2 yılı doldurmuş ise toplam oturum süresi 4 yıl olarak yeterli gelmektedir.
- Bu süreç çocuklarda 3 yıl olarak yeterli olmaktadır. çocuk 6 yaşında ise yaşının yarısı kadar Avusturya’da yaşamış olması yeterlidir. 16 yaşını dolduran çocuklar için yetişkinler gibi ücret alınmaktadır. 23 yaşındaki gençler için gelir belgesi şartı aranmaz.
Avusturya Vatandaşlık Şartları
Avusturya’da 16 yaşını doldurmuş olan herkes gerekli yükümlülükleri yerine getirdiği ve 8 yıl süre ile ikamet ettiğini kanıtlar ise vatandaşlık almaya hak kazanır.
Avusturya Vatandaşlık Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport
- Vatandaşlık Başvuru Formu
- Avusturya’da doğum belgeleri
- Süresiz oturum izni
- Vatandaşlık belgesi
- Evlilik belgesi
- Dil yeterlilik sertifikası(Almanca)
- Biyometrik Fotoğraf
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Kimlik ön ve arka yüz fotokopisi
- Güncel Banka Hesap Dökümü
- Kişinin çalıştığını gösterir belgeler
- Evlenme ehliyeti belgesi.
- İkametgah belgesi
- Avusturya Yenilemiş Olduğu Yabancılar Yasası Kanununa Göre Çifte Vatandaşlık Hakkını Kaldırmıştır.
Avusturya – Oturum
Yabancılar Dairesi oturum/ikamet izni çalışma izni gibi konularda karar verme yetkisine sahiptir. Ayrıca AB Mavi Kart ve Kalıcı Oturum izni kararını verme yetkisine de sahiptir.
Avusturya’da Oturum başvurusunda bulunulduğunda ülkedeki kamu huzuru, güvenliği, Avusturya’da ki bulunma süreleri ve Avusturya ya olan bağlılığı, kişinin meslek durumu, çalışır durumda ise çalışma iznine sahip olup olmadığı Avusturya’nın hukukuna toplumsal nizamına ve Almanca, İngilizce dil bilgisine ne kadar hakim olduğu konuları dikkate alınmaktadır.
Avusturya’ya Yatırım İçin Gidenlerin Oturum İzni Alma Hakkı
Avusturya’ya oturum izni verilecek kişi, eğer ekonomiye kayda değer bir fayda sağlayacaksa ya da bulunacağı bölgede istihdam ihtiyacını karşılayacak özellikleri varsa oturum izni alabilir. İş hayatına sağlayacağı katkılar, girişimcilik özellikleri, yatırım yapmak istiyorsa sermayenin miktarı, teknolojik gelişmelere katkısı göz önünde bulundurulmaktadır
Evlilik Sebebiyle Oturum İzni Hakkı
Eş durumundan kaynaklı oturum izni süresi 3 yılla sınırlıdır. Evlilik yaparak Avusturya’ya giden kişiler vakit kaybetmeden yabancılar dairesine gidip oturum izni başvurusu yapmalıdır.
Bu oturum izni süresi nikah gününden itibaren değil oturum aldığı günden itibaren başlar ve süre dolduğunda izin süresi uzatılır. Eş Durumundan bağımsız ikamet alabilmek için evliliğin 3 yıl geçmiş olması, eşin vefat etmesi, Avusturya vatandaşı bir çocuğa sahip olmanız ya da çalıştığınız yerde 1 yıl boyunca devam etmiş olmanız gerekmektedir.
Avusturya – Sezonluk İşçi
Avusturya’nın Yabancılar Yasasının düzenlemesine göre çalışma izinleri 3 kategoriye ayrılmıştır.
Beschäftigungsbewilligung: Çalıştırma izni
Arbeitserlaubnis: Çalışma İzni
Befreiungsschein: Muafiyet Belgesi
Çalıştırma izni işverenin işçisine bir yıl boyunca ülke sınırı içinde çalışma izni verir. Çalıştırma izni süresi ve hangi kurumda çalışacağı belirlenen bir izindir.
Çalıştırma izni işverene ülkenin işçi sayısı ve iş piyasasına göre belirlenir çünkü yabancı işçi çalıştırma oranı ülkedeki toplam istihdam oranının %8 ini geçmemelidir.
Çalışma izniniz olması için önceden bir iş yeri ile sözleşmenizin bulunması gerekmektedir. Çalışma izni ülkede oturum ve ikamet izniyle de ortak yol alınmaktadır.
Bu izin en fazla 2 yıl süreyle verilmektedir. Eğer çalıştığınız süre 1 yıl 2 ayı tamamladıysa bu haktan eşiniz ve çocuklarınızda yararlanır. Süre bitiminde tekrar başvurarak 2 yıl daha uzatma şansınız bulunmaktadır.
Avusturya’da çalışmak için gerekli olan belgeler şöyle;
- Avusturya Vize Başvuru Formu
- Pasaport
- 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Çalışma biçimi: Tam zamanlı veya yarı zamanlı
- AMS dairesinden çalışma belgesi
- Aylık Maaşı belirten sözleşme
- Seyahat rezervasyon belgeleri
- Kira sözleşmesi
- Sabıka kaydı
Avusturya Da Çalışma İzni İçin Kimler Vize Almalıdır?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avusturya’da geçerli olan vatandaşlığınız yok ise çalışma izni alabilmeleri için AVRUPA BİRLİĞİ (European) veya AVRUPA EKONOMİK ALANI (European Economic Area ) veya İSVİÇRE vizesi almaları gereken çalışma izin vize türüdür. Bu vizeye ülkeye giriş yapmadan önce sahip olmanız gerekmektedir.
- Avusturya çalışma vizesi direkt olarak Avusturya Konsoloslukları ve Avusturya Büyükelçiliği ilgilenir.Avusturya çalışma izni alabilmek için gerekli ön şart Avusturya’daki bir iş yerin’den teklif yada Avusturya’daki bir iş yeri ile anlaşma yapmış olmaktır..
- Avusturya Cumhuriyeti çalışmak üzere başvuru yapan yabancı ülke (üçüncü ülke vatandaşları) için sınırlamalar koymuştur.
- Avusturya vatandaşlığınız yok, Avrupa Birliğine üye olan ülkelerden herhangi birinde vatandaşlığınız bulunmuyor ise üçüncü ülke vatandaşısınız.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup kendi olanaklarınız ile bulduğunuz işin Avusturya yetkililerinin belirlemiş olduğu kriterlere uygun olup olmadığından ve oradaki şartların sağlanmış olduğundan emin olmanız gerekmektedir.