ABD Vize İşlem Süreleri

ABD Vize Başvuru İşlem Süresi

ABD vize başvurusunun sonuçlanması için beklenen süre, almaya çalıştığınız vize türü ile yakından alakalıdır. Örneğin; göçmen olmayan vize başvuruları, yaklaşık birkaç hafta ya da en fazla bir ay içerisinde sonuçlanıyor. Fakat göçmen vizelerinin onaylanması birkaç yılı bulabiliyor.

Başvuruların incelenmesi zaman alıyor ve bu zamanı net olarak söylemek de hiç kolay değildir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; Amerika Birleşik Devletleri hükümeti vize için yapılan her başvuruyu, sırasına ve türüne göre değerlendiriyor. Dolayısıyla turist vizesi için başvuru yapan bir kişinin işlemleri birkaç hafta sürerken, başka birinin aynı işlemi birkaç ayı bulabilir.

ABD Vizesi Ne Kadar Sürede Alınır?

ABD vize başvurusunun değerlendirilmesi için geçen işlem süresi, başvurulan vizenin türüne göre değişiklik gösteriyor. Herhangi bir ABD vize başvurusu ortalama 3-5 hafta içerisinde işleme alınır.

İşlemlerden sonra başvuran kişi eğer başvurusuna olumlu cevap almışsa; konsolosluk vize belgesini kişiye teslim eder. Vizenin teslim edilmesi ise yaklaşık 2 iş günü sürüyor. Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasasının 221 (g) Bölümü uyarınca reddedilen başvurular ise ek işlemler için bekletilir.

Bu başvurular, vize mülakat tarihini takip eden 60 gün içerisinde yeniden işleme alınır. İstisnai durumlar haricinde bu değerlendirme 6 aydan daha da fazla sürebilir.

Uygunsuzluktan feragat etmek isteyenlerin başvurusuna dönüşte ayları bulabiliyor. Genellikle mülakat tarihinden sonraki 6-8 ay içerisinde dönüş yapılır. Fakat Elektronik Seyahat Yetkilendirme Sistemi’ni kullanılarak, kısa vadeli ziyaretlere için 72 saat gibi kısa bir sürede cevap almak da mümkündür.

ABD Vize Türleri ve İşlem Süreleri

ABD vize türleri ve işlem süreleri için şu şekildedir;

E-1 vizesi: İşlem süresi 2-4 haftadır. USCIS’in dosya yüküne bağlı olarak işlem süresi değişiklik gösteriyor. İşlem sona erdikten sonra başvuruya verilen olumlu ya da olumsuz cevap başvuru sahibiyle paylaşılıyor.

E-2 vizesi: Değerlendirme süresi 4-6 haftadır. Çalışan başvuruları ortalama 2 haftada sonuçlanıyor. Fakat daha da uzun sürebiliyor. Bu yüzden 6 hafta geçtikten sonra bile başvuruya yanıt alınmadığında, reddedildiği düşünülmemeli.

E-3 vizesi: 2 ay içerisinde sonuçlanması bekleniyor. Eğer elçiliğin daha büyük iş yükü varsa bu süre daha da uzayabiliyor.

F-1 vizesi: İşlem süresi diğer vize türlerine göre daha kısadır. Genellikle görüşmeden hemen sonra tamamlanır. Hatta bu tür vizeler görüşmeden önce işleme alınıyor. Görüşmenin sonunda da vizesi onaylanan kişiye belgesi teslim edilir. Ya da reddedildiğine dair bir belgeyle verilir. Tüm koşulları göz önünde bulundurulduğunda, F-1 vize başvurusunun yanıtlanması birkaç gün sürüyor denebilir.

F-2 vizesi: Değerlendirmenin sonuçlanması birkaç günü bulabileceği gibi 2 haftaya kadar da uzayabilir. Çoğu zaman görüşmeciden vizenin onaylandığı ya da reddedildiğine dair hemen yanıt alınır. Fakat farklı durumların ve iş yoğunluğu nedeniyle bekleyiş birkaç gün veya en kötü ihtimal iki hafta sürebilir. Bu sürenin kısa olması için büyükelçiliğin belgelerinize gereken vakiti ayırması gerekiyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşarken masraflarınızı karşılayabilecek bir mali güce sahip olup olmadığınıza odaklandıkları için karar vermeleri zaman alıyor.

J-1 vizesi: İşlem 1-4 ay sürebilir. Feragat İnceleme Bölümü’nde bulunan personeller durumunuzu inceler ve akabinde bir tavsiyede bulunur. Tavsiye USCIS’e gönderilir ve ABD’de kalmanıza onay verilip verilmeyeceğine dair nihai karar beklenir.

Q-1 vizesi: İşlem süresi 15 günden başlar 3 aya kadar sürebilir. Bu süre sonunda onaylanan veya reddedilen vizeler başvuru sahiplerine bildirilir.

M-1 vizesi: Başvurunun sonuç vermesi 4 haftadan daha kısa sürer. Vize işlemleri görüşmeden önce başlatılır. Görüşmede sadece vizenin onaylandığı veya reddedildiği bildirilir.

B-1 vizesi: Birkaç haftada ya da en fazla 2 ayda işlem tamamlanır. Süreci ABD Büyükelçiliği’nin yoğunluğu ve önemsediği diğer unsurlar belirler.

B-2 vizesi: Başvurusu birkaç hafta ya da en fazla 2 ayda sonuçlanır. B-2 turist vizelerinde işlem süresi ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de ortalama işlem süresi bu şekildedir.

H-1B vizesi: İşlem süresi ortalama 3-6 aydır. Fakat ülke ya da şehir elçiliklerin kendilerine özel işlem süreleri olduğunu da belirtmek gerekir. Bu yüzden daha detaylı bilgi için onlarla iletişim kurmak daha doğru olacaktır. Benzer şekilde USCIS veya ABD Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret ederek bilgi almak mümkündür.

H-1B1 vizesi: Başvuru yaptıktan sonra 4 ila 6 ay arasında değerlendirme tamamlanır. Sürecin mevsimsel dalgalanmalara da bağlı olduğunu unutmamalıdır. Daha net bir bilgi için ABD Büyükelçiliğiyle iletişime geçmelisiniz.

H-2A vizesi: Değerlendirme için gerekli olan süre çok değişkendir. ABD’li işverenler mevsimlik yabancı işçiler için iş zamanından en fazla 3 ay önce dilekçe sunarlar. Bununla birlikte ABD Hükümeti mevsimlik tarım işçiliğine öncelik vermek isterse süreci hızlandırabiliyor.

H-3 vizesi: Genellikle 4-6 haftada sonuç alınır. Eğitim programı başlamadan yaklaşık 6 ay önce sizin adınıza kurum dilekçe verir. Eğer dilekçe verilmediyse takip ederek verilmesini sağlamalısınız. Daha sonra, gerekli belgeleri toplayarak başvuruya devam etmeniz gerekiyor. ABD Büyükelçiliği’nde vizeyi alıp almayacağınız kararlaştırılır. Büyükelçiliğin nihai bir kararla geri dönmesi 1 ile 3 ay sürebilir.

H-4 vizesi: Değerlendirme süreci değişiklik gösterir. H tipi vize sahibi olmanız H-4 statünüzü belirler. Eşiniz ya da ebeveyniniz de H-4 vizesine başvuruyorsa süreç birlikte tamamlanacaktır. H-4 vize türünün işlenme süreci beklenenden daha da uzun sürebilir.

L-1 vizesi: İşlem ortalama 3-4 ayda sonuçlanır. Sınırsız süre için başvuru yapılan dilekçeler, bireysel olanlara göre daha kısa sürede işlenir. Ayrıca işverenler prim işleme ve alma hakkına sahiptir. Bu durum genellikle işlem süresini ciddi anlamda hızlandırır. Ortalama 1-3 hafta içinde de yanıt alabilirsiniz.

L-2 vizesi: İşlem 15 gün en fazla 1 ay sürer. Bu durum elçilikten elçiliğe değişiklik gösterse de daha uzun sürdüğü pek görülmez.

R-1 vizesi: Vizenin değerlendirmesi biraz zaman alır. Genellikle ortalama 8 ila 9 ay arasında değerlendirme tamamlanır. Dilekçeyi gönderen işverenin hizmeti vereceği binaların ziyaret edilmesi beklenir. Bu da USCIS’in yanıt vermesi süresini 6 aya kadar uzatabilir. Eğer USCIS, daha önce kuruluşu ziyaret etmiş ve onay vermişse, ekstradan 1.225 $ karşılığında premium işlem imkanı sunabiliyor. Bu işlem sayesinde yaklaşık 2 haftada vize başvurunuza yanıt alacaksınız. Eğer Premium işleminiz yoksa dilekçenin onaylanması, vizenin işleme koyulması yaklaşık 2-3 ay daha sürebilir.

P-1 vizesi: 3-6 ay gibi uzun bir zaman beklemek gerekir. Fakat Amerika Birleşik Devletlerine ait kurumlar prim işlemek isteyenler için ödeme fırsatı sunuyor. Yani vize başvurunuz için özel bir işlem yaptırmayı seçerseniz, 1.225 $ gibi bir ek ödeme yapmanız yeterli. Bu sayede başvurunuzun incelenme süreci hızlandırılır ve vizenize 15 gün içinde cevap alırsınız. Eğer ABD kurumları vize başvurunuzu size 15 gün sonunda bildirmezse paranız iade edilir.

O vize: İşlem süresi 2-3 ay. Eğer cevabınızı almak için 3 ay veya daha fazla beklemek istemiyorsanız süreci hızlandırmak sizin elinizde. Ek olarak 1,225 $ ödediğiniz takdirde özel işlem imkanından yararlanabilirsiniz. Premium işlemle vizenize, 15 gün içinde cevap verilir.

C vizesi: 5 iş gününde başvuru nihayete erer. Transit vize işlemleri diğer türlere göre daha hızlıdır. Kısa süreli olduğu için birkaç gün içerisinde dönüş alırsınız.

T vize: İşlem için ne kadar bekleneceği kesin değildir. Çünkü USCIS, başvuru sahiplerini beklentide bırakmamak için yaklaşık bir süre vermez. İşlem süresinin en çok etkileyen faktörlerin başında da başvuru sırasında verilen belgeler geliyor. Bu da sürenin kişiden kişiye değiştiği anlamına geliyor.

U vizesi: İşlem 12 ila 18 aya kadar sürebiliyor. İşlenmesi diğer vize türlerine göre epey zaman alıyor. Hatta USCIS’in talep etmesi durumda gereken belgeleri temin etmek, göndermek ve işleme almak ekstra zaman gerektirir.

Pasaportunuzu Nasıl Teslim Alabilirsiniz?

Başvuru sahibinin pasaportu, işlemler tamamlanıncaya kadar başvurunun yapıldığı ABD Elçiliği’nde kalacaktır. Başvuru sahibi şahsen pasaportunu alamaz. Pasaport teslimi kurye servisi ile yapılıyor.

İşlemler tamamlanır tamamlanmaz, başvuru sahibine e-posta ile bir takip numarası gönderilir. Hesabına giriş yapan başvuru sahibi pasaportunun kurye durumunu buradan takip edebilir. Olası acil durumlar için Dışişleri Bakanlığı’nın hızlandırılmış hizmetler verdiğini de unutmayın. Eğer acil bir durum söz konusuysa ülkenizdeki ABD Büyükelçiliği’yle iletişime geçebilirsiniz.

ABD Vize İşlem Süreleri Video;

Vize Bilgi Bankası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp
  • ×