Amerika Çalışma Vizesi
Amerika Çalışma Vizesi Başvuru İşlemleri
Amerika’da çalışmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının öncelikle bir Çalışma Vizesi alması gerekmektedir.
Amerika Birleşik Devletlerinde Sürekli Çalışma Vizesi, Mevsimlik Çalışma Vizesi, Geçici Çalışma Vizesi Değişim Programı Vizesi gibi birden fazla Çalışma vize kategorileri bulunmaktadır.
Sahibi olduğunuz meslek türüne göre vize kategorisinde Amerika Birleşik Devletlerinde çalışmak istediğiniz işveren ve uyruğunuza göre değişiklikler olmaktadır.
Çalışma Vizesi sizin ve ailenizin çalışmak ve yaşamak için gereken şartları yerine getirdiğinizde kalıcı oturum sahibi olmanızı sağlamaktadır.
Geçici olan çalışma vizeleri Amerika Birleşik Devletlerinde bir dönemlik istihdam için kalıcı olarak çalışmayı düşünmeyen kişilere verilen vize türüdür.
Amerika’da Göçmen olmayan vize türü ile ABD Göçmenlik Kanunu kapsamında yapılacak işin türüne göre geçici vize verilmektedir.
Amerika Birleşik Devletlerinde daimi olarak çalışmak isteyen kişilerin başvurduğu vize türü E Amerika Yatırımcı ve Ticaretçi Vizesidir. E vizesi sahibi olmak için vatandaşı olunan ülkenin Amerika Birleşik Devletleri ile arasında yatırım ve ticaret anlaşması olması gerekmektedir.
Vize Tablosu
Amerika Geçici Olan Vizeler
- H-1B Çalışma Vizesi (Özel Meslek Sahibi Kişiler)
- H-2A Çalışma Vizesi (Tarım İşçileri)
- H-2B Çalışma Vizesi (Tarım Dışında Kalan Geçici İşçiler)
- H3 Çalışma Vizesi (Özel Eğitim Ziyaretçileri Ya da Stajyerler)
- L Çalışma Vizesi (Şirket İçi Transfer)
- O Çalışma Vizesi Vizesi (Başarıya Sahip Kişiler ya da Olağanüstü Yetenekler)
- P Çalışma Vizesi (Eğlence Grupları, Atletler, Sanatçılar)
- Q-1 Çalışma Vizesi (Uluslararası Kültürel Değişim Programı Kişileri)
- R Çalışma Vizesi (Din Görevlileri)
- I Çalışma Vizesi (Medya Çalışanları)
Amerika Sürekli Çalışma Vizeleri
- E1 Ticaretçi Vizesi
- E2 Yatırımcı Vizesi
Amerika Vizesi İçin Önemli Konular
Uluslararası şirketlerin Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan şubelerinde Uzman/Yönetici/Müdür Pozisyonunda çalışacak olan kişilerin L Şirket İçi Transfer Vizesi almaları gerekmektedir.
L1 vize sahipleri gereken şartları yerine getirdikleri takdirde Green Card alarak Amerika’da süresiz yaşayabilme hakkına sahip olurlar.
Amerika L1 vizesi alabilmek için transfer edecek şirketin kendi bölgesinde (Örnek: Türkiye’de) son 3 yıl zarfında en az 1 yıl süre ile çalışmış olması gerekmektedir.
Ayrıca aynı şekilde Türkiye’de çalışılan pozisyon ne ise, Amerika’da çalışılan pozisyonun da aynı olması gerekmektedir. Amerika’da L1 vizesi sona erdiğinde talep halinde ABD Göçmenlik Ofisi ne başvuruda bulunduğunda vize süreniz uzatılmaktadır.
Yönetici ve Müdür Statüsünde çalışan kişiler L1-A Vizesine başvuruda bulunmaları halinde onay aldıklarında 7 yıl süre ile ABD de çalışabilmektedir. Uzman Statüsünde olan kişiler Amerika L1-B vizesi başvurusunda bulunarak onay aldıklarında 5 yıl süre ile Amerika’da çalışabilirler.
Amerika L Şirket içi Transfer Vizesi sahibinin eşi ve 21 yaş altı bekar çocukları L2 vizesi başvurusunda bulunabilirler vize süreleri asıl L vize sahibinin vize süresi ile orantılı olarak belirlenir.
Şirket İçi Transfer Vizesi (L) Gerekli Evrakları
- TC. Nüfus cüzdanı kimlik fotokopisi önlü arkalı olacak şekilde.
- Pasaport: Seyahatten sonra 6 ay daha geçerliliği olan, varsa diğer eski pasaportlar
- Biyometrik fotoğraf: 2 adet 5X5 ebadında, 6 aydan eski olmayan, arka fonu beyaz
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Açıkça Adres bilgileri ve aile kimlik bilgilerinin bulunduğu.
- Vize Talep Dilekçesi: ABD seyahat masraflarını karşılayacağını belirten Konsolosluğa dair yazılmış olan dilekçe.
- DS 160 Formu Amerika resmi Konsolosluk sitesinde online olarak İngilizce doldurulur.
- I-129S Formu
- Daha önce Amerika’ya yapılmış seyahatlerin vizeleri.
- Şirketin Antetli Kağıdına İngilizce olarak ABD dış temsilciliğine dair yazılan Vize Talep Dilekçesi Şirket yetkilisi tarafından kaşe ve imzalı olarak seyahat amacını anlatan yazı.
- SGK (4b)Hizmet dökümü
- Faaliyet Belgesi fotokopisi (Son 3 aya ait olan)
- Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Vergi Levhası fotokopisi
- Banka Hesap Dökümü Banka veya Hesap Cüzdanı (En az 5.000₺ limitli olan, 3 aya ait, Banka yetkilisi tarafından imza sirkülü, kaşeli olarak beyan edilmelidir.)
- Varsa Araç Ruhsatı ve Tapu fotokopisi, Kira gelir belgesi.
Amerika O Olağanüstü Yetenek Vizesi
Amerika’ya atletizm, sanat, eğitim, bilim gibi alanlarda ün yapmış başarılı geçmişleri bulunan ve üstün yetenek sahibi olan kişilerin ve ulusal alanda televizyon ve sinema sektöründe meşhur olmuş kişilerin seyahat etmek istediklerinde alabilecekleri vize türü ‘’O‘’ Olağanüstü Yetenek Vizesidir. Kişilere seyahatleri boyunca eşlik edecek olan kişilerde O vize türüne başvuru yapabilirler.
O Vize Türleri
· O1-A Vizesi: Atletizm, eğitim, bilim, iş alanlarında olağanüstü başarı ve yetenek sahibi olan kişilerin alacağı vizedir. · O1-B Vizesi: Sanat, hareketli resim, televizyon alanında olağanüstü başarı ve yetenek sahibi kişilerin alacağı vizedir. · O2 Vizesi: O1 sanatçısına ya da atlete herhangi bir performans için yardım edecek kişilerin O2 vizesi alması gerekmektedir.
- O1-A için O2 vize sahibinin yardımı çok gerekli,
- O1-B için O2 vize sahibinin üretimine önemli derecede katkı sağlaması çok gerekli olmalıdır.
- ABD vatandaşlarının O1 vize sahibine O2 vize sahibi gibi destek olacak yardım ve yeteneklere sahip olamayacak kadar önemli olmalıdır.
- O3 Vizesi: O1 ve O2 vize sahibinin eşi ve çocuklarının alacağı vize türüdür. Amerika O vize sahipleri Amerika’da eşleri çocukları ve yardımcıları ile 3 yıl süre ile yaşayabilirler. USCIS bu vizeyi 1 yıl kadar uzatma yetkisine sahiptir.
O Vize Türüne Uygun Olan Kişilerin Özellikleri
Başvuruyu yapacak olan kişi spor, sanat, bilim, eğitim alanında ulusal alanda ün yapmış bir özel olağanüstü yetenek olduğunu kanıtlamak zorundadır. Çalışmalarına devam etmek amacıyla Amerika’ya geçici olarak gitmesi gerekir.
- Sanat alanında olağanüstü yetenek: Sanatsal faaliyetlerde ünlü, normalin dışında yeteneklere sahip, öncü ve tanınmış olması gereklidir. Ve bulunduğu alanda yüksek derecede başarı elde etmiş olması gerekmektedir.
- Bilim, atletizm, eğitim ve iş alanında olağanüstü yetenek: Vize başvurusu yapacak olan kişinin alanında zirve yapmış uzmanlık seviyesinde sayılı kişilerden biri olması gerekir.
- Televizyon ve Sinema alanında olağanüstü yetenek: Sinema ve televizyon alanında işinde daha önce alışılagelmiş başarıların üstünde bir başarı elde etmiş saygın, nitelikli, sayılı ve becerisi çok yüksek tanınmış ünlü kişilerden olmalıdır.
EB1 Vizesi
Olağanüstü yetenekli kişilerin Green Card Başvurusu: Ulusal ve Uluslararası alanda bilim, eğitim, iş, sanat alanlarında üstün başarı elde etmiş olan kişilere Green Card verilmektedir.
EB1 vizesi için bir iş yeri, işverenle sözleşme yapmaya gerek yoktur. Başvurular için gerekli olan 10 şarttan 3’ünü yerine getirerek Green Card alınabilir.
Kişinin almış olduğu ödüller dahilinde bu 10 şarttan 3 üne sahip olması gerekir. Bu şartlara örnek verecek olursak Uluslararası verilen bir ödüle sahip olmak, bir yarışmada jüri üyesi olmak, uluslararası çapta kitap yayınlamak ve bu yapılan çalışmaların uluslararası alanda ticari gelir elde ettiğini kanıtlaması gerekir.
Gerekli Olan Evraklar
- Nüfus cüzdanı kimlik fotokopisi önlü arkalı olacak şekilde.
- Pasaport: Seyahatten sonra 6 ay daha geçerliliği olan, varsa diğer eski pasaportlar
- Biyometrik fotoğraf: 2 adet 5X5 ebadında, 6 aydan eski olmayan, arka fonu beyaz
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Açıkça Adres bilgileri ve aile kimlik bilgilerinin bulunduğu.
- Vize Talep Dilekçesi: Birleşik Devletler seyahat masraflarını karşılayacağını belirten Konsolosluğa dair yazılmış olan dilekçe.
- DS 160 Formu Amerika resmi Konsolosluk sitesinde online olarak İngilizce doldurulur.
- I-129S Formu (yakında olacak işveren ya da temsilcisi tarafından doldurulur.)
- Daha önce Amerika’ya yapılmış seyahatlerin vizeleri.
- Banka Hesap Özeti Banka Ya da Vadesiz Hesap Cüzdanı (En az 5.000₺ limiti bulunan, 3 aya ait, banka yetkilisi tarafından imza sirkülü ve kaşeli olarak beyan edilmelidir.)
P1 Amerika Vizesi
Eğlence grubuna ait olarak ya da atlet olarak Amerika Birleşik Devletlerine giderek yapılan atletizm yarışmalarına katılmak için gerekli olan vize türüdür.
Dünya genelinde kabul edilen ve sürekliliği olan bir iş/eylem olmalıdır. P1 vizesi sahibinin yanında istediği kişilerde bu vizeye başvuru yapabilirler.
P1-A Vizesi;
Dünya çapında bilinen bir performansı eyleme geçirmek için ekip üyesi ya da tek başına olacak şekilde Amerika’ya seyahat etmek isteyen kişilerin alması gereken vize türüdür.
- Bireysel olan atlet performansı tamamlamak amacıyla, yarışmayı bitirmek amacıyla, etkinlikler devam ettiği sürece 5 yıl süre ile Amerika Birleşik Devletlerinde ikamet edebilir. Bu süre yapılan eylemler devamlılığı bulunuyorsa 5 daha uzatılabilir.
- Ekip üyesi olarak giden atlet performans, etkinlik, yarışma tamamlanması için 1 yıl Amerika’da ikamet edebilirler. Yapılan eylemlerin devam etmesi halinde bu süreler 1 yıl daha uzatılabilmektedir.
- Atlet yanında giden destek personeli atletin performansını tamamlaması için 1 yıl süre ile atlet yanında ikamet edebilirler. Bu süre destek personeli için en fazla 5 yıla kadar uzatılabilir.
P1-B Vizesi;
Dünya çapında eğlence sektöründe çalışan üstün yetenekli kişilerin geçici bir süre Amerika Birleşik Devletlerine seyahat etmek istediklerinde almaları gereken vize türüdür.
Eğlence grubuna ait çalışan kişiler Amerika Birleşik Devletlerine gittiklerinde bu vize ile 1 yıl ikamet edebilirler. Yapılan performanslar devam etmesi halinde bu süre 1 yıl daha uzatılabilmektedir.
P2 Amerika Vizesi;
Amerika’ya seyahat etmek isteyen sanatçı, showman, eğlence sektör çalışanlarının ABD ile diğer bir ülke ile değişim programı dahilinde yapılacak olan gösteriler için alınan vize türüdür.
Sanatçı ve showmenlerin yardımcıları da vize başvurusunda bulunabilirler. Bu vizeyle ABD de kalış süresi 1 yılla sınırlıdır. Etkinlikler bitmemesi halinde süre 1 yıl daha uzatılabilmektedir.
P3 Amerika Vizesi;
P3 Vizesi P2 vizesinden farklı Amerika Birleşik Devletlerinde yapılacak geleneksel, kültürel etkinlikler, folklorik etkinlikler ya da müzik, tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerde koçluk eğitmenlik yapmak için alınması gereken vize türüdür.
- P3 vize sahibi yanında gelmek isteyen yardımcıları da aynı vize ile başvuruda bulunabilirler. Vize sahibi yaptığı işi tamamlamak için vize süresi 1 yılla sınırlıdır.
- Gerektiği durumlarda vizesi 1 yıl daha uzatılabilir. P vizesi sahibi kişinin eşi ve 21 yaş altındaki bekar çocukları da P4 vizesine başvuruda bulunabilirler. P4 vizesi sahibi kişiler Amerika’da eğitim alabilir fakat çalışmalarına izin verilmez.
P Amerika Atlet, Sanatçı, Oyuncu Vizesi Gerekli Evrakları;
- Nüfus cüzdanı kimlik fotokopisi önlü arkalı olacak şekilde.
- Pasaport: Seyahatten sonra 6 ay daha geçerliliği olan, varsa diğer eski pasaportlar
- Biyometrik fotoğraf: 2 adet 5X5 ebadında, 6 aydan eski olmayan, arka fonu beyaz
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Açıkça Adres bilgileri ve aile kimlik bilgilerinin bulunduğu.
- Vize Talep Dilekçesi: Seyahat masraflarını karşılayacağını, ABD seyahat tarihlerini belirten Konsolosluğa dair yazılmış olan dilekçe.
- DS 160Formu Amerika resmi Konsolosluk sitesinde online olarak İngilizce doldurulur.
- I-129S Formu (yakında olacak işveren ya da temsilcisi tarafından doldurulur.)
- Daha önce Amerika’ya yapılmış seyahatlerin vizeleri.
- Banka Hesap Dökümü Banka Ya da Hesap Cüzdanı (En az 5.000₺ limitli olan, 3 aya ait, Banka yetkilisi tarafından imza sirkülü ve kaşeli olarak beyan edilmelidir.
Q1 Uluslararası Kültürel Değişim Programı
Başvuruyu yapan kişinin ülkesine ait kültürel, tarihi ve geleneksel bilgilerini paylaşmak, istihdam, pratik eğitim için kültürel değişim programına dahil olan kişinin alması gereken vize türüdür. Q1 vizesi ile Amerika Birleşik Devletlerinde ikamet süreniz 15 ay ile sınırlandırılmıştır.
Katıldığınız kültürel değişim programı sona erdiğinde 30 gün içinde Amerika’yı terk etmeniz gerekmektedir. Bu programa katılmak için Amerika’dan 1 yıl uzak durmanız giriş yapmamanız gerekmektedir.
Bu vize sahibinin eş ve çocuklarının aynı vize ile başvuru yapma hakları bulunmaz Eğer Q1 vize sahibi ile Amerika’ya gitmek isterlerse farklı bir vize türüne başvuru yapmaları gerekir.
Q1 Uluslararası Kültürel Değişim Programı Gerekli Evrakları;
- Nüfus cüzdanı kimlik fotokopisi önlü arkalı olacak şekilde.
- Pasaport: Seyahatten sonra 6 ay daha geçerliliği olan, varsa diğer eski pasaportlar
- Biyometrik fotoğraf: 2 adet 5X5 ebadında, 6 aydan eski olmayan, arka fonu beyaz
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Açıkça Adres bilgileri ve aile kimlik bilgilerinin bulunduğu.
- Vize Talep Dilekçesi: Seyahat masraflarını karşılayacağını, seyahat amacını ve tarihlerini belirten Konsolosluğa dair yazılmış olan dilekçe.
- DS 160 Formu Amerika resmi Konsolosluk sitesinde online olarak İngilizce doldurulur.
- I-129S Formu (yakında olacak işveren ya da temsilcisi tarafından doldurulur.)
- Daha önce Amerika’ya yapılmış seyahatlerin vizeleri.
R Din Görevlisi Amerika Vizesi
- Kısa süreli dini görevde çalışmak için Amerika’ya gitmek isteyen din görevlilerinin alması gerek R vize türüdür. R vizesi dinlerin ruhban sınıflarına verilen vizedir. Yetkili kurumlar tarafından atanmış olan din görevlilerine dini ibadet vazifeleri ve diğer başka vazifeleri yerine getirmek amaçlı alırlar.
- Dini görevi haftada 20 saatten az olmaması gerekmektedir. Vize almak isteyen din görevlisi Amerika’da bulunan din topluluklarının üyesi olmalı, vergi gerektiren bir dini faaliyet içinde olmaması ve en az iki yıldır bu faaliyetler içinde bulunması gereklidir. İlk girişte verilen vize süresi 30 ayla sınırlıdır.
- Vize süresini uzatmak istediğinde en fazla 30 aya kadar süre verilebilmektedir. R Din Görevlisi Vizesi ile Amerika’da bulunması süresi 5 yılı geçmemektedir. R1 vize sahibinin eş ve 21 yaş altı bekar olan çocukları R2 vizesi ile R1 vize sahibi ile yaşayabilirler fakat çalışmalarına imkan tanınmaz.
Amerika R Vizesi İçin Gerekli Olan Evraklar
- TC. Nüfus cüzdanı kimlik fotokopisi önlü arkalı olacak şekilde.
- Pasaport: Seyahatten sonra 6 ay daha geçerliliği olan, varsa diğer eski pasaportlar
- Biyometrik fotoğraf: 2 adet 5X5 ebadında, 6 aydan eski olmayan, arka fonu beyaz
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Açıkça Adres bilgileri ve aile kimlik bilgilerinin bulunduğu.
- Vize Talep Dilekçesi Seyahat masraflarını karşılayacağını belirten Konsolosluğa dair yazılmış olan dilekçe.
- DS 160 Formu Amerika resmi Konsolosluk sitesinde online olarak İngilizce doldurulur.
- I-129S Formu (yakında olacak işveren ya da temsilcisi tarafından doldurulur.)
- Dini kuruluş ve toplulukların bulundukları görev ve sorumluluk alanının vergiden muaf olduğunu bildiren belge.
- Daha önceki Amerika seyahatlerinin vizelerine ait pasaportlar.
(I) Medya Temsilcisi Vizesi
Vize sahibinin kendi ülkesinde bulunan film, radyo, baskı alanlarının Amerika’daki temsilcileri için verilen vize türüdür.
Medya temsilcileri “I” vizesi alarak Amerika’da eğitim medya faaliyetlerinde bulunabilir, yabancılara göre bilgilendirmelerde fiilen görev alabilirler. I vizesi alacak kişinin ülkesinde bulunan Medya’ya ait kuruluşu bulunmalı ve Amerika’da haber ve günlük olayları toplama ve raporlama olarak görev yapmalıdır.
Amerika I Vizesi İçin Seyahat Amaçları;
- Gazeteci kimliği olan medya ya da yapım şirketi çalışanının belgesel ya da haber içeriği için Amerika’ya gitmesi.
- Bir filmde kullanılan materyal ne ise onu gidip kendi yerinde haber yapmak. Bunun için çekilen film Amerika dışında olmalıdır.
- Gazeteci kimliği olan kişinin bir ürünü reklam yada gelir kaynaklı olmadan bir çalışma yürütmek istemesi.
- ABD’de ofisi olan uzak ülke vatandaşı olan kişinin Amerika’daki herhangi bir etkinliği kendi ülkesinde haber yapmak için gelmeyi istemesi. A2 Vizesi alamayan hükümet yetkililerinin ve yetkilendirilmiş turist ofisi yetkililerinin ülkenin asıl turist bilgilerini almak istemesi.
- Bulunduğu ülkedeki organizasyonların teknik bilgi çalışanlarının Amerika ofislerinde çalışmak istemesi.
(I) Medya Temsilcisi Vizesi Gerekli Evraklar;
- Nüfus cüzdanı kimlik fotokopisi önlü arkalı olacak şekilde.
- Pasaport: Seyahatten sonra 6 ay daha geçerliliği olan, varsa diğer eski pasaportlar
- Biyometrik fotoğraf: 2 adet 5X5 ebadında, 6 aydan eski olmayan, arka fonu beyaz
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Açıkça Adres bilgileri ve aile kimlik bilgilerinin bulunduğu.
- Vize Talep Dilekçesi: Seyahat masraflarını karşılayacağını belirten ABD dış temsilciliğine dair yazılmış olan dilekçe.
- DS 160 Formu Amerika resmi Konsolosluk sitesinde online olarak İngilizce doldurulur.
- Daha önceki Amerika seyahatlerinin vizelerine ait pasaportlar.
- Medya kuruluşunda freelance olarak çalışan gazetecinin sözleşmesi
- Gazeteci Kimliği
Amerika E1-E2 Ticaretçi – Yatırımcı Vizesi Gerekli Evrakları
Amerika’da sürekli yaşamak ve çalışmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının E1 / E2 vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
E1-E2 vizesi yapabilmek için kişinin vatandaşlığı bulunduğu ülkenin Amerika ile yatırım ve ticaret anlaşması bulunması zorunluluğu vardır. Türkiye Cumhuriyetinin Amerika ile arasında ticaret ve yatırım anlaşması bulunduğundan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının E1-E2 Vize başvuru yapma hakları bulunmaktadır.
Amerika E1-E2 Ticaretçi – Yatırımcı Vizesi Gerekli Evrakları;
- Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Pasaport: Seyahat tarihi bitiminden sonra 6 ay daha geçerliği olan
- Varsa kişiye ait eski pasaportlar.
- Biyometrik fotoğraf 2 adet 5×5 ebatlarında arka fonu beyaz olacak şekilde
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: Aile bireyleri kimlik ve adres bilgileri olan
- DS-160 Amerika Vize Başvuru Formu
- Vize Talep Dilekçesi: Şirkete ait antetli kağıda İngilizce olarak yazılmış şirket yetkilisi tarafından kaşeli ve imza sirkülü.
- Faaliyet Belgesi Raporları fotokopisi son 3 aya ait olmak üzere.
- Ticari Sicil Gazetesi Fotokopisi.
- Şirkete ait imza sirküleri fotokopileri.
- Vergi Levhası Fotokopileri
- SGK Hizmet dökümleri 4B
- MRV ücreti makbuz ve fotokopisi.
- İstenirse Form G-28 ile DS-156 E formu
- Firma tarafından Amerika Vize uygunluğunu anlatan Firma ve Başvuru sahibini açıklayan yazı.
- Var olan bir firma ise son 3 yıllık vergi beyanı yada 5 yıllık iş planı
- Şirkete ait tescil belgesi ve Şirket Mülkiyet kanıt belgesi
- Şirkete ait faaliyetleri ve gerçek değerleri gösteren kanıt belgeleri.
- Mal ve ya da kira anlaşmalarını belirten sözleşmeler.
Amerika 1 Ticaret Vizesi
Amerika’ya ticaret yapma amacıyla seyahat edecek olan kişilerin E1 Ticaretçi Vizesi başvurusu yapmaları gerekmektedir.
E1 Ticaretçi Vizesi başvurusu yapmak için ilk şart kişinin vatandaşı olduğu ülke ve Amerika arasında ticaret anlaşması bulunmalıdır. Bunun yanı sıra yapılacak olan ticaret ulusal alanda kabul edilen bir ticari etkinlik olması şartı aranmaktadır.
Ticaretin yapılması istendiği dönemde bu anlaşmanın devam ediyor olması gerekmektedir. Yeni yapılan bir ticari anlaşma olursa E1 Vizesi başvuru yapılmamaktadır. Yapılacak olan ticaretin sürekliliği de önem teşkil etmektedir.
E1 Ticaretçi Vizesi başvurusu kabul edildiğinde Amerika Green Card uygulaması ile Amerika Birleşik Devletleri içerisinde ikamet hakkına da sahip olunmaktadır.
Amerika E1 Ticaretçi ve E2 Yatırımcı vizesi ile vize sahibi olan kişinin 21 yaşından küçük olan çocukları ve eşleri de Amerika Birleşik Devletlerinde yaşama hakkına sahip olabilmektedirler.
Vize başvurusu yapan aile bireyleri asıl vize sahibi ile aynı zamanlar içinde ikamet edebilirler. E1-E2 vize sahibinin eşi de Amerika’da çalışmak istediği zaman çalışma izni alarak çalışma hakkına sahiptir.
Kişinin mesleği ne olursa olsun herhangi bir kısıtlama bulunmaksızın istediği yerde çalışma hakkı bulunmaktadır.
Amerika E2 Yatırımcı Vizesi
Yeterli sermayesi bulunan kişiler E2 yatırımcı vizesi alarak Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde yatırım yapabilirler. Aynı şekilde yatırım yapmak isteyen kişinin vatandaşı bulunduğu ülkenin ve Amerika arasında yatırım anlaşması bulunması gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri arasında yatırım anlaşması bulunduğundan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Amerika’da yatırım yapabilmektedirler. E2 Yatırımcı Vizesi başvurusu yapma şartı yatırım yapan şirketin sahibi, ortağı ya da önemli bir pozisyonda çalışan kişisi olması gerekmektedir.
Amerika’da yatırım yapmak için herhangi bir asgari sınır bulunmamaktadır. Yatırım yeterliliği oran nisbeti ile belirlenir. Bu oran yapılacak olan yatırımın maddi karşılığı ve yatırım yapılan işin değeri ile karşılaştırarak yapılmaktadır.
E2 vizesi ile yapılacak olan yatırım sonucunda ne kadar istihdam edeceği ve şirketin ekonomik etkinliklerine bakılmaktadır. Yatırım yapılacak olan şirketin devralınması, geliştirilmesi, sermaye şartlarının karşılanması gerekmektedir. E2 vizeniz onaylandığı takdirde Amerika Green Card sahibi olarak Amerika Birleşik Devletlerinde ikamet etme şansınız olmaktadır.
Özel bir meslek dalında yüksek eğitim görmüş ve uzmanlaşmış olan kişilerin H1-B Vizesi başvurusunda bulunması gerekmektedir. Ülkeler arası ar-ge ve üretim programlarında proje kapsamında görev alan model ve mankenler H1-B vizesine başvurmaktadır.
H1-B vizesi ile Amerika Birleşik Devletlerinde 3 yıl boyunca ikamet ve çalışma iznine sahip olabilirsiniz. Talep edildiği takdirde vize süreleri 3 yıl süre ile uzatılmaktadır. H1-B vizesi ile Amerika’da çalışabilmek için en az lisans eğitimini tamamlamış olma şartı bulunmaktadır.
Bu pozisyonda çalışacak olan kişiler Amerika’da Asgari ücretin daha altında maaşlarla çalıştırılamazlar. Aynı şekilde bir iş yerinde çalışan kişinin maaşı diğer aynı pozisyonda çalışan kişiden daha az olması yasaktır. Herkese eşit şekilde maaş ödenmesi şartı bulunmaktadır. H1-B vizesi için başvuruda bulunanların mutlaka mesleki diplomaları ve mesleki yeterliliklerinin bulunması gerekmektedir.
Geçici Süreli Vize türü olan H1-B vizesi başvuru süresi her yılın nisan ayının 1’inde başlar ve 5 gün süreyle devam eder. Şartların yerine getirilmediği ve evraklarda eksiklik bulunan vize başvuruları ret olarak cevaplandırılır. Eğer yüksek lisansınızı Amerika Birleşik Devletlerinde yaptıysanız sizin için ayrı bir çekiliş düzenlenir.
Çekilişler açıklandıktan sonra mali yılbaşı sayılan 1 Ekim gününde H1-B vizenizin geçerlilik süreleri başlamış olacaktır. Amerika H1-B vizesi sahibi olan kişilerin eşi ve 21 yaş altı bekar olan çocukları birlikte Amerika’da bulunmak için H4 vizesine başvuru yapabilirler. H4 Vizesi sahibi olan eş H1-B vize sahibi eşin yanına gelerek yaşayabilir fakat çalışamaz. H4 sahibi olan H1-B vize sahibinin çocukları kişi Amerika’da yaşadığı süre içinde eğitim alabilirler.
H2-A Amerika Vizesi;
Amerika Birleşik Devletleri ihtiyaç olduğu takdirde geçici süre ile çalışmak için sezonluk tarım işçisi, mevsimlik işçi, geçici süreli işçi istihdam etmektedir. Bu tür işlerde çalışmak isteyen kişilerin H2-A vizesi için başvuru yapmaları gerekmektedir.
H2-B Amerika Vizesi;
Amerika Birleşik Devletleri ihtiyaç halinde mevsimlik ve sezonluk olmak üzere geçici olarak tarım dışı işçi istihdam etmektedir. Bu tür işlerde çalışmak isteyen kişilerin H2-B Vizesine başvuru yapmaları gerekmektedir.
H3 Amerika Vizesi;
Amerika’da bulunan fiziksel, duygusal, zihinsel hastalık yaşayan çocukların tıbbi olmayan bakımlarını üstlenmek için programlara katılarak staj yapmak için gelecek olan kişilerin alması gereken vize H3 Amerika Vizesidir.
Geçici Vize H1-B / H2-A / H2-B / H3 Gerekli Evraklar
- C Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, arkalı önlü olarak.
- Pasaport: En az 6 ay geçerliliği bulunan 10 yıldan eski olmayan boş 2 sayfası olan.
- Biyometrik Fotoğraf: 2 adet olmak üzere arka fonu beyaz yüz açık 5×5 boyutunda.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Aile bireyleri kimlik bilgileri ve adres bilgileri olan.
- Vize Talep Dilekçesi: Konsolosluğa dair İngilizce yazılmış seyahat masraflarını karşılayacağını belirten.
- DS-160 Başvuru Formu: Konsolosluk resmi sitesinde online olarak doldurulacak.
- I-129 Formu: Başvuru sahibinin işvereni tarafından doldurulacak.