Araç Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Araç Vize Randevu İşlemleri
Yurt dışına çıkışlarda araç muyanesi olmayan ve schengen vizesi olmayan vatandaşlar araç ile yurt dışına çıkamazlar. Motorlu ya da motorsuz araçların kontrollerinin sağlanması maksadıyla araç muayenesi gerçekleştirilir.Trafikte bulunan araçların tümü teknik açıdan yeterli olup olmadıkları hususunda incelemeye tabi olurlar. Araçların yeterliliğinin tespit edildiği bu uygulamaya da araç muayenesi denir.
Bu durum aracın ticari araç oluşu ya da binek araç oluşu gibi çeşitli özelliklerine göre farklılık gösterir.
Araç muayenesinin yapılma amacı trafikte yer alan ve kusurları olan araçların tespitedilmesidir. Bu araçlar tespit edildikten sonra kusurlarının giderilmesi sağlanır ve meydana getirebilecekleri kazaların önüne geçmeye çalışılır.Muayene geçerlilik süreniz ise ruhsatınızda “Tescil Tarihi” kısmına yazılmaktadır.
Bir motosiklete sahipseniz aynı süreler onun için de geçerli olacaktır.Ticari araçlar ise binek araçlara nazaran 1 yaşından itibaren her yıl muayeneye tabi tutulur.
Vize Tablosu
Araç Vize Randevusu Nasıl Alınır?
TÜVTÜRK resmi internet sitesinden online olarak randevu alabileceğiniz gibi telefon yoluyla da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Online gerçekleştireceğiniz işlemlerde TÜVTÜRK internet adresine girdikten sonra karşınıza çıkan araç muayene randevu linki tıklanmalı ve gelen ekrana plaka numarası girilerek randevu hangi şehirde gerçekleşecekse o şehir işaretlenerek devam butonu ile devam edilmelidir.
Sitenin sizden istediği bilgiler eksiksiz ve doğru olarak işaretlenerek randevu alma işlemi adım adım gerçekleştirilir.Bundan sonra yapılması gereken sorunsuz bir araç vize işlemi gerçekleştirebilmek için gerekli evrakları eksiksiz olarak temin etmek, aracın herhangi bir eksiği varsa bunları tamamlamak ve randevu günü geldiğinde randevu saatinden kısa bir süre önce istasyonda yerimizi almaktır..
Araç Vize Randevusunda Yanınızda Bulunması Gereken Belgeler
Öncelikle muayenesi yapılacak aracın trafik cezası olup olmadığı kontrol edilmelidir. Trafik cezası olup da borcu ödenmemiş araçlara muayene yapılmamaktadır.
Aracın geçerli bir egzoz gazı emisyon ölçümüne ihtiyacı vardır. Egzoz gazı emisyon ölçümü bütün TÜVTÜRK istasyonlarında randevuya ihtiyaç olmadan yapılabilmektedir.
- Aracınızın ruhsatı yanınızda bulunması gereken evraklardan biridir.
- Aracınızın satış ya da devri söz konusuysa noter tarafından size verilecek olan “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge yanınızda bulunmalıdır. Belgenin geçerlilik tarihinin dolmamış olmasına dikkat edilmesi gerekir.
- Araç trafik sigortasının yapılmış olması bir zorunluluktur.
- Aracınız LPG/CNG’li araçlar statüsündeyse LPG/CNG tankı üzerindeki etiketlerin okunaklı olması önemlidir. Aracınıza LPG/CNG tadilatı yaptırdıysanız muayeneye giderken yanınızda bulundurmanız gereken bir diğer evrak da “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi “olmalıdır.
- Aracınız üzerinde bir onarım yapılması durumunda ise yukarıdaki belgelerin haricinde elinizde olması gereken belgeler şunlardır.
- Onaylı bir tadilat projesine ihtiyacınız olacaktır. Bu projenin yetkili mühendisler tarafından çizilmiş ve onaylı bir proje olması gerekir.
- EK-1 belgesi adı verilen trafik tescil müracaat ve işlem formu.
Araçta Bulunması Gereken Gereçler
- Bir ilkyardım çantası
- Üçgen reflektör
- Yangın söndürme cihazı
Binek araç, kamyonet ve minibüsler için 1 adet 1kg Azami ağırlığı 12tondan küçük kamyonlar için 4kg Azami ağırlığı 12tondan fazla kamyonlar ve çekiciler 6kg Yolcu kapasitesi 26 kişi olan otobüslerde 2 adet 2kg Yolcu kapasitesi 26 kişiden fazla olan otobüslerde 6kg Ambulans 2 adet 2kg Tehlikeli madde taşıyan araçlarda 12kg
- Stepne
Motorsiklet ve lastik tekerlekli traktörler dışında bütün araçlarda ve tüm römorklarda her vakit kullanılabilir durumda olmalıdır. Araç vize işlemleri için süre konusunda farklılıklar söz konusudur.Aracınız yeni alınmış ve sıfır kilometre binek bir araçsa 3 yaşına kadar muayeneye ihtiyaç duyulmazken 3 yaşından itibaren her 2 yılda bir bu işlemin tekrarlanması gerekiyor.
Ticari taksi, kamyon benzeri diğer araçlar içinse 1 yaşından itibaren her yıl bu muayenenin yapılması zorunlu tutuluyor. Araç vize işlemini gerçekleştirmek istediğinizde randevunuzu aldıktan sonra size belirtilen gün ve saatte yetkili istasyona gidip sıraya girmeniz gerekiyor.
Sizden istenen evrakları eksiksiz olarak temin etmeniz ve aracınızda bulunması gereken malzemeleri de yanınızda bulundurmanız vize işlemlerinizin sorunsuz gerçekleşmesi açısından önem taşıyor.
Aracınızla muayene istasyonuna geldiğinizde araç kabul işlemleri bölümüne gitmeli ve sıra numarası almalısınız. Randevunuzda herhangi bir sorun yaşamamak için randevu saatinizden önce istasyonda olmanız size yarar sağlayacaktır. Sıra numaranızı aldıktan sonra da aracınızın plaka bilgileriyle almış olduğunuz randevunun biletini matbu olarak bastırarak; vize işlemlerini gerçekleştirebilmek için kurum tarafından belirlenen ücreti yatırıyorsunuz.
Bu ücret aracınızın türüne göre farklılık gösterecektir. Evraklarınız hazır olduğunda da aracınızı kontrolün yapılacağı alana getireceksiniz burada size sıra geldiğinde görevliler tüm işlemleri gerçekleştirecektir. Aracınızın vize işlemleri tamamlandığında bir sonuç belgesi görevliler aracılığıyla size teslim edilecektir.
Bu değerlendirme 3 başlık altında sunulur.Aracın bir kusuru olmaması durumunda bu araç kusursuz olarak değerlendirilir.Aracınız hafif kusurlu olarak rapora kaydedilmişse bu durumda hafif hatalar olduğu gözlemlenmiştir fakat bu hataların trafikte aracınızın kullanılmasını engelleyici bir tarafı yoktur ve bir sonraki muayene gerçekleşene kadar araç trafikte kalabilir.
Aracınız ağır kusurlu bulunduğu takdirde bu durum aracınızın trafikte seyretmesine engel teşkil edecektir. Bu sebeple de aracınızın hataları tespit edilir ve sizden bunları yaptırmanız istenir. Bu işlemleri yaptırabilmeniz için de size belli bir süreye kadar zaman tanınır. Bu süre 30 günlük bir süredir.Aracınızın gerekli onarımlarını yaptırdıktan sonra daha önce kontrol için geldiğiniz istasyona geldiğiniz takdirde bir kereye mahsus olmak üzere sizden ücret istenmez.