Avustralya Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu
Avustralya Vatandaşlık Oturum Başvurusu 2021
Avustralya’da yaşamış benimsemiş ve oranın vatandaşı olmak isteyen kişiler gerekli şartlara uygunlukları bulunduğu takdirde Avustralya Vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.
Avustralya Vatandaşı başvurusu yapmak için, İngilizce dil hakimiyetine okuma, yazma, dinleme, konuşma açısından sahip olmanız gerekmektedir. Avustralya’da 4 yıl boyunca ikamet etmiş olmak, topluma uyum sağlamak ve ülkeye katkı sağlayacak bir girişim yapmış olmanız gerekmektedir.
Süresiz Oturum İzni İle Avustralya Vatandaşlığı
- Avustralya’da sürekli olarak ikamet eden kişiler, süre şartını, dil bilgisi yeterliliği, Avustralya yaşam şekline uygunluk gibi şartları yerine getirdikleri takdirde Avustralya Vatandaşlığına başvuruda bulunabilirler.
- Vatandaşlığa başvuru yapmak için süre sınırı olan 4 yıl boyunca Avustralya’da ikamet etmeleri gerekmektedir. Süre hesaplaması süresiz oturum izninin alındığı ilk tarihten itibaren hesaplanmaktadır.
- 60 yaş üstündeki kişilerin dil yeterlilik sınavına katılmaları gerekmez ve 16 yaş altındaki çocuklar vatandaşlık başvurusuna eklenebilir. Oturum izinlerinin olması şarttır fakat 4 yıl ikamet etme şartı 16 yaşın altındaki çocuklarda aranmaz.
Avustralya Vatandaşı ile Evlilik Yaparak Avustralya Vatandaşlığı
Avustralya’da ikamet edilmesi gereken 4 yıllık süreyi hesaplamak için sürekli oturum izni alınan tarihten itibaren sayılmaya başlanır.
Avustralya Vatandaşı olan eşin vefat etmesi durumunda da gerekli şartlara uygunluk bulunduğu takdirde (ingilizce dil sınavı, 4 yıl ikamet zorunluluğu, Avustralya ülkesine uyum) vatandaşlık başvurusu yapılabilir. 60 yaş üstü kişilerin Dil yeterlilik sınavına girme şartı aranmamaktadır.
16 yaşın altındaki çocuklar vatandaşlık başvurularına eklenebilir. Çocuklar için bulunan şartlarda sürekli oturum izni sahibi olması gerekse de 4 yıl boyunca ikamet etme şartı aranmaz.
Soy-Kök Yolu İle Avustralya Vatandaşlığı
26 Ocak 1949 tarihi itibarı ile yapılan düzenlemede bu tarihten sonra Avustralya dışında başka bir ülkede doğan çocuklar, anne-baba ya da ebeveynlerden biri Avustralya Vatandaşı ise çocuk Avustralya Vatandaşlığına başvuruda bulunabilmektedir.
16 yaş altındaki çocukların vatandaşlık işlemleri anne-baba ya da yasal temsilci tarafından yürütülür. Başvurular kabul edildikten sonra, Vatandaşlık belgesi ile pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz.
Avustralya Vatandaşlığına Geçiş Süreci
Yapmış olduğunuz Vatandaşlık başvurunuz onay aldıktan sonra, vatandaşlık sınavına girmeniz ve ardından mülakata katılmanız gerekmektedir. Mülakata giderken sizden istenen tüm evrakların orijinalleri ile hazır bulunmalısınız. Vatandaşlık sınavında size
- İngilizce Dil Yeterliliği bilgisi,
- Avustralya hakkında edindiğiniz bilgiler,
- Avustralya vatandaşlık sorumlulukları sorulmaktadır.
18 yaş altı, 60 yaş üstü, görme-konuşma-işitme engelliler vatandaşlık sınavına girme zorunlulukları bulunmaz.
16 yaş üstü kişiler vatandaşlık başvuruları onaylandıktan sonra yerel belediye de düzenlenen vatandaşlık törenine katılırlar. 6 ay içinde bu tören gerçekleşir. Vatandaşlık belgesi verilen kişi pasaport başvurusunda bulunabilir.
Avustralya Vatandaşlık Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
- Fotoğraf
- İkametgah belgesi
- Kimlik Fotokopisi.
- Adli Sicil Kaydı (Avustralya sürekli oturum izni aldıktan sonra 3 ayı geçen seyahatlerin yapıldığı tüm ülkelerden alınmalı.)
- Muafiyet, imtiyaz, takdir ile ilgili kanıtlar.
- Başvuruya eklenen çocuklar ile ilgili belgeler.
- Köken Yolu İle Vatandaşlığa başvuranların ebeveynlerine ait vatandaşlığı kanıtlar belgeler. (vatandaşlık belgesi, Avustralya pasaportu vs. gibi)
- Tüm evrakların İngilizce tercümeleri.
Avustralya Oturum
Avustralya Yabancılar Yasasına göre 1 Ocak 2006 tarihinde yapılan düzenlemede 6 aydan fazla ülkede kalmak isteyenler için Yerleşme ve İkamet Yasası Hükümleri gereğince Oturum İzinleri 4 kategori halinde incelenmekte ve verilmektedir. Bunlar;
- Oturma İzni – (Aufenthaltsbewilligung)
- Daimi İkamet İzni – (Daueraufenthalt)
- Yerleşim İzni – (Niederlassungsbewilligung)
- Aile Bireyleri İzinleri – (Familienangehöriger)’dir.
Avustralya’da uzun süre ikamet etmek isteyen ya da sürekli ikamet etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının, Türkiye’de bulunan Avustralya Konsolosluklarına D Tipi yani Ulusal Vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Almak istediğiniz oturum izinlerini “çalışma vizesi”, “öğrenci vizesi”, “aile birleşimi vizesi” başvurusunda bulunarak gerçekleştirebilirsiniz. Avustralya’da oturum izni almak için belli başlı özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.
Bu özellikler, Avustralya’da iletişim kurabilmek çalışabilmek için gereken dil yeterliliğinin bulunması, çalışma şartlarına uygunluk ve Avustralya kültürüne ne kadar uyum sağladığınızdır. Oturum izni başvurusunda bulunduğunuz da bu kriterler mutlaka değerlendirmeye alınmaktadır.
Avustralya oturum izni başvurularını Avustralya’da bizzat yapabilirsiniz. Oturum İzni başvurunuz kabul edildiğinde tarafınıza düzenlenmiş Oturum Kartı verilmektedir.
Bu kart aynı zamanda kimlik belgesi olarak ta kullanılabilmektedir. Onay almış oturum izni başvurusundan sonra kartlar Viyana MA 20 Belediyesinde verilmektedir.
Avustralya Oturum İzni Başvurusu İçin Gereken Evraklar
Başvuru Formu
- Pasaport
- Uluslararası Doğum Kayıt Belgesi
- Biyometrik Fotoğraf
- İkametgah Belgesi (Türkiye’den)
- Uluslararası Evlenme Cüzdanı (Apostilli ve İngilizce tercümeli)
- Sağlık Sigortası
- Avustralya’da çalışma isteğini beyan eden belge.
- Avustralya Vatandaşı olan eşe ait Pasaport Fotokopisi
- Yeterli Miktarda Maddi Kaynak
- Avustralya’daki ikamet belgesi.
Avustralya Aile Birleşimi – Oturum İzni
- Avustralya Vatandaşı olan bir partner ile evlilik yaparak Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Oturum İzni başvurusu yapabilirler.
- Eğer Avustralya’da kan bağı bulunan akrabalarınız varsa ve bunu kanıtlarsanız Oturum İzni başvurusunda bulunabilirsiniz.
- Avustralya’da yeniden düzenlenen aile birleşimi konusunda 30 Haziran 2011’de alınan karara göre Avustralya’da bulunan eş ister Avustralya Vatandaşı olsun ister Türk Vatandaşı olsun Oturum İzni başvurusu yapılabilmektedir.
- Yalnız Avustralya’da yaşayan eş T.C Vatandaşı ise uzun süreli oturum izni sahibi olması gerekmektedir. Bunun dışında mutlaka dil yeterliliği bulunması A1 Dil Sertifikası bulunması gerekmektedir.
Avustralya Çalışma İzni
1 Ocak 2006’da düzenlemesi yapılan Yabancılar Yasasına göre çalışma izni 3 kategoride incelenmektedir. Bunlar;
- Çalışma İzni – (Arbeitserlaubnis)
- Çalıştırma İzni – (Beschäftigungsbewilligung)
- Muafiyet belgesi – (Befreiungsschein)’dir.
Avustralya Çalışma İzni: Avustralya’ya gitmeden bir firma ya da şirket tarafından teklif alarak iş sözleşmesi yapıldıktan sonra Çalışma İzni başvurusu yapılabilmektedir. Çalışma izni birçok ülkede de olduğu gibi oturum izni ile birlikte yürütülmektedir.
Çalışma İzni en fazla 2 yıl süre ile verilmektedir. Bu süre içinde 14 ay düzenli çalışan kişilerin çocukları ve eşleri de çalışma hakkına sahip olurlar. Çalışma İzni süreleri bitmek üzere olan kişiler izin süreleri bitmeden başvuruda bulunarak 2 yıl daha çalışma izinlerini uzatabilirler.
Avustralya Çalıştırma İzni: Avustralya’da bulunan firma ya da şirketler, yabancı ülke vatandaşlarını bünyelerinde belirlenen bir iş için belirlenen süreler dahilinde 1 yıl geçerli olmak şartıyla çalıştırabilirler.
Bu şekilde işçi çalıştırmak için Avustralya iş piyasasına ve Avustralya Çalıştırma İzinleri Kontenjanına göre belirlenir. Yabancı işçi çalıştırmak için ülkedeki yabancı çalışan istihdam oranı %8’in üzerine çıkmamalıdır. Yinede bazı durumlarda bu oranlar arttırılabilmektedir.
Avustralya Yatırım Yolu İle Oturum İzni Başvurusu
Birçok ülkede olduğu gibi Avustralya Hükümeti’de yatırım yapmak isteyen isteyen yabancı ülke vatandaşlarına oturum hakkı tanımaktadır.
Avustralya’da süresiz olarak oturum izni alabilmenin bir yolu yatırım almaktan geçmektedir. Yatırım yaptığınızda aldığınız oturum izni ile Avustralya’da çalışabilir, eğitim alabilir ve yaşayabilirsiniz.
Avustralya Yatırım Yolu İle Oturum İzni Alma Şartları
- Avustralya’da Yatırımcı Vizesi başvurusu öncesi 4 yıl süre içinde minimum 2 yıl ikamet etmeniz gerekmektedir.
- Yatırım yapmanız için belirlenen miktar azami 1.5 milyon AUD’dur.
- Siz ve aileniz karakter ve sağlık gereksinimlerini karşılıyor olmanız gerekmektedir.
Avustralya Yatırımcı Vizesi Başvurusu İçin Yapılması Gerekenler
- Gerekli belgeler tüm aile bireyleri için hazırlanmalıdır ve herkes için başvuru formu doldurulmalıdır.
- Vazgeçtiğiniz takdirde Avustralya Yatırımcı Vizesini iptal edebilirsiniz. Bu durumda ödemiş olduğunuz vize harçları size iade edilmez.
- Avustralya Yatırımcı Vizesi size süresiz oturum hakkı tanır ve bu vize ile çalışabilir ve eğitim alabilirsiniz. Gereken zamanı doldurduğunuzda uygunluk şartlarını yerine getirdiğinizde Vatandaşlık için başvuruda bulunabilir, Ulusal Sağlık Sistemi Medicare’den faydalanabilirsiniz.
Avustralya İnovasyon ve Yatırım Vizesi
Avustralya’da süresiz oturum izni alabilmenin bir yolu da iş kurarak yatırım yapmaktır. Avustralya’da iş kurmak ya da kabul edilmiş yatırımlar gerçekleştirmek için;
- Avustralya’da minimum 2 yıl bir işletme sahibi olmak ve işletmek,
- 4 yıl içinde 1.5 milyon AUD miktarda yatırım yapmak,
- 4 yıl içinde 5 milyon AUD miktarda yatırım yapmak,
- 1 yıl içinde 15 milyon AUD miktarda yatırım yapmak,
- Aile bireylerinin ve sizin karakter ve sağlık gereksinimlerini karşılamak,
- Vizeye ait maddi gereklilikleri ve şartları yerine getirmiş olmanız gerekmektedir.
Avustralya Oturum İzni Uzatma Hakkında
Avustralya’da bulunma sebepleriniz açısından yapılan incelemelerde yapmış olduğunuz başvurular onay aldığında Avustralya Göçmenlik Ofisine iletilir. Oturum İzni Uzatma başvurusu yılda bir defa yapılmaktadır ve Oturum İzni süresi bitmeden yapılmalıdır.