Almanya Vizesi: Randevu ve Başvuru (2025)
Almanya Vize Başvurusu
Almanya gezi, iş ve okuma gibi amaçlar doğrultusunda farklı ülke vatandaşlarını ağırlayan bir ülkedir. Çeşitli amaçlar doğrultusunda Almanya’ya gitmek isteyen kişiler bu gidişi sağlamak için vizeye ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaç dolayısıyla da vize işlemlerinin araştırmasına başlarlar. Almanya dışındaki ülkelerin vatandaşlarının alabileceği Alman vizesine dair detaylar ve vize başvuru yolları;
Vize Tablosu
Almanya Vizesine Kimlerin İhtiyacı Vardır?
Almanya’ya gidiş için vize zorunluluğu bazı ülkelerin vatandaşları için varken bazı ülke vatandaşları için bu zorunluluk yoktur.
Vize zorunluluğunun olup olmadığı vatandaşlığa, Almanya’da kalış sürecine ve gidiş amacına göre belirlenir. Vatandaşlığa bağlı olarak vize zorunluluğunun olup olmadığının anlaşılması için iki seçenek vardır.
İlk seçenek Schengen vizesi muaflığıdır. Bu vizeden muaf olan 62 ülkeden birisinin vatandaşıysanız vize ihtiyacı olmadan ülkeye gidebilirsiniz.
Schengen vize muaflığı bulunan ülkelerin vatandaşı değil ancak Almanya’nın transit vize anlaşmasının bulunduğu 8 ülkenin vatandaşıysanız yine vize almanıza gerek yoktur.
Almanya Vize Türleri
Almanya vizeleri uzun süreli kalış ve kısa süreli kalışa bağlı olarak gruplara ayrılırlar. Kısa süreli kalış vizeleri Almanya Schengen vizesi olarak anılan vizelerdir. Bu vize sayesinde ülkede 90 güne kadar (6 ay içinde toplamda) konaklama imkanına sahip olabilirsiniz. Bu vizeyi taşıdığınız amaçlar doğrultusunda alma hakkı bulabilirsiniz.
Bu amaçlar;
- Turizm için
- Aile, akraba ve arkadaş ziyareti için
- Transit geçiş için
- Toplantılara katılma amacıyla
- İş sebebiyle
- Tedavi olmak için
- Resmi ziyaretlere katılma amacıyla
- Spor etkinliklerine katılmak için
- Kültürel etkinliklere katılmak için
Bu amaçlardan herhangi birinden dolayı Almanya’ya gitmek istiyorsanız Schengen vizesini alabilirsiniz. Bu vize sayesinde Almanya’ya ve Schengen üyeliği bulunan 25 ülkeye vize süresince gitme şansı bulabilirsiniz. Ancak bunun için sınırlı bölgesel geçerlilik vizenizin olması gerekir.
Almanya’da Uzun Süreli Kalmak İçin Alınabilecek Vize Çeşitleri
Schengen vizesi gibi kısa süreli Almanya vizelerinde ülkede kalış süresi 90 gündür. Ancak bu ülkede bulunma amacınıza bağlı olarak yeterli gelmeyebilir. Bu durumda ülkede kalabilmeniz için uzun süreli kalma imkanı tanıyan vize çeşitlerinden birisine başvurmanız gerekir.
Ülkede uzun süreli kalmak için alabileceğiniz vize çeşitleri şunlardır;
Dil Kursu Vizesi: Dil eğitimi almak veya üniversiteye kabul öncesinde Almancanızı geliştirmek isterseniz dil kursu vizesi alabilirsiniz. Bu sayede dil kurslarına katılıp ülkede dil konusunda zorluk yaşamazsınız.
Öğrenci Vizesi: Ülkede eğitim veren üniversitelerden birine öğrenci olarak kabul edildiyseniz öğrenci vizesini alarak uzun süreli ülkede kalış şansı elde edebilirsiniz. Bu vizeyi alabilmeniz için okula kabul edildiğinizi ispatlamanız gerekir.
Araştırmacı Vizesi: Araştırmacı veya akademisyen olarak uzun süreli etkinlikler kapsamında ülkede kalmanız gerekiyorsa araştırmacı vizesine başvurabilirsiniz. Bu vize sayesinde etkinlikler için ülkeye giriş çıkış yapabilirsiniz.
Öğrenci Staj Vizesi: Üniversite eğitimi sonrasında stajınızı Almanya’da yapmak isterseniz öğrenci staj vizesini kullanabilirsiniz. Bu vize sayesinde staj süresi boyunca ülkede kalabilirsiniz.
İş Arayan Vizesi: Ülkede cazip olan iş fırsatlarını değerlendirmek istiyorsanız iş arayan vizesinden yararlanabilirsiniz. Bu sayede iş bularak çalışma izni sonrasında da oturma izni alma hakkı elde edebilirsiniz.
Çalışma Vizesi: Almanya’dan iş teklifi aldıysanız veya ülkede ücretli çalışmayı düşünüyorsanız uzun süreli kalış imkanı tanıyan çalışma vizesine başvurabilirsiniz.
Tıbbi Tedavi Vizesi: Sağlık sorunlarınız varsa bu sorunlardan kurtulmak için Almanya’da tedavi olmanız gerekiyorsa tıbbi tedavi vizesini alabilirsiniz. Vize sayesinde tedaviniz bitene kadar ülkede kalabilirsiniz. Ancak tedavi olabilmeniz için ülkedeki sağlık kurumlarının sizi kabul etmesi gerekir.
Aile Birleşimi Vizesi: Almanya’da yaşıyorsanız eşinizi veya çocuklarını ya da her ikisini de yanınıza getirmek için aile birleşimi vizesinden yararlanabilirsiniz. Uzun süreli olan bu vize sayesinde ikamet izni almanız da mümkündür.
Serbest Çalışan Vizesi: Freelancer veya diğer bir deyişle serbest olarak çalışıyorsanız serbest çalışan vizesi sayesinde ülkeye giriş şansı bulabilirsiniz.
Bu vizelerin şartlarını taşımanız durumunda size uygun olana başvurabilir ve 90 günden daha uzun süre ülkede bulunma şansı bulabilirsiniz.
Kimlerin Almanya’da Uzun Süreli Kalmak İçin Vize Alması Gerekmez?
Kısa süreli kalımlarda olduğu gibi uzun süreli kalımlarda da bazı ülkelerin vatandaşlarının Almanya vizesini almasına gerek yoktur. Uzun süreli kalım için başvuru yapmasına gerek olmayan ülke vatandaşları şunlardır; Güney Kore, Kanada, Yeni Zelanda, ABD, Avustralya, İsrail, AEA, AB ve EFTA ülkeleri ile Japonya’dır.
Almanya Vizelerine Başvuruyu Nasıl Yapabilirim?
Almanya vizeleri başvuru işlemleri zor olmayan ve doğru adımlarla hızlı bir şekilde tamamlanması mümkün olan işlemlerdir. İşlemlere başlamadan önce ihtiyaca göre alınması gereken vize türünün belirlenmesi gerekir. Hangi vizeyi alacağınızı biliyorsanız işlemlere başlayıp kısa sürede bitirebilirsiniz.
Vize başvuru işlemleri adım sıralaması şu şekildedir;
- Başvuru formlarının doldurulması
- Başvuru belgelerinin hazırlanması
- Başvuru tarihinin belirlenmesi
- Mülakat randevusunu alınması
- Mülakat randevusuna gidilmesi
- Vize ücretlerinin ödenmesi
- Başvuru işleminin tamamlanması
Bu adım sıralamasını izleyip başvurunuzu tamamladıktan sonra işlemin yapılmasını ve size Alman vizesinin verilmesini beklemeye başlarsınız. Vize için uygun bulunmanız durumunda yapacağınız yolculuk için diğer ayarlamaları yapabilirsiniz.
Başvuru Formlarının Doldurulması
Almanya’ya gitmek için alacağınız Schengen ve uzun süreli vize türleri için hazırlanmış olan başvuru formlarını doldurmanız gerekmektedir. Seyahatinize göre başvuru form türünü seçerek doldurmaya başlayabilirsiniz.
Formda eğitim, kişisel, güvenlik ve iş ile ilgili sorulara doğru cevaplar vermelisiniz. Formu doldururken dikkatli davranmalı ve yazım hatası yapmamaya özen göstermelisiniz. Yaptığınız yazım hataları veya yanlış cevaplarınız başvurunuzun iptal edilmesine neden olabilir.
Formu çevrimiçi olarak doldurmanız gerektiğinden hata yapmanız durumunda düzeltme yapabilirsiniz. Başvuru formunu eksiksiz doldurduğunuza inandığınızda gönderebilirsiniz. Sonrasında ise başvuru formunu yazdırarak imzanızı atabilirsiniz. Bu sayede vizeniz için ilk adımı tamamlamış olursunuz.
Başvuru Belgelerinin Hazırlanması
Başvuru belgelerinin hazırlanması vizenin verilip verilmeyeceğini belirleyen en önemli aşamadır. İbraz edilmesi istenen belgelerde eksiklik olması veya bu belgelerin hatalı olması vizenin verilmesini engelleyeceğinden belge hazırlama aşamasının özenle yapılması gerekir. Bunun için ilk olarak hangi belgeleri hazırlamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Sonrasında belirtilmiş standartları göz önünde bulundurarak bu belgeleri hazırlayabilirsiniz.
Vize için hazırlamanız gereken başvuru belgeleri şunlardır;
- Başvuru formu
- Pasaport ve fotokopisi
- Eski pasaportların fotokopisi
- Eski vizelerin fotokopisi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 2 fotoğraf
- Seyahat sağlık sigortası poliçesi
- Seyahat masrafları belgesi
- Seyahat amacı yazısı
- Ulaşım belgeleri (uçak rezervasyonu vs)
- Konaklama belgeleri
- İş ve meslek belgeleri
Alman vizeleri için standart olan bu belgelere konsolosluk yetkililerinin sizden talep edeceği destekleyici ve ek belgeleri de ekleyebilirsiniz. Bu belgelerin tamamını randevunuzda veya öncesinde teslim edebilirsiniz.
Başvuru Tarihinin Belirlenmesi
Vize almak için yapacağınız başvuru tarihinin belirlenmesi önemli aşamalardan birisidir. Bu tarihi doğru belirlemeniz durumunda istediğiniz tarihte Almanya’ya gidiş sağlama ihtimaliniz yüksektir. Ancak tarihi geç belirlerseniz işlem süresini beklerken yaptığınız planların bozulmasına neden olabilirsiniz.
Vize için en erken olarak seyahat planınızdan 6 ay önce başvuru yapabilirsiniz. En geç ise seyahatinize 2 hafta kala başvuru yapabilirsiniz. Daha az süre kalması durumunda işlemlerin tamamlanması mümkün değildir. Uzun süreli kalışlar için en erken 6 ay en geç ise 6 hafta önce başvurunuzu yapmalısınız.
Mülakat Randevusunun Alınması
Alman vizesini alabilmeniz için vize mülakatına katılmanız gerekir. Bu randevuya katılabilmeniz için randevu almanız şarttır. Vize mülakat randevusunu bulunduğunuz Alman konsoloslukları ve büyükelçiliklerine ait internet sitelerinden online olarak alabilirsiniz.
Ayrıca randevu için vize başvuru merkezlerinden yararlanabilirsiniz. Bunun dışında ise yaşadığınız ülkeye bağlı olarak mülakat randevusunu sadece konsolosluk veya büyükelçiliğe giderek şahsen yapabilirsiniz. Size verilen randevu tarihi ve saatinde görüşme yapacağınız konsolosluk veya büyükelçilikte hazır bulunmalısınız.
Mülakat Randevusuna Gidilmesi
Mülakat randevusuna dakika geçirmeksizin tam zamanında katılmalısınız. Aksi durumlarda randevuya katılmama dolayısıyla iptal alabilir ve yeniden randevu almak zorunda kalabilirsiniz.
Zamanında randevuya katıldığınızda size vize alma sebebiniz, kendiniz hakkında bilgiler ve Almanya’daki amacınıza dair sorular sorulur. Soruların cevabının doğru olmasına özen göstermelisiniz. Sorular dışında randevuya giderken başvuru belgelerinizi yanınızda götürdüyseniz görevli belge kontrolünü yaparak görüşmeyi tamamlar. Bu görüşme 10 dakika veya daha uzun sürebilir.
Biyometrik Bilgilerin Gönderilmesi
Almanya’ya ilk defa gidecekseniz mülakat sonunda sizden biyometrik bilgilerinizi vermeniz talep edilir. Bu bilgileri aynı gün 8-10 dakika içerisinde verebilirsiniz. Başvuru için vermeniz gereken biyometrik bilgiler parmak izi bilgilerinizdir. Bu işlemi tamamladığınızda vize almak için yaptığınız başvuru adımlarını tamamlamış olursunuz.
Vize Ücretlerinin Ödenmesi Ve Makbuzlarının Alınması
Almanya vizeleri ücretlerini online olarak veya mülakat gününde ödeyebilirsiniz. Bazı durumlarda online ödeme imkanı tanınmadığı için ödemeyi konsolosluklarda veya büyükelçiliklerde yapmanız gerekir.
Vize için ödeyeceğiniz ücretler vize ücreti ve başvuru ücretleri olur. Bu ücretleri ödediğinizde ödeme şeklinize göre makbuz veya dekont alabilirsiniz. Vize için ödemeniz gereken vize ücreti 80 Euro’dur. Başvuru ücreti olarak farklı tutarlar talep edilebilir. Vize başvurusunda ücret ödememe ihtimalinizde vardır. Bunun için belirlenen ülkelerin vatandaşı olmanız ve yaş kriterlerini taşımanız gerekir.
Başvurunun Yanıtlanma Süresi
Almanya’ya gidebilmek için yaptığınız vize başvurunuzun yanıtlanma süresi 10-15 gün arasında değişir. Bu süre sonunda başvurunuzun kabul edildiği ya da reddedildiği yönünde bir cevap alırsınız. Başvuru yanıtlama süresi başvurunuzu yaptığınız konsolosluğun yoğun olması durumunda 15 günden daha fazla sürebilir.
Başvurunun Reddedilmesi Durumunda Yapılacaklar
Vize başvurunuzun kabul edilme ihtimali olduğu gibi reddedilme ihtimali de vardır. Başvurunuz reddedildiğinde size red nedeni de bildirilir. Nedeni öğrendiğinizde başvurunuzun kabul edilmemesinin haksız bir karar olduğunu düşünebilirsiniz. Bu durumda itiraz mektubu yazarak karara itiraz edebilirsiniz.
Bazı durumlarda ise reddedilme belge eksikliğinden dolayı olabilir. Belgelerin tamamlanması için size süre verilirse bu süre içerisinde belgelerinizde olan eksiklikleri tamamlayabilirsiniz.
Vizeyle Almanya’da Kaç Gün Kalabilirim?
Başvurunuz kabul edildi ve Schengen vizesi aldıysanız elinizdeki vizeyle Almanya’da 90 gün kalabilirsiniz. Ancak bu süre 6 aylık zaman diliminde kalabileceğiniz toplam süredir. Başvuru yaptığınız yere ve ülkenize bağlı olarak size 6 aylık süre içerisinde 15 gün konaklama izni verilebilir.
Almanya Vizesinin Süresini Uzatabilir Miyim?
Almanya vizesi veya Schengen vizesinin süresini ciddi gerekçeleriniz bulunuyorsa uzatabilirsiniz. Aksi durumda vizenin süresinin uzatılması mümkün değildir.
Vize süresinin uzatılmasını sağlayan ciddi gerekçeler şunlardır;
- Ülkenize dönmenizi engelleyecek doğal afet ve hava koşullarından dolayı seyahatin yapılamaması gibi mücbir sebepler olduğunda
- Almanya’da bulunan aile üyenizin rahatsızlığı veya vefatı sebebiyle seyahat edemeyeceğiniz insanı sebepler ortaya çıktığında
- Ülkeden ayrılmanıza engel teşkil edecek ciddi kişisel sebepleriniz olduğunda
- Vize sürenizin tamamını kullanmadığınızda veya geç giriş yaptığınız durumlarda
Bu durumlardan herhangi birisini yaşıyor ve ispat edebiliyorsanız vizenin uzatılmasını sağlayabilir ve uzatılan süre kadar ülkede kalabilirsiniz. Ancak bu durumlar karşısında vizenizin uzatılabilmesi için 90 gün dolmadan başvurmanız gerekir.
Almanya Schengen Vizesi Çalışma İmkanı Verir Mi?
Almanya Schengen vizesi sahibiyseniz Almanya’da veya diğer Schengen ülkelerinde çalışamazsınız. Ülkede çalışma amacınız varsa çalışma vizesi, iş arayan vizesi veya serbest çalışan vizelerinden birisine sahip olmalısınız.
Schengen Vizesiyle Almanya’ya Giriş Sayısı Ne Kadardır?
Vizeyle Almanya’ya giriş sayınız aldığınız Schengen vizesi türüne göre farklılık gösterir. Aldığınız vize
- Schengen üniforma vizesi ise bu vizeyle 90 güne kadar Almanya’yı ve diğer Schengen ülkelerini ziyaret edebilirsiniz. Ancak bu 90 günlük sürenin 6 ay içerisinde kalınması gereken 90 gün olduğunu unutmamanız gerekir.
- Üniforma vizesinin tek girişli ve çoklu girişli olmak üzere iki türü vardır. Türe göre Almanya’ya giriş yapabilirsiniz.
- Üniforma vizesi türü tek girişli ise vizenizi kullanarak Almanya’ya bir sefer giriş yapabilirsiniz. Ülkeden çıkış yaptığınızda vize hakkınızı tamamlamış olursunuz. Üniforma vizesi çoklu girişli vizeyse 90 günü (6 ay veya 180 gün içinde) aşmadığınız sürece istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz.
Vizenin Yeterli Olmadığı Durumlarda
Almanya uzun süreli veya kısa süreli vizelerin süreleri Almanya’da kalma süresi için yeterli olmayabilir. Bu durumda oturma izni alarak ülkede daha uzun süre kalma garantisi elde edebilirsiniz. Ülkede daha uzun kalmayı düşünüyorsanız kalıcı oturma izni, geçici oturma izni veya AB mavi kart alarak bunu sağlayabilirsiniz. İzin başvurusunu ise Yabancılar Dairesi’ne giderek yapabilirsiniz.
Almanya Vizesi: Randevu ve Başvuru (2025) Video;