Almanya Oturma İzinleri

Almanya Oturma İzni 2025

İnsanlar Almanya’ya eğitim, çalışma veya iş gibi amaçlarla gidebilirler. Bu durumda ülkede ikamet edebilmeleri için oturma izinlerinin olması gerekir.

Bu nedenle Almanya’ya gelen kişilere geçici ve daimi oturma izni verilir. Ancak bu iznin verilebilmesi için ülkeye gelen kişilerin AB ve Almanya vatandaşı olmamaları gerekir.

Almanya Oturma İzinleri
Almanya Oturma İzinleri

Almanya İçin Verilen Oturma İzinlerinin Çeşitleri

Almanya’da bulunan insanların kriterlerinin uygun olmaları durumunda Almanya için geçerli olan oturma izinlerini almaları mümkündür. Almanya için verilen oturma izinlerinin çeşitleri şunlardır;

  • Geçici oturma izni
  • BİT kartı
  • Daimi oturma izni
  • AB mavi kart
  • Mobil BİT kartı
  • ICT kartı
  • AB uzun dönem oturma izni

Bu izinler yararlanacak kişilerin özelliklerine ve alınacak iznin süresi göre değişir. Bu izinlere başvuracak kişilerin izin türüne uygun belgelerle birlikte başvuru yapmaları şarttır.

Almanya Geçici Oturma İzni Türleri

Geçici oturma izni Almanya tarafından yabancı vatandaşlara ülkede sınırlı süre kalmalarını sağlamak amacıyla verilen bir izindir. Bu izin sayesinde çalışma, eğitim veya yaşama gibi amaçlarla izin süresince ülkede kalabilirler. Geçici oturma izinleri başvuru sahibinin durumuna ve başvuru amacına göre kendi içinde çeşitlere ayrılır.

Geçici oturma izinlerinin çeşitleri şunlardır; öğrenci oturma izni, çalışma geçici oturma izni, aile ikamet izni (Alman) ve insani veya siyasi nedenlerle oturma iznidir. Bu çeşitlerin her birinin alınabilme şartları vardır ve başvuru sahipleri hükümetin belirlediği şartlara uygun olmaları durumunda başvuruda bulunabilirler.

Almanya Geçici Oturma İzinlerinin Başvuruları Nasıl Yapılır?

Almanya’da sınırlı süre kalmak amacıyla oturma iznine sahip olmak isteyen kişilerin kendilerine uygun geçici oturma iznine başvurmaları gerekir. Bu izin sayesinde ülkede yaşama, eğitim ve çalışma hakkı elde edebilirler.

Geçici oturma izinlerine başvuruda bulunacak olan kişi şu yolları izlemelidir;

  • Oturma izni için doğru vizeye sahip olup olmadığını kontrol etmelidir.
  • Almanya’ya geliş sonrası adresini kayıt ettirmediyse kaydını yaptırması gerekir.
  • Ülkede geçerli sağlık sigortası almalıdır.
  • Almanya’da bir banka hesabı açtırmalıdır.
  • Başvuruda bulunacağı geçici formu türüne ait başvuru formunu almalı ve doğru olarak doldurmalıdır.
  • Geçici yerleşim izni randevusu almalıdır.
  • Yerleşim izni için gereken belgelerini hazırlamalıdır.
  • Geçici oturma izni başvuru ücretini ödemelidir.

Ücretini ödemeleri, mülakata katılmaları ve belgeleri teslim etmeleriyle başvuru sahipleri kendilerine düşen işlemleri tamamlarlar. Bu aşamadan sonra başvurularının işleme alınması bekleyerek sonucu almaları gerekir.

Almanya Daimi Oturma İzni Nedir?

Almanya daimi oturma izni insanların Almanya’da süre kısıtlaması olmadan ikamet etmesini sağlayan bir izindir. Bu izni alabilmek için ülkede bulunan kişilerin izin kriterlerine uygun olmaları şarttır.

Bu kriterlerin en önemlileri şunlardır;

  • İzne başvuran kişi geçmişte aldığı geçici oturma izniyle 5 yıl (en az) ülkede yaşamış olmalıdır.
  • Başvuru sahibi kendisinin ve ailesinin ihtiyaçlarını maddi açıdan koruyabilmelidir.
  • Emekli olmak için 5 yıllık prim ödemesi yapmalıdır (en az).
  • Almanca bilgisi olmalıdır.
  • Başvuru sahibinin kendisi, eşi ve çocukları için yaşam alanının bulunması lazımdır.
Bunlar dışında daimi oturma iznine sahip olmak isteyen kişinin Almanya’nın gelenek görenek ve yaşam özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu şartlar sayesinde izni almaları mümkündür. Ayrıca Alman üniversitesinden eğitim alınması, Ab mavi kartının bulunması, serbest meslek çalışanı olması ve yüksek nitelikli çalışan olması gibi durumlarda başvuru sahiplerinin izin alma şansı daha yüksektir.

Almanya Daimi Oturma İznine Başvuru Nasıl Yapılır?

Almanya’da daimi oturma iznine başvurmak oldukça kolay bir işlemdir. Ancak işlem adımlarının doğru ve eksik olmadan atılması olumlu cevabı sağladığından başvuruda bulunacak kişilerin gerekli adımların neler olduğunu öğrenmeleri gerekir.

Daimi oturma izni başvurusu şu adımların uygulanmasıyla yapılır;

  • İzne uygun olmanız durumunda başvuru formunu doldurun.
  • Daimi oturma izniniz için gerekli belgeleri toplayın.
  • Yabancılar Dairesi’nden izin randevusu alın.
  • İzin için belirlenmiş olan ücreti ödeyin ve makbuzunu alın.
  • Aldığınız randevuya katılın ve belgelerinizi teslim edin.

Yapacağınız randevu görüşmesi daimi ikamet iznine başvurunun son aşamasıdır. Randevu yaklaşık olarak 20 dk. sürer. Randevu esnasında Almanya’da ne sebeple bulunduğunuz, kişisel durumunuz ve ikamet izni alma sebebiniz gibi sorular sorulur. Verdiğiniz sorular ve belgelerinizle işlem sırasına girersiniz. Belirli bir süre sonunda da size oturma izninizin onaylanıp onaylanmayacağına dair cevap verilir.

Almanya Oturma İzinleri 1 – almanya vize basvuru randevu

Başvuru Sahibi Tarafından Teslim Edilmesi

Almanya Gereken Daimi Oturma İzni Başvuru Belgeleri

Almanya’ya kalıcı olarak yerleşmek isteyenler daimi oturma iznini alabileceklerini kanıtlayan belgeleri Yabancılar Dairesi’ne sunmak zorundadırlar. Böylelikle izni alarak sorun yaşamadan ülkede yaşamaya başlayabilirler. Başvuru sahipleri tarafından sunulan bu belgeler izin için uygunluğu kanıtlarlar.

Başvuru sahipleri tarafından Yabancılar Dairesi’ne teslim edilmesi gereken daimi oturma izni başvuru belgeleri şunlardır;

  • Oturma izni başvuru formu: Başvuru formunda kimlik, sahip olunan meslek ve Almanya’da kalış süresi gibi sorulara yer verilir. Form doldurulurken bu soruların yanlışsız cevaplanması gerekir.
  • Geçerli pasaport: Oturma izninin verilebilmesi için pasaportun sunulması gerekir. Başvuruda memura teslim edilen pasaport işlemin onaylanmasına kadar Yabancılar Dairesi’nde kalır. Bu nedenle pasaportun kullanılmasının gerekli olmadığı bir dönemde başvurunun yapılması gerekir.
  • Gelir kanıtı: Almanya, ülkede yaşayacak kişilerin sosyal yardım talebinde bulunmayacağını anlamak için gelir kanıtı ister. Bu nedenle başvuru esnasında gelir kanıtının sunulmasını ister. Başvuruda bulunan kişi çalışıyorsa gelir kanıtı olarak iş sözleşmesini, sosyal güvenlik ödeme bilgilerini, maaş bordrosunu (6 aylık) ve işveren mektubunu gelir kanıtı olarak sunabilir. Başvuruda bulunan kişinin serbest meslek çalışanı olması durumunda vergi iadesi (en son) ve vergi danışmanından denetim raporu sunması gerekir. Emekli başvuru sahipleri ise emeklilik beyannamesini kanıt olarak sunabilirler.
  • Daimi oturma iznine başvuru yapan kişi çalışmaması durumda gelir kanıtı olarak iş bulma bürosu değerlendirmesi, doktor ifadesi veya engellilik beyanını (varsa) sunabilir.
  • Başvuru sahibi ve eşi izni alabilmek için emeklilik için prim ödemesi yapacağından ödeme bilgilerini sunmaları gerekir.
  • Kirada oturulması durumunda kira sözleşmesi ve mülk sahibi olunması durumunda tapu gibi satın alma belgelerinin sunulması lazımdır.
  • Kayıtlı adres: Başvuru sahibinin yaşadığı yerin adresi yer almalıdır.
  • Dil yeterliliği: Almanca dil bilgisinin yeterli olduğu kanıt olarak sunulması gereken belgelerdendir.
  • Sağlık sigortası: Özel veya kamu sağlık sigortası bilgilerini içeren belgeler sunulur.

Belgelere eklemeler başvuru formunun doldurulması esnasında yapılabilir. Böylelikle başvuru yapan kişiler ekstra istenen belgeleri de randevu gününde Yabancılar Dairesi’ne sunarlar. Gerçekleşen randevuya ve verilen belgelere göre daimi oturma izninin verilip verilmemesine karar verilir.

Almanya Daimi Oturma İzni Başvurularında Ödenmesi Gereken Ücretler

Almanya’da daimi oturma hakkını elde eden kişiler başvuruda bulunarak daimi oturma izni alabilirler. Bu izin sayesinde istedikleri süre boyunca Almanya’da yaşayabilirler.

Bu haktan yararlanmak isteyenlerin izin için başvuruda bulunurken izin ücreti ödemeleri gerekir. Bu ücret başvuruda bulunan kişinin iş durumuna bağlı olarak artış veya azalış gösterir.

Yüksek nitelikli işlerde çalışan kişiler izin için 250 Euro öderken serbest meslek çalışanlarının ödediği ücret 200 Euro olur. Ayrıca duruma bağlı olarak 135 Euro ücret ödenmesi de mümkündür.

Almanya Oturma izni detayları, vize ücretleri, konsolosluk ve aracı kurum hizmet bedelleri ile birlikte >> vizerandevu.com/almanya-vize-ucreti sayfamızda açıklanmıştır.

Almanya İçin AB Mavi Kart Alınabilir Mi? Niçin Alınır?

Almanya’da yüksek nitelikli olan bir işte çalışan üçüncü dünya ülkelerinin vatandaşlarının oturma izni için AB Mavi Kart başvurusunda bulunmaları mümkündür. Bu kart sayesinde Almanya’da 4 yıla kadar kalabilirler.

Ancak AB Mavi Kart her başvuruna verilmediğinden başvuruda bulunacak kişilerin aranan kriterlere sahip olmaları gerekir. Bu kriterler arasında 5 yıllık iş tecrübesi (en az), yüksek maaş alması, yükseköğrenim görmüş olması (Almanya’da geçerli), ve istihdam onayını almış olması yer alır.

Belirtilen kriterlerle AB mavi kartı alabilen kişiler 33 ay boyunca yüksek nitelikli işte çalıştıklarını kanıtlarlarsa kalıcı oturma iznini alabilmeleri mümkündür.

Almanya Şirket İçi Transfer ICT Kartı

Yaşadıkları ülkede bir şirkette çalışan kişinin çalıştığı şirketin Almanya şubesine transfer edilmesi durumunda Almanya’ya gidebilmesi ve çalışabilmesi için alması gereken kart ICT kartı olarak anılır. Şirket içi transfer kartı olarak da bilinen bu kart ülkede geçici olarak oturma izni verir ve bu izin süresi 3 yıl ile sınırlıdır. Bu sürenin tamamlandığında çalışan olarak Almanya’ya gelen kişinin ülkeden ayrılması gerekir.

Ülkeye şirket içi transferle gelen kişiler ICT karta sahip olabilmeleri içinde taşıması gereken kriterler bulunur. Bunlar;

  • Başvuruyu yapan kişi Ab vatandaşı olmamalıdır.
  • Şirket içi transfer 3 aydan uzun sürmelidir.
  • Başvuruyu yapan kişi transfer edildiği şirkette uzman, yönetici veya stajyer pozisyonunda çalışmalıdır.
  • Başvuru esnasında ikamet süresi talebi sunulacağından kişi başvuru yaparken ikamet boyunca şirkette çalışacağını kanıtlamalıdır. Bunun için iş sözleşmesini sunabilir.
  • Şirket için transfer işlemi Almanya Federal İstihdam bürosu tarafından onaylanmış olmalıdır.
  • Şirket içi transferle Almanya’ya giden kişi mesleki yeterliliğini kanıtlamalıdır.

Bu kriterlere ek olarak ICT kartı için başvuran kişinin Almanya’da bulunmak için yeterli Almancasının olması gerekir.

AB Uzun Dönem Yerleşim İzni

AB uzun dönem yerleşim izni Almanya daimi oturma izniyle benzerlik gösteren ve izne sahip olanların Almanya’da uzun süreli konaklamalarına yardımcı olan bir izindir. Bu izni alan kişiler ülkede konaklama yanı sıra Avrupa Birliği ülkelerinde de dolaşım izni elde ederler. AB uzun dönem yerleşim izni aynı zamanda kişilerin Almanya’da çalışmalarına imkan verir. Bu izne sahip olunabilmesi içinse başvuru sahiplerinin izin için uygun kriterlere sahip olmaları gerekir.

Bu kriterler;

  • Başvuru sahibinin düzenli geliri olmalıdır.
  • Başvuru sahibinin sabit bir geliri olmalıdır.
  • Başvuran kişinin yeterli seviyle Almancası olmalıdır.
  • Ülkede minimum 5 yıl ikameti bulunmalıdır.
  • Başvuruda bulunacak kişinin kendisi ve bağımlı aile üyelerinin yaşamlarını devam ettirebilecekleri konaklama yerinin olması gerekir.

Bu kriterlere uygun olan kişiler ülkedeki Yabancılar Şubesi’ne oturma izinleri için başvuru yapabilirler ve kendilerinden istenen belgeleri yetkililere sunabilirler.

Almanya Oturma İzni Başvuru Ücretleri

Oturma izni için başvuracak olan kişilerin başvurularının işleme alınabilmesi için gerekli başvuru ücretlerini ödemeleri gerekir. Oturma izinlerinin ücretleri yapılan başvuru türüne, başvurunun ilk defa alınmasına veya yenileme durumuna bağlı olarak değişir. Bu sebeple Almanya’da oturma izni almak isteyenlerin durumlarına uygun olacak ücreti ödemesi gerekir.

Oturma izni başvurularında işlemlerin yapılabilmesi için ödenebilecek ücretler şöyledir;

  • Geçici oturma izni: 1 yıl 30€, 1 yıldan uzun 18€, 3 aylık uzatma 15€, 3 aydan uzun 30€ şeklindedir. Uzatmayla birlikte ikamet unvan değişikliğinin yaptırılması istenmesi durumunda ise 40€ ücret ödenir.
  • Uzun dönem oturma izni: Tüm başvurular için 85€ ücret ödenir.
  • AB mavi kart için: İlk başvuru 100€, 3 aylık 96€, 3 aydan uzun 93€ ve Türk vatandaşlarının yapacağı başvurular için ücret 28,8€ ödenir.

Bu ücretleri başvuru sahipleri oturma izni için aldıkları randevuya gittiklerinde başvuru işlemlerini tamamladıklarında görevli memurlara öderler. Böylelikle başvurularının tüm aşamaları tamamlanarak işleme alınmasını beklemeye başlarlar.

Almanya Oturma İzni Başvurularının İşleme Alınması

Almanya oturma izni başvurularının işleme alınma süresi başvuruda bulunan kişilerin en çok merak ettiği konular arasında bulunur. Çünkü başvuruda bulunanlar ne kadar süre içerisinde izinli olarak Almanya’da kalacaklarını merak ederler. İzin başvurularının işleme alınması ve gerekli incelemeler sonucunda izne onay verilmesi maksimum olarak 2-3 hafta aralığında gerçekleşir.

Almanya Oturma ve Çalışma vize başvurusu yapmak ve hızlı bir şekilde randevu almak için >> vizerandevu.com/almanya-vizesi adresini kontrol ediniz ve bize ulaşınız.

Almanya Oturma İzinleri Video;

Almanya Vize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp
  • ×